Dodaj do ulubionych

przybieranie na wadze

IP: *.* 08.04.02, 06:23
Dziewczynyjestem w 20 tyg. ciąży, a nie udalo mi się utyć ani kilogram. Czy może to być niebezpieczne dla dzidziusia?? czy nie grozi to przedwczesnym porodem? czy któraś może miała podobny problem???dajcie znać!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Gabrysia Re: przybieranie na wadze IP: *.* 08.04.02, 07:59
      To ile przytyjesz nie ma znaczenia. Moja siostra w ciąży schudła 4 kilogramy i urodziła synka 4200. Też się martwiła a jak widzisz niepotrzebnie. Na przytycie masz jeszcze czas a jeśli nie to dzidzia będzie miała mamę laskę!!! :hello:Pozdrawiam- Gabi
    • Gość: Berenika Re: przybieranie na wadze IP: *.* 08.04.02, 10:37
      Kochana, ja do 20-go tygodnia schudlam dwa kilo. A przed ciaza wazylam 56 kg, co przy 177 cm wzrostu jest z trudem akceptowalnym minimum. I co? Ano nic. Bylam zdrowa jak rybka, nic mi nie dolegalo specjalnie, a potem - do chwili obecnej (33 tydzien) przytylam sobie spokojnie 12 kg i trzymam norme. W pierwszym trymestrze bardzo czesto sie chudnie, a tyc to jeszcze nie ma z czego, bo i fasolka jest malutka, i macica jeszcze sie tak nie powieksza. Tak, ze nie martw sie na zapas, trzymaj figure i ciesz sie, ze jeszcze nie przypominasz wieloryba!Berek
      • Gość: ANULKA Re: przybieranie na wadze IP: *.* 10.04.02, 10:18
        Nic sie nie martw,ja tez do 20 nic a teraz jestem w 24 i przytytlam 3 kg,ale to nie ja tylko brzuszek urosl i poszedl sobie do przodu.Wiec wszystko jest ok i mozesz spokojnie czekac.ANia
        • Gość: aneta2 Re: przybieranie na wadze IP: *.* 10.04.02, 12:45
          mnie szczegolnie nurtuja juz nie te same dodatkowe kilogramy bo to jest normalne, tylko wlasnie takie nagle i gwaltowne przybieranie na wadze, przeszlo kilogram na tydzien to nie jest chyba normalne? tymbardziej ze jem tyle co zwykle, przy tym sporo sie ruszam, wiem ze te 5 kg to w sumie nie jest duzo tylko dlaczego ten przyrost wagi jest teraz taki gwaltowny, nie chce szukac dziury w calym ale troche zaczynam sie niepokoic, czy to czasem nie zwiastuje czegos zlego???
    • Gość: jaga.ba Re: przybieranie na wadze IP: *.* 08.04.02, 11:18
      No witam i zazdroszczę problemu....Ja mam nieco odmiennej natury. Właśnie zaczął się 15 tydzień, a ja przytyłam już prawie 4 kg i nadal mam niesamowity apetyt. Przed ciążą ważyłam 56 kg przy wzroście 164 cm. Teraz ważę prawie 60 kg i jestem załamana. Jak tak dalej pójdzie , to w dziewiątym miesiącu będę wyglądała jak mały smok. Moja mama i siostra tyły w ciąży ok. 25 kg, ale obie są wysokie, a siostra na dodatek była bardzo szczupła. Jestem załamana i ....cały czas głodna. Pozdrawiam.JAGA
      • Gość: Didi Re: przybieranie na wadze - do Jagi ,i nie tylko. IP: *.* 08.04.02, 12:02
        Droga Jaguniu, nie przejmuj sie waga. Ja mam nastepujace doswiadczenia z dwoch ciaz. W pierwszym trymestrze przytylam okolo 5 kg, a potem co miesiac tylko 1 lub pol kg. W pierwszej ciazy dalo to wynik 8 kg. (bo w 9 miesiacu jeszcze schudlam) a w drugiej 10 kg. Oba dzidziusie wazyly powyzej 3 kg. i byly zdrowe. Przyznaje jednak, ze troche sie ograniczalam z jedzeniem, ale tylko troszeczke.
      • Gość: bobas Re: przybieranie na wadze IP: *.* 08.04.02, 12:21
        U mnie przez pierwsze 3 miesiące przybyło pół kilo. Ale w 4... ogarnął mnie wilczy głód i tak jest przez cały dzień :sarcastic: Jestem na początku 16 tygodnia i przybyło mi conajmniej 2-3 kilo przez 3 tygodnie. Nie wiem dokładnie bo nie chcę się stresować :cry: Nie jem słodyczy, za to mam słabość do kanapeczek, bułeczek itp :crazy: Czy macie jakieś sposoby na wilczy apetyt?Pozdrawiam wszystkie udręczone :sol:
      • Gość: Lilly Re: przybieranie na wadze - do Jagi słów pocieszenia kilka IP: *.* 11.04.02, 12:38
        Jaga - mamy podobne parametry. Ja w czasie ciąży przytyłam 23kg i to wcale nie z wielkiego obżarstwa, tylko od soków owocowych, które wypijałam litrami. Niby piszą bez dodatku cukru,a to guzik prawda. Możesz sobie wyobrazić jak się czułam, a jak wyglądałam..... Zwłaszcza, że mam 160 cm. Ale dość szybko wróciłam do wagi wyjściowej sprzed ciąży - jeszcze w szpitalu ubyło mi ok. 15 kg (dziecko ważyło 3200), a potem tak sukcesywnie zrzucałam kilogram po kilogramie. Pamiętam Piotruś kończył pół roku, a moja waga była dokładnie taka jak przed ciążą. A teraz jest jeszcze nawet mniej. Więc głowa do góry! PS. Radzę jednak pilnować się, bo po co tyle przytyć skoro nie trzeba.
    • Gość: jaga.ba Re: przybieranie na wadze IP: *.* 08.04.02, 14:02
      Cześć Ewuniu i pozostałe przyszłe mamy!Dziękuję za słowa pociechy, ale u mnie się to chyba nie sprawdzi...nie ma szans na schudnięcie, a o ograniczeniu się nie ma mowy, ja po prostu jestem wiecznie głodna, a na dodatek byłam (jestem?) nałogowym palaczem, więc....ach jestem okropna. Mało, że jem jak opętana, mimo, iż wiem, że w pierwszych miesiącach właściwie powinno się nie przytyć, to jeszcze to palenie.....staram się jak mogę, ale.....nie wychodzi mi i wtedy czuję się jak ostatnia świ...szkoda gadać.pozdrawiamjaga
      • Gość: madzia22 Re: przybieranie na wadze IP: *.* 08.04.02, 22:46
        Jaga, nie przejumj się tym tak. Teraz myśl tylko o zdrowiu malucha - jedz ile chcesz tylko bez słodyczy, staraj sie dużo ruszać, żeby utrzymać kondycję i już.Wagę wyrzuć na śmietnik. Nie będziesz się denerwować. Albo niech ją schowa mąż i wyciagnie 6 tygodni po porodzie. Dopiero wówczas zacznij się przejmować.Uszy do góry. Kiedy ty się stresujesz, twoje dziecko również. Pamiętaj o tym.PozdrawiamMadzia
    • Gość: czerwiec2002 Re: przybieranie na wadze IP: *.* 08.04.02, 14:23
      Hej Dziewczyny - wniosek z tego jeden, że kobiety są nie do zniesienia (a ciężarne w szczególności): nie tyją - źle, tyją - jeszcze gorzej ;)))Mi minął 31 tydzień i utyłam na razie 8 kg. W sumie zamierzałam 12, ale chyba będzioe więcej, bo przez ostatnie dwa miesiące dzidzia przecież najbardziej rośnie. Jakie macie z tym doświadczenia? Chętnie przyjmę zakłady - ile jeszcze przytyję?Pozdrawiam!
      • Gość: madzia22 Re: przybieranie na wadze IP: *.* 08.04.02, 22:51
        Wcale nie musisz ważyć więcej niż 12 kg ponad wagę wyjściową. To przecież aż o 50% więcej niż ważysz w tej chwili, a za tobą już ponad 3/4 ciąży. Przestań o tym myśleć jak o tyciu, to przybieranie na wadze, a nie tycie. Dziecko, wody płodowe, macica, łożysko etc. ważą przy porodzie ok. 7,5 - 8 kg. Reszta to kilogramy, które przybyły. Znaczna ich ilość jest specjalnie magazynowana przez organizm na okres karmienia piersią - a ile ważą same piersi?Wszystko będzie dobrze.Madzia
        • Gość: magdako Re: przybieranie na wadze IP: *.* 09.04.02, 09:07
          cześć ! w takim razie ja tu chyba pobiję rekord ;), kończę 30 tydzień i przybrałam na wadze ( nie przytyłam, hi hi) 11,5 kilo ; z 52,5 na 64 kg. pięknie ,prawda ? przy wzroście 167 cm.hmmmmm....... łakomczuchy takie jak ja - odezwijcie się, będzie nam raźniej !najwięcej przytyła w II trymestrze , bo aż 8 kilo !, a w pierwszym tylko 1,5 ale się tym nie martwię !!!! i wy się też nie martwcie ! w końcu jesteśmy w ciąży - niech chociaż w tym stanie przestaną nas prześladować szkielety z wybiegów dla modelek ! z radosnym pozdrowieniem dla wszystkich chwilowych grubasów - magda ;)
          • Gość: madzia22 Re: przybieranie na wadze IP: *.* 09.04.02, 13:10
            A ja chyba zacznę kampanię propagandową pod hasłem - KOBIETY! MUSICIE PRZYBIERAĆ NA WADZE W TRAKCIE CIĄŻY. ;-)Madzia
    • Gość: aneta2 Re: przybieranie na wadze IP: *.* 09.04.02, 10:36
      ja do 18 tyg. praktycznie nic nie przytylam, za to teraz nadrabiam - 5 kg w ciagu 6 tygodni, a jem tyle samo co wczesniej, dodatkowo cwicze i chodze na basen - zauwazylam, ze waga z tygodnia na tydzien rosnie coraz szybciej - ciekawe jak sie to zakonczy??? - a tych tygodni zostalo jeszcze troszke !!!
    • Gość: Zuzka Re: przybieranie na wadze IP: *.* 10.04.02, 09:25
      Hej, dziewczyny,nie wiem, czy to pocieszy inne "grubasy", ale ja w ciągu pierwszych 3 miesięcy przytyłam już ze 4 kilo (teraz jestem w 14 tygodniu). Ale się specjalnie nie martwię - w poprzednich ciążach też tak było: wilczy apetyt od samego początku (zwykle przytyłam trochę jeszcze zanim się dowiedziałam, że jestem w ciąży). Po porodzie wszystko dało się zrzucić - choć u mnie trwało to kilka miesięcy. Na stałe zostało mi jakieś 2 kilo więcej.
    • Gość: Alexia Re: przybieranie na wadze IP: *.* 10.04.02, 11:25
      Nie martw się...ja w ciąży przytyłam 5 kilogramów, w pierwszych trzech miesiącach schudłam jeszcze i zaczęłąm przybierać na wadze dopiero w piątym miesiącu, maluszek nie był co prawda wielkoludem ważył 3 kg jak się urodził ale zdrowy jak rybka... 10pkt, też się martwiłam ale niepotrzebnie, zresztą jakbym za dużo przytyła to też pewnie bym się zamartwiała...tak to już z przyszłymi mamami jest...;)Weź sobie na to wszystko poprawkę i ciesz się Twoim stanem :). Pozdrawiam i życzę wszystkiego naj...Ola mama 5-cio miesięcznego Wiktorka, który teraz waży 7 kg :)
    • Gość: czerwiec2002 Re: przybieranie na wadze IP: *.* 10.04.02, 13:50
      Ja myślę, że nagły skok wagi jest normalny i wymyślony przez naturę. Ja w 31 tygodniu zyskałam 8 kg, a maluszek ważył niecałe 1,7 (i był podonbno raczej duży), a więc przez ostanie 2 miesiące on przytyje jeszcze ze 2 kg! Ja teraz niewiele jem, bo nie mogę - po wszystkim jest mi niedobrze i żołądek mam ściśnięty, a i tak nadal tyję. Tak już jest w ciąży i już!Całuję wszystkich ;)))Monika
    • Gość: 14061977 Re: przybieranie na wadze IP: *.* 10.04.02, 15:14
      dziekuje za rady dziewczynymoj problem rozwiazal sie sam bardzo nieoczekiwanie. w ciagu zaledwie 10 dni utylam 5 kg. nie widze po sobie zmiany, brzucha tez prawie nie widac, ale przynajmniej wiem ze dziecko jest najedzone ;-))))))))dziekuje wam i pozdrawiamClemens (Edyta)
      • Gość: dino Re: przybieranie na wadze IP: *.* 15.04.02, 14:00
        No to i ja poczulam sie razniej, bo na poczatku tez prawie wcale nie tylam ale od ok 18 tyg nabralam tempa...Moze nie zawrotnego ale biorac pod uwage ze stalam caly czas w miejscu to zaczelo sie to nagle :-))Kolezanki z pracy smieja sie ze po kazdym weekendzie wygladam inaczej tzn cooooraz wieksza. No coz na to chyba nie ma reguly i moze wlasnie przystopujemy pod koniec ciazy?Teraz jestem w 24 tyg i przytylam 6 kg ( z czego ogromna wiekszosc ostatnio)Pozdrawiam
    • Gość: madzia22 Re: przybieranie na wadze IP: *.* 10.04.02, 16:23
      Dziewczyny, pamiętajcie również o tym, ze podczs ciaży - a szczególnie w ostatnim trymestrze - wasz organizm zatrzymeuje dużo wody, która, że tak powiem, wypływa z niego po porodzie. Spójrze na swoje palce, na za ciasną obrączkę, na za wąskie buty :-)Tak to już jest.POzdrawiam wszystkie paie z wagi ciężkie ;-)Madzia
    • Gość: *Agusia* Re: przybieranie na wadze IP: *.* 11.04.02, 09:04
      Pozdrawiam przyszłe mamusie.Ja jestem w 18 tyg. ciąży. Przytyłam juz około 4 kilo, ale mieszcze sie we wszystkie ubranie (nie dopinam guziczka w spodniach). Denerwuje sie troche tym stanem bo co będzie później. Mam nadzieje nie przytyć więcej niż 12 kg. Zobaczymy jak to będzie.Agnieszka
      • Gość: Wioletta Re: przybieranie na wadze IP: *.* 11.04.02, 09:59
        Cześć dziewczyny. Wg tabel prawdłowa "nadwaga w ciąży" to ok.12,5 kg (ktoś pytał o piersi - 1 kg), z tego 6 kg powinno przytyć się do połowy ciąży. Nie klasyfikujmy się do tego, ale należy pamiętać, że ważne jest odżwywanie. Dziecko potrzebuje konkretnych składników do rozwoju, np. wapnia. Jeśli nie dostarczymy tego z pożywieniem dziecko sobie poradzi (dlatego rodzi się zdrowe i duże), po prostu weźmie wapń z naszych kości, zębów. Kwestie wagi powinno się ustalić z lekarzem, ale wolałabym przytyć za dużo niż za mało.
    • Gość: madzia22 Re: przybieranie na wadze IP: *.* 11.04.02, 13:28
      Dziewczyny, martwi mnie to, że będąc w ciąży tak bardzo martwicie się o swój wygląd. Uważam że niektóre z was - za bardzo. Naturalnym jest, że kobieta w ciąży nie zostanie zwyciężczynią konkursu na najzgrabniejszą modelkę. Jesteście przecież w ciąży.Ja z moimi bliźniakami wyglądałam jak mały słonik i byłam z tego powodu szczęśliwa - przecież to razem tak wyglądaliśmy, to był dowód na to, że ich mam w sobie, w środku, że są ze mną.Kiedy byłam w trzecim miesiącu ciąży teściowa dzwoniła do mojego lekarza pytając się - Panie doktorze, czy to normalne, że synowa tak wygląda? Śmialiśmy się z tego oboje bardzo serdecznie.Wam też życzę poczucia humoru. I naprawdę zapomnijcie teraz o wadze, schowajcie ją do piwnicy, do najgłębszej szuflady, do jakiegoś zapomnianego kufra. Ważcie się tylko na wizytach kontrolnych.Całuję was wszystkie bardzo mocno.Madzia
    • Gość: jaga.ba Re: przybieranie na wadze IP: *.* 15.04.02, 08:41
      Do Lilly (Lilly-mama Piotrusia)Dziękuję Ci bardzo za słowa pociechy. Bardzo bym chciała jeszcze wiedzieć jak zgubiłaś po porodzie te zbędne kg? Stosowałaś jaką dietę? Poza tym to przestałam się, póki co, przejmować przyrostem wagi, a .....osoby nie wtajemniczone nawet nie wiedzą, że jestem w ciąży. Mam nadzieję, że po porodzie równie szybko uda mi się choć trochę schudnąć. Pozdrawiam.Jaga
      • Gość: Lilly Re: przybieranie na wadze - odpowiedz na pytanie IP: *.* 16.04.02, 14:09
        Nie, nie stosowałam wtedy ŻADNEJ diety - po prostu schudłam sama z siebie, że tak powiem. Karmiłam piersią (tzry miesiące), dużo chodziłam na spacery, nie miałam czasu normalnie jeść i pewno dlatego. Porządnie za siebie zabrałam się praktycznie wtedy kiedy wróciłam do pracy, Młody skończył roczek, a ja zafascynowałam się dietą Montiego. I wtedy też z tej wagi sprzed ciąży zrzuciłam jeszcze ok 3kg, których nie zdążyłam zrzucić przed zajściem w ciążę. Taka to moja wagowa historia.Pozdrawiam :hello:
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka