laura1231 29.11.06, 10:44 Jak długo czekałyście z następną ciążą i w jaki sposób lekarz was zabezpieczał przed następnym poronieniem, i jaki był efekt końcowy ? Ja poroniłam około 2 mca bez specjalnych przyczyn i zastanawiam się co będzie dalej... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m-jak-magi Re: Pytanie do kobiet które kiedyś poroniły 29.11.06, 10:53 po 4 miesiacach zaszlam w ciaze - lekarz zezwolil juz po 3. wazna kwestia jest w jaki sposob poronilas - jesli naturalnie i nie mialas zabiegu abrazji to organizm kobiety oczyszcza sie dluzej wtedy nalezaloby poczekac kolo 6 miesciecy i skonsultwoac z lekarzem czy macica sie oczyscila. ja mialam zabieg czyszczenia wiec po 3 miesiacach moglam spokojnie probowac. tez nie bylo bezposrednich przyczyn poronienia - nie wykazala nic ani histopatologia ani inne badania. tzw blad genetyczny skutkujacy odrzuceniem plodu przez organizm. teraz jestem w 7mym miesiacu i wszytsko jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
megisa1 do m-jak-magi 29.11.06, 14:21 wiesz co chyba masz gdzies luki w informacjach.... jesli kobieta nie miała zabiegu, organizm oczyszcza się zdrowiej! pod warunkiem że nie było doczyszczania bo na to samo często wychodzi. Kwestia "szybciej" to sprawa dyskusyjna, samo usunięcie ciazy przy zabiegu- wiadomo ale czesto krwawi się dłużej niż przy naturalnym oczyszczeniu... " jesli naturalnie i nie mialas > zabiegu abrazji to organizm kobiety oczyszcza sie dluzej wtedy nalezaloby > poczekac kolo 6 miesciecy i skonsultwoac z lekarzem czy macica sie oczyscila" co ta za bzdura! kontrolować trzeba na biezaco, a z twojej wypowiedzi wynika że może to trwac nawet do 6m -czy może ja tu czegos nie rozumiem? "Czyszczenie" nie jest jednoznaczne z "zielonym światłem" po 3m, a to trochę wynika z twojej kolejnej wypowiedzi Pytanko: napisz konkretnie jakie badania robiłaś, bo nie zawsze słowa lekarza o tzw. "Błędzie genetycznym" są wersją prawidłową...jak się zorientowałam na własnej skórze lekarze często gadają bzdury, niechętnie wnikaja w przyczyny pierwszego poronienia i "mówią prosze próbować!..., tak się zdarza" Dziewczyny nie wierzcie w te bajki i róbcie badania! ...ciekawe dlaczego kobiety ronia po kilka razy? tez się zdarza? a potem po 3-4 poronieniu wychodzą jakieś pierdoły które mozna było leczyć i uniknąc tych poronień... Może strata ciąż w wielu % jest właśnie takim "błędem w podziale komórek" ale sory chyba żadna z nas nie chce byc tym pozostałym procentem - kiedy powody jednak są... W naszym przypadku "proszę próbować" mogło okazać się zgubne, gdyby nie to że wykopałam niemeża na badania nasienia, moglibysmy się liczyć z kolejnym poronieniem, przedwczesnym porodem, ślepotą dziecka... na dzień dobry wykryto chlamydię trochomatis, (która ja sie o dziwo nie zaraziałam!), i 75% patologicznych plemników!... ....a podobno miało byc wg lekarzy tak pięknie przy kolejnej ciązy... bardzo ci gratuluje kolejnej ciązy ale nie wprowadzaj ludzi w błąd jesli nie bardzo wiesz o co chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
pantheraleo Re: Pytanie do kobiet które kiedyś poroniły 29.11.06, 10:53 czekałam pół roku, potem z 5 miesięcy brałam duphaston (2x po pół tabletki). Efektu końcowego jeszcze nie ma, choć jedną nogą jestem już na porodówce. przygotuj się na to, że to nie będzie najspokojniejsze 9 miesięcy Twojego życia Dopóki nie zobaczę zdrowego dziecka leżącego koło mnie, nie przestanę się bać. W tej chwili oddałabym wszystko za cc, żeby mieć pewność, że nie będzie żadnych okołoporodowych wypadków. Trzymam za Was kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
76magda76 Re: Pytanie do kobiet które kiedyś poroniły 29.11.06, 10:53 W Polsce zazwyczaj lekarza zalecaja przerwe 3-6 miesiecy po zabiegu, we Wloszech powiedzieli mi,ze moge sie starac po pierwszej @ . Przy pierwszym poronieniu zazwyczaj nie zalecaja zanych badan, bo stwierdza sie zwykly przypadek albo wade genetyczna. Ja zrobilam wszystkie badania na wlasna reke i wszystkie wyszly pozytywne. Zaczelam sie starac w drugim cyklu po zabiegu, a w trzecim zaszlam w ciaze. Mam nadzieje ze teraz bedzie wszystko dobrze, to dopiero poczatek. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.blue Re: Pytanie do kobiet które kiedyś poroniły 29.11.06, 11:05 hej! ja poroniłam w zeszłym roku w sierpniu i dopiero teraz zdecydowalam się na ciążę. zazwyczaj lekarze zalecają żeby poczekać 3-6 miesięcy ale myślę, ze to głównie z przyczyn tkwiacych w psychice niż z punktu widzenia medycznego. ja czekałam rok i teraz znowu jestem w ciąży chociaż nie ukrywam, że nadal strasznie się boję żeby wszystko tym razem było dobrze. od początku tej ciąży zazywam Duphaston, Luteinę, magnez i od zeszłego roku od poronienia kwas foliowy. no i jak na razie wszystko jest ok. jestem w 11 tygodniu. mimo tego, że minął rok to nadal się boję, ale w końcu kiedyś trzeba mieć dzidziula. życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
megi1974 Re: Pytanie do kobiet które kiedyś poroniły 29.11.06, 11:08 Ja poprzednią ciążę o którą starałam się ponad 4 lata poroniłam w 9 tygodniu. Lekarze nie mogli znaleźć przyczyn, dlaczego nie mogę zajść w ciążę, ponieważ w pierwszą ciążę zaszłam bez problemów. Po poronieniu z przyczyn zawodowych postanowiłam zrobić sobie przerwę w staraniach o maleństwo i stasznie się zdziwiłam, gdy okazało się, że się udało w pierwszym podejściu (9 miesięcy po poronieniu). Teraz jestem w 14 tygodniu, ale strach o bobaska ciągle we mnie jest. Mam nadzieję, że tym razem będzie OK. Odpowiedz Link Zgłoś
sylpal13 Re: Pytanie do kobiet które kiedyś poroniły 29.11.06, 11:19 ja zabieg miałam 28 lipca 2006 po drugiej @ rozpoczeliśmy starania, udało sie za pierwszym razem, jestem w 5 tyg, ale boje się cały czas, odsapnę trochę po pierwszych trzech miesiącach, poprzednia ciąża obumarła, dowiedziałam sie na usg w 13 tyg, obumarcie najprawdopodobnie ok 11 tyg, nie znam przyczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
anyaa2 Re: Pytanie do kobiet które kiedyś poroniły 29.11.06, 12:25 Czesc. Ja poronilam w kwietniu tego roku ,nie wiem dlaczego ,nikt tego nie zbadał,dlatego ze mieszkam w holandii,a tu nie podtrzymuje sie ciąż,ani nie robi badan czemu nastąpiło poronienie,jeśli było ono pierwsze.W każdym razie poroniłam naturalnie i nie miałam zabiegu,pytałam sie kiedy możemy stara o kolejna ciąże,lekarz powiedział że po pierwszej miesiączce,zależy to więc od lekarza i od kraju ,jak już czytałaś poprzednie posty.W czerwcu zaszłam w kolejna ciążę ,czyli po drugiej miesiączce od poronienia.Nie dostawałam żadnych leków podtrzymujących ani pomagających zajśc w ciążę(progesteron),wszystko odbyło sie naturalnie.Obecnie jestem w 25 tc i powiem Ci że nie miałam tym razem żadnych komplikacji,choc strach przed kolejnym poronieniem nie opuszczał mnie do końca 3 mc (największe zagrożenie poronieniem),poźniej zmniejszała sie z czasem ,teraz myśle juz tylko optymistycznie.Taki strach u kobiet ,które poroniły wcześniej to coś całkiem normalnego. Zycze Ci dużo sukcesów w staraniach,pozdrawiam bardzo gorąco i nie martw sie ,nie jesteś sama ,poronienia zdarzaja sie częściej niz sobie to wyobrażamy,tylko o nich się nie mówi tak często ,bo to przykra sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
agaw00 Re: Pytanie do kobiet które kiedyś poroniły 29.11.06, 12:38 zekałam 6 miesiecy to minimalny czas na całkowite zagojenie ran dosłownie i w przenosni. sa tacy którzy pozwalaja zachodzic wczesniej ale nic z tego dobrego dla organizmu. jesli chodzi o zabezpieczenia touwazalismy stosowalismy prezerwatywy i kalndarzyk potem jak juz planowalismy to tez nie wyszło za 1 razem ale za drugim co do ochrony ciazy byłm od poczatku na podtrzymaniu dostałam na poczatek duphaston potem czułam sie dobrze a potem lezalam plackiem z załozonym krazkiembo miałam takie skurcze ale doczekałam konca Odpowiedz Link Zgłoś
laura1231 dziękuje za wszystkie odpowiedzi i życzenia 29.11.06, 13:04 rzeczywiście nie ma reguły ile czasu należałoby odczekać, może 6 m-cy byłoby idealnie ale nam prawdopodobnie wyszło troche inaczej jakieś 3,5 m-ca. Zabieg oczyszczania miałam. Cóż życie pokaże, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ihahaha3 Re: Pytanie do kobiet które kiedyś poroniły 29.11.06, 13:09 Po trzech mc od poronienia zaszłam w ciążę i urodziłam zdrowego synka,ma juz 10 mcy!!!na początku brałam tylko duphaston. Odpowiedz Link Zgłoś
channtall a czy ktoras miala porod przedwczesny? ktos zna? 29.11.06, 14:14 czy ktoras z was sama miala albo zna kogos ktos mial porod przedwczesny?? ile trzeba czekac na nastepna ciaze? jezeli wszystko jest wporzadku? Odpowiedz Link Zgłoś
megisa1 Re: a czy ktoras miala porod przedwczesny? ktos z 29.11.06, 14:23 wiem tylko że porody przedwczesne lekarze traktuja jako normalny poród, mojej znajomej zalecili 6m.pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
aniakuz1 Re: Pytanie do kobiet które kiedyś poroniły 30.11.06, 22:06 Poroniłam w 11 tc.(przyczyny nie znaleziono) po 5 miesiącach zaszłam znów, przez 3 miesiące brałam duphaston teraz mam pół rocznego zdrowego synka (urodził się w terminie choć chciał trochę wcześniej...) Powodzenia Trzeba wierzyć, że będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia80p Re: Pytanie do kobiet które kiedyś poroniły 01.12.06, 11:26 ja poronilam w styczniu. nie wiem jak jest w innych krajach na swiecie, ale ja rzeczywiscie mialam wrazenie, ze u nas lekarze pierwsza ciaze traktuja po macoszemu, bo podobno wiekszosc kobiet i tak ja traci (niektore nawet nie wiedzac o tym. juz na pierwszej wizycie u lekarza, pani dr (wielu specjalizacji!) zamiast robic wszystko by sie udalo, uprzedzila mnie, ze jak dostane okres to nie mam sie przejmowac tylko traktowac to jak zwykla miesiaczke!!no i jak z takim nastawieniem cieszyc sie z roznacego dziecka? w 2 miesiacu dostalam krwawienia i gdy zglosilam sie do szpitala z potwornymi skurczami lekarze juz niewiele mogli zrobic... no i skonczylo sie na lyzeczkowaniu. pozniej przez 3 miesiace nie zalecali ponownego zachodzenia w ciaze, a ja w tym czasie biegalam od lekarza do lekarza i kazdy glosil te same teorie, ze to pierwsza ciaza i po prostu tak bywa i mam sie z tym pogodzic. dodam, ze nikt mnie nie zbadal jakie byly przyczyny. po badaniach kontrolnych udalo nam sie zajsc w ciaze po drugiej @.na szczescie znalazla swietna gin, ktora powiedziala "u mnie ie trcai sie dzieci, u mnie sie je rodzi" i jak narazie slowa dotrzymala. jestem w 7 mc i wszystko jest ok. szkoda, ze nie trafilam do niej za pierwszym razem, moze dzis bylabym juz mama... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
motylek115 Re: Pytanie do kobiet które kiedyś poroniły 02.12.06, 17:32 Ja musiałam czekać przynajmniej pół roku. Badanie histopatologiczne nic nie wykazało, więc powodu nie znam. Poroniłam na przełomie 2 i 3 mca. A teraz duphaston co 12 godzin na podtrzymanie do 20 tygodnia brałam, prawie cała ciąża przeleżana. Już niedługo poród. Odpowiedz Link Zgłoś