Dodaj do ulubionych

poród przedwczesny a obecna ciaza???

28.11.06, 12:55
witajcie, czy ktoras z was miala poprzednio porod przedwczesny a obecnie znow
jest w ciazy? chciałabym zasiegnac troche informacji jak to bylo u was?
dlaczego, jak dlugo odczekalyscie przed nastepna ciaza, czy robilyscie jakies
specjalne badania i jak przebiega obecna ciaza?

z gory dziekuje za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • ismen76 Re: poród przedwczesny a obecna ciaza??? 02.12.06, 21:49
      Jestem osobą która również straciła dziecko po przedwczesnym porodzie
      (27tc)miało to miejsce w 95r (powód- niewydolność ciśnieniowa szyjki macicy oraz
      niemożność wyhamowania skurczy). Ponownie zaszłam w ciążę około 10 miesięcy
      później i przy założeniu szfu szczęśliwie udało mi się donosić ją do końca. Córa
      urodziła się zdrowa i silna w 97r przez cc (ułożenie pośladkowe) a obecnie
      właśnie czeka na rodzeństwo. Jestem w 36tc - mam ponownie założony szef i jak
      widać, udało się znów bo rozwiązanie lada moment ;o) Więc przede wszystkim
      wiara, dobra opieka lekarska oraz nawet trochę przesadnej ostrożności nigdy nie
      zaszkodzi w ponownej ciąży a na pewno będzie dobrze. Podzielam ból po stracie i
      obiecuję trzymać kciuki. Serdecznie pozdrawiam i życzę zdrowia;o)
      • ismen76 Re: do ariana 1 04.12.06, 03:57
        Chodzi o szef, który jest zakładany przy postawionej diagnozie jaką jest
        niewydolność ciśnieniowa szyjki macicy. A po polsku: wraz z rosnącą ciążą
        wzrasta ciśnienie na szyjkę, ta zaś skraca się i rozwiera. By temu zapobiec
        zakłada się ten szef. Ja znam dwa rodzaje z autopsji I- MC Donalds'a
        (materacowy) i II- okrężny.
    • ariana1 Re: poród przedwczesny a obecna ciaza??? 02.12.06, 22:06
      A co to jest ten "szef"?
      • ismen76 Re:do ariana 1 04.12.06, 04:36
        sorki - nie wiem czemu z uporem maniaka napisałam "szew" przez "f" prostuję
        pisownię i pozdrawiam;o)
    • aynne Re: poród przedwczesny a obecna ciaza??? 06.12.06, 12:56
      Ja urodziłam w marcu tego roku w 35tc - czyli poród
      przedwczesny. Mały miał duże problemy z żółtaczką
      i termoregulacją. Spędziłam w szpitalu 6 dni. Potem wyszliśmy do domku.
      Porodu nie dało się zatrzymac, bo skurcze i odeszły wody zaraz na początku.
      Synek ma obecnie 9 miesięcy i rozwija się super. Obecnie jestem w 2 ciaży
      (25tc), nie robilam wcześniej żadnych badań (w 1 ciaży wykryto u mnie PCOs
      i starałam sie z meżem ponad 2 lata o dzidziusia). Teraz zaszłam bez problemu,
      może dlatego też, iż małego karmiłam mieszanie (moje mleko + mleko
      modyfikowane) tylko 1 miesiąc, a potem tylko mleczko sztuczne. Podobno
      łatwiej i szybciej zajś przy 2 ciąży. Muy się nie zabezpieczaliśmy z mężem,
      bo chcieliśmy miec 2 brzdąca. Muszę tylko bardziej uważac w 2 ciaży, bo juz
      miałam dużę problemy z przedwczesnymi skurczami, ale na razie udało się je
      wyciszyc.
    • basia_mar Re: poród przedwczesny a obecna ciaza??? 06.12.06, 14:48
      Moje dziewczyny urodziły się w 32 tc. W zasadzie nie wiadomo dlaczego. Lekarze
      twierdzili, że być może z racji tego, że była to moja pierwsza ciąża macica nie
      chciała się już bardziej rozciagnąć, a ja nie byłam na żadnych środkach
      rozkurczowych. Badań żadnych nie robiłam w tym kierunku.

Obecnie jestem w 20 tc. Od poprzedniego porodu do zajścia w ciążę minęło prawie
      3 lata, ale tylko dlatego, że przy bliźniakach jest sporo pracy i jakoś nie
      miałam ochoty dokładać sobie więcej wcześniej.

Teraz jestem dużo bardziej przewrażliwiona przez ten przedwczesny poród. Dużo
      naczytałam i nasłuchałam się o niewydolności szyjki, więc teraz każdy
      silniejszy skórcz i ból w obrębie pleców i podbrzusza wygania mnie do szpitala
      na kontrolę. Ostatnio na kontroli u mojego gina rozmawialiśmy o tym i okazało
      się, że "na dwoje babka wróżyła" - albo boli i ciągnie, bo rośnie, albo może ta
      nieszczęsna szyjka się skracać.

Trzeba po prostu baaaardzo na siebie uważać, a jestem pewna, że wszystko będzie
      ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka