Gość: Adrianna IP: *.* 18.03.03, 07:52 Serdecznie witamPoradzcie mam problem. Prawdopodobnie jestem w ciazy. Czy kobieta w ciazy moze miec robione RTG? Jaka jest roznica miedzy RTG a USG?PozdrawiamAda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dargun Re: RTG i USG IP: *.* 18.03.03, 10:33 witaj!!!kobieta w ciąży nie może robic rtg!!! usg to inna sprawa - można powiedziec ze rutyna w ciązy - wykonuje sie ok. 3 razy podczas całej ciazy aby sprawdzić jak dzidzia sie rozwija... ja niestety nieświadoma swojej ciązy miałam robione rtg jeśli chcesz więcej informacji napisz na priva - wszystko Ci opisze dokładnie!!! pozdrawiampat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwierzozwierzyna Re: RTG i USG IP: *.* 18.03.03, 11:53 Chociaż z USG też różnie bywa. Niektórzy twierdzą, że przed 12 tygodniem jest niebezpieczne. Albo, że na skutek ultradźwięków dzidzia w brzuszku źle się czuje... Wiem tylko, że standardowo robi się 3 w ciągu całej ciąży ale są tacy lekarze, którzy robią fotki dzidzi przy każdej wizycie.RTG - zgadza się - zabronione, chyba że w jakichś wyjątkowych przypadkach. Wtedy powinnaś dostać ołowiane ubranko na brzuszek.Pozdrawiam,K Odpowiedz Link Zgłoś