Dodaj do ulubionych

Waga dziecka

IP: *.* 08.08.02, 18:11
Cześć!Wiem, że zaglądają tu modrre i doświazone mamy więc może mi koś pomoże. Moje pytanie to: czy można narmalnie i bez komplikacji urodzić dzidzię o wadze ponad 3900g?igreka
Obserwuj wątek
    • Gość: Horska Re: Waga dziecka IP: *.* 08.08.02, 18:16
      Ja urodziłam synka o wadze 4,200 kg i był to poród bez komplikacji. Trwał 7 godzin z tym, że ja miałam podaną kroplówkę.Pozdrawiam :bounce:
    • Gość: Misiek Re: Waga dziecka IP: *.* 08.08.02, 18:28
      To zależy. Jeśli masz szerokie biodra i dziecko jest dobrze ułożone to chyba można. Ja urodziłam się z wagą ciężką 4450 - naturalnie i bez problemów (mimo, że moja mama ma wąskie biodra). Moja siostra rodziła córkę, która ważyła 4390g i miała na dodatek rączki nie wzdłuż ciała tylko zgięte w łokciach. Nieźle się namęczyła, a na koniec dostała jeszcze krwotoku - ale to akurat może się zdarzyć chyba też w "normalnych warunkach".Najważniejsze to być dobrej myśli, chcieć rodzić naturalnie i nie martwić się na zapas. Pamiętaj też, że każda ciąża jest inna i nie należy generalizować.
    • Gość: joannaz Re: Waga dziecka IP: *.* 09.08.02, 09:48
      Hej Igrak, mozna. Zosia ważyła 4270, miała 38 cm obwodu głowki i 41 klatki piersiowej. Żeby było fajniej przeciskała sie na ten świat z rączką przy główce. Poród średnio cięzki, średnio długi. Cięcie + małe pęknięcie. Dodam, że nie jstem olbrzymem przed ciąża i teraz waże 54 kg.PozdrawiamJoanna
      • Gość: cobraverde Re: Waga dziecka IP: *.* 09.08.02, 14:24
        Można, mój mąż urodził się z wagą 4 kg, a jego brat 4,5 kg. Bez komplikacji i naturalnie, choć teściowa jest bardzo drobna (ma jeszcze dwie córki - one nie były już takimi olbrzymkami, ale też spore - bo niecałe 4 kg)PozdrawiamZuza
    • Gość: kocurek Re: Waga dziecka IP: *.* 09.08.02, 17:18
      Ja urodziłam Mikołaja naturalnie, bez "wspomagania", choć ważył 4030 gr. Poród trwał 5 godzin, zrobiono mi jedynie niewielkie nacięcie, a dodam, że jestem raczej szczupłą osobą :) (59 kg przy wzroście 174cm). Niestety miał złamany obojczyk, ale to ze względu na złe ułożenie :( nie na gabaryty
    • Gość: Aluc Re: Waga dziecka IP: *.* 09.08.02, 17:36
      Maksio - moje pierwsze dziecko - co prawda ważył tylko 3730 :D ale miał dużą głowę, urodził się szybciutko i bez cięcia, miałam jakieś niewielkie pęknięcie, na które założono 2 szwy. Ja ważyłam 4 kilo i mama - raczej drobna kobietka - też urodziła mnie ekspresowo i bez żadnych problemów.
    • Gość: Agata Re: Waga dziecka IP: *.* 13.08.02, 21:45
      Synka (4.560) urodziłam z pomocą vacuum. Nie wiem, co tak naprawdę było przyczyną trudnego drugiego okresu porodu (1,5 godziny parcia nie dało rezultatu). Mogła to być "wina" dwukrotnego owinięcia pępowiną (chyba tak było, bo mały trochę się wydostawał, a potem cofał i tak w kółko), mógł to być skutek zo (trochę słabo czułam pierwsze skurcze parte), albo wagi dziecka. Córeczkę (4.040) urodziłam sama, własnymi siłami, poród trwał ok. 5 godzin, ale pierwsza faza była tak łatwa i przyjemna, że myślałam, że to potrwa jeszcze parę godzin. Gdy zaczęło się robić "gorąco", to już była naprawdę końcówka. Parcie - dosłownie 3-4 skurcze. Tak więc duże dziecko można urodzić stosunkowo łatwo i szybko. Jestem średniej budowy ciała.Pozdrawiamagata
    • Gość: sawlb Re: Waga dziecka IP: *.* 13.08.02, 23:09
      Napewno mozna. Moje najciezsze dziecko wazylo 4.420. Fakt,ze to 5ty porodale o wiele wiele latwiejszy niz pierwszy (waga dziecka 3.600-dlugi porod zakonczony uzycien proznociagu)Maly he he .;) mial dystosje i pepowine wokol szyi ale polozne szybko sobie z tym poradzily. Sam porod trwal 5 godz 56 min dokladnie, w tym godzina czekania,az znieczulenie nieco zejdzie by czuc parcie czyli tak naprawde od poczatku do pelnego rozwarcia 5 godzin.Samo parcie moze 2-3 min i po wszystkim. Nie bylo ciecia, nie bylo nawet pekniecia. Nic z tych rzeczy.Mozna,spoko .:)Powodzenia.:)B
    • Gość: zeta Re: Waga dziecka IP: *.* 14.08.02, 08:18
      Cześć !Mój Kuba urodził się z wagą 4100 i mierzył 58 cm kawał chłopa , trochę mnie porozrywał ale to tylko mały szczegół . Dzień przed porodem miałam robione USG z którego wynikało że będzie ważył 3700 . Więc jeżeli jesteś w ciąży i informacje o wadze masz też z badania USG to weź pod uwagę trochę wiekszą wagę . Pozdrawiam Renata
    • Gość: Berenika Re: Waga dziecka IP: *.* 14.08.02, 09:19
      Na pewno można. Żaba ważyła 3790, ale ja jestem bardzo chuda (w biodrach też), w dodatku rodziła się z rączką przy główce. Rodziłam w znieczuleniu na życzenie, cała sprawa trwała raptem 4 godziny, z czego 10 minut parcia, będącego już samą rozrywką. Nieduże cięcie i tyle. Myślę, że to nie tyle zależy od rozmiaru dziecka, co od Twojej miednicy i tego, jak bardzo zdoła się ona rozluźnić.Nie martw się z góry, komplikacji i tak nie przewidzisz, a najprawdopodobniej wszystko będzie zupełnie normalnie :) :) :).Berek z Bardzo Dużą Żabą :bounce:
    • Gość: Lia Re: Waga dziecka IP: *.* 14.08.02, 16:57
      Pewnie. że tak. A skąd wiadomo, ile będzie ważyło? Lia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka