IP: *.* 03.12.02, 19:17
Czesc Dziewczyny!Za tydzien mam miec usg.Poniewaz jestem dopiero w 9 tyg.ciazy,lekarz stwierdzil,ze bedzie to usg dopochwowe. Powiedzcie mi na czym ono dokladnie polega i czym moj mąż moze byc przy tym obecny,czy raczej nie bylby to mily dla niego widok?Dzieki za wszystkie odpowiedzi,Pola i 9 tygodniowe malenstwo.
Obserwuj wątek
    • Gość: gdama Re: USG IP: *.* 03.12.02, 19:30
      hejja mialam usg dopochwowe w 7 tyg.(teraz jestem w 14). Jest to bezbolesny zabieg. Po prosto lekarz wkłada do pochwy podłuży przyżąd zakonczony taka kulka czy cos w tym rodzaju i zaraz na ekranie widac twojego maluszka. Generalnie jest spoko no a mąż pewnie moze byc jezeli to lakarzowi nie przeszkadza no i jezeli maz nie bedzie sie krepowal no ale w sumie powinien sie zaczac przyzwyczajacsmile)))no bo jak macie np rpdzic razem to czekaja go o wiele ciekawsze przezycia i widokismile) w kazdym razie jest to wielkie przezycie jak sie zobaczy taka "fasolke"na ekranie i jest to twoj maly dzidzius...super uczucie i szkoda zeby ominelo mezasmileno to trzym sie i pozdrawiamMagda
      • Gość: sugar Re: USG IP: *.* 03.12.02, 19:57
        CześćMój mąż był przy takim 7 tyg USG i to był pierwszy raz gdy wszedł ze mną do ginekologa. Ale ja też sobie pomyślałam, że przecież powinien się przyzwyczajać, bo założyliśmy że będziemy rodzić razem. Ponieważ miałam w tym czasie krwawienia to oboje bardzo się baliśmy tego co zobaczymy na ekranie, a gdy lekarz przedstawił nam naszą fasolkę z bijącym serduszkiem to byliśmy wniebowzięci :bounce: i najszczęśliwszą parą na świecie.PozdrawiamMagda
    • Gość: Asik25 Re: USG IP: *.* 03.12.02, 23:38
      Witaj Pola,Ja miałam pierwsze USG w 10 tyg. W tak wczesnej ciąży faktycznie tylko dopochwowe ma sens. Polega ono na tym ,że lekarz wprowadza taki przyrząd, który nie ma się co okłamywać wygląda jak sztuczny, biały, plastikowy członek. Sorki za taki opis ale jak to zobaczyłam to prawie padłam... ze smiechu :-) Nie bój się to nic nie boli tylko głupio wygląda. też się obowiałam jak mąż zareaguje na to że mi gin wkłada coś takiego ale kurcze on nawet nie zrócił na to uwagi. Był tak przejęty tym usg i naszym Maleństwem, że nie robił sensacji. A poza tym jak Ty podejdziesz normalnie to i mąż uzna to za coś naturalnego. Bo tak to właśnie jest, to spotkanie z Wamszym Maleństwem, które będzie pamiętać na całe życie, bo to niesamowite wrażenie robi a już szczegómlnie na tatusiu. POWODZENIA
    • Gość: alicjasylwia Re: USG IP: *.* 10.12.02, 17:15
      Mam takie same wrażenia jak dziewczyny. Miałam usg pdopochwowe w 7 tygodniu i w sobotę idę na kolejne (mam krwiaka w macicy, którego trzeba kontrolować) Na początku nie chciałam, żeby mąż był przy badaniu, ale jak usłyszłam bicie serduszka poprosiłam lekarza, żeby poprosił męża i razem gapiliśmy się w ekranik i nasze pierwsze dzieciątko. Badanie nie jest bolesne, ale zależy to chyba od doświadczenia lekarza. Kiedyś miałam robione takie samo, a trochę bolało - z resztą, może teraz byłam zbyt zaryczana ze szczęścia, żeby zwracać uwagę na cokolwiek innego. :)Nic strasznego, a dużo dokładniejsze niż "normalne" usg
    • Gość: kasiab13 Re: pierwsze USG kiedy??? IP: *.* 12.03.03, 10:24
      Mam pytanko kiedy powinno się robić pierwsze USG???Ja jestem w 8 tyg. i lekarz każe mi zrobić za 2tyg., czyli w 10tyg.Moja koleżanka pierwsze USG miała robione w 5tyg.Więc jak to jest z tym pierwszym USG, kiedy powinno się go robić, czy to zależy od lekarza prowadzącego???Będę wdzięczna za jakiekolwiek odpowiedzi, tym bardziej, że jestem bardzo przejęta czekaniem na to badanie potwierdzające w 100% mój "wspaniały stan".Pozdrawiamkasia
      • Gość: kasia1974 Re: pierwsze USG kiedy??? IP: *.* 12.03.03, 21:30
        ja miałam robione w 7 tygodniu (początek) bo wtedy wybrałam się do lekarza 9 (a ten lekarz robi usg od początku 5 tygodnia). Więc chyba zależy od lekarza
      • Gość: tonia2 Re: pierwsze USG kiedy??? IP: *.* 14.03.03, 07:29
        Kasiu, moja ginekolog na pierwszej wizycie ciążowej powiedziała, że jak nic się nie dzieje to żeby nie przeszkadzać maleństwu bo ono teraz bardzo szybko rośnie. Na pierwsze usg ide za tydzień, to będzie 10 tydz.ciąży. Nie mogę się doczekać, kiedy zobacze swoje maleństwo.PozdrawiamTonia.
        • Gość: kasia1974 Re: pierwsze USG kiedy??? IP: *.* 14.03.03, 11:39
          ToniuMój ginekolog robi pierwsze usg właśnie od 5 tygodnia, trwa ono około pół minuty i tak naprawdę chodzi o to żeby stwierdzić czy jest faktycznie ciąża czy jej nie ma, oraz czy jest żywa. Bratowa pierwsze usg miała robione w 10 tygodniu i prosto z gabinetu usg trafiła do szpitala ( martwa ciąża). W następnej ciąży miała usg w 6 tygodniu i od razu trafiła na 3-miesięczne zwolnienie. Więc myślę że są podstawy robić usg w tak wczesnej ciąży.Aha, jeszcze jedno - chcieliśmy usłyszeć na 1 usg że faktycznie jest jakiś przepływ między fasolką a mną( bo serduszka jako takiego jeszcze nie ma) i wtedy lekarz powiedział że do 10 tygodnia nie można ( nie powinno się) włączać Dopplera bo może zaszkodzić dziecku. Więc co lekarz to inna opinia, niektórzy w ogóle nie robią i nie wysyłają na usg, albo pierwsze dopiero w 7 miesiącuPozdrawiam, życzę dużo zdrówka i pięknych widoków na usg. Kasia
          • Gość: kasiab13 Re: pierwsze USG kiedy??? IP: *.* 14.03.03, 14:36
            Droga Kasiu,Ja również jak Tonia mam mieć USG w 10tyg.Uważam, że każdy lekarz ma swoje zdanie co do USG.Mój np. powiedział, że nie ma sensu robić usg w 5tyg., no i potem ponownie w 10tyg.Tym bardziej, że w 10tyg. może zaobserwować nie tylko czy jest to ciąża "żywa", ale również więcej organów u dzidziusia, sprawdzić czy rozwijają się dobrze.Wiesz w pewnym sensie masz rację, co do tego że sprawdzi czy ciąża jest martwa czy nie.Ale jak będziemy takie negatywne mysli przywoływać, to powiniśmy sprawdzać czy jest żywe co tydzień.Nie uważasz?Jak to w życiu bywa każdy ma inne zdanie, również lekarze.Papozdrawiam i miłego dnia :-)))kasiaP.S. W którym jesteś tygodniu???
            • Gość: kasia1974 Re: pierwsze USG kiedy??? IP: *.* 14.03.03, 18:59
              KasiuJa osobiście bardzo się ciesz że mam takiego lekarza bo u mnie w rodzinie (czytaj mama i mamy siostra) miały martwe ciąże i szczerze mówiąc nie chciałam za wcześnie się cieszyć by nie zapeszyć. Ale na szczęście u mnie pod tym względem dobrze, ale patrząc na koleżankę która miała usg dopiero pod koniec 7 miesiąca to uważam że to już lekka przesada, a inna nie miała w ogóle bo lekarz uważał że nie trzeba. Ja osobiście jestem w 28 tygodniu i np. już wiem że prawdopodobnie coś jest nie tak z nerką i trzeba będzie na to zwrócić uwagę. A prawdę mówiąc gdyby nie usg w ogóle nie myślałabym o tym a tak mamy zamiar po urodzeniu zadbać o to by być pod kontrolą lekarza od początku, by nie doprowadzić do tragediipozdrawiam. Kasia
        • Gość: kasiab13 Re: pierwsze USG kiedy??? IP: *.* 14.03.03, 14:50
          Toniu,Dziekuję za odpowiedź. Rzeczywiście i mój lekarz tak powiedział, tym bardziej, że w 10tygodniu widać więcej organów i można sprawdzić czy wszystko rozwija sie dobrze.A co mojej koleżanki, która miała usg w 5tyg. to w sumie ona wymusiła na lekarzu te badanie, ażeby potwierdzić swoje podejrzenia co do ciąży :-(Pa pozdrawiam przyszłą mamusię :-)))kasia
      • Gość: AneczkaG Re: pierwsze USG kiedy??? IP: *.* 14.03.03, 14:33
        Jakieś tam standrty mówią o 3 usg - 10, 20 i 30 tydz. Ew. potem przed samym porodem czwarte. Ale wszystki zależy od lekarza. Mój na przykład uważa, że lepiej zrobić we wczesnej ciązy USG niż"gnieść" po brzuchu. Dlatego mialam usg przy pierwszej wizycie w 5/6 tyg.
      • Gość: AneczkaG Re: pierwsze USG kiedy??? IP: *.* 14.03.03, 14:33
        Jakieś tam standrty mówią o 3 usg - 10, 20 i 30 tydz. Ew. potem przed samym porodem czwarte. Ale wszystki zależy od lekarza. Mój na przykład uważa, że lepiej zrobić we wczesnej ciązy USG niż"gnieść" po brzuchu. Dlatego mialam usg przy pierwszej wizycie w 5/6 tyg.
    • Gość: piffko Re: USG IP: *.* 15.03.03, 09:17
      ja mialam dopochwowe USG w 8 tygodniu i maz byl obceny. akurat w niczym nam to nie przeszkadzalo. ale to pewnie zalezy od waszych ukladow :)Kasia, 22 tydzien ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka