Dodaj do ulubionych

badania prenatalne

19.02.07, 18:42
Jestem w 18tyg. ciazy,lekarz zalecil mi wykonanie w/w badan.Chcialabym
wiedziec na czym one dokladnie polegaja,czy dzieki tym badaniom poznam na 100%
plec dziecka.jEZELI COS WIECIE NA TEN TEMAT PISZCIE.MAM 33 LATA,CZY BADANIA
SA PLATNE BO SLYSZALAM ZE OD KTOREGOS TAM WIEKU NIE TRZEBA PLACIC.
Obserwuj wątek
    • agraffka_28 Re: badania prenatalne 20.02.07, 04:53
      Jeśli lekarz zlecił Ci badania prenatalne tzn, że miał jakiś powód. Widocznie
      jesteś obciążona genetycznie albo miewałaś jakieś choroby w przeszłości. W
      każdym razie badania prenatalne wykluczają bądź potwierdzają anomalie
      genetyczne i wady wrodzone więc bez obrazy ale płeć dziecka w tym wypadku
      powinna być najmniej istotna dla Ciebie. Jeżeli jest uzasadnione wykonywanie
      badań to nie płacisz za nie. Jeśli jest to własny kaprys koszty pokrywasz TY.
      Tyle wiem na ten temat. Pozdrawiam
      • gugi100 Re: badania prenatalne 20.02.07, 07:16
        Lekarz zalecil mi te badania nie ze wzgledu na jakis wazny powod .Chce poprostu
        byc pewniejsza ze moje dziecko jest zdrowe bo kobieta po30stym roku zycia plod
        jest bardziej narazony na choroby genetyczne.PRzy okazji chcialam poznac plec
        dziecka,czy to takie zle?
        • ag_nes Re: badania prenatalne 20.02.07, 08:26
          Nie, absolutnie to nie jest złe, masz prawo wiedzieć - jeśli sama tego chcesz - co się dzieje. Z tego co mi wiadomo badania refundowane są dopiero po 35 roku życia, bo wtedy dopiero znacznie wzrasta (wg statystyk) ryzyko.
          Dodam coś od siebie, ja mam lat 23, jestem w 19 tygodniu, w 11 miałam robione USG na którym lekarz sprawdził przezierność i kość nosową, wg niego jest ok, ale oczywiście mogłam sama iść wykonać dokladniejsze badania, wtedy w grę wszedł mój mąż z pytaniem - co wtedy, jeśli badanie wykaże jakąś wadę? Odpowiedź była prosta - podstawowe wady dające się wyleczyć operacyjnie podczas ciąży, ewentualnie tuż po porodzie, wykrywane są na USG już po 20 tygodniu, natomiast wcześniejsze testy (aminopunkcja itd) pozwalają na wykrycie wad, których wyleczyć się nie da - jedynym rozwiązaniem jest terminacja ciąży (usunięcie). Ja bym się do tego nie posunęła i wierze głeboko, że jest wszystko ok. Tobie też się radzę zastanowić, ale absolutnie nie dlatego, że neguję Twoje zachowanie, ale tylko i wyłącznie z tego powodu, że niektórym dziewczynom wychodziły bardzo złe wyniki - a dziecko i tak rodziło się zdrowe, albo po usunięciu i wykonaniu badania genetycznego na płodzie okazywało się, że było wszystko w porządku. Moim zdaniem, jeśli faktycznie nie masz w rodzinie wad i żadnych predyspozycji (oprócz wieku) do tych badań, zastanów się dobrze - ale głeboko wierzę, że będzie ok smile Pozdrawiam
    • uczula Re: badania prenatalne 20.02.07, 09:45
      mam 38 lat- wiec badania mam refundowane.
      Lekarz przy 1 wizycie powiedzial o badaniach prenatalnych.
      1 usg -10 tc-11tc, bylam w 12 tc. Wyszlo dobrze.
      Zrobilam badania krwi ktorych jeszcze nie odebralam ( badania robi u nas firma
      genom z rudy slaskiej a ja mieszkam w gliwicach, mam czasem problem z dojazdem).
      Wiem, ze jest jeszcze jedno badanie - inwazyjne na ktore sie jednak nie
      zdecydowalam, bo dla mnie nawet 0.5% ryzyka to bardzo duzo.( mozna poronic po
      tym badaniu).
      Teraz jestem w 18 tyg. ciazy, na poczatku marca mam nastepne usg. Poniewaz 1
      usg wyszlo ladnie i dzidzius sie poruszyl i widac bylo wszystko poczawszy od
      tej plamki na karku po mozg, serce, kregoslup a mialam wrazenie, ze nawet i
      zebysmile wiec jestem dobrej mysli.
      Mysle, ze niezaleznie od tego co moze sie wydarzyc badania warto zrobic.
      Nie wiem jak w twoim przypadku jest z platnosciami.
      Dla kobiet powyzej 35 r zycia badania sa bezplatne.
      PRzyczym przynajmniej w tej firmie - oni o wszystko sie pytaja: czy pani sobie
      zyczy tych badan, czy pani chce, i dopiero potem umawiaja.
      Mielismy takze spotkanie z genetykiem.
      Taka mila pani zrobila wywiad na temat wad genetycznychw rodzinie mojej i meza.
      Warto na to usg pojsc z partnerem i poprosic by mogl rowniez w nim
      uczestniczyc - aparature maja taka, ze mi szczena opadla.
      W tym 12 tc widzialam dzidzie wielkosci 30 cm! na ekranie... dopiero po pewnym
      czasie uswiadomilam sobie, ze tak naprawde miala 6 cm...dokladnosc jest jak na
      zdjeciach rengenowskich.
      Zadne zdjecia tego nie oddaja. POdobno mozna poprosic o nagranie filmu na
      plytkesmile.
      trzymam kciuki.
      Mysle, ze do tego czy bedziesz placic czy nie - warto sie tam na miejscu po
      prostu zapytac.
      Lekarz ktory ci dal skierowanie - tez powinien wiedziec czy bedziesz za to
      placic czy nie.

pozdrawiam goraco.
    • melka_x Re: badania prenatalne 20.02.07, 09:48
      To zależy o jakich badaniach mówisz, każda diagnostyka płodu jest badaniem
      prenatalnym, także usg. Prócz usg tzw. genetycznego i póżniejszego
      połówkowego, testu papp-a może więc chodzić o amniopunkcję, biopsję
      trofoblastu, badanie krwi pępowinowej czy tzw. test potrójny. Refundacja zależy
      od wieku (powyżej 35 roku) i/lub wskazań. Nikt nie wykona Ci inwazyjnych, a
      więc obarczone niewielkiem, ale jednak realnym ryzykiem komplikacji badań tylko
      po to, by poznać płeć. Musisz zapytać lekarza o jakie badanie chodzi i jakie
      widzi do niego wskazania.
    • justi54 Re: badania prenatalne 20.02.07, 14:05
      Ja zaszłam w ciążę w wieku 36 lat i oczywiście przy poierwszej wizycie u
      ginekologa poprosiłam o skierowanie na badanie prenatalne (była to
      amniopunkcja) robiłam to badanie chyba w 12 tygodniu ciąży a nw wynik czekałam
      4 tygodnie. Przed badaniem podpisałam całą masę papierów bo oczywiście jest to
      badanie z grupy obarczonej ryzykiem poronienia ale w 100% potwierdza lub
      zaprzecza wielu wadom genetycznym np. zespół Downa (wiem że tego mamy boją się
      najbardziej). Podpisałam też oświadczenie, że absolutnie nie chcę znać płci
      dziecka bo chcieliśmy mieć z mężem niespodziankę a płeć była nam obojętna. Przy
      okazji amniopunkcji na 100% mozna określić płeć dziecka bo do badania przez
      powłoki brzuszne pobiera się strzykawką płyn owodniopwy a tam "pływają sobie
      komórki dzidziusia".
      • uczula Re: badania prenatalne 20.02.07, 15:46
        no widzisz a dla mnie sama mysl o tym ze mozna by bylo stwierdzic czy
        faktycznie wada genetyczna * typu zespol downa* byla juz problemem
        Bo jesli tak - to co?
        Jaka decyzje bys podjela?-pytanie retoryczne, sygnalizujace moj dylematsmile
        Bynajmniej nie zadam odpowiedzi od Ciebie.
        Kazdy ma prawo do takiej a nie innej decyzji.
        ale dla mnie kazda decyzja w takim momencie bylaby dramatem.
        Jezeli Usg daje 80% pewnosci, badanie krwi nastepne 10% a badanie inwazyjne (
        owo pobieranie plynu) dopelnia do 100% to mnie wystarczylo 80%.

Pozdrawiam goraco.
        • justi54 Re: badania prenatalne 21.02.07, 08:03
          Decydując się na amniopunkcję byłam już przekonana na 100% że jeśli jej wynik
          będzie "niepomyślny" to usunę ciąże. Gdybym nie była do tego przekonana to po
          co w ogóle mi to badanie, po co je wykonywać skoro w przypadku stwierdzenia
          jakiejś wady genetycznej i tak zachowałabym ciąże. Fakt oczekiwanie na wynik
          było wielkim stresem tym bardziej że na dwa dni przed otrzymaniem wyniku
          poczułam pierwsze ruchy dziecka. A była to do chwili narodzin mojego małego
          najpiekniejsza chwila w moim zyciu, piekniejsza nawet od monentu kiedy
          dowiedziałam się że jesetm w ciąży.
          • boazeria Re: badania prenatalne 21.02.07, 10:33
            Jeja ja czekam juz na wyniki 4 tygodnie... Brak mi juz sil. Wydzwaniam
            codziennie do kliniki i codziennie slysze "prosze zadzwonic za tydzien!".
            Dlaczego to tyle trwa? Z tego c czytalam niektore z nas czekaly tylko 2
            tygodnie na wyniki!
            Aminopunkcje mialam robiona w 15 tyg i 3 dniu i lekarz powiedzial ze to
            minimum. Wczesniej nie mozna robic. Jesli teraz bede czekala 5 tygodni na
            wyniki to co mi po nich potem jesli wyjda zle? Po 20 czy 22 ygodniu juz nikt
            nie usunie ciazy. Tak mi powiedzial ordynator.
            Od 2 tygodni czuje juz ruchy. Czesto nawet bardzo mocne kopniaczki. Jak moge
            sie cieszyc z tego skoro nie wiem czy wszystko ok??? Ciagle laze po katach i
            rycze...... sad
            • kinga_dobrowolska Re: badania prenatalne 21.02.07, 10:41
              Ja mam 29 lat i 15tc. i lekarka przed usg w 13tc (wady płodu tj. zespół Downa,
              przyzierność)powiedziała, że mam prawo wiedzieć i zdecydować o badaniach
              prenetalnych. Sporo mi powiedziała w tym temacie kończąc wypowiedź ja nie
              polecam ani nie neguję Pani musi sama zdecydować.
              Jednak usłyszałam też informację, że te badania które robi się w pierwszej
              kolejności zwykle nie są tak skuteczne, brak u mnie wskazań (np. genetycznych,
              wiekowych) i jak coś człowiek się właśnie zamartwia ...
              Wszystkie decyzje powinniście podjąć wspólnie: Ty, mąż i lekarz prowadzący
            • justi54 Re: badania prenatalne 21.02.07, 10:43
              Nie martw się na zapas badania trwają długo bo są skomplikowane i wykonuje je
              kilka niezależnych osób aby uniknąć pomyłki a pobrany materiał wymaga chyba
              jakiejś specjalnej hodowli. Przed badaniem powinnaś już w swojej świadomości
              podjąć chociaż wstępną decyzję co zrobisz jeśli ...Wiem to nie jest łatwe ale w
              końcu po to robiłaś te badanie żeby wiedzieć wsześniej. A tak na marginesie
              gdzie je robiłaś bo ja miałam skierowanie do Zakładu Genetyki Instytutu
              Psychiatrii a samo pobranie płynu owodniowego odbywalo sie w szpitalu chyba na
              Czerniakowskiej ale nie pamiętam dokładnie bo nie znam stolicy.
    • meeg23 Re: badania prenatalne 21.02.07, 15:00
      ja bym ci odradzala aminopunkcje ze wzgledu na duze ryzyko poronienia zrob
      sobie w 21 tyg ciazy usg 3d i bedziesz wiedziec wszystko pozdrawiam
      • atenette Re: badania prenatalne 21.02.07, 15:14
        Przede wszystkim, jak juz ktos napisal, trzeba sie zastanowic po co robimy
        badanie. Co bedzie jak okaze sie, ze dziecko jest chore? Czy usuniemy? Czy po
        protu posluzy to nam do lepszego przygotowania sie. Po drugie, wg. mnie,
        amniopunkcja jest ostatecznoscia. Przede wszytkim robimy badanie przeziernosci
        karkowej w 12-14 tc oraz test PAPPA. Jezeli wyjdzie nam wysokie ryzyko chorob
        chromosomowych typy ZD wtedy dopiero mozemy mysliec o amniopunkcji, ktora jest
        metoda inwazyjna i moze doprowadzic do poronienia.
        Dla tych co nie zdazyli zrobic testu PAPPA jest jeszcze test podwojny, robiony
        w 16tc lub potrojny (a teraz juz nawet poczworny) robiony nawet pozniej.
        • justi54 Re: badania prenatalne 22.02.07, 09:24
          Też myślałam o tym teście ale jego wynik nie jest 100% tak jak w amniopunkcji.
      • justi54 Re: badania prenatalne 22.02.07, 09:34
        USG 3d nie pokazuje wszystkich ewentualnych wad genetycznych. Ryzyko poronienie
        jest. Jednak jak pokazują statystyki kobiety które poroniły po amniopunkcji
        odbiwrając potem jej wyniki dowiadywały się że półd był chory. To znaczy też że
        jak jest zdrowa ciąża to ryzyko jest mniejsze niż w przypadku zagrożeonej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka