Dodaj do ulubionych

Ciąża po antykoncepcji

08.02.07, 19:56
Myślę o drugim dziecku. Zażywałam tabletki antykoncepcyjne przez prawie 2
lata. Czy musi minąć jakiś okres "kwarantanny" przed zapłodnieniem,
chciałabym zacząć się starać już w pierwszym cyklu po odstawieniu.
Obserwuj wątek
    • alexxa6 Re: Ciąża po antykoncepcji 08.02.07, 20:01
      trzeba uzbroić się w cierpliwość,wszystko zależy od dostosowania się organizmu
      do nowej sytuacji.Czasem trwa to krótko czasem dłużej ,nawet 1-2 lata.Nie ma reguły.

vanilla-cafe.net/
      • sabko Re: Ciąża po antykoncepcji 08.02.07, 20:05
        Zaszłam w ciąże z pierwszym dzieckiem w 2 cyklu po zakończeniu brania pigułek.
        Słyszałam, że ponoć często się tak zdarza że zaraz po odstawieniu tabletek
        łatwiej zajść w ciąże smile
    • uczula Re: Ciąża po antykoncepcji 08.02.07, 20:11
      Chyba wszystko zalezy od organizmu.
      Ja odstawilam tabletki, ze wzgledu na uporczywe krwawienia w srodku cyklu a
      ktore mnie bardzo przerazaly.
      Lekarz stwierdzil, ze to stres...bez komentarza...
      zanim zaczelam brac nowe - po 2 cyklach zaszlam w ciaze smile.
      Takze wiesz...twoj organizm moze cie zaskoczyc smile
      • nchyb Re: Ciąża po antykoncepcji 08.02.07, 21:09
        > zanim zaczelam brac nowe - po 2 cyklach zaszlam w ciaze smile.
        no to chyba bardzo częste ten drugi cykl, w obydwu ciążach, za każdy razem
        odstawiałam tabetki by mieć dzieci i za każdym razem właśnie w 2 cyklu
        zachodziłam w ciążę. Mam dwóch udanych zdrowych chłopców, teraz coraz częściej
        myślę o 3 dziecku i zastanawiam się, kiedy odstawić tabletki smile

Życzę zdrowia i oczywiście powodzenia w staraniu o dziecko smile
        • martyna2001 Re: Ciąża po antykoncepcji 08.02.07, 21:20
          Lekarz powiedział mi,że powinny minąć trzy cykle po odstawieniu tabletek.W tym czasie miałam się zabezpieczać.Po ok trzech miesiącach podjęliśmy próbę zajścia w ciążę i udało się za pierwszym razem.
          • smok9691 Re: Ciąża po antykoncepcji 09.02.07, 01:30
            Potwierdzam, lekarz powiedział, że zajscie w ciaze po odstawieniu tabletek, nie
            jest żadnym zagrożeniem dla zdrowia ani mamy ani dziecka. Zaleca jednak
            odczekanie 3 cykli, poniewaz wczesniej istnieje wieksze prawdopodobieństwo
            zajścia w ciąze mnogą. Z moich osobistych doswiadczeń, zaszłam w ciąze w 4
            cyklu po odstawieniu hormonow z drugim dzieckiem (19tc). Za piewszym razem po
            2 latach po odstawieniu hormonow, cykle były bardzo nieregolarne. W momencie
            jak juz bardzo sie przestraszyłam i wybrałam do lekarza w celu szczegołowych
            badań. Podejżenia o kłopoty z płodnoscia. Lekarz kazał wrócić po miesiączce w
            celu przeprowadzenia usg. Miesiaczki juz nie doczekałam, wróciłam z testem z
            dwoma różowymi kreskami. pozdrawiam
            • spaska Re: Ciąża po antykoncepcji 09.02.07, 10:10
              My zaczeliśmy starania po pół roku od odstawienia pigułek, udało się za
              pierwszym razemsmile)pigułki brałam wcześniej przez prawie 3 lata.
    • kinga_dobrowolska Re: Ciąża po antykoncepcji 09.02.07, 10:08
      Ja po konsultacji z wieloma lekarzami dowiedziałam się, że wystarczy odcekać
      jeden cykl (nawet w przypadku wieloletniego brania pigułek tj. u mnie prawie 6
      lat) i to bardziej z uwagi na matkę niż płód. Przecież obecne pigułki są tak
      nowoczesne, że nie ma strachu.
      Są wady i zalety. Zaletą jest fakt, że najłatwiej zachodzi się w pierwszych
      3mies. po odstawieniu pigułek, wadą (jak dla kogo) - ciąże mnogie zdarzające
      się.
      Ja zaszłam w ciążę zaraz po odczekaniu jednego wymaganego cyklu wink
      Powodzenia.
    • ladybird4 Re: Ciąża po antykoncepcji 09.02.07, 12:16
      brałam z malymi przerwami 7 lat.
      po odstawieniu, zgodnie z zaleceniem lekarza, odczekalismy 3 m-ce i udalo sie w
      drugim cyklusmile
    • krropka Re: Ciąża po antykoncepcji 09.02.07, 14:22
      ja zaszlam w ciaze zaraz pod odstawieniu pigulek - 29.10 wzielam ostatnia i
      zanim jeszcze dostalam okres zrobilam test (dziwnie sie czulam, wiec
      postanowilam sprawdzic...) i... teraz jestem w 14 tyg smile lekarz powiedzial
      mi,ze czesto sie tak zdarza po odstawieniu pigulek i nie jest to zadnym
      zagrozeniem dla dziecka. pozdrawiam i zycze powodzenia!
      • alis82 Re: Ciąża po antykoncepcji 09.02.07, 14:46
        Brałam tabletki przez 7 lat. Odstawiłam, po 3 dniach dostałam @ (z odstawienia)
        i po 2-3 tyg byłam już w ciąży smile Teraz jestem w trakcie 28 tc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka