amistad22 22.11.06, 09:09 dziewczyny powiedzcie mi jakie badania trzeba wykonać na początku ciąży i powiedzcie co to jest ta "beta"?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cota Re: jakie badania i co to "beta" 22.11.06, 09:28 Na określenie badań wysyła gin - ja miałam na samym początku mocz/krew/oznaczenie grupy krwi i betę - oznaczaną raz i po 48 h drugi raz, określa ona przyrost/rozwój ciąży - ona podstawie jej przyrostu można mieć przypuszczenia co do rozwoju ciązy ewentualnej ciązy bliźniaczej, ciązy martwej lub nieprawidłowej. Odpowiedz Link Zgłoś
amistad22 Re: jakie badania i co to "beta" 22.11.06, 09:32 dziekuje Ci bardzo za odpowiedź! Jestem w 3 miesiącu ciąży i miałam skierowanie na badanie krwi moczu i określenie grupy ale bety nie miałam robionej! uważasz, że sama dla świętego spokoju powinnam pójść do prywatnej przychodni i zrobić to badanie?? na czym ono polega!?bardzo proszę o odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
megisa1 do cota 22.11.06, 10:42 "gdzieś dzwonili ale nie wiesz gdzie" 1) na badania nie musi kierować cię gin, mozna je zrobić samemy w kazdym labolatorium , tylko musisz wiedziec co chcesz zrobić 2) przyrost rzeczywiście określa...ale ciaże bliźniaczą- nie zawsze, czesto beta przy bliźniakach jest taka sama jak przy jednym, ciązy martwej- bzdura nawet przy ciązy obumarłej beta rośnie, mi rosła prawidłowo jeszcze 4 tyg od obumarcia płodu...a wogóle co dzieczynie głowe zawracasz głupotami jak widac że u niej to początek! nieprawidłowej- no tu noge sie zgodzić Odpowiedz Link Zgłoś
jola427 Re: jakie badania i co to "beta" 22.11.06, 09:34 Badania zleci Ci lekarz. Byłaś już u lekarza? Zbada Cię, potwierdzi ciążę i dopiero zleci odpowiednie badania. Natomiast beta to badanie na poziom hormonu ciążowego HCG, tzn. badanie na potwierdzenie ciąży. Można je powtórzyć i wtedy sprawdza się czy przyrost tego hormonu jest prawidłowy tzn. czy ciąża dobrze się rozwija. Pzdr. Jola Odpowiedz Link Zgłoś
jola427 Re: jakie badania i co to "beta" 22.11.06, 09:36 Beta nie jest jakimś obowiązkowym badaniem. Ja nie miałam go wogóle. Jeżeli lekarz jest pewny ciąży i wie,k że jest z nią ok to nie zleca takiego badania. Nie przejmuj się wszystko jest dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
amistad22 Re: jakie badania i co to "beta" 22.11.06, 09:40 dziękuję Wam za odpowiedzi! U lekarza byłam miesiąc temu i idę jutro ale ja sama dla własnego spokoju chciałabym wiedziec co i jak z moim maleństwem! Myślę, że pójdę sobie jutro albo w piątek do przychodni i zrobie sobie to badanie! nie zaszkodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
jola427 Re: jakie badania i co to "beta" 22.11.06, 09:49 Zapytaj lekarza jak będziesz jutro. A USG miałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
amistad22 Re: jakie badania i co to "beta" 22.11.06, 09:54 no miałam-pokazała mi mój ówczesny pęcherzyk !!! zapytam jej jutro o te badania bo wiesz troszke się obawiam!Mam bóle brzucha i takie ciągnięcie w doel brzucha i nie tylko więc wole sobie zrobić wszystkie badania! Odpowiedz Link Zgłoś
jola427 Re: jakie badania i co to "beta" 22.11.06, 10:07 Napewno nie zaszkodzą takie badania. Może Ci da skierowanie, to nie będziesz płacić. Mam bóle brzucha i takie ciągnięcie w doel > > brzucha i nie tylko więc wole sobie zrobić wszystkie badania! O tym koniecznie powiedz lekarzowi. Ale powiem Ci że ja też miałam takie bóle, przeszły mi razem z mdłościami w 4 mies. Lekarz Cię napewno uspokoi. Pzdr. Jola Odpowiedz Link Zgłoś
cota Re: jakie badania i co to "beta" 22.11.06, 10:08 aaaa, no to bety w tym m-cu nie ma już co robić, myslałam, że dopiero co zaciązyłaś usg jeszcze, ja miałam w 6 tc, potem w 12 tc itd. a toxo, na rózyczkę, wr Odpowiedz Link Zgłoś
amistad22 Re: jakie badania i co to "beta" 22.11.06, 10:13 dzięki wielkie! co do badań to tak jak mówie miałam skierowanie na krew/mocz/ i ustalenie grupy - to wszystko!!! pogadam jutro z lekarze co i jak z badaniami bo chciałabym wiedzieć czy wszystko jest ok. z moim maleństwem! Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: jakie badania i co to "beta" 22.11.06, 10:45 Robienie bety ma sens przy bardzo wczesnej ciąży, kiedy jeszcze nic nie widać na usg. Teraz już nie ma takiej potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
amistad22 Re: jakie badania i co to "beta" 22.11.06, 10:50 no to dobrze wiedzieć! dziękuję Wam bardzo za cenne informacje pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
megisa1 DO AMSTAD22 ! 22.11.06, 10:49 bóle przypominające miesiączkowe zgłoś lekarzowi, po bokach brzucha są najcześciej ok ale lepiej zgłaszaj wszystkie watpliwości Odpowiedz Link Zgłoś
amistad22 Re: DO AMSTAD22 ! 22.11.06, 10:52 jak byłam u niej miesiąc temu to powiedziała, że tak przez jakiś czas może być no i ustało, ale od jakiegoś czasu znowu mam takie uczucia jakbym zaraz miała dostać okres !!!Poza tym to ciągnie mnie do dołu!Jutro mam nadzieje, że wszystko się wyjaśnie! Aha a powiedzcie mi czy podwyższona temperatura ciała to normalne??wczoraj miałam 37,3 Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: DO AMSTAD22 ! 22.11.06, 11:29 Wczesne rozpoznanie ciąży opiera się na wykryciu gonadotropiny kosmówkowej (HCG - ang.: human chorionic, gonadotropin), która pojawia się we krwi matczynej w okolicach 8 - 9 dnia po zapłodnieniu oraz nieco później w moczu. Jest to hormon, który powstaje w łożysku i dostaje się do krwi matki i płodu. Podtrzymuje wydzielanie progesteronu, hormonu odpowiedzialnego za utrzymanie ciąży. HCG reguluje ponadto rozwój i funkcję hormonalną gruczołów płciowych płodu. We wczesnej ciąży zdarzają się pobolewania podobne do tych przed miesiączką, w podbrzuszu. Zdarzają się też plamienia. Jeśli masz takie dolegliwości, to zgłoś je lekarzowi. Być może będziesz potrzebowała brać jakieś leki (np. duphaston, luteina). Jeśli Cię ciągnie w dole brzucha, to możesz wziąć no-spę, jest to bezpieczny lek dla dziecka i można go brać w ciąży. Sama od 7 tygodnia go biorę. Odpowiedz Link Zgłoś
amistad22 Re: DO AMSTAD22 ! 22.11.06, 11:51 dziękuję bardzo! duphaston właśnie skończyłam brać a nospe biore tak dorywczo jak już mnie bardzo rwie! Odpowiedz Link Zgłoś
megisa1 Re: DO AMSTAD22 ! 22.11.06, 11:35 w ciąży zawsze jest podwyższona ok. 37 w zależności od tego jaką masz normalna temp. po okresie róznie to może być temp pow. 38 jest jest niebezpieczna jesli długo się utrzymuje taki ból jak przed okresem z bólem jajników moze lepiej skonsultuj jeszcze z innm ginem jesli twoja nie zareagowała...ale spokojnie różnie bywa napisz jeszce czy może bierzesz jakies lekarstwa Odpowiedz Link Zgłoś
amistad22 Re: DO AMSTAD22 ! 22.11.06, 11:54 brałam duphaston i jeszcze coś ale nie pamiętam teraz nazwy no i nospe a poza tym biore folik i co drugi dzień 1/4 tabletki bromergonu ale juz powoli musze go odstawiac i to byłoby na tyle! jutro jej powiem, że mam takie bóle i jak nie zareaguje to pójde do innego gienka! Odpowiedz Link Zgłoś
megisa1 Re: DO AMSTAD22 ! 22.11.06, 12:40 jak mówi moja obecna gin "lepiej chuchać na zimne" Odpowiedz Link Zgłoś
amistad22 Re: DO AMSTAD22 ! 22.11.06, 12:53 może jesteś z Wrocławia to skorzystam z usług Twojej lekarki Odpowiedz Link Zgłoś
megisa1 Re: DO AMSTAD22 ! 22.11.06, 14:28 hehe jestem, wysłałam maila na pryw. gazetowego. Odpowiedz Link Zgłoś