kasia12327 26.01.07, 14:27 Jestem w 35tc i mam torbiel na jajniku ok.6cm. Czasami daje o sobie znać bólem ale zastanawia mnie , czy może być ona wskazaniem do cesarki, żeby "przy okazji" lekarze ją wycięli? Czy któraś miała taki przypadek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yola13 Re: Torbiel a cc 28.01.07, 20:18 A rozmawiałaś na ten temat z twoim lekarzem? Ja np. mam mięśniaka w macicy a oprócz tego mam cystę na jajniku, która niestety rośnie i nie wyobrażam sobie zebym miała rodzic siłami natury Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Torbiel a cc 28.01.07, 21:47 skad wiesz, ze ja masz? moja byla wieksza ( tak w ogole to mialam dwie). cc mialam z innych wskazan o torbielach nikt nie myslal. po wyjeciu synka sprawdzali mi narzady wewnetrzne, jajniki byly juz bez torbieli. Odpowiedz Link Zgłoś
ivoral Re: Torbiel a cc 28.01.07, 22:21 1. torbiele w ciazy faktycznie dosc czesto pekaja/wchlaniaja sie samoistnie, ale nie zawsze (np. jestem teraz w 14 tgc i z dwoch torbieli po stymulacji, o sr.3 cm ktore mialam na poczatku zostala mi jedna). Rozumiem, ze lekarz widzial te torbiel na ostanim usg i stad wiesz, ze sie nie wchlonela. 2.torbiel o srednicy 6 cm to jest dosc duza torbiel (chociaz ok. 7 lat temu usuwano mi 14 cm, ale mialam na to oddzielne laparo i operujacy mnie lekarz uwazal za swoj wielki sukces to ze usunal ja bez usuwania jajnika)i z tego, co wiem trzeba byc dobrym operatorem specjalizujacym sie w torbielach, zeby usunac ja prawidlowo, bo wielu lekarzy przy takich torbielach usuwa je razem z jajnikiem (wiele takich historii znajdziesz na forum endometrioza). Natomiast przy urodzeniu dziecka z tego co wiem zajmuja sie kobieta lekarze, ktorzy wyspecjalizowali sie jednak w czym innym (w szpitalach ginekologicznych - np. CZMP w Lodzi i klinikach, z tego, co sie spotkalam takie operacje robi sie nawet na innych oddzialach i specjalizuja sie w tym inni lekarze). Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
c_izula Re: Torbiel a cc 28.01.07, 23:29 Hmm, napiszę kilka słów o swoich doświadczeniach. Wydaje mi się, że wszystko zalezy od Twojej indywidulanej sytuacji (m. in. od rodzaju torbieli - ja mialam czekoladową itd), o tym co robić z tym dalej powinni zdecydowac lekarze. Ja miałam 10 cm torbiel, która usunięto mi operacyjnie w 16 tyg. ciąży. Pamietam rozmowę z lekarzem w szpitalu na dzień przed operacją, kiedy "uświadamiał mnie" o ryzyku opreacji itd (widocznie taki ich obowiązek). Rozmawialiśmy też wtedy o ewentualnym usunięciu torbieli w czasie cc. Powiedział mi że takie rozwiązanie jest dość ryzykowne i że on odradza bo wcześniej, w trakcie ciąży moga być ataki bólu i wtedy grozba opreacji "na ostro", że rosnący brzuch może doprowadzić do pęknięcia i że cc połączone z usunięciem torbieli może być zbyt skomplikowanym zabiegiem. Twoja torbiel jest sporo mniejsza niż moja, dotrwalaś też do końcówki ciąży...ale też bardzo wazny jest jej rodzaj..bo faktycznie..być może wchlania się powoli..i nie ma konieczności usuwania jej teraz. Ale tak sobie myślę..że nawet jak nie beda ci jej usuwać...być może jest to jakieś wskazanie do cc..no niestety ekspertem nie jestem. Troszkę inaczej ujęłam odpowiedź niż zadane było pytanie- choć wierzę, że i tak cokolwiek Ci pomoże Trzymam kciuki Pozdrawiam Izula Odpowiedz Link Zgłoś
kasia12327 Re: Torbiel a cc 30.01.07, 10:24 Dzięki wielkie za odpowiedzi! dowiedziałam się od lekarza, że "powinnam" urodzić sn (?), zobaczymy. A że mam torbiel to na Usg już jej nie widać, bo dziecko zasłania, ale od czasu do czasu ją czuję (ostre bóle, ale do zniesienia). Pierwsze dwa usg wykazały że jest i niestety nie miała zamiaru się wchłonąć, chociaż lekarz był pewien,że tak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina kasiu! 30.01.07, 13:21 pogadj z lekarzem o tym, czy jesli byloby cc to czy podczas tego zabiegu mozna usunac torbiele. jesli mozna, to pros o cc. jak zrobisz opercje po porodzie? z kim zostawisz dziecko? jak bedziesz sie nim opiekowac obolla? po porodzie cesarskim dzieckem zajmie sie tta, rodzina, bedziesz w szpitalu, zatem do dyspozycji maz pielegniarki.... a pozniej? pomysl nad tym. Odpowiedz Link Zgłoś