Dodaj do ulubionych

za mały brzuch ?

IP: *.* 05.04.02, 20:38
witam wszystkich ! zaczęłam 30 tydzień i podczas ostatniej wizyty (dzisiejszej) lekarz powiedział, że mam za mały brzuszek jak na ten wiek ciąży, ale zaraz potem USG wykazało że wszystko jest OK - wymiary dzidziusia się zgadzają, oczywiście lekarz mnie pocieszał, że mały brzuch nie oznacza czegoś złego, może mam mało wód, albo taka już moja uroda, ale trochę mi nieswojo; co o tym sądzicie ? może któraś z was ma/miała podobny problem ?pozdrawiam serdecznie !magda
Obserwuj wątek
    • Gość: sawlb Re: za mały brzuch ? IP: *.* 05.04.02, 21:49
      Magdo,moim skromnym zdaniem, jesli usg wykazalo,ze jest ok to jest Ok. Sa kobiety ktore przechodza przez cala ciaze i otoczenie sie nawet nie zorientuje,ze sa w ciazy a tez wszystko jest w porzadku-rodza zdrowe dzieci,moze nie ogromniaste ale w normie. Duzo tez zalezy od Twojej budowy,wzrostu,proporcji. Tak mi sie wydaje,ze nawet problem typu:mala ilosci wod powien byc dostrzegalny na usg choc napewno tego nie wiem.Ale,jak mowisz,usg wykazalo,ze dzieciatko rozwija sie prawidlowo wiec nie masz sie czym przejmowac. Ot taki koncept tego specyficznego lekarza. Wymknelo mu sie po prostu ale nijak to sie ma do rzeczywistosci.Nie martw sie.Wszystko jest w normie moim zdaniem.B
    • Gość: 123 Re: za mały brzuch ? IP: *.* 05.04.02, 22:03
      hihi mnie etz sie wydaje zemam za maly brzuch... a na usg wychodzi tez ok... najpierw sie marwtilam a teraz sie ciesze bo juz troche ciezko sie chodzi a co dopiero jak ebzdie wiekszy! podobno czasem znienacka sie powieksza! ja jestem juz po 30 tygodniu a nikt mi nie wierzy jak na mnie patrzy!smilecleo
    • Gość: Madzialena Re: za mały brzuch ? IP: *.* 05.04.02, 22:21
      Na kolejnej wizycie lekarka zapytała mnie który to miesiąc, odpowiedziałam że 7, a jej też się "wyrwało" "taaaaaaaaaak? a nie wygląda....taki ma pani mały brzuszek...." I to wystarczyło, żeby zasiać to okropne ziarno niepewności. USG było w porządku, inne badania też, a ja martwiłam się moim małym brzuchem. Przestałam dopiero gdy moja mama przypomniała mi, że została przyjęta do pracy w lipcu, a poród (o czasie) miała w październiku. Tak już to jest z chudzielcami...Dla porządku przyznam się, że teraz chuda już bynajmniej nie jestem
    • Gość: magdako Re: za mały brzuch ? IP: *.* 06.04.02, 11:05
      kochane dziewczyny ! dziękuję wam za słowa otuchty !!! :)bardzo mi pomogły, jestem już spokojniejsza, poza tym mąż też bardzo sie stara !! :)buziaczki gorące !magdaPS. kupiłam dzisiaj pozytywkę, kładę ją na brzuszek, żeby maleństwo sobie słuchało ! i wiecie co - zaczyna się wtedy ruszać...... :) :) :)
    • Gość: grabofon Re: za mały brzuch ? IP: *.* 06.04.02, 13:44
      Witam! Ja w pierwszej ciąży miałam malutki brzuszek i w 39 tyg. na patologii kobiety myślały, ze jestem gdzieś w okolicy 25 tygodnia. Teraz jestem dzień po terminie i brzuszek też niezbyt duży, lekarz stwierdził, że taka moja uroda (dłuuuuugi czas brzuszka wcale nie było widać i do 5 miesiąca spokojnie nosiłam jeansy). Przybrałam do dnia dzisiejszego 14kg, czyli przeciętnie.Serdecznie pozdrawiam, Becia i Brzusia (która jeszcze nie chce wysiadać) :hello:
    • Gość: Ania_G Re: za mały brzuch ? IP: *.* 06.04.02, 14:11
      O kurcze!Moja koleżanka miała taki mały brzuch, że nie musiała sobie kupować nowych kurtek, ledwo było widać, a urodziła ponad trzykilogramowe dziecię. Niestety mnie to nie dotyczy, ten brzuch niedługo przerośnie mnie!!!!
      • Gość: Kachna29 Re: za mały brzuch ? IP: *.* 06.04.02, 14:28
        Hej :-)Ja w ciąży też miałam mały brzusio, w dodatku miałam koleżankę z wielgaaaaachnym brzusiem w podobnym wieku ciążowym no i stale się tym zamartwiałam. Bardzo długo wchodziłam w ciuchy sprzed ciąży, a w 8 miesiącu musiałam pochwalić się znajomej, że jestem w ciąży, bo tego nie zauważyła!!! Co prawda byłam wtedy ubrana w luźny swetr, ale to to jednak była prawie końcówka ciąży...Dodam, że jestem szczupła, więc byłam pewna że brzuchol przy moich wymiarach powinno być widać na kilometrNa USG był wszystko w prządku z synkiem i urodził się przed terminem z zupełnie przyzwoitymi wymiarami (53cm, 3000).Aha, przytyłam 14 kg - czyli norma
    • Gość: Berenika Re: za mały brzuch ? IP: *.* 06.04.02, 21:12
      Ja tez mam maly brzuch, co stwierdzam ze zdziwieniem, obserwujac inne podobnie "zaawansowane" dziewczyny. Ale narzekac to naprawde nie ma na co, jezeli tylko badania wykazuja, ze wszystko jest w porzadku. Moj lekarz jeszcze na tyle byl mily, ze mi powiedzial, ze wprawdzie nasza Malutka jest nieco mniejsza, niz moglaby, ale to normalne, bo ja mialam tez mala wage urodzeniowa, a to sie wiaze. A poza tym stanowimy wzor doskonalosci, ona i ja, figury mamy jak trzeba i 33 tydzien kryje sie przed oczyma swiata. Jak widac, normy sa po to, zeby sie do nich nie stosowac.Male brzuszki gora!
    • Gość: agaga1 Re: za mały brzuch ? IP: *.* 06.04.02, 23:51
      Ja też to znam. O małym brzuchu słyszałam od niemal każdego kto dowiedział się, że jestem w ciąży... Dopiero dziewiąty miesiąc przyniósł zmianę - ale i tak nie "wyglądałam" na to, że za chwilę mam rodzić. A Michaś ważył 3950 g i miał 61 cm. Mały więc nie był...A pozytywkę też stosowaliśmy w czasie ciąży - już od piątego miesiąca. Mały ożywiał się na jej dźwięk i kopał zawzięcie. Ale teraz - jako dwutygodniowy obywatel - ignoruje ją całkowicie . A w mądrych książkach pisali, że będzie przy niej zasypiał... aga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka