Dodaj do ulubionych

jakie badania i co to "beta"

22.11.06, 09:09
dziewczyny powiedzcie mi jakie badania trzeba wykonać na początku ciąży i
powiedzcie co to jest ta "beta"??
Obserwuj wątek
    • cota Re: jakie badania i co to "beta" 22.11.06, 09:28
      Na określenie badań wysyła gin - ja miałam na samym początku
      mocz/krew/oznaczenie grupy krwi i betę - oznaczaną raz i po 48 h drugi raz,
      określa ona przyrost/rozwój ciąży - ona podstawie jej przyrostu można mieć
      przypuszczenia co do rozwoju ciązy ewentualnej ciązy bliźniaczej, ciązy martwej
      lub nieprawidłowej.
      • amistad22 Re: jakie badania i co to "beta" 22.11.06, 09:32
        dziekuje Ci bardzo za odpowiedź! Jestem w 3 miesiącu ciąży i miałam skierowanie
        na badanie krwi moczu i określenie grupy ale bety nie miałam robionej! uważasz,
        że sama dla świętego spokoju powinnam pójść do prywatnej przychodni i zrobić to
        badanie?? na czym ono polega!?bardzo proszę o odpowiedź
      • megisa1 do cota 22.11.06, 10:42
        "gdzieś dzwonili ale nie wiesz gdzie"

1) na badania nie musi kierować cię gin, mozna je zrobić samemy w kazdym
        labolatorium , tylko musisz wiedziec co chcesz zrobić
        2) przyrost rzeczywiście określa...ale ciaże bliźniaczą- nie zawsze, czesto
        beta przy bliźniakach jest taka sama jak przy jednym, ciązy martwej- bzdura
        nawet przy ciązy obumarłej beta rośnie, mi rosła prawidłowo jeszcze 4 tyg od
        obumarcia płodu...a wogóle co dzieczynie głowe zawracasz głupotami jak widac że
        u niej to początek!

nieprawidłowej- no tu noge sie zgodzić
    • jola427 Re: jakie badania i co to "beta" 22.11.06, 09:34
      Badania zleci Ci lekarz. Byłaś już u lekarza? Zbada Cię, potwierdzi ciążę i
      dopiero zleci odpowiednie badania.
      Natomiast beta to badanie na poziom hormonu ciążowego HCG, tzn. badanie na
      potwierdzenie ciąży. Można je powtórzyć i wtedy sprawdza się czy przyrost tego
      hormonu jest prawidłowy tzn. czy ciąża dobrze się rozwija.
      Pzdr. Jola
      • jola427 Re: jakie badania i co to "beta" 22.11.06, 09:36
        Beta nie jest jakimś obowiązkowym badaniem. Ja nie miałam go wogóle. Jeżeli
        lekarz jest pewny ciąży i wie,k że jest z nią ok to nie zleca takiego badania.
        Nie przejmuj się wszystko jest dobrze.
        • amistad22 Re: jakie badania i co to "beta" 22.11.06, 09:40
          dziękuję Wam za odpowiedzi! U lekarza byłam miesiąc temu i idę jutro ale ja
          sama dla własnego spokoju chciałabym wiedziec co i jak z moim maleństwem!
          Myślę, że pójdę sobie jutro albo w piątek do przychodni i zrobie sobie to
          badanie! nie zaszkodzi!
          • jola427 Re: jakie badania i co to "beta" 22.11.06, 09:49
            Zapytaj lekarza jak będziesz jutro. A USG miałaś?
            • amistad22 Re: jakie badania i co to "beta" 22.11.06, 09:54
              no miałam-pokazała mi mój ówczesny pęcherzyk smile!!! zapytam jej jutro o te
              badania bo wiesz troszke się obawiam!Mam bóle brzucha i takie ciągnięcie w doel
              brzucha i nie tylko więc wole sobie zrobić wszystkie badania!
              • jola427 Re: jakie badania i co to "beta" 22.11.06, 10:07
                Napewno nie zaszkodzą takie badania. Może Ci da skierowanie, to nie będziesz
                płacić.
                Mam bóle brzucha i takie ciągnięcie w doel
                >
                > brzucha i nie tylko więc wole sobie zrobić wszystkie badania!

O tym koniecznie powiedz lekarzowi. Ale powiem Ci że ja też miałam takie bóle,
                przeszły mi razem z mdłościami w 4 mies. Lekarz Cię napewno uspokoi.
                Pzdr. Jola

• cota Re: jakie badania i co to "beta" 22.11.06, 10:08
                aaaa, no to bety w tym m-cu nie ma już co robić, myslałam, że dopiero co
                zaciązyłaś smile usg jeszcze, ja miałam w 6 tc, potem w 12 tc itd. a toxo, na
                rózyczkę, wr
                • amistad22 Re: jakie badania i co to "beta" 22.11.06, 10:13
                  dzięki wielkie! co do badań to tak jak mówie miałam skierowanie na krew/mocz/ i
                  ustalenie grupy - to wszystko!!! pogadam jutro z lekarze co i jak z badaniami
                  bo chciałabym wiedzieć czy wszystko jest ok. z moim maleństwem!
                  • kocio-kocio Re: jakie badania i co to "beta" 22.11.06, 10:45
                    Robienie bety ma sens przy bardzo wczesnej ciąży, kiedy jeszcze nic nie widać na
                    usg.
                    Teraz już nie ma takiej potrzeby.
                    • amistad22 Re: jakie badania i co to "beta" 22.11.06, 10:50
                      no to dobrze wiedzieć! dziękuję Wam bardzo za cenne informacje smile pozdrawiam
              • megisa1 DO AMSTAD22 ! 22.11.06, 10:49
                bóle przypominające miesiączkowe zgłoś lekarzowi,
                po bokach brzucha są najcześciej ok

ale lepiej zgłaszaj wszystkie watpliwości
                • amistad22 Re: DO AMSTAD22 ! 22.11.06, 10:52
                  jak byłam u niej miesiąc temu to powiedziała, że tak przez jakiś czas może być
                  no i ustało, ale od jakiegoś czasu znowu mam takie uczucia jakbym zaraz miała
                  dostać okres !!!Poza tym to ciągnie mnie do dołu!Jutro mam nadzieje, że
                  wszystko się wyjaśnie! Aha a powiedzcie mi czy podwyższona temperatura ciała to
                  normalne??wczoraj miałam 37,3
                  • aleksandra1977 Re: DO AMSTAD22 ! 22.11.06, 11:29
                    Wczesne rozpoznanie ciąży opiera się na wykryciu gonadotropiny kosmówkowej
                    (HCG - ang.: human chorionic, gonadotropin), która pojawia się we krwi
                    matczynej w okolicach 8 - 9 dnia po zapłodnieniu oraz nieco później w moczu.
                    Jest to hormon, który powstaje w łożysku i dostaje się do krwi matki i płodu.
                    Podtrzymuje wydzielanie progesteronu, hormonu odpowiedzialnego za utrzymanie
                    ciąży. HCG reguluje ponadto rozwój i funkcję hormonalną gruczołów płciowych
                    płodu.
                    We wczesnej ciąży zdarzają się pobolewania podobne do tych przed miesiączką, w
                    podbrzuszu. Zdarzają się też plamienia. Jeśli masz takie dolegliwości, to zgłoś
                    je lekarzowi. Być może będziesz potrzebowała brać jakieś leki (np. duphaston,
                    luteina). Jeśli Cię ciągnie w dole brzucha, to możesz wziąć no-spę, jest to
                    bezpieczny lek dla dziecka i można go brać w ciąży. Sama od 7 tygodnia go biorę.
                    • amistad22 Re: DO AMSTAD22 ! 22.11.06, 11:51
                      dziękuję bardzo! duphaston właśnie skończyłam brać a nospe biore tak dorywczo
                      jak już mnie bardzo rwie!
                  • megisa1 Re: DO AMSTAD22 ! 22.11.06, 11:35
                    w ciąży zawsze jest podwyższona ok. 37
                    w zależności od tego jaką masz normalna temp. po okresie róznie to może być

temp pow. 38 jest jest niebezpieczna jesli długo się utrzymuje

taki ból jak przed okresem z bólem jajników moze lepiej skonsultuj jeszcze z
                    innm ginem jesli twoja nie zareagowała...ale spokojnie różnie bywa

napisz jeszce czy może bierzesz jakies lekarstwa
                    • amistad22 Re: DO AMSTAD22 ! 22.11.06, 11:54
                      brałam duphaston i jeszcze coś ale nie pamiętam teraz nazwy no i nospe a poza
                      tym biore folik i co drugi dzień 1/4 tabletki bromergonu ale juz powoli musze
                      go odstawiac i to byłoby na tyle! jutro jej powiem, że mam takie bóle i jak nie
                      zareaguje to pójde do innego gienka!
                      • megisa1 Re: DO AMSTAD22 ! 22.11.06, 12:40
                        jak mówi moja obecna gin "lepiej chuchać na zimne"
                        • amistad22 Re: DO AMSTAD22 ! 22.11.06, 12:53
                          może jesteś z Wrocławia to skorzystam z usług Twojej lekarki smile
                          • megisa1 Re: DO AMSTAD22 ! 22.11.06, 14:28
                            hehe jestem, wysłałam maila na pryw. gazetowego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka