Dodaj do ulubionych

ruchy dziecka w 9 tygodniu

30.11.06, 21:03
Witam,
Piszę w zwiazku z nurtującym mnie problemem.Jestem w 9 tyg. ciąży i wyrażnie
czuję ruchy mojego maleństwa.Powiedziałam o tym mojemy lekarzowi, ale on
zrobił taka niewyrazną mine i powiedział, że to niemorzliwe.Ja jednak jestem
pewna że to moja dzidzia się rusza.Czy któraś z was też tak miała?
Obserwuj wątek
    • pleple14 Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 30.11.06, 21:06
      gosiu twoj lekarz sie wogole nie zna na tym co robi!!!!!!!!! to jest calkiem
      normalne i bardzo czesto sie zdarza. ja rowniez tego doswiadczylam - to bylo we
      wczesnej ciazy tak jak u ciebie. to napewno twoja dzidzia, ja czulam wyrazne
      pukanie w brzuszku.
    • amwaw Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 30.11.06, 21:12
      Weź espumisan- od razu przestaniesz czuć "ruchy" dziecka.
      Lekarzowi się nie dziwie, mój jak go znam, dodatkowo zaczął by się śmiać...
    • maretina Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 30.11.06, 21:12
      to na pewno nie ruchy dziecka. stwiam na jelita.
      a swoja droga lekarz zachowal zimna krew i nie parsknal smiechemsmile
      • annabed74 Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 01.12.06, 16:48
        niestety to niemozliwe,zeby fasolka tak szalalawink...
        spokojnie,jeszcze nie raz Cie pokopie,doczekasz sie...
        • aleksandra1977 Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 01.12.06, 17:22
          a może to wcale nie fasolka, tylko piękny Jaś? tongue_out
    • gosia.b10 Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 30.11.06, 21:13
      to mnie trochę uspokoiłaś,bo myślałam,ze coś nie tak z moja ciążą.Ale czy to
      możliwe żeby lekarz, aż tak sie nie znał?
      • pleple14 Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 30.11.06, 21:19
        oczywiscie, ze mozliwe. nie sluchaj dziewczyn przeciez ty najlepiej wiesz co
        czujesz. twoj lekarz jest widac malo doswiadczony.
        • mia44 Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 30.11.06, 21:27
          Jak możesz dziewczynę utwierdzać w tych bzdurach. Pierwsze ruchy dziecka czuje
          się ok.18 tygodnia. Wcześniej to jelita, albo wyobraźnia.
          • pleple14 Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 30.11.06, 21:31
            mozliwe, ze ty tak czulas. ja np czulam duzo duzo wczesniej i nie byly to jelita
            tylko moja dzidzia.
            • gosia.b10 Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 30.11.06, 21:40
              masz rację pleple,w koncu medycyna to nie matematyka i jeszcze jest dużo
              nieotkrytych obszarów i w końcu to ja wiem najlepiej czy to ruchy dziecka czy
              jelit.Ruchy moich jelit są bardziej wyrażne i kończa sie no wiecie czym...a tu
              wyraznie czuję pukanie tak jak to pleple napisała.
              • amwaw Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 30.11.06, 21:45
                > Ruchy moich jelit są bardziej wyrażne i kończa sie no wiecie czym...
                Wygląda na to, że czeka Cię mega sraczka...
                • anneczka78 Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 01.12.06, 08:17
                  Nic dodać, nic ująć wink
              • etiennette Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 01.12.06, 16:46
                a w głowie też pukanie czujesz?
            • aleksandra1977 Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 30.11.06, 21:43
              Bzdura!
              w tak wczesnym stadium rozwoju płodu nie jest możliwe odczuwanie jego ruchów.
              Wielkość płodu w 9 tygodniu to 22-30 mm, a waga ok. 4g.
              Pierwsze ruchy płodu odczuwane są:
              -przy pierwszej ciąży - pod koniec 20 tygodnia (koniec 5 miesiąca)
              -przy kolejniej - pod koniec 18 tygodnia (między 4-5 miesiącem)

Jednak dość często wieloródki odczuwają pierwsze ruchy płodu już pod koniec 16
              czy 17 tygodnia ciąży, a pierwastki często nie potrafią podać daty wystąpienia
              pierwszych ruchów płodu. Ponadto wiele kobiet często traktuje za ruchy płodu np
              ruchy jelit.
              • pleple14 Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 30.11.06, 21:50
                alez dlaczego nazywac bzdura cos co odbiega od normy. w medycynie wszystko jest
                mozliwe. ja wierze, ze gosia czuje swoja dzidzie. jestem o tym gleboko
                przekonana bo sama to czulam bardzo wczesnie.
                • amwaw Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 30.11.06, 22:00
                  Jako medyk zasmucę Cię- nie, niestety w medycynie nie wszystko jest możliwe.
                  Np niemożliwym jest czuć ruchy dziecka w 9 tygodniu.Możliwe jest za to przyjąć
                  za ruchy dziecka bardzo częste jako wynik działania progesteronu gazy.
                  • 1mmmm1 Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 30.11.06, 22:28
                    Czym puka ta dwu- lub trzycentymetrowa istotka - milimetrowymi kończynami? Czy
                    może całym ciałkiem się rzuca i obija o ścianki macicy? Niezły siłacz z tego
                    dziecka, skoro będąc wielkości truskawki potrafi rzucać się aż tak, że mama to
                    czuje wink Science-fiction, z naciskiem na to drugie.
                    • intuicja77 Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 01.12.06, 17:16
                      .....Czym puka ta dwu- lub trzycentymetrowa istotka - milimetrowymi kończynami?
                      Czy
                      może całym ciałkiem się rzuca i obija o ścianki macicy? Niezły siłacz z tego
                      dziecka, skoro będąc wielkości truskawki potrafi rzucać się aż tak, że mama to
                      czuje wink Science-fiction, z naciskiem na to drugie.......

Bua , ha, ha ,ha Dawno się tak nie usmiałam . Ostatnio chyba jak czytałam wątek
                      w którym jakas panienka pisała , że będąc w 9 miesiącu ciąży słyszała
                      dochodzący z brzucha płacz nienarodzonego jeszcze dziecka .
                • mart44 Pleple Twój login... 30.11.06, 22:15
                  oraz Twoje wypowiedzi skłaniają mnie do wniosków, że trollujesz. Bardzo słusznie
                  stwierdziłaś, że WIERZYSZ że to dzidzia - możesz równie dobrze WIERZYĆ, że
                  dzidzia puka do Twojego serduszka, że słyszysz jak szepcze Ci "witaj mamo",
                  nawet, że czujesz jak posyła Ci całuski, ale NIE MOŻESZ sugerować, że lekarz się
                  myli!
                  W kwestii merytorycznej - nic dodać nie mogę do aleksandry czy amwaw. Gosia.b10
                  - wiem, że trudno Ci się doczekać, ale...tak jeszcze z 10tygodni musisz zaczekać
                  na pierwsze PRAWDZIWE ruchy.
              • hanka56 Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 01.12.06, 00:01
                W pierwszej ciąży czułam dopiero ok.20 tygodnia. W drugiej - już w 14tyg. Tym
                razem już wiedziałam na czym to odczucie może polegać i to było na pewno to.
    • aga55jaga Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 30.11.06, 23:03
      a dla pełnego obrazu niemożliwości czucia ruchów w 9 tygodniu przedstawiam zdjęcie

niemowle.onet.pl/1095942,4,7,1117,7551,wszystko.html
      zapewniam cię że to co czujesz to właśnie przemieszczanie się gazów w jelitach.
      Sama się nawet niedawno przekonałam czując właśnie "pukanie" - a w ciąży nie jestem
      • anulaaa Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 30.11.06, 23:48

w 9tc mogłabyś czuć gdybyś miała macice na wierzchu chybauncertain
        • margo_kozak Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 01.12.06, 00:40
          moze to dziecko to herkules. a lekarza jeszcze raz na 6 lat studiow, iles lat
          specjalizacji wyslac. glab jeden, pewnie jak bylo o ruchach dziecka to mial
          kaca i nie sluchal. ach ci studenci!!
    • dorotka.k1 Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 01.12.06, 06:47
      Bardziej prawdopodobne od ruchów dziecka (które ma jakieś 2,5cm)jest obecność
      trolla w tym wątku smile
    • pasikonik10 Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 01.12.06, 08:41
      Gosia- chyba interesują cie tylko odpowiedzi potwierdzające twoją teorię... bo
      innych rozsądnych (amwaw) nie przyjmujesz do wiadomości... Kliknij na ten link
      który ktoś ci podrzucił i sama to przemyśl...
      Zyczę Ci oczywiście wczesnych pierwszych ruchów... ale na to musisz poczekac.

Swoją drogą współczuję czasem ginekologom jak czytam niektóre wątki... smile
    • big__mama Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 01.12.06, 08:51
      Chyba Cię dziewczyny skryklały smile
      • dorotka.k1 Re: Big_mama 01.12.06, 09:06
        Moze jestem niedoedukowana, ale co to znaczy "skryklały"?
        Pozdrawiam marcówkę smile
    • eyes69 To musisz miec bardzo duze dziecko juz n/t 01.12.06, 09:58

• doral2 eee tam... 01.12.06, 11:17
        nie znacie się..niektóre czują ruchy płodu jeszcze PRZED zapłodnieniem...to i
        nie dziwota że inne czują w 9 tc... big_grinDDDDDDDDDDDDDDD
        • eyes69 Tyz racja... 01.12.06, 11:18
          Skoro istnieje ciaza urojona, to czemu nie ruchy urojone?
          Ja wierze, ze niektorym sie wydaje, ze tal wlasnie jest.
    • lilith76 Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 01.12.06, 13:53
      Mega ADHD?
      To co będzie po porodzie?
      • mamagai Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 01.12.06, 14:44
        A wystarczyłoby tylko odrobinę rozsądku i kolejny raz nie trzeba by było zadawać
        niepoważnych pytań...
    • aspirina Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 01.12.06, 14:50
      Lekarz zrobił niewyraźną minę, bo chciał Ci dać do zrozumienia, że fasoli albo
      kapuchy za dużo się najadłaś. Każdy by poczuł ruchy...
      • wanilia1 Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 01.12.06, 15:46
        Aspirina, dzięki Tobie zupełnie nowego znaczenia nabrało określenie "moja
        fasolka"!
        A tak poważnie: mam wrażenie, że Gosia, która czuje ruchy i pleple to ta sama
        osoba smile))Ale wątek fajny, ubawiłam się.
        • anulka59 Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 01.12.06, 16:07
          Wanilia1 ja się też ubawiłam.Poczułam ruchy w 18tyg(to były przelewania) a 3
          dni później poczułam pukaniei to właśnie gin zaznaczył jako pierwsze
          ruchy.Gosia Twój gin był wyrozumiały i nie wyśmiał Cię bo tak jak większość z
          dziewczyn nie wierzę by to były ruchy dzidzi te właściwe.
          • siasia826 Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 01.12.06, 16:12
            to napewno nie byly ruchy dziecka,dziecko jest za maciupenkie i za lekkie,moze
            ci wody buzowaly!
    • paulina1009 Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 04.10.16, 14:41
      tak .. ja jestem w 9 tygodniu ciąży i tez czuje ruchy dziecka wink.. to jest piękne uczucie.. wink
      • paulina1009 Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 04.10.16, 14:48
        Nie słuchaj się innych to jest twój brzuch a nie ich.. i Ty powinnas wiedzieć czy się rusza...smile tak jak wcześniej napisałam jestem w 9 tygodnu ciąży i tez czuje ruchy dziecka wink. male ruchy ale czuje je.. sama w to nie wierzyłam.. ale już 2 dzień czuje .. wink jak się powoli rusza ..
        • q_fla Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 05.10.16, 00:49
          Trochę późno czujesz, ja czułam ruchy jeszcze przed zagnieżdżeniem, jak się zarodek z jajowodu przemieszczał do macicy, normalnie cały brzuch mi wtedy falował...
        • wuika Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 06.10.16, 12:36
          To się nazywa gazy i to jest w jelitach. Zobacz sobie, jaką wielkość ma dziecko w tym wieku ciążowym, ile dookoła miejsca i jakim cudem miałabyś coś czuć uncertain
        • aszolina Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 11.10.16, 16:39
          Komentujący, nie dajcie się wkręcać. Wierzycie, że można być aż tak głupim? smile klasyczny troll
    • emka_uk Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 11.10.16, 14:16
      Ruchy to ty czujesz ale jelit chyba.....
    • lidek0 Re: ruchy dziecka w 9 tygodniu 11.10.16, 18:54
      troll smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka