Dodaj do ulubionych

PORADZCIE. Robić kolejne USG czy nie?

IP: *.* 05.01.02, 11:44
Cześć dziewczyny. Poradzcie co robić. Jestem teraz na początku 37 tyg. ciąży. W 27 tyg. mialam robione USG i lekarz powiedział że nie widzi aby dziecko było owiniętę wkoło szyji pępowiną. W 35 tyg. byłam przez trzy dni w szpitalu(niestrawność) i tam zrobiono mi USG prosiłam lekarza aby zobaczył czy dziecko nie jest owinięte pępowiną ale zapomniał sprawdzić(????!!!), jednak stwierdził że nic takiego nie rzuciło mu się w oczy. Ale się nie przyglądał. Teraz nie wiem czy iść na kolejne ( już 6) USG tylko po to aby sprawdzić tą pępowinę czy sobie darować . Lekarka powiedziała że nie ma sensu bo nawet jeśli dziecko jest owinięte pępowiną to nic się z tym nie robi a tylko bym się niepotrzebnie denerwowała. Poradzcie bo sama nie wiem.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: PORADZCIE. Robić kolejne USG czy nie? IP: *.* 05.01.02, 14:01
      Viki chyba lekarka ma racje. Ja bym nie robila, skoro czujesz ruchy dzidzi to wszystko OK. Moja kuzynka rowniez urodzila syna, ktory byl owiniety pepowina (wiedziala o tym od 34 tygodnia), wszystko jest OK. Najwazniejszy to spokoj i pozytywne nastawienie.Zycze powodzeniaA.
      • Gość: guest Re: PORADZCIE. Robić kolejne USG czy nie? IP: *.* 05.01.02, 16:44
        A w ogóle skad pomysł, że twoje dziecko ma owiniętą wokół szyi pępowinę? Owszem, czasem się tak zdarza, ale bez przesady.. Natomiast jeśli chodzi o USG - jak dotąd nie znaleziono danych nato, żeby było szkodliwe dla dziecka. Oczywiście, nie należy przesadzać ale jeśli masz się niepotrzebnie martwic i zadręczać - po prostu zrób. Jeśli mieszkasz w Warszawie - mogę ci polecić naprawdę dobrego fachowca.
    • Gość: guest Re: PORADZCIE. Robić kolejne USG czy nie? IP: *.* 05.01.02, 19:19
      Chciałam Ci powiedzieć, że w ciąży miałam 9 razy robione USG, a moja córka (urodzona IX 2001) dostała 10 punktów i jak narazie jest zdrowym dobrze rozwijającym się maluchem, więc jeśli masz się denerwować to lepie zrób sobie USG bo nerwy pewnie bardziej Wam szkodzą.PozdrawiamMonika
    • Gość: guest Re: PORADZCIE. Robić kolejne USG czy nie? IP: *.* 06.01.02, 10:21
      W ciąży miałam robione USG 6 razy, w tym jedno w 37 tygodniu, a następne 2 w 39 i 40, bo było po terminie. Nikt mi nic nie mówił o pępowinie, a Luiza urodziła się dwukrotnie owninięta pępowiną wokół szyi. Może nie widać było w usg??? DLuisia dostała Apgar 9 pkt. za sine zabarwienie dłoni i stópek, ale tętno podczas porodu miała bardzo dobre - gdy już główka była w kanale rodnym miała 120/min, lekarka powiedziała, że w tej fazie porodu norma jest 80-90/min.:hello:Kasia R mama Luizy
      • Gość: guest Re: PORADZCIE. Robić kolejne USG czy nie? IP: *.* 06.01.02, 16:05
        Pod koniec ciąży miałam 3 razy zrobione USG z powodu mojego nadciśnienia. Nikt mi nic nie powiedział o pępowinie, tak samo zaraz po porodzie nikt o tym nic nie wspomniał, dopiero w karcie porodu wyczytałam że była owinięta pępowiną wokół szyi i barków. Tętno było dobre, kazali mi przeć bez pośpiechu, delikatnie, co chyba najlepiej o tym świadczy. Dostała 9 Apgar za podsinione kończyny, nic jej nie było. Ja i mój mąż także urodziliśmy się owinięci pępowiną i mnóstwo dzieci, zwykle nie jest to groźne - kiedy rodzi się główka pępowinę delikatnie się zsuwa. Mąz ma dzis świetną wymówkę czemu nie chce nigdy nosić krawatów :-) . Ale słyszałam o dawniejszym przypadku gdy dziecko się udusiło pępowiną - brak fachowego personelu medycznego (nie było żadnego USG), a może też niebezpiecznie za krótka pępowina. Myślę że ty na pewno nie musisz sie tym na zapas martwić.
        • Gość: guest Re: PORADZCIE. Robić kolejne USG czy nie? IP: *.* 06.01.02, 18:12
          Dziękuję dziewczyny za rady. Nie wiem jeszcze co zrobię i nie wiem czy gdybym się jednak zdecydowała na USG czy zdążę je zrobić bo od wczoraj mam skurcze. Co prawda nieregularne np. kilka w ciągu 3 godzin a później nic ale coraz bardziej czuję napinanie się macicy także możliwe że wkrótce będę rodzić. Mieszkam w Szczecinie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka