IP: *.* 05.03.02, 14:46
Własśnie odebrałam wyniki badań i stoi tu napisane, że wyhodowano grzyby z rodzaju Candida. Wiecie może co to mi się za świństwo przyplątało i czy to bardzo groźne? Do lekarza idę w czwartek, ale w sumie chciałabym wiedzieć jak najszybciej. PozdrowieniaIwona
Obserwuj wątek
    • Gość: ewak Re: Grzybica? IP: *.* 05.03.02, 15:30
      Ja nie miałam badań, ale po obserwacji śluzu lekarz przepisał mi 2 razy w czasie ciąży globulki dopochwowe na leczenie grzybicy. Niestety przed ciążą miałam raz problem z grzybicą, a podobno ją można tylko zaleczyć, a nie wyleczyć. Lekarz twierdzi, że właśnie w czasie ciąży jesteśmy b. podatne na nawroty lub pojawienie się grzybicy. Niektóre globulki można stosować w I trymestrze, inne dopiero od II, ale to napewno Twój lekarz określi. Chyba nie taki diabeł straszny ... Pozdrawiam Ciebie i MalutkaEwa
    • Gość: piola Re: Grzybica? IP: *.* 05.03.02, 15:38
      Witaj, ja też miałam grzyby z rodzaju Candida. Jest to po prostu "grzybek". To narmalne u babek w ciąży. Lekarz zapisze Ci najprawdopodobniej jakieś globulki dopochwowe i może też maść. Sam będzie wiedział czy można je stosować w ciąży. Nie martw się na pewno szybko pozbędziesz się tego "gościa". Pozdrawiam
    • Gość: sawlb Re: Grzybica? IP: *.* 05.03.02, 21:05
      Iwonko,rzeczywiscie to typowa dolegliwosc w czasie ciazy. Czesto jednak trudno ja zwalczyc nawet przy pomocy kremow lub globulek antybiotykowych bez wlasciwej diety (nie pozwyzszajacej poziomu cukru w organizmie-pozywki dla grzybow)i innych zabiegow. W tej ciazy jak dotad udalo mi sie uchronic przed ta `przyjemnoscia` dzieki kuracji acidophilus-jest to naturalny preparat zaw enzymy i wprowadzajacy wlasciwa rownowage grzybkow w organizmie(ktore w malej ilosci sa tam porzadane).Nie jest to antybiotyk wiec dodatkowo nie sieje spustoszenia a naprawde pomaga wielu mamom (nawet przy karmieniu piersia wskazany jest dla mamy gdy dziecko ma np plesniawki).Nie szkodzi ani Tobie ani dziecku i wystarczy 1-2 tygodniowa kuracja 2x w roku ew w razie potrzeby.Pomaga tez przy innych problemach np klopotach z trawieniem itpPonizej zalaczam informacje ktore udalo mi sie zebrac na ten temat i mam nadzieje,ze to dla Ciebie pierwszy i ostatni raz.;)>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Najbardziej typowa infekcja pochwy ma swoje podloze w grzybicy-efekcie przerostu Candida albicans (bakterii zwykle obecnej w pochwie,przewodzie pokarmowym i jamie ustnej w bezpiecznych ilosciach ). Niektore kobiety zadko maja problem z ta dolegliwoscia.Inne zapadaja na nia bardzo czesto.Niektore przyczyny**zmiany hormonalne zw z ciaza badz nawet przed okresem**przyjmowaniw hormonow badz pigulki antykoncepcyjnej**antybiotyki i sterydy**wysoki poziom cukru we krwi**czesty seks (szczegolnie przy malej wilgotnosci pochwy)**plukanie pochwy**gorace,dlugie kapiele**uzywanie produktow higieny osobistej i innych prod. toaletowych.**depresja,stres,zmeczenie**niestrawnosc**powracajace injekcje skory(liszaje,grzybica stop)**oslabienie systemu po przebtej chorobieMetody leczenia i zapobiegania**wlasciwa higiena osobista-dokladne mycie pochwy czysta woda i osuszanie po kapieli lub prysznicu**bawelniana bielizna**podcieranie sie od przodu do tylu**unikanie obcislych spodni,legginsow,rajstop itp**czesta zmiana bielizny-zwlaszcza po wysilku fizycznym**uzywanie bezzapachowych podpasek i ich czesta zmiana**unikanie piany do kapieli, srodkow higieny intymnej, mydla i innych srodkow chemicznych**unikanie dlugich ,goracych kapieli,mokrego kostiumu kapielowego**prysznic po plywaniu na basenie-by usunac chlor.**przyjmuj antybiotyki tylko wtedy gdy jest to naprawde konieczne i tylko przy infekcjach bakteryjnych(NIE wirusowych)**zdrowa dieta-ograniczenie ilosci cukru i pokarmow macznych.**wlaczenie do diety jogurtu naturalnego-poprawiajacego flore bakteryjna**aplikowanie jugurtu(naturalnego) do wewnatrz pochwy**plukanie pochwy roztworem octu winnego:1 lyzeczka octu winnego na 1 szkl wody./raz dziennie**acidophilus-tabletki zawierajace naturalne enzymy regulujace flore bakteryjna**2-3 krople Olejku z drzewa herbacianego rozcienczone w 1 litrze wody-nalezy sie podmywac 2-3 razy dziennie**podmywanie sie wywarem z rumianku,rozmarynu, gorzknika kanadyjskiego lub tymianku ( 3 ostatnie nie powinny byc stosowane w czasie ciazy).**dostepne sa rowniez kremy dopochwowe na bazie gorzknika kanadyjskiego i nagietka badz drzewa herbacianegoDietaNalezy ograniczyc lub unikac:**cukrow prostych-m in zaw w owocach,sokach owocowych,suszonych owocach**innych cukrow i slodyczy**alkoholu**pokarmow macznych**serow**octu winnego**bialego pieczywa**sosu sojowegoZaleca sie jedzenie:**ryb, miesa**warzyw w duzych ilosciach**nasion zboz**orzechow**sporadycznie jajek**jogurtu naturalnego**tluszczow:masla,olejow z zimnego wytloku
      • Gość: KasiaP Re: Grzybica?- do Bogusi IP: *.* 06.03.02, 09:33
        Bogusiu, Ty jak zwylke wszystko wiesz. Grzybica jet moją zmorą przed- i ciążową. Wszystkie specyfiku pomagają na krotko, bądź wcale. Spróbuję dostosować się do Twoich rad, a pewnie i Iwona i inne dziewczyny skorzystają.Odezwij się na priva. Tak dawno nie miałam od Ciebie żadnych wiadomości.Pozdrawiam,Kasia z Wrocławia
        • Gość: sawlb Re: Grzybica?- do Kasi P IP: *.* 06.03.02, 11:23
          Hej Kasiu.:hello:Nie dostalas mojego maila???:( A ja myslalam ze nie piszesz bo odpoczywasz juz w domu.Pisalam do Ciebie dobrych pare tygodni temu.Moze nawet mam jeszcze ten post. Pa paB
      • Gość: Maszczuha Re: Grzybica? IP: *.* 06.03.02, 10:02
        Dziękuję bardzo wam wszystkim :jap:Bogusiu jestem pod wrażeniem, jestes po prostu niesamowita :-))) Dieta to mi chyba nawet pasuje... no może oprócz unikania owoców ;-))No nic... zobaczymy jeszcze co mi lekarz powie, ale przynajmniej już się nie amrtwię, że Dzidzi to może zaszkodzić. Najgorsze to to ze to miało być takie badanie "na wszelki" wypadek, bo objawów żadnych niet... i wyskoczyło jak diabeł z pudełka :-(.Jeszcze raz Wielkie DziękiPozdrowieniaIwona i 32 tygodniowy Brzunio :bounce:
        • Gość: sawlb Re: Grzybica? IP: *.* 06.03.02, 11:20
          Iwona Konieczny napisała/ł:Najgorsze to to ze to miało być takie badanie "na wszelki" wypadek, bo objawów żadnych niet... i wyskoczyło jak diabeł z pudełka :-(.Iwonko,nie masz objawow? Mozliwe,ze moze to tez przebiegac bezobjawowo ale mozliwe,ze badania po prostu wykazaly obecnosc Candida i w tym nie ma nic zlego bo,we wlasciwych ilosciach ta bakteria jest nam do szczescia potrzebna.:)Chyba,ze jest zaznaczone,ze nastapil jej przerost,ale to juz lekarz bedzie wiedzial.Powodzenia.:)
          • Gość: Maszczuha Re: Grzybica? IP: *.* 06.03.02, 11:34
            Ponoć to nie bakteria tylko grzybek... To chyba różnica? Ano zobaczymy czy to normalne :-))) W każdym razie dzięki wam już się nie martwię :-))Dzięki :jap: :jap:
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka