Dodaj do ulubionych

swędzenie skóry 28 tydzień

IP: *.* 30.09.02, 13:39
Zaczął się 28 tydzień.Żona całą ciążę leżakuje.Ostatnio odczuwa swędzenie skóry czasami jest to bardzo dokuczliwe.Czy któraś z Was przechodziła coś takiego?Czy ktoś może zwracał się z tym do swego lekarza?Dla nas to ważne /czekaliśmy parę lat na dzidziusia /a nie chcemy zbyt często dzwonić do profesora ,który nas prowadzi.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Iwka Re: swędzenie skóry 28 tydzień IP: *.* 30.09.02, 14:56
      Moze to byc cholestaza ciezarnych (dysfunkcja watroby). Jesli tak, to trzeba badac poziom bilirubiny i fosfatazy we krwi oraz stosowac diete. Ale to nie jest takie straszne. PozdrawiamIwka 2w1.
      • Gość: tomek23 Re: swędzenie skóry 28 tydzień IP: *.* 01.10.02, 11:02
        Dziękuję za odpowiedzi.Poczytałem o tej cholestazie i jutro idziemy na badania krwi.Do lekarza idziemy dopiero w czwartek i wtedy dopiero powiedział,ze zleci nam badania.Ale jak już pisałem czekaliśmy 5 lat na dzidziusia i chcemy być czasami nadgorliwi.Na wizytę chcemy pójść już z wynikami.Może ktoś mógłby napisać jakie badania sie robi.Z tego co przeczytałem w ksiażkach to ALAT,ASAT.Dziekuję jeszcze raz.
        • Gość: kowcia Re: swędzenie skóry 28 tydzień IP: *.* 01.10.02, 11:22
          robi sie kilka badań , z tego co pamiętam to była chyba jeszcze bilirubina (+ to co napisałeś). Zresztą w przychodni napewno będą wiedzieli o co chodzi. W prywatnej przychodni, bo normalnie to chyba tego nie robią (tylko ze skierowaniem, ale z tego co pamiętam to nie dot. ciąży - takich badań kasa dla ciężarnych nie przwiduje - kosmos jak zwykle)a kosztuje to troche dużawo, póltora roku temu placiłam ok 50zł.
          • Gość: tomek23 Re: swędzenie skóry 28 tydzień IP: *.* 01.10.02, 12:05
            Dziekuję bardzo.Nie sądziłem,że tak szybko dostanę odpowiedź.
    • Gość: Gabii Re: swędzenie skóry 28 tydzień IP: *.* 30.09.02, 15:39
      Jeżeli jest to swędzenie całej skóry to moja przedmówczyni ma rację, ale tak przyszlo mi jeszcze coś do głowy. Jeśli swedzi ją np. TYLKO skóra brzucha to przyczyną mogą być tworzące sie na nim rozstępy. Pozdrawiam - Gabi
    • Gość: heldom Re: swędzenie skóry 28 tydzień IP: *.* 30.09.02, 20:19
      Witam, Mnie tez bardzo swędziała skóra na brzuchu ale moja lekarka powiedziała, że przyczyną jest rozciągajaca się skóra brzucha i że jest to normalne. Moim zdaniem nie ma sie co przejmować,Pozdrawiam was serdecznie i życze powodzenia.Dominika
    • Gość: kowcia Re: swędzenie skóry 28 tydzień IP: *.* 01.10.02, 07:11
      hejmnie swędziało wszystko, siedziałam w wannie i tarłam sie gąbką - to pomagało. a zaczęło sie od dłoni i stóp.najlepiej zrobić badania wykluczające holestaze, ja niestety ją miałam, badania wyszły b. źle i zatrzymano mnie na patolgii, kroplówki i jakieś świństwo do picia. po porodzie zniknęło jak ręką odjął.
    • Gość: tomek23 Re: swędzenie skóry 28 tydzień IP: *.* 03.10.02, 08:20
      Żona jest już w Szpitalu.To jest cholestaza.Dziękuję za dobre rady przydały się.Tomek
      • Gość: domisia trzymajcie się więc zdrowo... IP: *.* 03.10.02, 10:30
        o ile można w takiej sytuacji...Dominika też leżakująca - z 40 tyg. brzuszkiem
    • Gość: Gdańsk Re: swędzenie skóry 28 tydzień IP: *.* 03.10.02, 11:25
      To normalne. Skóra na brzuchusię rozciąga i swędzi. Ważne żeby ją dobrze natłuszczać: po kąpieli na mokre ciało zwykła oliwka dla dzieci i osuszyć się ręcznikiem albo Fitossan krem przeciw rozstępom, jest bardzo tłusty i długo zostawia film na skórze albo jakikolwiek inny krem najlepiej przeciw rozstępom.Życzę wszystkiego najlepszego i dajcie znać jak już Maleństwo przyjdzie na świat! :):hello:
      • Gość: Gdańsk Re: głowa do góry! IP: *.* 03.10.02, 11:34
        Yhh, dopiero po napisaniu tego postu doczytałam... Pozdrów żonę i poklep Bejbika! Powodzenia!:) :) :)
      • Gość: tomek23 cholestoza ciążowa IP: *.* 04.10.02, 11:16
        Jak już pisałem wcześniej to jest cholestaza ciążowa.Swędzi nie tylko brzuszek ale głównie dłonie stopy i plecy.Pod tym kątem zrobiliśmy badania i normy były znacznie przekroczone.Żona została w szpitalu.Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
    • Gość: kabat Re: swędzenie skóry 28 tydzień IP: *.* 07.10.02, 07:46
      To normalne w ciąży skóra się rozciąga. Polecam krem Gerbera, rewelacyjnie się wcjłania /mam na mysli taki dla mam w ciązy na rozstępy/
    • Gość: Shiva Re: swędzenie skóry 28 tydzień IP: *.* 08.10.02, 13:23
      Swędzenie skóry rzeczywiście jest spowodowane jej naciąganiem.Ja używam kremu na rozstępy AVONU na razie się sprawdza. Pozdrowienia grudniowa mama
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka