melory_nox 05.12.06, 19:33 Jeśli macie jakieś doświadczenia własne, to bardzo proszę o kilka słów. Z badań wynika, że TSH 2.86, FT3 4,39, FT4 6,99? Wizytę mam dopiero za kilka dni, ale wiecie jak to jest ... człowiek ciekawy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aaanulka Re: tarczyca a ciąża 05.12.06, 23:07 mam chora tarczyce i urodziłamm cudowną córke dbaj o siebie bierz leki i nie pal jesli palisz... ja robiłam badania w różnych tygodniach nie wiem w którym Ty jesteś ale... w 5 tc FT4 1.5 w 7 tc FT4 1.3 a TSH 0.071 w 8 tc FT4 1.1 Odpowiedz Link Zgłoś
aaanulka Re: tarczyca a ciąża 05.12.06, 23:09 w sumie to mozemy miec nadczynnosc badz niedoczynnosc i tak różnią sie wyniki ja mam nijaka poprostu gózki pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
ewitak25 Re: tarczyca a ciąża 06.12.06, 10:49 Witam, TSH raczej za wysokie, powinno być ok. 1 ale nie wiem w jakich jednostkach podajesz wyniki, w laboratorium, w którym robię badania normy są takie" FT3: 3,1 - 6,8 pmol/l, FT4: 12 - 22 pmol/l. Obok wyników powinny być podane normy danego laboratorium. Odpowiedz Link Zgłoś
megisa1 Re: tarczyca a ciąża 06.12.06, 11:06 tsh chyba za wysokie mimo norm do 4 powinno być naprawde do 2 i wtedy jest ok. jak lekarz ci powie że tsh- ok lepiej skonsultuj ten wynik z endokrynologiem, jesli uzna że ok ...to pewnie tak jest Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak123 Re: tarczyca a ciąża 06.12.06, 11:40 Ja ma chorobę hashimoto i moje tsh było o kilka tysięcy ponad normę. Endokrynolog powiedziała że nie mogę zajść w ciążę przy takich wynikach ale było za późno - byłam w ciąży. Dowiedziałam sie jakie są zagrożenia dla dziecka w takiej sytuacji więc cała ciąża to były obawy co będzie jak dzidziuś się urodzi. Urodziłam dwa miesiące temu. Córcia dostała 10 punktów. Tylko teraz zwychodzą jakieś złe wyniki. Okazało się że coś nie jest tak z serduszkiem. Byc moze to wynik mojej choroby bo wyczytałam że przy chorobach tarczycy u matki dziecko możę mieć problemy z sercem. właśnie dziś jadę do lekarza i zobaczymy co powie. Odpowiedz Link Zgłoś
maadam Re: tarczyca a ciąża 07.12.06, 16:04 Normy hormonow zaleza od laboratorium. U mnie jest tak: TSH 0,4 do 4,0 FT3 1,5 do 4,1 FT4 0,8 do 1,9 Chorowalam podczas ciazy na nadczynnosc tarczycy. Urodzilam zdrowe dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
melory_nox Re: tarczyca a ciąża 07.12.06, 16:39 Na wynikach badań mam podaną normę tylko FT4 9-20, czyli mój wynik jest poniżej normy. Trochę pogrzebałam w necie i wychodzi mi, że jak TSH jest powyżej normy (a tak mam) a FT3 i FT4 poniżej to wskazuje to na niedoczynność tarczycy Jestem w 30tc i świadomość, że teraz dopiero to wyszło trochę mnie dobija. Zobaczymy co powie ginekolog za kilka dni ... Może znacie w Warszawie endokrynologa z NFZ. U mnie, pod Warszawą, trudno się dostać gdziekolwiek, terminy na długie miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0 Re: tarczyca a ciąża 07.12.06, 17:39 ja również mam niedoczynność tarczycy (+ hashimoto) i biorę letrox. Ale w pierwszej ciązy nic o tym nie wiedziałam i nic nie brałam, a córka nie ma chorób związanych z niedoczynnością tarczycy u matki w trakcie ciązy. (ma inne, ale to nie efekt choroby tarczycy). Bądź dobrej myśli - pewno problem byłby większy,gdybyś miała wyniki bardzo dalekie od granicy normy, ryzyko choroby u dziecka większe, a tak... na pewno będzie OK. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś