Dodaj do ulubionych

mamy z hbs+???

05.02.07, 23:51
Czy są tu mamy, ktore maja hbs + ? Jesli tak to proszę o info czy Wasze
dzieci sa zdrowe? czy moze zarzic sie dziecko w czasie ciązy lub podczas
porodu? Pozdr
Obserwuj wątek
    • iwaskarbowska Re: mamy z hbs+??? 06.02.07, 02:59
      W Pl mialam prowadzone 3 ciaze, przy 2 pierwszych wychodzilo mi Hbs+ chociaz
      nigdy nie mialam zoltaczki. Za to moja mama bedac w ciazy zostala zarazona
      zoltaczka zakazna stad prawdopodobnie przeciwciala u mnie. Przy 3 ciazy nikt
      tego nie wymagal, sama zglosilam hbs+. Teraz jestem w 4 ciazy, mieszkam za
      granica. Robiono mi badania na nosicielstwo, nie mam zadnego HIV etc. Az sie
      zdziwilam jak jest z HBs bo przeciez nie zaniknal. Z tego co wiem, mozna miec
      przeciwciala ale wcale nie byc nosicielem. Moje wszystkie dzieci to chlopcy
      zdrowi i sliczni, z 10 punktami, duza waga urodzeniowa, od 3800 do 4300. Ja w
      kazdej ciazy przybywalam okolo 10 kg, teraz zaczelam 20 tydzien i tez chodze w
      swoich rzeczach caly czas (spodnice, spodnie etc). Wszystkie dzieci zostaly
      zaszczepione Engerixem po urodzeniu i dawki powtorzeniowe potem. (Ostatniemu
      musialam sama zorganizowac zakup szczepionki bo szpital nie mial...oj ta
      Polska). Teraz nie wiem co i jak, zrobie wywiad i dowiem sie.Nic sie nie martw.
      To jeszcze nie koniec swiata.
    • 5_monika Re: mamy z hbs+??? 06.02.07, 11:44
      szanse na zarażenie się dziecka podczas porodu są niewielkie.
      Dziecko dostaje po urodzeniu immunoglobulinę i standardowo jest szczepione,
      ponadto rodzi się na sali septycznej.Na tym koniec.
      Dziecko zdrowe smile
    • malgosiek2 Re: mamy z hbs+??? 06.02.07, 23:16
      • Re: i jeszcze...
      sylpal13 06.02.07, 09:54
      nie ma żadnych przeciwskazań jeżeli chodzi o ciąże. Zdaje się, ż enie jesteś
      pod stałą opieką w przychodni chorób zakaźnych bo jakbyś zapytałą lekarza od
      razu by ci to powiedział. Radzę udać się do przychodni, mimo iż nawet jeśli
      podstawowe wyniki masz w normie to powinnaś się kontrolować, ja chodzę co 6
      miesięcy. Oczywiście też mam dodatni i jestem aktualnie w ciąży. Po porodzie
      dziecko jest od razu szczepione i nie ma możliwości aby się od ciebie zaraziło.
      Także proponuję wizytę w specjalistycznej przychodni lekarz potwierdzi moje
      słowa, zreszta nawet ginekolog ci to powie. Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka