Dodaj do ulubionych

6 tc 40'C Gorączka

01.02.07, 18:16
Witam
Mam wielka prośbę o wasze opinie o amoksiklavie - antybiotyk. Jestem w 5 tc
ciąży i dołapalam jakąs straszna infekcje która lekarz zdiagnozował jako
zapalenie gardła i krtani , przepisali mi amoksiklav. Po wizycie u lekarza na
wszelki wypadek zadzwoniłam do mojej ginekolog - powiedziała mi ze nie
powinnam zażywać antybiotyku jeśli to nie jest konieczne ( wtedy miałam 38
'C), wiec zażyłam apap na zbicie gorączki, ale nic mi nie pomogło i już po 2
godzinach miałam 39 - wiec stwierdziłam ze zażyje ten antybiotyk - sad(.
,rezultatów tez obrazu nie było bo gorączka rosła cały czas aż do 40 C, nic mi
nie pomagało ani okłady ani zimne kąpielesad(. Martwię się teraz bardzo o swoja
fasolkesad(. Dziewczyny prosze o opinię na temat tego leku, czy któras go zażywała?
Z góry dziękuje ANia
Obserwuj wątek
    • mynia0 Re: 6 tc 40'C Gorączka 01.02.07, 19:09
      wiadomo, że najlepiej w ciązy zadnych leków nie brac, ale Ty jestes porządnie
      chora i moim zdaniem możesz bardziej zaszkodzić dziecku przedłużającą się
      chorobą niz antybiotykiem, z grupy leków uznawanych za bezpieczne w ciązy. i
      ierwsze - zbijaj te gorączkę, jest za wysoka.

życzę zdrowia i powodzenia!
      • kejti_82 Re: 6 tc 40'C Gorączka 01.02.07, 20:03
        Ja zażywałam, ale chyba w 32 tc. Dzidzi nic nie jest. W sumie do 13 tc nie
        powinno się brać żadnych leków, ale jak mus, to mus...Nic nie zrobisz. Bedzie
        dobrzesmile
    • mammajowa Re: 6 tc 40'C Gorączka 02.02.07, 13:18
      możesz bardziej zaszkodzic tak wysoką gorączką. jak spończysz barc leki i
      wyzdrowiejesz idź na usg.
    • ivoral Re: 6 tc 40'C Gorączka 02.02.07, 14:18
      Przechodziłam podobną infekcje, ale bez tak wysokiej temp. w 10 tc. Z jednej
      strony wszelkie antybiotyki w 1 trymestrze sa bardzo niebezpieczne dla dziecka,
      z drugiej strony temp. powyżej 38C wg prowadzacego mnie profesora jest znacznie
      bardziej niebezpieczne dla dziecka niż antybiotyk, wiec antybiotyk nalezy brac.
      Zapalenie gardła z temp. powyżej 38C jest zapaleniem bakteryjnym (przy
      wirusowych temp. jest niższa). Nie wszystkie antybiotyki dzialaja na wszystkie
      szczepy bakterii. Podajac antybiotyk na chybil trafil mozna trafic, albo nie i
      jesli ten antybiotyk ci nie pomaga, to lekarz pewnie nie trafil. Profesjonalnie
      powinno sie zrobic wymaz z gardla i sporzadzic antybiogram - wtedy wiadomo na
      jakie konkretne antybiotyki reaguja konkretne bakterie, ktorymi sie zarazilas.
      Wtedy nie mozna nie trafic.
      Niestety takie badania sa drogie (chociaz teoretycznie dostepne na NFZ) i
      lekarze rzadko je zlecaja - wola zapisywac antybiotyk na chybił, trafił.
      Jesli jeszcze nie zrobiłas antybiogramu, to wymus go na lekarzu lub zrób
      prywatnie i rzeczywiscie zrób pozniej usg płodu. Sa jeszcze inne antybiotyki na
      zapalenie gardła zapisywane na "może sie uda" kobietom w ciazy , ale na twoim
      miejscu nie ryzykowałabym wiecej, ze znowu sie nie uda.
      Z domowych sposobow - w miedzyczasie mozesz sobie zrobic ciepła płukankę z soli
      kuchennej i 2 (nie wiecej) kropel jodyny i płukac tym gardło. Niesmaczne,
      drażni gardło, ale czasem skuteczne, no i działa miejscowo. Jodyna działa
      bakteriobójczo.
      Poza tym - herbatka z lipy, sok malinowy, dużo płynów i ciepłe łóżko (chociaż
      przy takiej temp., to za mało).
      W każdym dużo zdrówka, wszystkiego dobrego i razie powodzenia.
      • mysz56 Re: 6 tc 40'C Gorączka 02.02.07, 14:43
        też zależy ile dni brałaś ten antybiotyk,leki nie działają tak od razu od
        jednej dawki,czasem aby odczuć poprawę potrzeba trohę czasu ,ale nie wiem ile -
        ale na pewno wymaz z gardła to dobry pomysł,bo zawsze jest ryzyko nietrafienia
        w daną bakterię,słuchaj lekarza i się go poradz w tym względzie
        • dera23 Re: 6 tc 40'C Gorączka 02.02.07, 15:32
          DZiekuje bardzo za wszystkie rady, naszczęście wymaz z gardła jest zbędny
          antybiotyk wkoncu zacząl działać,i gorączka powoli bo powoli ale się
          obniżasmileTeraz ide leczyć moje dziecko , które mimo że było u teściowej sie
          zaraziło (pewnie przez kursującego tatę). Jeszcze raz dziekuje, w poniedzialek
          ide na USG , i mam nadzieje ze wszystko bedzie ok.
          P.S. A tak a propos soku malinowego to w ciąży nie jest on wskazany
          • ppaula2 Dlaczego sok malinowy w ciązy nie jest wskazany??? 02.02.07, 20:27
            A apropos gorączki w ciąży to nie chcę cię straszyć ale w pierwszej ciąży w 2
            miesiącu miałam anginę i 40 stopni temperatury. Antybiotyku nie dostałam bo
            lekarz nie chciał mi przepisać. Zapisał mi inne bezpieczne leki i jakoś
            przeszło. Synek urodził się z wadą wrodzoną ceki moczowej. Podobno gorączka w
            tym okresie ciąży jest bardzo niebezpieczna, bo jest to okres kształtowania się
            narządó, który zostaje zakłócony chorobą.
            Za to w drugij ciąży w 7tc miałam grypę. Dostałam antybiotyk Duomox. Miałam
            wiele oprów przed braniem, ale w końcu zaryzykowłam (nie miałam w ogóle
            temperatury). Córka urodziła się całkowicie zdrowa!
            Mam nadzieję, że i ty będziesz miała tyle szczęścia.
            • dera23 Re: Dlaczego sok malinowy w ciązy nie jest wskaza 02.02.07, 20:34
              oSOk malinowy ponoć moze wywoływać skórcze macicy. Ja też mam nadzieje , że
              wszytko sie jakoś ułoży. Tylko tak jak wcześniej pisałam ja zażyłam ten
              antybiotyk i mimo to miałam jeszcze przez jakieś 6 godzin 40 st gorączki,
              dopiero poźniej zaczęła sie powoli obniżać. W poprzedniej ciąży tez zażywałam
              Duomoź, tylko , że to było juz w 8 miesięcy, wiec raczej nie mogłam za bardzo
              zaszkodzić mojej dzidzi.
              Byle do poniedziałku,
              • fleurette Re: Dlaczego sok malinowy w ciązy nie jest wskaza 03.02.07, 01:18
                sok jakoś mi nie szkodził, a piłam cały 1. trymestr codziennie
                • dera23 Re: Dlaczego sok malinowy w ciązy nie jest wskaza 03.02.07, 16:54
                  Ja tylko mówię to co mi powiedział lekarz, podczas pierwszej ciąży i tej w
                  czasie wlaśnie przeziebienia.
                  • ppaula2 Re: Dlaczego sok malinowy w ciązy nie jest wskaza 03.02.07, 19:55
                    dera23 napisała:

> Ja tylko mówię to co mi powiedział lekarz, podczas pierwszej ciąży i tej w
                    > czasie wlaśnie przeziebienia.

Pierwsze słyszę.....
                    • dera23 Re: Dlaczego sok malinowy w ciązy nie jest wskaza 04.02.07, 15:08
                      zresztą, sama z ciekawości szukałam na forum i tez znalazłam takie informacje.
    • mrowka75 Re: 6 tc 40'C Gorączka 03.02.07, 02:14
      amoksiklav jest antybiotykiem - jako taki nie działa objawowo na gorączkę tylko
      przyczynowo - jesli infekcja jest bakteryjna - zwalczy bakterie, które
      powodują że organizm reaguje gorączką. Antybiotyk jest z grupy penicylin
      (uznawane w ciąży jako bezpieczne) - szerokospektralny, czyli z zasady tłucze
      większość typowych patogenów - oprócz wirusów. Jeśli jestes w ciąży to akurat
      ten antybiotyk chyba przy takiej infekcji bez wiadomego podłoża lepiej brać niż
      dopuścić do rozwoju bakteryjnej infekcji - żeby stwierdzić podłoże lekarz
      musiąłby pobrac wymazy. Dobrze by było żebyś przy okazji brała doustnie równiez
      jakiś trilac, i być może zaopatrzyła się w lactovaginum (dopochwowo), bo
      zabijając chorobotwórcze amoksiklav tlucze również te które są potrzbne - moze
      rozinąć się drożdżyca. W kazdym razie groźniejsza jest gorączka niż amoksklav,
      jednak na efekt antybiotyku powinnaś poczekać ok. 3 dni, ale brać zalecony
      przez lekarza okres czasu. Przeciwgorączkowo tylko apap (paracetamol) i
      pyralgina jeśli nie jesteś na nią uczulona.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka