ihahaha3 29.11.06, 13:18 Planuję ciążę,czy ktoś wie jakie badania powinnam zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
meniaaa Re: Jakie badania przed ciążą?? 29.11.06, 13:26 o to samo zapytalam jak bylam u ginekologa pare mies temu... zrobil mi cytologie, zrobil badanie profilaktyczne i wywiad ogolny co do sluzu, badz uplawow i po wynikach powiedzial ze jest ok i zeby sie starac, dopiero gdy po roku staraniach beda problemy z zajsciem powinno sie to sprawdzic i przeprowadzic badania....za jakies 3 miesiace po tym zaszlam i jestem w 6tc . Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
dosia76 Re: Jakie badania przed ciążą?? 29.11.06, 13:27 Sporo tego jest... Najlepiej idź do lekarza-ginekologa i poproś o skierowanie... Napewno da Ci na wszystkie które powinnaś zrobić... A jest tego troszkę, oj jest... Pozdrawiam... tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20712;30/st/20070327/k/d3f1/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
megisa1 Re: Jakie badania przed ciążą?? 29.11.06, 13:38 cytologia, wymaz na chlamydię, cytomegalię, USG różyczka toxoplazmoza listeria mocz morfologia kwas conajmniej przez 3 miesiące przed oj lista badań jest długa... ale te są chyba najsensowniejsze nie daj sobie wmówić że wszystko jest ok. jesli nie masz badań bo lekarz to nie wróżka i na badaniach powinien się opierać... a chłopa to bym wysłała na wszelki wypadek chociaz na badania z krwi pod katem chlamydii trochomatis a przy okazji i pneumonię mógłby sprawdzić bo nawet jesli tobie chlamydia nie wyjdzie to nie jest powiedziane ze on jej nie ma...a to okropny syf...i możecie ten roczek starań bez sensu stracić... powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
ihahaha3 Re: Jakie badania przed ciążą?? 29.11.06, 13:40 dzięki,chyba się udam do gina po skierowanka Odpowiedz Link Zgłoś
megisa1 Re: Jakie badania przed ciążą?? 29.11.06, 13:41 aha...a "skierowanie" to można sobie w kieszeń wsadzić bo i tak badania sa płatne! jak wiesz co chcesz zrobić, to nie licząc tych ginowych i wymazowych w każdym labolatorium Ci je zrobią Odpowiedz Link Zgłoś
luiskag Re: Jakie badania przed ciążą?? 29.11.06, 14:22 ja również mam pytanko jeżeli pojde do gin prywatnie to jak dostane skierowanie na badania to będe musiała płacić? Odpowiedz Link Zgłoś
megisa1 Re: Jakie badania przed ciążą?? 29.11.06, 14:30 niestety nie słyszałam osobiście o sytuacji żeby badania przed ciązą były refundowane będąc w ciązy też płaciłam za badania chodząc prywatnie, chociaz lekarz miał podpisana umowe z NFZ..a trochę tego było... szansa na bezpłatne badania jest kiedy jesteś w ciąży jesli chodzisz do lekarza państwowo Odpowiedz Link Zgłoś
magdalas Re: Jakie badania przed ciążą?? 29.11.06, 15:12 ja też płaciłam za wszystkie badania, ale to nie są jakieś dobijające kwoty. W porównaniu z ciążą to wrecz śmieszne, jakieś 40 do 50 zł. pamiętam że umówiłam się w szpitalnym laboratorium i powiedziałam Pani źe chcę wszystkie profilaktyczne badania + te przedciążowe i ona mi powiedziała co potrzebuję. żałuję tylko że przy okazji nie zbadałam cholesterolu, ale to następnym razem po porodzie. Podobno do badania krwi powino się chodzić raz w roku. Acha i nie zapomnij o opadzie, coprawda nie jest potrzebny ciążowo ale daje obraz jesli chodzi o nowotwory a strzeźonego Pan Bóg strzeże Odpowiedz Link Zgłoś
luiskag Re: Jakie badania przed ciążą?? 30.11.06, 07:15 dziękuje wam bardzo, nie wiedziałam bo chodziłam państwowo ale jak zapytałam lekarza jakie badania zrobić to powiedział że nie trzeba ewentualnie krew a cały czas mnie leczył ponieważ miałam problemy z jajnikami więc zapisałam się do gin prywatnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
megisa1 Re: Jakie badania przed ciążą?? 30.11.06, 09:22 40-50zł chyba za jedno? za badania które wypisałam razem z wizyta i usg wyszło ok.350-400zł...no dla mnie nie są to śmieszne kwoty nie wiem gdzie robiłaś swoje ale skoro taka taniocha to podaj namiar, następnym razem może przyjadę do twojego miasta ... Odpowiedz Link Zgłoś
dosia76 Re: Jakie badania przed ciążą?? 30.11.06, 09:35 Oj tak - to ja łapię się razem z megisą, ponieważ za pierwsze badania na początku ciąży również zapłaciłam - bagatela - 345 zł (pamiętam to dokładnie bo nawet Pani w recepcji była taka miła i dała mi fakturkę - chyba na pamiątkę Pozdrawiam... tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20712;30/st/20070327/k/d3f1/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
karciak Re: Jakie badania przed ciążą?? 06.12.06, 10:45 dokładnie ja za samą chlamydię zapłaciłam ok 100 zł., za toksoplazmozę i cytomegalię ok. 80 zł, za usg u lekarza przed ciążą z cytologią zapłaciłam 100 zł, najtańsze były mocz i morfolofia ok 20 zł. I dopiero wtedy lekarz powiedział że jest ok i możemy się zacząć starać. Po 6 m-cach zaszłam w ciąży, teraz jestem w 27 tc i narazie wszystko ok u naszej małej Oleńki. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
laluu megisa 30.11.06, 13:25 Chyle czoła! Zrobiłaś chyba więcej badań niz ja a myślałam, że nikt nie robi więcej. Ja za to robiłam jeszcze badania na lamblie i pasozyty. Bo niestety przekazuje je sie dziecku i potem ma problemy, kolki, alergie itp. I posiew nasienia. Powiedz mi proszę jak wygląda badanie na listerię, z krwi? i co daje? tzn zarażenie świeże tylko? Chlamydii nie robiłam Czytałam kiedyś, że mozna i wymaz i z krwi, ale w końcu nie wiem co lepsze. I teraz się zastanawiam czy nie powinnam była zrobić tej chlamydii... a starania rozpoczęte. Odpowiedz Link Zgłoś
megisa1 Re: megisa 06.12.06, 11:36 i dalej robię badania bo ta ciaża (nie wiem czy pisałam) nieprzetrwała nie przypominam sobie żebym jakos specjalnie przygotowywała sie do listerii ale to już było kilka miesięcy temu...może spowodowac ślepotę u dziecka lub poronienie ja jej nie maiłam na mojej liście była jeszcze borelioza i brucelioza)) z tego co pamiętam...ale nie zdązyłam zrobić ...już byłam w ciązy oj lepiej zrób badanie na chlamydię! to dopiero jest syf ! (trochę postudiowałam chlamydię bo u niemężą wykryto w wymazie z cewki (juz po poronieniu- niestety) a u mnie z wymazu nie było na badaniach przed. wyjścia są dwa: albo z krwi - skuteczność 40-60% metodą fluorescencyjną igg i igm koszt ok 60zł jak wyjdzie wynik ujemny to lepiej to co jakiś czas sprawdzać, a jak wyjdzie dodatki to od razu do lekarza i antybiotyki albo z wymazu (sensowne wydaje mi się badania w przypadku kiedy robi sie wymaz z szyjki + z cewki) bo jeśli nie wyjdzie w szyjce to i tak może być w cewce... i wtedy lepiej już zrobić metodą PCR bo ma chyba 99% skutecznośi ale koszt jakieś 3-4 razy większy....fluorescencyjna w tym przypadku to strata kasy no i dobrze byłoby pchnąc chłopa na badania bo moze być tak jak u nas i nie za dobrze może sie to skończyć... a najważniejsze to to że nawet jesli badania wyjdą ujemne to wcale nie oznacza że nie jest sie chorym, bo ta bakteria siedzi w komórkach i dopóki nie zacznie rozrabiac to te badania jej nie wykryją one tylko sprawdzają odpowiedż organizmy na bakterię...jesli nie rozrabia wychodzi wynik ujemny oj ja bym to sprawdziła, jeszce macie czas nawet jesli juz zaczęliście starania, po co potem się martwić a świezutkie zakażenie pokazyje czynnik IgA ale żadko się go robi Odpowiedz Link Zgłoś
mammutka Re: Jakie badania przed ciążą?? 30.11.06, 13:52 megisa1 napisała: > cytologia, > wymaz na chlamydię, > cytomegalię, > USG > różyczka > toxoplazmoza > listeria > mocz > morfologia > > kwas conajmniej przez 3 miesiące przed > > oj lista badań jest długa... ale te są chyba najsensowniejsze i dodam - obowiązkowo HIV - nigdy nie znamy na 100% przeszłości sexualnej swoich partnerów.. te badania robi się za darmo w większości placówek bez skierowania a naprawdę warto!! Odpowiedz Link Zgłoś
megisa1 Re: Jakie badania przed ciążą?? 06.12.06, 11:39 no o tym nie pisałam bo oddaję honorowo krew i hiv i wszystkie wr -ki mam robione w ramach kontrolingu krwi przed oddaniem ) ale fakt warto Odpowiedz Link Zgłoś
maadam Re: Jakie badania przed ciążą?? 07.12.06, 16:06 zalecam TSH - hormon tarczycy Odpowiedz Link Zgłoś