Dodaj do ulubionych

Duomox proszę o opinie

10.01.07, 09:52
Witam! Od wczoraj leże jak kłoda z gorączką, gigantycznym bólem gardła i
głowy.Lekarz przepisał mi duomox, rutonoskorbin i panadol doraźnie. Jestem w
16 tyg. ciąży i trochę obawiam się tego antybiotyku. Boje sie czy czasem nie
zaszkodzi dziecku.
Może brałyście, jakie macie doświadczenia z tym lekiem. Proszę o opinie.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • asienka303 Re: Duomox proszę o opinie 10.01.07, 10:02
      Kiedy byłam w ciąży z drugim dzieckiem też brałam Duomox, bo miałam zapalenie
      oskrzeli. nie pamiętam,który to był tydzień ale moja mała urodziła się śliczna i
      zdrowa. poza tym pamiętaj, że zażywanie antybiotyku w tym stanie jest jak
      najbardziej uzasadnione i na pewno przyniesie poprawę zdrowia. Poza tym pamiętaj
      o zażywaniu jakiego leku osłaniającego np Lactiv aby nie dopuścić do grzybicy
      lub problemów z żołądkiem. Życzę zdrówka! Asia
    • zmijka76 Re: Duomox proszę o opinie 10.01.07, 10:21
      Reenia- duomox to lek dopuszczony do stosowania w ciazy. Bierz i się nie
      zastanawiaj- nie leczona infekcja wyrządzi bobasowi wiecej szkody niz antybiotyk
      Zdrówkawink
      • zuemu Re: Duomox proszę o opinie 10.01.07, 10:24
        wiesz...ja ostatnio dostałam ten lek dla mojego 2,8 mies synka na zapalenie
        płuc. Jak widać stosuje się go u małych dzieci....smile)
        duuużo zdrówka życzę.
    • reenia_k Re: Duomox proszę o opinie 10.01.07, 10:41
      Dziękuje bardzo... Ja zawsze mam takie rozterki gdy w grę wchodzi antybiotyk a
      teraz to w szczególności moje obawy są uzasadnione. To moja druga ciąża. W
      pierwszej też brałam antybiotyk tylko wtedy jakoś nie myślałam tyle o
      szkodliwości tego typu leków. Córeczkę mam zdrową i śliczną. Teraz odkąd
      zaszłam w ciążę mam same ciężkie myśli. Dbam o siebie bardziej niż wtedy a
      jednak te czarne mysli że mogę zrobić coś nie tak , że z mojej winy mogę
      zaszkodzić dzidzi mnie nieopuszczają. Więcej myślę o tym czy wszystko bedzie
      dobrze niż przy pierwszym dziecku a to sprawia że mam więcej rozterek i pytań
      czy robię słusznie. Chyba tą ciążę bardziej przeżywam świadomie tylko to mi
      czasem nie ułatwia życia tak jak teraz. smile Dziękuje jeszcze raz.
    • nie_nowa_ja Re: Duomox proszę o opinie 10.01.07, 10:44
      duomox jest dopuszczalny w ciaży ! - ja też go brałam ..za to rutinoscorbin
      nieokniecznie - lepsza jest sama wit C - życzę zdrowia !!
      • aurinko Re: Duomox proszę o opinie 10.01.07, 10:53
        Brałam dwukrotnie, mam nawracające bakteryjna zakażenie dróg moczowych, więc
        pewnie jeszcze nieraz dostanę Duomox. Moja lekarka twierdzi, że dla ciężarnej
        jest to jeden z bezpieczniejszych antybiotyków jakie są dostępne. Pierwszy raz
        musiałam wziąć już w 6 tygodniu ciąży. Czasem nie ma wyjścia i trzeba wziąć
        antybiotyk.
        • reenia_k Re: Duomox proszę o opinie 10.01.07, 10:59
          A w jakich dawkach stosujesz ten lek? ja dostałam 2 x 1 tabl. a tabletka ma 1g.
          czy to nie za wysoka dawka?
          • aurinko Re: Duomox proszę o opinie 10.01.07, 13:51
            reenia_k napisała:

> A w jakich dawkach stosujesz ten lek? ja dostałam 2 x 1 tabl. a tabletka ma
            1g.
            >
            > czy to nie za wysoka dawka?

Każdy lekarz indywiduwalnie dobiera dawkę, a jej wysokość zależy od rodzaju
            choroby i wagi pacjentki. Nie można porównywać dawki antybiotyku ani
            tymbardziej oceniać wysokości swojej dawki na podstawie dawki przepisanej dla
            kogoś innego.
    • mimarika Re: Duomox proszę o opinie 10.01.07, 10:55
      przede wszystkim słuchaj lekarza. poza tym duomox to jeden z najsłabiej, tj
      najdelikatniej działających antybiotyków ( zdaniem mojego lek). pozdrawiam.
    • malgosiek2 Re: Duomox proszę o opinie 10.01.07, 13:36
      Będę zgryźliwauncertain
      "Kocham"podważanie leczenia przez lekarza i stosowanie leków przez niego
      przepisanyvh.
      Trzeba było zapytac się lekarza,a nie podważać jego kompetencje na forum.
      Pzdr.Gosia
      • reenia_k Re: Duomox proszę o opinie 10.01.07, 16:16
        Ale ja przecież nie podważam niczyich kompetencji! poprostu się waham mam
        wątpliwości co złego w tym, że pytam, że chcę wiedzieć jakie zdanie mają inni.
        Przecież to chyba normalne dzielić sie swoimi spostrzeżeniami i
        doświadczeniami.
        • malgosiek2 Re: Duomox proszę o opinie 10.01.07, 16:20
          Podważasz,podważasazsmile,bo co innego zrobiłaś jak pytając się czy masz
          wziąść,bo sie obawiasz.
          Forum to nie wyrocznia,aby pisać czy doradzać brać czy nie.
          Nie ufasz lekarzowi to go zmień.
          Jakbym była lekarzem,który to przepisał tenże antybiotyk i przeczytał na forum
          to nie bardzo chciałabym mieć do czynienia z takimi pacjentkamisad(
          Pzdr.Gosia
    • malgosiek2 Re: Duomox proszę o opinie 10.01.07, 16:22
      I jeszcze jedno.
      Jakby foremki napisały NIE BIERZ,bo on coś tam,coś tam.
      Przypuszczam,żebyś nie wzięła.
      Pzdr.Gosia
      • reenia_k Re: Duomox proszę o opinie 10.01.07, 16:41
        Ja tego tak nie odbieram. Nie uważam tego za podważanie kompetencji. Mam
        wątpliwości ponieważ nie znam tego leku pierwszy raz się z nim stykam.
        A jeśli chodzi o wypowiedzi innych na forum czy mam brać czy nie to nie jestem
        aż tak podatna na opinie innych co do forum mam dystans i własny rozum.
        Rozterki to chyba rzecz normalna...?
        • malgosiek2 Re: Duomox proszę o opinie 10.01.07, 18:13
          Powtórzę się,że TRZEBA BYŁO ZAPYTAĆ LEKARZA proste.
          Do tego on jest.
          Pzdsr.Gosia
          • reenia_k Re: Duomox proszę o opinie 11.01.07, 09:52
            Gosiu! Do twojej wiadomości..pytałam lekarza. A swoją drogą na przyszłość daruj
            sobie swoje uwagi jeśli nie dotyczą konkretnie danego zapytania bądź tematu.
            Twoja opinia, uwaga niewiele mi pomogła a raczej rozdrażniła. Nie potrzebuję
            zgryźliwych uwag, opini i ocen nie na temat.
            pozdr. Renia
    • aha123 Re: Duomox proszę o opinie 10.01.07, 20:01
      ...brałam duomox w 36 tyg. ciąży - gorączka i zapalenie ucha.....
      BRAĆ BRAĆ BRAĆ i jeszcze raz BRAĆ!!!
      Nieleczony stan zapalny dopiero może zaszkodzić dzieciaczkowi!!!
      Lekarze przepisują ciężarnym antybiotyk raczej w ostateczności, tak więc bierz i
      kuruj się!!!
      Moja córa ważyła 3850 i dostała 3 razy 10 pkt w skali APGAR!!!
      • ja.jagna Re: Duomox proszę o opinie 11.01.07, 09:58
        no wlasnie, gdyby dziewczyny powiedzialy: nie bierz, poszlabys do lekarza i
        powiedziala, ze tego lekarstwa nie wezmiesz, bo kilka lub kilkanascie kobiet w
        ciazy by go nie wzielo i ta opinia jest dla ciebie wiazaca?
        • reenia_k Re: Duomox proszę o opinie 11.01.07, 10:18
          Biorę to lekarstwo bo mi zapisał lekarz powiedział, że amoxicillina jest
          bezpieczna dla płodu i że jest to najłagodniejszy antybiotyk jaki może mi
          przepisać. A zapytałam foremki ponieważ chciałam się dowiedzieć jakie
          doświadczenia z tym lekiem mają inni. Co w tym złego?! A to że mam rozterki,
          obawy... to chyba normalne. Nie zapytałam na forum wprost czy mam brać czy nie
          brać i nie czekam na takie odpowiedzi. A odpowiadając na twoje pytanie... nie
          nie jest wiążąca.
          • kyora Re: Duomox proszę o opinie 14.01.07, 02:29
            Reniu. Ja Cię doskonale rozumiem. Sama dziś byłam u lekarza, 11tc, zapalenie
            krtani, ten sam antybiotyk. Załamałam się lekko bo cały czas nam się powtarza,
            że przyjmowanie jakiejkolwiek chemii jest niewskazane a niektórych środków
            wręcz szkodliwe. Może Małgosia po prostu nie rozumie, że wiem, że muszę brać
            ten antybiotyk bo samo nie przejdzie, ale wiem też, że przecież nie robi się
            testów klinicznych na ciężarnych pod kątem szkodliwości jakiegokolwiek
            preparatu i tak właściwie nie mamy pewności czy jest bezpieczny. Tu nie chodzi
            o brak zaufania do lekarza bo już jak wstałam rano to wiedziałam, że bez
            antybiotyku się nie obejdzie. Raczej chodzi o to, żeby znaleźć inne osoby,
            które miały ten sam problem i usłyszeć, że u nich przyjmowanie leku nie miało
            negatywnych konsekwencji. Ja się cieszę, że założyłaś ten wątek bo dzięki temu
            w tą bezsenną noc spowodowaną bólem wszystkiego przeczytałam, że nie jest tak
            źle.
            • malgosiek2 Re: Duomox proszę o opinie 14.01.07, 10:17
              Masz rację,że nie rozumiem.
              Ale nie rozumiem tego jak można pytać anonimowe internautki o zażywanie leku
              przepisanego przez lekarza.
              Na zasadzie czy lekarz wie co robi?
              Gdybym ja się tak pytała internautki o przepisywane leki przez lekarza to
              raczej nie donosiłabym 2 ciąż.
              W I w 10 t.c miałam zakażenie ukł.moczowego bakterią escherichia coli brałam na
              podstawie antybiogramu przepisany przez gin.Ampicilloinę i Furagin.
              Wg.Waszego rozumowanie najpierw zanim wykupię leki powinnam zapytać się na
              forum czy mam brać i czy to są dobre leki,bo lekarz to konował i e wie jak
              leczyć i czym.
              Bo a nóż zrobi krzywdę mojemu nienarodzonemu dziecku.
              A i do tego w tym okresie trwa jeszcze organogeneza więc tym bardziej nie
              powinnam była zażywać leków.
              w II ciąży miałam krwiaka na 1 cm.i mięśniaka,który rósł.
              Dostałam więc Cyclonaminę i Duphaston.No i wracamy do punktu wyjścia czyli
              znowu pytam się na forum czy mam te leki brać,bo nie wiadomo czy lekarz dobrze
              przepisał.
              No ludzie po to są lekarze,aby leczyć,a nie forum.
              Skoro masz wątpliwości co do przepisanego leku to ZAPYTAJ SIĘ LEKARZA,bo od
              tego on jest,a nie forum.
              Lekarz też człowiek i zrozumie,że martwisz sie czy ten czy inny lek jest w
              porządku.
              To on miał też farmację a nie my.
              I raczej nie zrozumiem tego zjawiska tu na forum.
              Pzdr.Gosia
              • kyora Re: Duomox proszę o opinie 14.01.07, 10:49
                Droga Małgosiu. Ja nigdy nie kwestionowałam tego, że antybiotyk trzeba brać
                jeśli to konieczne. Dla mnie właśnie podnosząca na duchu jest Twoja obecna
                wypowiedź o tym jakie leki brałaś i że ciążę donosiłaś (tak wnioskuję).
                Generalnie wydaje mi się, że miło by było gdybyśmy się starały wspierać w
                rozterkach a nie krytykować. Z wypowiedzi Renaty nie przypuszczam, żeby nie
                wzięła leku tylko dlatego, że na forum byłyby negatywne opinie. To normalny
                strach przyszłej matki. Ja go teraz też odczuwam mimo, że przeczytałm
                uspokajającą ulotkę dołączoną do leku.
                • alicja30 Re: Duomox proszę o opinie 14.01.07, 11:45
                  Małgosia najwyraźniej nie zawiodła się do tej pory na żadnym lekarzu i dlatego
                  wciąż powtarza, ze trzeba ich słuchać, bo to wyrocznia, "nie podważać
                  kompetencji", nie kwestionować ich zdania, nie porównywać, co mają do
                  powiedzenia inni (na forum kobiety głównie powtarzaja to, co usłyszały od
                  swoich lekarzy - jesli chodzi o leki oczywiście)

Nie dziwię się, ze jeseś wdzięczna Małgosiu lekarzom, ze dzięki nim urodziłaś
                  swoje dzieci. Ciesz się, ze trafiłaś na dobrych fachowców. Zrozum jednak te (i
                  nie chodzi mi teraz o ten nieszczęsny duomox i ten konkretny wątek), które
                  WATPIĄ w to, co każe lekarz, bo nie miały tyle szczęścia co ty.
                  Ja niestety mam za sobą wiele przykrych doświadczeń. Mój mąż został inwalidą z
                  powodu błędu lekarskiego a moje dziecko dwa razy zosostało błędnie
                  zdiagnozowane i omal nie przypłaciło tego życiem (o drobniejszych "wpadkach"
                  nie będę juz pisać)Oczywiście - uratowali je inni lekarze, którym ja także mogę
                  być wdzięczna. Dlatego też nigdy nie wrzucam wszystkich do jednego worka i nie
                  piszę, że to konowały, nieuki czy ignoranci.
                  Tak samo jednak jak ciebie irytuje "podważanie kompetencji", mnie irytuje
                  ślepa, naiwna wiara w nieomylność lekarzy. To tylko ludzie i myślę, że tak
                  należy ich traktować i oni też chcieliby być tak traktowani.

Kiedyś mój znajomy lekarz powiedział, ze największym osiągnięciem medycyny są
                  KONSULTACJE. I nie chodziło mu wyłącznie o konsultacje między lekarzami, ale
                  wszelkie zdobywanie informacji od różnych lekarzy, porady, porównywanie, co
                  inni sądzą na ten temat. To jest opinia LEKARZA, rozsądnego człowieka, który
                  wcale nie uważa się za alfę i omegę.
                  • opium74 Re: Duomox proszę o opinie 14.01.07, 14:02
                    " Kiedyś mój znajomy lekarz powiedział, ze największym osiągnięciem medycyny są
                    > KONSULTACJE. I nie chodziło mu wyłącznie o konsultacje między lekarzami, ale
                    > wszelkie zdobywanie informacji od różnych lekarzy, porady, porównywanie, co
                    > inni sądzą na ten temat. To jest opinia LEKARZA, rozsądnego człowieka, który
                    > wcale nie uważa się za alfę i omegę. "

rozumiem że wszystkie tu obecne skończyły medycyne, farmacje i maja II stopien
                    specjalizacji??
                    Z tego co napisałas Twoj znajomy mówił o konsultacjach od różnych LEKARZY...
                    a nie zbieranie info od anonimowych, obcych znachorek.... ??
                    • reenia_k Re: Duomox proszę o opinie 14.01.07, 16:39
                      Konsultują się lekarze, konsultują księgowe i konsultują sie zwykli ludzie.
                      Czasem w mało istotnych sprawach a czasem w sprawach ważnych. To chyba
                      normalne. Kiedy masz problem na który nie znasz rozwiązania sama nie ptrafisz
                      sobie pomóc to co robisz idziesz do kogoś na konsultacje czy to lekarz czy
                      księgowa itd... a to czy wykorzystasz rady innych zależy tylko od ciebie
                      nieprawdaż?
                  • ppaula2 Re: Duomox proszę o opinie 14.01.07, 14:09
                    Ja brałam Duomox w 7tc. 11.11.06r. urodziłam śliczną i zdrową córeczkę 3600g i
                    55 cm. Dostała 3x10 punktów w skali Apgar. Takie wyjaśnienie chyba powinno ci
                    wystarczyć.
                    • emma_sz Re: Duomox proszę o opinie 14.01.07, 14:14
                      No, przecież nie od dziś wiadomo, że każdy polak genialnym lekarzem jest.

Gdyby tak można było sobie samemu, albo jeszcze lepiej - na forum - ciąże
                      prowadzić...miodzio!!!
                      • doral2 Re: Duomox proszę o opinie 14.01.07, 14:36
                        nie bierz tego antybiotyku, lekarze to głupki i się nie znają, koniecznie chcą
                        zaszkodzić twojej fasolince...
                        • draugdur Re: Duomox proszę o opinie 14.01.07, 16:27
                          doral2 ma SWIETA racje!!!!!!
                          lekarz sie nie zna! i na pewno przepisal ci lek ktorego w ciazy ABSOLUTNIE nie
                          mozna brac!!!!
                          pod zadnym pozorem nawet nie dotykaj pudelka!!!!!

kufaaaa!!!!!dziewczyno!ty naprawde taki niedorozwoj jestes czy tylko
                          sciemniasz???
                  • arabelka3 Re: Duomox proszę o opinie 14.01.07, 17:32
                    POPIERAM!!!!!!Ja niestety tez podchodze do lekarzy z wielka rezerwa a to
                    dlatego,ze sama mam (wydaje mi sie)dosc duza wiedze medyczna z racjii
                    wyksztalcenia i potrafie ocenic kompetencje lekarza,poza tym pracowalam w
                    szpitalu kilka ladnych lat,w bezposrednim kontakcie z lekarzami i poogladalam
                    sobie co nieco.Lekarze popelniaja CZASEM kardynalne bledy!Nie mozna uogolniac
                    oczywiscie ale to sie zdarza.
                    I mimo,ze sama wiem sporo to jednak lubie pogadac sobie z innymi dziewczynami o
                    ich doswiadczeniach.Zwlaszcze,ze to moja pierwsza ciaza.I to tez nazywa sie
                    KONSULTACJA wlasnie! Od kobiety zalezy co zrobi jesli czuje sie niepewnie z tym
                    co zaordynowal jej lekarz,ja wierze,ze pojdzie po prostu do innego lekarza.Nawet
                    gdyby miala sie osmieszyc to ma prawo miec watpliwosci,bo chodzi o JEJ
                    dziecko!Tym bardziej,ze dziewczyna tak jak pisze nie brala wczesniej Duomoxu.

A co do samego antybiotyku, to uwaza sie ,ze jest jednym z najbezpieczniejszych
                    antybiotykow w ciazy,zwroc uwage,ze w ulotce nie ma nawet ciazy jako
                    przeciwskazania do stosowania leku.
                    Ja Cie rozumiem,ze sie boisz ale takie przekonanie,ze lekow nie powinno sie brac
                    w ciazy a juz bron Boze antybiotykow,pochodzi jeszcze sprzed ladnych paru
                    lat,kiedy nasze Mamy lub Babcie byly w ciazy.W ostatnich latach przeprowadzono
                    mnostwo badan i udowodniono,ze wiele lekow mozna bezpiecznie przyjmowac.
                    Ja sama tez bralam Amoxycyline(to dokladnie to samo tylko ma inna nazwe) w 19
                    tygodniu.Dawke lekarz ustala indywidualnie ale zapewniam Cie ze 1 mg jest dawka
                    bezpieczna.Badz spokojna,pozdrawiam cieplo.
                    • arabelka3 Re: Duomox proszę o opinie 14.01.07, 17:35
                      Moje POPIERAM odnosilo sie do wypowiedzi alicji30,nie wkleilo mi sie tam gdzie
                      chcialamsad
    • reenia_k Re: Duomox proszę o opinie 14.01.07, 16:51
      Dziękuję wszystkim życzliwym za odpowiedzi. Oczywiście jak zwykle nie obyło się
      bez jadu tych psełdo życzliwych, najmądrzejszych co to wszędzie muszą swoje
      trzy grosze wrzucić (oczywiście nie na temat). To przykre.
      Nie wypowiadam się zbyt często na forum ale często czytam listy które
      dziewczyny piszą. Mają różne problemy. Te wszystkie pytania, problemy są dla
      nich ważne i pisząc je na forum liczą na poradę, pomoc, pocieszenie
      cokolwiek... ale napewno nie na krytykę i wyśmianie. A jak widać coraz częściej
      się zdarza że w odpowiedziach na post piszącej osoby zdarzają sie niepotrzebne
      złośliwości, krytyka i wyzwiska. Proponuję założyć pokój złośliwych żmij i tam
      niech się wyśmiewają do woli i krytykują... ale samych siebie.
      • eyes69 No juz spokojnie 14.01.07, 16:57
        Wysmialy Cie - no trudno.
        Moze zasluzylas?
        Nie czuj sie urazona za bardzo.

"Pokoj zlosliwych zmij" - rozumiem, ze to nie jest zlosliwe i nie ma w Tobie
        jadu. smile

A na przyszlosc zaufaj lekarzowi i badz mniej przewrazliwiona.
      • doral2 Re: Duomox proszę o opinie 14.01.07, 16:59
        proponuję korzystać z wyszukiwarki bo temat antybiotyku w ciąży jest wałkowany
        co najmniej dwa razy w tygodniu....

z poważaniem
        życzliwa i złośliwa żmija (o ile jedno z drugim sie nie wyklucza)
        • baenshee Re: Duomox proszę o opinie 14.01.07, 17:27
          a czasem nie ma już takiego ?tongue_outP
          toż to wyGODNE się odezwały, a wszem i wobec wiadomo,że one jadem nie dość,że
          ociekają, to jeszcze plują, nie dbają o własne dzieci, wyśmiewaja się ze
          wszytskich a o ciązy wiedzą wszystko najlepiej tongue_outP
          hehehehhehehehe......
          pozdrawiam
          złośliwa żmija kolejna smile)
          • arabelka3 Re: Duomox proszę o opinie 14.01.07, 17:39
            Dobre,he hesmile))
            • opium74 Re: Duomox proszę o opinie 14.01.07, 18:50
              reenia_k napisała:
              "Konsultują się lekarze, konsultują księgowe i konsultują sie zwykli ludzie.
              Czasem w mało istotnych sprawach a czasem w sprawach ważnych. To chyba
              normalne. Kiedy masz problem na który nie znasz rozwiązania sama nie ptrafisz
              sobie pomóc to co robisz idziesz do kogoś na konsultacje czy to lekarz czy
              księgowa itd... a to czy wykorzystasz rady innych zależy tylko od ciebie
              nieprawdaż? "
              z tym drobnym szczegółem że swojego gina nie pytam o sposób wypełnienia PITu,
              księgowej o najmodniejszy fason sukienki a krawcowej co może mi stukac w prawym
              przednim kole...
              dla mnie EOT
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka