Gość: magda2 IP: *.* 22.04.02, 14:02 JESTEM W 20 TYGODNIU CIĄŻY I MAM PODWYŻSZONY CUKIER WE KRWI.PROSZĘ O POMOC W SPRAWIE CO MOGĘ JEŚĆ JAKIE PRODUKTY . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kayak Re: CUKIER IP: *.* 22.04.02, 14:08 Czesc. Ja jestem w 17 tygodniu czy 18 juz sama nie wiem. Dlaczego chcesz juz zmieniac diete? Moj lekarz zalecil mi po wysokim cukrze we krwi zrobienie testu obciazenia glukoza 50g. Wyszlo za wysokie tzn. 159 i teraz jestem na diecie do nastepnego badania z 75g glukozy. I tak: nie moge jesc niczego z cukrem(lacznie z produktami typu serki owocowe i jogurty, bo do ich produkcji tez uzywany jest cukier), nic smazonego- pieke wszytko w folii. Nie nalezy przesadzac z owocami i sokami.Napisz cos wiecej.PozdrMarta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hermiona Re: CUKIER IP: *.* 22.04.02, 14:37 To prawda, że nie trzeba stosować specjalnej diety, nawet jesli ktoś ma rzeczywiście cukrzycę, tyle tylko, że nie powinno się jeść niczego, co zawiera cukier "sztuczny". Można owoce i soki, ale ostrożnie i nie za dużo na raz. A w ogóle to radziłabym przejść na wyciskanie soku z pomarańczy lub z jabłek w domu, jeśli macie taką możliwość, bo te soki w kartonach, nawet "niesłodzone", 1. na pewno dodaja do nich słodziki, co w ciąży nie jest dobre2. teoretycznie nie zawierają cukru, ale podejrzewam, że same w sobie są b. słodkie - mojemu synkowi, cukrzykowi, bardzo podwyższają poziom cukru.Jeśli jesteście z Poznania lub bliskich okolic. to jest firma, która dostarcza soki do domu, w butelkach, m.in. jabłkowy, bez cukru ( pyszny, nie podwyższa cukru tak mocno jak te ze sklepu); kosztuje tyle samo, co sok Hortexu w kartonie. Jeśli będziecie zainteresowane, służę numerem telefonu.Przy zagrożeniu cukrzyca trzeba też pamiętać o tym, że glukozę dostajemy nie tylko ze słodkiej żywności, ale ze wszystkiego, co zawiera węglowodany, np. pieczywo, makarony, ziemniaki, ryż, mleko itd. Węglowodany rozkładają sie do glukozy i dopiero wtedy są wchłaniane do krwi, dlatego można je jeść, ale ostrożnie i nie za dużo na raz.Jeśli będziecie miały jakieś pytania, to chętnie pomogę - ten temat mam niestety " w małym palcu". Pozdrawiam,Monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidziak Re: CUKIER IP: *.* 22.04.02, 20:41 Witaj, wysyłam do Ciebie na priva tabelę z produktami zalecanymi bez ograniczeń i z umiarem oraz z przeciwwskazanymi u kobiet w ciąży z cukrzycą i u chorych na cukrzycę, którą wykorzystuję do pracy (jestem dietetyczką).Warto zastosować dietę, bo lepiej "dmuchać na zimne", a cukrzyca w ciąży może zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę już potem.Nie uda mi się jej wkleić w posta, więc jeśli ktokolwiek jest zainteresowany, dajcie znać.Służę informacjami.Jakbyś miała dodatkowe pytania, pisz.Pozdrawiam, Lidziak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renika Re: CUKIER IP: *.* 06.06.02, 19:12 A czy i ja mogłabym prosić o tabelkę..?Jestem w 15 tyg, ciąży, właśnie sie okazało, że mam cukrzycę ciężarnych. Moje wyniki to 75 na czczo i 171 po 50g obciążeniu glukozą. Jestem załamana...Renika rrenifer@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś