Dodaj do ulubionych

plamienie itd.

IP: *.* 26.06.02, 11:12
Witam, jestem w ósmym tygodniu ciąży, wczoraj zaczęłam minimalnie plamić. Poszłam do lekarza, i USG wykazało, że płód jest o dwa tygodnie młodszy, niż wynikałoby z naszych wyliczeń (pierwszy dzień cyklu, dzień owulacji - mam zawsze bóle owulacyjne). Dostałam duphaston i mam przyjść na badanie usg za 10 dni. Lekarz widzi dwie możliwości - albo jest to rzeczywiście młodsza ciąża, albo ciąża obumarła :( Nie wiem co o tym sądzić, martwi mnie ten wynik usg. Czy możecie mnie jakoś pocieszyć? Czy któraś z Was była w podobnej sytuacji? To moja druga ciąża, pierwsza przeszła bez kłopotów...
Obserwuj wątek
    • Gość: MartusiaBe Re: plamienie itd. IP: *.* 26.06.02, 12:45
      Miałam bardzo podobną sytuację. Tylko mnie od razu położono w szpitalu, musiałam leżeć i czekać. Po paru dniach na usg widać było bicie serduszka i okazało się, że mam inny cykl i moje dni płodne nijak nie mają się do miesiączek i ciąża jest o 2 tyg. młodsza. Dostawałam turinał ( czy jakoś tak wybacz nie wiem czy dobrze zapamiętałam nazwę tego leku)i nospę (bo obok plamienia miałam bóle ). No cóż nasza historia potoczyła się dobrze bo jesteśmy wciąż razem już 8 miesiąc. Na Twoim miejscu poszukałbym konsultacji u innego lekarza i sądzę,że 10 dni to długo może sprawdź wcześniej bo ja bym się wykończyła tyle czasu żyjąc w niepewności.Mam nadzieję,że troszkę Cię pocieszyłam - jak widzisz takie młodsze ciąże się zdarzają :). Trzymam kciuki, bądź dobrej mysliMarta
      • Gość: E.T. Re: plamienie itd. IP: *.* 26.06.02, 16:09
        Bylam w podobnej sytuacji. W 9 tygodniu obudzilam sie w kaluzy krwi i mialam zrobione USG ktore nie wykazalo zadnych problemow. Wg lekarza organizm po prostu wydalil krew ktora normalnie przypadlaby na czas okresu (a te nigdy nie byly regularne). I tez odjeto mi 2 tygodnie pomimo ze dokladnie znam date poczecia. Po dwoch tygodniach historia sie powtorzyla. Od tej pory (a to juz 26 tydzien) nie mialam juz zadnych powaznych problemow.Edyta
    • Gość: Lia Re: plamienie itd. IP: *.* 26.06.02, 16:05
      Cześć, Wilgaa.Miałam podobną sytuacje - w 7/8 tyg. zaczęłam plamić, bałam się bardzo, że to koniec ciąży. Leżałam w szpitalu, dostawałm duphaston ( turinal to lek z tej samej grupy, tylko starszy). Miłam robione usg - wtedy zobaczyłam bicie sersduszka naszej wtedy jeszcze fasolki. Powtarzano usg jeszcze 2 razy - co tydzień ( bo nadal plamiłam - w sumie do 10 tyg okresowo). Potem przez całą ciąże byłam na zwolnienu, bałam się - nie ukrywam - jak moje dziecko się rozwija, i ciągle myślałam - czy to dobrze, że tak na siłę utrzymuję ciąże. Chyba każda przyszła mama ma takie rozterki. Zrobiłam test potrójny - ryzyko urodzenia dziecka z wadą genetyczną i wadą cewy nerwowej określono na bardzo niskie - dlatego nie zdecydowałam się na amniopunkcję - bo w tym przypadku ryzyko poronienia w wyniku tego badania było znacznie wyższe, niż ryzyko urodzenia chorego dziecka. Ale przyznam, że jeżeli by sytuacja była odwrotna - byłam przygotowana na takie badanie (amniopunkcję lub biopsję trofoblastu). Urodziłam zdrową, śliczną córeczkę - ABSOLUTNIE ZDROWĄ!!! To najwspanialszy dar losu w moim życiu. Bądż dobrej myśli - poradż się dobrego specjalisty, także od usg - to badanie wiele wyjaśnia i wykrywa dużo różnych rzeczy. POza tym dla własnego spokoju możesz prosić ( a nawet żądać ) od lekarza położnika - gin. skierowania na inne badania prenatalne (oczywiście, jeżeli tego sobie życzysz).Trzymam za was kciuki ! Napisz, jak i co. Pozdrawiam Lia.
    • Gość: wilgaa Re: plamienie itd. IP: *.* 26.06.02, 18:08
      Dziękuję, a więc jest szansa, że wszystko jest w porządku. Leżę w domu, mąż bierze urlop - mamy 1,5 roczną córeczkę. A w następnym tygodniu mam obronę pracy magisterskiej... Nie plamię już, właściwie to plamiłam tylko odrobinę wczoraj, przeszło zanim wzięłam Duphaston. Teraz dopiero tak naprawdę wiemy, jak bardzo nam zależy...
    • Gość: wilgaa Re: plamienie itd. IP: *.* 01.07.02, 16:32
      Niestety nie udało się nam utrzymać ciąży :( Jeszcze raz dziękuję wam za odpowiedzi.
      • Gość: MartusiaBe Re: plamienie itd. IP: *.* 02.07.02, 08:46
        Nie przejmuj się widocznie to nie był wasz czas. Następnym razem wszystko może być ok.Pozdrawiam , trzymaj się M
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka