Dodaj do ulubionych

szyjka 15 mm!

10.12.06, 21:07
Obserwuj wątek
    • fibunia23 co robić? 10.12.06, 21:09
      lekarz kazał odpoczywać w domu i nic więcej. ale ja jestem niespokojna. dzidzia
      głową w dół, naciska.czy ja nie powinnam być pod opieką w szpitalu? poradźcie
      coś
      • amwaw podać chociaży tydzień ciąży... 10.12.06, 21:15

• maretina Re: podać chociaży tydzień ciąży... 10.12.06, 21:30
          wlasniesmile
        • maretina amwaw 10.12.06, 21:31
          piekna ta Twoja corcia!smile
          • amwaw Re: amwaw 11.12.06, 07:30
            Dziękujesmile
            Po mnie tego nie masmile))
            Za to fotek Kajtka nie widze...
            • cytrusowa Re: amwaw 11.12.06, 09:44
              a to dziwne, bo w sumie powinnas.
              chyba ze w Polsce maja inne standardy.
              mieszkam za granica, w 28tc polozyli mnie z szyjka 2,8 cm, ale do tego doszlo
              pare innzch spraw, wiec to tez moze roznica....

zapytaj sie lekarza, w razie co nalegaj. chyba, ze potrafisy leyec w domu
              naprawde plackiem i nic nie robic.
              moze to sie wydaje niewykonalne, smieszne...ale to prawda. ja teraz leze w domu
              plackiem i nic nie robie.
              szyjka z 1,8 podrosla do 2cm. nie wiem co sie okaze przy nast badaniu ale
              naprawde lezenie pomaga - tylko dysczpline trzeba sobie narzucic!

pozdrawaim
            • maretina Re: amwaw 11.12.06, 10:02
              img130.imageshack.us/my.php?image=obraz012cg8.jpg
              sprzed 2 miesiecysmile
              • amwaw Re:maretina 12.12.06, 07:34
                Prześliczny!
                Boże...jak on się zmienił.I chyba zaczyna być coraz bardziej do Ciebie podobny?smile
                • maretina Re:maretina 12.12.06, 08:56

teraz to moj klonsmile
                  Kaczory mają chód nieciekawy, platfusa z natury, dlatego kiwają się na boki.
                  Jedzą nieestetycznie. Wystawiają kupry do góry i cedzą błoto.

czekam na zmianę pogody i rządu!smile
                  • amwaw Re:maretina 13.12.06, 20:49
                    Nie chce kadzić, ale jeżeli to Twój klon to jesteś Aniołemwink)))
                    Kajtek wygląda jak anioł.
                    Wiesz co....skoro tak to zbliżają się Święta a ja mam sporą listę życzeń...
      • fibunia23 to mój 31 tc 11.12.06, 13:08
      • fibunia23 ta szyjka 15 mm to 31 tc 11.12.06, 13:17
        kochane, z tego wszystkiego zapomniałam podać tydzień,to 31. miesiąc temu
        szyjka miała 25mm, teraz 15mm, do tego od wczoraj mam takie bezbolesne skurcze
        co jakiś czas, brzuch się robi jak kamień, ale po chwili puszcza.no a przecież
        leżę
        • maretina Re: ta szyjka 15 mm to 31 tc 11.12.06, 13:46
          na tym etapie nikt nie zalozy szwu.bedzie dobrze. kilka tygodni jeszcze
          pochodzisz.
          jak lezysz to podkladaj cos pod nogi, zebys miala je uniesione w gore, wtedy
          jest mniejszy nacisk na szyjke i ta slabiej sie rozwiera. na patologii ciazy
          leza takie kobietysmile
    • anulka59 Re: szyjka 15 mm! 10.12.06, 23:21
      NJie piszesz nic więcej ale widocznie lekarz nie widzi takiej potrzeby.Ja
      miałam od początku szyjkę 1cm(mam małą macicę-ordynator nawet kazał wpisać do
      karty że mam niedorozwój macicy) miałam skurcze i leżąc wdomu przyjmując leki
      donosiłam ciążę.
      • betti23 Re: szyjka 15 mm! 11.12.06, 19:03
        moja ma 20mm-dzis 35tc 4 dzien(wiec niepelny 36)-jednak szczelnie zamknieta i
        lekarz mowil zebym nawet nie liczyla na szybszy porodsada termin mam na 11.01
    • ariana1 Re: szyjka 15 mm! 11.12.06, 10:18
      Jest taka od początku ciąży czy dopiero się skróciła? Jeżeli się skróciła, to
      niedobrze. Powinnaś mieć założony szew albo pessar, bo inaczej będziesz leżeć
      plackiem do końca ciąży.
      • maretina Re: szyjka 15 mm! 11.12.06, 10:30
        a moze ona jest blisko tp i wystarczy samo polegiwanie? po co straszysz?
        • cytrusowa Re: szyjka 15 mm! 11.12.06, 12:47
          a wiecie ze ost badania wykazaly, ze zalozenie szwu czy pessara nie do konca
          jest skutecne?

mieli mi tez zakladac ale stwierdzili, ze nie ma udowodnionej skutecznosci, wiec
          lepije lezec niz ingerowac w organizm...

co kraj to obyczaj
          • pasikonik10 Re: szyjka 15 mm! 11.12.06, 13:32
            Cytrusiu smile hmm cos w tym jest ... bo ja leżę z założonym pessarem.smile
            moze trochę czuję się bezpieczniejsza ( ale chyba bardziej po kontroli gin) i
            pozwolę sobie raz/dwa razy w tyg na przejscie do sklepu i tyle. Resztę uczciwie
            leżę.
        • ariana1 Re: szyjka 15 mm! 11.12.06, 18:52
          maretina napisała:

> a moze ona jest blisko tp i wystarczy samo polegiwanie? po co straszysz?

Na razie nie napisała w którym jest tc. I nie straszę, tylko przestrzegam. Mało
          która wie, jak groźna jest niewydolność szyjki. Dopiero poród przedwczesny im
          to uświadamia. A przestrzegam dlatego, że problem znam z własnego
          doświadczenia, bo sama miałam skracającą się i rozwierającą szyjkę w obu
          ciążach. Kto nie jest w temacie, ten nie zrozumie jak poważny jest problem.
          Jeżeli jest tuż przed rozwiązaniem, to niech napisze.
    • tea_time1 Re: szyjka 15 mm! 11.12.06, 17:03
      W 29 tc moja szyjka miała tylko 10 mm, miałam skórcze i nie leżałam w szpitalu tylko w domu (brałam
      fenoterol). Ciąże donosiłam, więc spokojnie jeżeli lekarz uznał że nie musisz iść do szpitala to napewno
      tak jest!
      Pozdrawiam!
    • fortisa Re: szyjka 15 mm! 13.12.06, 13:21
      u mnie w 32 tc lekarz zmierzyl szyjke bylo 28mm, po dwoch tygodniach 22mm. dal
      zwolnienie kazal duzo odpoczywac, jesc nospe i magnez. wczoraj (polowa 36 tc)
      powiedzial ze szyjka krotka ale teraz to juz raczej nie problem bo ciaza
      praktycznie donoszona i ze jak do tej pory nic sie nie stalo to moze nie bedzie
      problemu z donoszeniem do terminu. i mam nadzieje ze tak bedzie. bardzo sie
      ciesze ze moj lekarz podszedl do tego ze zdrowym rozsadkiem nie straszyl nie
      kazal lezzec plackiem, ja tez kierowalam sie tym jak sie czuje staralam sie nie
      panikowac kilka razy w tygodniu wychodzilam do sklepu (co prawda pod blokiem ale
      zawsze). mysle ze trzeba wsluchac sie w siebie io robic to co czujemy ze mozemy
      i powinnysmy a bedzie dobrze. pozdrawiam wszystkie krotkoszyjkowe smile
      • kasia-87 Re: szyjka 15 mm! 13.12.06, 20:47
        ja nie wiem ile ma moja szyjka bo mi tego lekarz nie powiedział ale usłyszałam
        ze dziecko ma juz głowke bardzo nisko i musiałam juz miec duże skurcze ( nic
        nie czułam może były w nocy i je przespałam)Jestem w 36 tyg ale zależy mi
        donosic ciąże conajmniej do noego roku ( termin na 10.01) czy mam szanse jeżeli
        bede leżec i brac no spe? I jeszcze jedno jak dziecko sie wierci to faktycznie
        czuje jego główke w kroczu.
        • mama_80 a mojej juz nie ma :((( 14.12.06, 15:04
          a moja szyjka zgladzila sie zupelnie w 31 tyg sad, bo przesadzilam i za duzo po
          miescie latalam. znow musze lezec w domu i biore fenoterol+isoptin. brzuch mnie
          boli od czasu do czasu, twardnieje i odczuwam klucie na dole. Marze, zeby
          donosic mojego Syneczka chociaz do 37 tyg (teraz jest 34 tyg.). czy mialyscie
          takie przypadki i donosilyscie ciaze?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka