Dodaj do ulubionych

Bezpieczna czystość.

IP: *.* 07.10.02, 08:08
Witam Wszystkich!Za trzy miesiące zostanę mamusią, więc w domu powoli przygotowujemy się na przyjęcie Maleństwa. Powyrzucałam dywany i zastapiłam je gumowymi, ciepłymi wykładzinami. Jaka róznica? Dywan zawsze ma tysiące zarazków, bakterii, brudu, natomiast z lenteksu można cały brud i kurz usunąć. Ale i taka wykładzina ma swoje minusy. Tak sobie pomyślałam podczas wczorajszego zamiatania :-), że jeśli Maleństwo raczkuje czy chodzi po wykładzinie to cały niemal czas trzyma rączki na podłodze i co chwilę wkłada paluszki do buzi...byle jaki płyn, czy w ogóle poprostu płyn zawiera mnóstwo chemikalii. Macie może wypróbowany jakiś łagodny ale skuteczny płyn, który byłby niegroźny dla Maluszka???Pozdrawiam serdecznieGosia & Bobo :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: kaczucha Re: Bezpieczna czystość. IP: *.* 07.10.02, 09:17
      Hej!Płynu nie znam, ale też zastanawiałam się nad wypraniem dywanu przed przyjściem na świat mojego maluszka (również za 3 miesiące). Niestety nie mam pewności, że chemikalia jakich użyją w pralini nie będą szkodliwe dla dziecka. Co gorsze stary kurz czy chemikalia? :(PozdrawiamDot
      • Gość: Gosia_wiecznie_mŁoda Re: Bezpieczna czystość. IP: *.* 07.10.02, 09:42
        Dziewczyny... luuuzzzz..... Lenteksu zwyklym Ludwikiem nie mozna umyc? A potem splukac?A dywan mozna wyprac kazdym plynem atestowanym w Polsce, po prostu nalezy wywietrzyc po praniu pokoj i dac dywanowi "odetchnac".Pamietajcie ze przesadna higiena jest bardziej szkodliwa dla waszych maluchow niz domowy "brudek". Wasze mieszkania maja wlasciwa sobie flore bakteryjna, ktora wasze dziecko na dobra sprawe juz zna. I o ile w waszych katach nie leza gnijace resztki, jesli myjecie podlogi, tak ze generalnie to sa czyste, to nie ma strachu. Przy stwierdzonej juz alergii np na kurz obowiazuja juz inne zasady, wszystko trzeba zmywac woda itd. Ale przy zdrowym maluchu zdrowy rozsadek, ktory nakazuje nam nie odkurzac w pokoju gdzie jest maluch, myc podlage troche czesciej gdy dziecko jest na etapie "lizania" jej i nie dawac mu zabawek ktore wlasnie upadly na piasek albo psia kupe, jest wYSTARCZAJACYM ZABIEZPIECZENIEM (upsss Ula wlaczyla capsa, widocznie zgadza sie ze mna ze tak jest ;) dla waszych maluchow. Producenci plynow musza brac pod uwage fakt ze i dzieci i psy chodza po dywanach z nosem przy ziemi. A wiec mozna dywan wyprac i dla pewnosci przeleciec jeszcze raz z funkcja prania ale bez plynu. I z podlaga to samo- po prostu drugi raz umyc sama woda i wytrzec do sucha, a gdy bedziecie podlage zmywac w ciagu dnia- to tylko woda. Mycie plynem zostawcie sobie na wieczor gdy dziecko spi. Ja tak robie ;) Dzieci zyja sztuk cztery ;)pozdrowcie fasolki w brzuszkach ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka