Dodaj do ulubionych

Mam do Was pytanie

01.01.07, 19:32
czy przed planowaną ciążą muszę zrobić badania na pc tokspolamzowe i
różyczkowe? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • aleksandra1977 Re: Mam do Was pytanie 01.01.07, 19:36
      z reguły jest tak, że są to jedne z pierwszych badań, które zleca lekarz, po
      stwierdzeniu ciąży.
      • acandi Re: Mam do Was pytanie 01.01.07, 21:27
        u mnie takich badań nie zlecono(może ze wzgl. na koszty) ale zrobiłam je
        sama...jeszcze przed ciążąsmile......odpłatnie niestetysad
        • magda_wojciechowska Re: Mam do Was pytanie 01.01.07, 23:02
          Bo sa odplatne, niestety. A lekarz powinien je zlecic bez wzgledu na to czy
          Ciebie na nie stac czy nie. A czy zrobisz - to juz Twoj wybor.
      • kja1 Re: Mam do Was pytanie 02.01.07, 10:46
        pierwsze badania to na pewno morfologia, analiza moczu, cukier, antygen HBs i
        WR, ewentualnie p/ciała p/krwinkom czerwonym. Nie musisz ich robić. Zwłaszcza
        p/różyczce, bo jak nie bedziesz miała to co? w ciąży i tak sie nie szczepi. A są
        jakies podejrzenai na toksoplazmozę? rzeczywiscie, na tym forum, najlepiej
        wychodzi straszenie. A im ktoś mneij wie, tym sie pewniej wypowiada. Nie daj sie
        zwariować i zachowaj zdrowy rozsadek.
    • ona73 Re: Mam do Was pytanie 01.01.07, 23:33
      Ja planując ciążę pogadałam sobie z lekarzem- on zaproponowal zrobienie tych
      badań ze zwzledu na to że te choroby w ciązy mogą spowodowac wady serca u
      dziecka /a mój jedne synek ma taką wadę/.Kiedy sie okzało że nie mam przeciwciał
      które chroniłyby dziecko przed rózyczką zaszczepiłam się a potem odcezkałam
      przepisowe 3 miesiące i zaszłam w ciążę. Z mojej praktyki polecam jednak
      wszystkim paniom które "planuja lub są"smile zrobienie badań hormonów tarczycy/jest
      to bardzo mważna kweestia jesli chodzi o rozwój płodowy dziecka/. Pozdrawiam!
    • ciotka.aka Re: Mam do Was pytanie 02.01.07, 10:59
      prawdopodobnie byłaś szczepiona na różyczkę w szkole - no i pewnie zależy jaką
      prace wykonujesz bo wiadomo, ze są zawody bardziej narażone na złapanie wirusa
      (np. nauczyciele). O toxo pytałam ostatanio mojego gina - co prawda juz po
      fakcie (18tc) ale stwierdził ze jest ostrozny w zlecaniu tego typu badan (bez
      uzasadnionej sytuacji) bo jest to tak częsta przypadłość, oraz istnieje ponad
      75% prawdopodobienstwo, ze juz na to chorowałam (jak to powiedziała teraz to
      wystarczy przejsc obok sklepu zoologicznego zeby to zlapać wink

Oczywiście decyzja zawsze zależy do ciebie. Ja nie robiłam takich badań
      (ograniczyłam się tylko do pełnej morfologii). Później juz w ciąży takie jak
      pisała kja1.

pozdrawiam
      • wercia322 Re: Mam do Was pytanie 02.01.07, 18:28
        Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedź. Gdyby nie to, że te dwa badania kosztują
        ponad 100 zł to pewnie zrobiłabym je tak dla świętego spokoju. Jestem już po
        badaniach ogólnych i wszystkie wyniki mam dobre. I po prostu nie wiedziałam czy
        te MUSZĘ czy POWINNAM zrobić przed planowaną ciążą. Zatem na razie nie robięsmile
        I przyznać muszę z moich obserweacji, że chyba lepiej "wpaść". Wtedy wszystko
        odbywa się bez większych komplikacji, a ludzie, którzy planują dziecko ciągle
        borykają się z jakimiś problemamismile Pozdrawiam Was serdecznie, życząc sobie i
        Wam jak najmniej problemów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka