Dodaj do ulubionych

Cukrzyca ciazowa

29.11.06, 16:17
Mam za wysoki poziom cukru-na czczo wyszlo mi 105 a po wypiciu 50gr.glukozy
po godzinie 189 czyli za duzo.Jestem w 7 tc.czy ktoras z was miala za wysoki
poziom cukru i jaka diete stosowalyscie.Wyczytalam ze nie rozpoznana i zle
leczona moze prowadzic do wysokiej wagi urodzeniowej dziecka i wczesniejszych
porodow,mam nadzieje ze wszystko bedzie ok
Obserwuj wątek
    • szyraf1 Re: Cukrzyca ciazowa 29.11.06, 17:23
      u mnie rowniez wykryto w ciazy cukrzyce tylko troche pozniej w 33 tc, mialam
      byc na diecie, jadlam ciemny chleb, duuuuuuzo warzyw, gotowane miesko, chlebki
      Wasa i musialam sobie badac cukier glukometrem. urodzilam zdrowego brzdaca z
      masa urodzeniowa 3200g w 41 tc, jest zdrowiutki, nie am cukrzycy i mi rowniez
      przeszlo, a dzieki diecie nie przytylam duzo w tych ostatnich tygodniach, nie
      martw sie bedzie ok, tylko pilnuj diety, pozdrawiam
    • muszka.owocowka Re: Cukrzyca ciazowa 29.11.06, 17:25
      Droga Babajagoo,
      Masz już za wysoki poziom cukru na czczo, a jesteś na początku ciąży. Powinnaś
      mieć od razu wykonany test z 75 gramami glukozy. Generalnie wymagasz diagnostyki
      w kierunku cukrzycy przedciążowej. Jest to bardzo ważne, bo oprócz powikłań o
      których wspominasz dochodzą wady rozwojowe u płodu. Idź z wynikami do lekarza
      szybciutko, najlepiej w szpitalu, który specjalizuje się w prowadzeniu cukrzycy
      w ciąży lub do diabetologa. Nie kombinuj sama ani z pierwszym lepszym
      ginekologiem. Cukrzyca nie będzie dla Was zagrożeniem jeśli ktoś obejmie Cię
      profesjonalną opieką. Pozdrawiam i trzymam kciuki. Daj znać co i jak.
      • babajagaa Re: Cukrzyca ciazowa 29.11.06, 18:11
        Stosuje sie do zalecen lekarza ktory zalicil mi test z 50g glukozy a jezli
        kazalby mi zrobic z 75 to tak bym zrobila.Z tego co wiem kobiety w ciazy maja
        maximum 105 na czczo a moj wynik tego nie przekroczyl i nie zamierzam sama
        kombinowac bo wiem ze moj ginekolog wysle mnie do diabetologa.Wczesniej nie
        mialam problemow z wysokim poziomem cukru i nie wiem dlaczego sugerujesz ze tak
        bylo?
        • muszka.owocowka Re: Cukrzyca ciazowa 29.11.06, 18:35
          Nie sugeruję, pytam, ponieważ jesteś na początku ciąży. Ten wysoki cukier jest
          więc wskazaniem do diagnostyki cukrzycy przedciążowej. Norma na czczo <100.
          • babajagaa Re: Cukrzyca ciazowa 29.11.06, 18:55
            Norma na czczo <100.
            To norma dla kobiet ciezarnych czy nie,w labolatorium w ktorym robilam dzisiaj
            norma byla 110 a wczesniej robilam na czczo w innym lab.i u nich norma byla 115
            ale nie dla kobiet ciezarnych natomiast moj gin twierdzi ze max.dla ciezarnych
            jest 105
            • wij-drewniak Re: Cukrzyca ciazowa 29.11.06, 19:02
              Normy każde laboratorium może mieć inne. Dlatego Polskie Towarzystwo
              Ginekologiczne opracowało standard postępowania z cukrzycą ciężarnych
              Jeśli chcesz o tym poczytać to tutaj link
              www.gpsk.am.poznan.pl/ptg/rekomendacjacukrzyca.htm
              Napisane jest tam, że norma glukozy na czczo to 60-90.
              Moim zdaniem lekarz zbytnio lekceważy twoje wyniki
              • muszka.owocowka Re: Cukrzyca ciazowa 29.11.06, 19:10
                Wartości 60-90 mg% na czczo są docelowymi w trakcie opieki nad kobietą w ciąży z
                cukrzycą.
                • wij-drewniak Re: Cukrzyca ciazowa 29.11.06, 19:26
                  dzięki za doprecyzowanie
            • muszka.owocowka Re: Cukrzyca ciazowa 29.11.06, 19:05
              Tak wiem, że każde laboratorium podaje inaczej. Właśnie w związku z tym Polskie
              Towarzystwo Diabetologiczne wypowiedziało się w tej kwestii w najnowszych
              wytycznych (z 2006 roku) uznając normę dla kobiet w ciąży <100.
        • wij-drewniak Re: Cukrzyca ciazowa 29.11.06, 18:57
          Moim zdaniem twoj wynik (zrobiony tak wczesnie) swiadczy o tym, ze mozesz miec
          normalna cukrzyce, a nie ta ciążowa. Ciążowa pojawia się w ciąży, gdy dziecko
          uciska na trzustkę i ta nie może wyprodukować odpowiedniej ilości insuliny.
          Twoje dziecko jest jeszcze za małe, by taki efekt wywołać. Dlatego w ciązy robi
          się test przesiewowy dopiero około 25 tc. A jeśli masz normalną cukrzycę to
          powinnaś się leczyć nie u ginekologa!
          Poza tym nie pocieszaj się, że masz wynik na czczo ponizej 105. Zobacz jaki
          masz po godzinie od 50 g. Norma jest baaardzo przekroczona. Powiem ci tylko, że
          ja miałam normę przekroczoną tylko o 3 jednostki, a przy 75 g nieznacznie zły
          wynik tylko po godzinie (choć normalnie bada się tylko 2 godz. po i ten miałam
          OK). Teraz mierzę cukier glukometrem i okazuje się, że nawet przy tak
          nieznacznie przekroczonych normach nietolerancję glukozy mam! Po źle dobranych
          posiłkach cukier skacze mi do 160. Gdyby nie upierdliwy człowiek w laboratorium
          (moja rodzina) i zrobione niestandardowe badanie, oraz lekarz który nie
          zlekceważył wyników byłabym przekonana, że nic mi nie jest i odżywiała się
          zdecydowanie niekorzystnie dla mego dziecka.
          • babajagaa Re: Cukrzyca ciazowa 29.11.06, 19:21
            Moj lekarz nie lekcewaryz moich wynikow,ide do niego w piatek dopiero.Myslicie
            ze teraz bede musiala zrobic test z 75gr?
            • muszka.owocowka Re: Cukrzyca ciazowa 29.11.06, 19:42
              Myślę, że tak. Cukrzycę można wykluczyć lub potwierdzić na podstawie wyniku
              testu z 75 g glukozy lub profilu glikemii poposiłkowej. Niestety test z 50
              gramami glukozy nic nie wnosi i dlatego zdziwiłam się że Twój gin go zalecił sad
              Tak czy inaczej nic nie jest jeszcze przesądzone, może wcale nie masz cukrzycy,
              a jeśli tak to w zależności od Twoich wyników dieta lub insulina. Na marginesie
              dobrym badaniem w Twoim przypadku byłoby również oznaczenie hemoglobiny
              glikozylowanej. Pokazuje ona jakie były średnie wartości glikemii przez ostatnie
              3 m-ce. Wtedy będziesz wiedziała czy Twoje wyniki to jednorazowy wybryk w ciąży,
              czy coś co trwało już trochę dłużej. Zapytaj swojego lekarza o to badanie.
              Pozdrawiam
    • mmadzik1 Re: Cukrzyca ciazowa 29.11.06, 19:31
      Ja szukalam na necie roznych informacji o cukrzycy. Jadlam wszystko bez
      cukru!!!! herbate slodzilam fruktoza bo inaczej bym nie wypila. Jadlam tylko
      gotowane mieso!!! zazwyczaj kurczaka do tego gotowane warzywa. Nie mozna jesc
      owocow innych niz grapefruity. soki tez odpadaja. tylko woda mineralna lub
      herbata poza tym wszystko co jest w sklepie dla cukrzkow ( oczywiscie ze
      slodyczy) dieta byla tak dobra ze nie musialam isc do diabetologa a poziom
      cukru mialam super. Dziecko dzieki temu super przybieralo na wadze tak jak
      powinno . synek urodzil sie piekny i zdrowy a mi cukrzyca minela smile mozna z nia
      zyc chociaz troche przykro ze jest sie w ciazy a nie mozna jesc tego na co ma
      sie akurat ochote . trzymaj sie
      • babajagaa Re: Cukrzyca ciazowa 29.11.06, 19:44
        na tej stronie co podalas znalazlam cos takiego
        Nie można rozpoznać GDM(cukrzyca ciazowa) jedynie na podstawie nieprawidłowego
        wyniku testu przesiewowego(50g glukozy), chyba że stężenie glukozy będzie
        wyższe lub równe 200 mg/dl (wtedy nie należy wykonywać testu diagnostycznego).

i jeszcze cos takiego
        Stężenie glukozy poniżej 100 mg/dl – pacjentkę należy poddać diagnostyce
        pomiędzy 24-28 tygodniem ciąży. W przypadku kobiet z cukrzycą ciążową w
        wywiadzie należy dodatkowo, w jak najkrótszym czasie, wykonać test obciążenia
        75g glukozy (jeśli test obciążenia 75g glukozy wypadnie prawidłowo w I
        trymestrze ciąży, należy go powtórzyć między 24-28 tygodniem ciąży).

to chyba powinnam isc na obciazenie 75gr.glukozy?
    • olenkas13 Re: Cukrzyca ciazowa 29.11.06, 19:43
      Ja też myślę, że nie jest to c. ciążowa tylko masz problemy wogóle. Nie wiem
      kiedy badałaś ostatnio cukier ale to może być sprawa całkiem nowa. Cukrzyca
      ciążowa diagnozowana jest w 7 miesiącu ok 24 - 27 t.c. Ja niestety ją mam. Na
      czczo mialam cukier ok - 80 - 90 bo badany miałam przy każdych badaniach w ciązy
      ale po 50 g. glukozy po godzinie 157, a po 75g po godzinie 153 i mimo, ze norma
      jest do 140 i wydawaćby sie moglo, że to nie dużo mam stwierdzoną cukrzycę
      ciążową. Teraz mierzę poziom cukru i stosuje dietę. 6 posiłków dziennie
      odpowiednio skomponowanych i nie jest aż tak strasznie, są rzeczy których nie
      można absolutnie, ale teraz nauczyłam się liczyć jednostki ww i jem wszystko bez
      cukru, z małą zawartością tłuszczu i gotowane. Da się wytrzymać. Dla dziudziusia
      najgoźniejsze są własnie te skoki cukru, to one mogą uszkodzić dziecko. Niestety
      niektóre źródła podają nawet , że 40% kobiet z c. ciążową w ciągu 10 lat po
      porodzie zachorowuje na normalną cukrzycę. No i nie wolno stosować słodzików i
      niczego z nimi, czyli sklepy dla cukrzyków odpadają bo tam właśnie są takie
      produkty. Przy zakupie ciemnego chlebka też trzeba sprawdzać czy nie jest
      ulepszony np miodem. Da się żyć.
      • babajagaa Re: Cukrzyca ciazowa 29.11.06, 19:54
        muszka.owocowka znalazlam jeszcze cos takiego

wartość poniżej 140 mg/dl – stężenie prawidłowe (nie wymaga dalszej diagnostyki)

wartość 140-199 mg/dl – stężenie nieprawidłowe, wymaga weryfikacji testem 75g
        glukozy, w jak najkrótszym czasie z zachowaniem reguł testu diagnostycznego

wartość >= 200 mg/dl – rozpoznajemy GDM i kierujemy do Ośrodka Referencyjnego

ja mialam po wypiciu 189 to troche mniej niz 200 czyli nie wszystko
        przesadzone.Po ilu dniach moge zrobic 75gram i co to jest ten profil glikemii
        poposilkowej???
        • muszka.owocowka Re: Cukrzyca ciazowa 29.11.06, 20:11
          Wyniki, które cytujesz to wartości referencyjne dla testu z 50 g glukozy i masz
          dokładnie rację.
          Test z 75 g glukozy możesz robić np. jutro. Tym razem wykonuje się go na czczo
          (tzn 8-14 godzin od ostatniego posiłku). Krew pobierana jest 2 razy: na czczo i
          2 godziny po wypiciu glukozy. Wynik prawidłowy: na czczo: <100, po 2 godz.<140 (
          w cukrzycy >140). Jeśli na czczo wyjdzie >100, a po 2 godzinach <140 to i tak
          pacjentka wymaga diagnostyki w ośrodku referencyjnym. Ta diagnostyka polega na
          zrobieniu dobowego profilu glikemii. Polega to na pobieraniu krwi z opuszki
          palca i mierzeniu stężenia glukozy glukometrem w określonych porach dnia
          (idealnie: na czczo, przed każdym posiłkiem, 2 godziny po posiłku, o północy i
          między 3 a 4 rano). Szpitale stosują jednak różne modyfikacje, zwykle jak
          wygodnie jest pielęgniarkom smile Na podstawie tych wyników zapadnie decyzja czy
          pacjentka wymaga insuliny, czy jej cukrzyca może być wyrównana dietą.
          Trzymam kciuki. Trochę Cię teraz czeka zawrotu głowy, ale najważniejsze jest
          dziecko.
          • babajagaa Re: Cukrzyca ciazowa 29.11.06, 20:23
            Zadzwonie dzisiaj do mojego gina i sie skonsultuje czy moge zrobic to badanie,a
            czy to co sie jadlo dzien wczesniej ma jakis wplyw na te wyniki np za duze
            spozycie slodyczy bo ja mialam sraszna ochote na czekolade i zjadlam jej
            troche..wiecej...
            • muszka.owocowka Re: Cukrzyca ciazowa 29.11.06, 20:27
              Teoretycznie nie. Nawet zalecają, żeby przed testem nie zmniejszać spożycia
              cukrów w diecie.
            • wij-drewniak Re: Cukrzyca ciazowa 29.11.06, 21:56
              tak jak napisała muszka, przed badaniem nie nalezy zmieniac diety. Ja teraz w
              36 tc. bede miała powtarzane 75 g glukozy i lekarka kazala mi na 3 dni porzucic
              diete. Wiec zjadlam dzis obiad z ziemniakami i batonika smile
              Jak robiłam swoje badania pierwszy raz, to 75 g miałam dzień po 50 g
              • babajagaa Re: Cukrzyca ciazowa 30.11.06, 07:58
                No wlasnie a ja nie jem zawsze takich ilosci czekolady,no coz zobaczymy co
                wyniknie z nastepnego badania.Czy moge isc bez konsultacji z lekarzem na 75gr.w
                piatek rano?
                • wij-drewniak Re: Cukrzyca ciazowa 30.11.06, 09:51
                  Hmm, czemu masz nie pójść. Będziesz miała o jedną wizytę u lekarza mniej. Ja -
                  tak jak napisałam - zrobiłam to badanie bez konsultacji z lekarzem, tylko po
                  konsultacji z laboratorium. A w zasadzie to laboratorium w osobie mojego
                  szwagra nalegało na zrobienie od razu trzypunktowej krzywej 75 g glukozy. Wiedz
                  jednak, że lekarze są uczuleni na takie oznaki niezależności i moja lekarka
                  trochę kręciła nosem, że przychodzę od razu z dwoma wynikami.
                  • babajagaa Re: Cukrzyca ciazowa 30.11.06, 15:26
                    Dziewczyny a slyszalyscie o czyms takim jak stan przed cukrzycowy? Ja wlasnie
                    wyczytalam o tym w Wikipedii

stan przedcukrzycowy (ang.prediabetes) czyli
                    nieprawidłowa glikemia na czczo (ang. IFG – Impaired Fasting Glucose): na
                    czczo 100-125 mg/dl (5,6-6,9 mmol/l) i/lub
                    nieprawidłowa tolerancja glukozy (ang. IGT – Impaired Glucose Tolerance): w 2
                    godzinie testu doustnego obciążenia glukozą glikemia 140-199 mg/dl (7,8-11
                    mmol/l).
                    cukrzycę, gdy:
                    stężenie glukozy zmierzone o dowolnej porze doby przekracza 200 mg/dl i
                    występują objawy hiperglikemii (polidypsja, poliuria)
                    dwukrotnie poziom glukozy na czczo przekracza 126 mg/dl (7,0 mmol/l)
                    w 2 godzinie testu doustnego obciążenia glukozą poziom glukozy przekracza
                    200mg/dl (11,1 mmol/l)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka