sudestra Re: sonda - ile zarabiacie ? 21.02.07, 18:22 Witaj. Ja mam swoja firme. Wykonuje zlecenie dla innej, duzej firmy panstwowej za co, placa mi 4200-5000 m-c. W ramach mojej dzialanosci Mąz prowadzi warsztat motocyklowy. jest on na poczatku rozwoju serwisu wiec przynosi to dochódok 2500 m-c. Mieszkanie w tej chwili Adm, juz z nakazem eksmisji do marca i remont starego domu na wsi w trakcie ( jestesmy wlascicielami ziemi i buzdynków na niej). Po porodzie zostaje bez zlecen( wymagaja one ode mnie pracy caly dzien poza domem), bez wychowawczego i wlasciwie macierzynskiego( jestem na małym zusie). Maz bedzie dalej prowadzil warsztat, oplacajac za mnie zus i pomyslimy wtedy o jakiejs formalnej wspolwlasnosci. Posiadamy juz 3 letnie Dzieciatko. Rodze we wrzesniu. Mam nadzieje , ze pomogłam. Serdecznie pozdrawiam wszystkie E-Mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
mg_123 Re: sonda - ile zarabiacie ? 21.02.07, 18:28 witam, Mieszkamy z moimi rodzicami, którzy są na rencie ok. 600 zł na osobę. Mieszkanie w blokach 51 m2 ale nie własnościowe. Jesteśmy dwa lata po ślubie. Mamy stary 13 letni ale jeżdźący samochód. Mąż zarabia ok 1200 zł netto z premiami ale połowę placi alimentów na swoją dwojkę dzieci 18 i 14 lat z pierwszego małżeństwa. Ja natomiast zarabiam ok 2100 netto z premiami. Spłacam remontowkę w pracy + ubezpieczenie. Na życie zostaje nam ok. 2 300. Nie mamy wspólnych dzieci. Teraz nam nie brakuje na podstawowe rzeczy (bez rozrzutności) ale ja zastanawiam się czy oby sobie poradzimy jak byśmy mieli mieć dzidziusia. Odpowiedz Link Zgłoś
kiniak22 Re: sonda - ile zarabiacie ? 21.02.07, 21:26 no to ja jestem z tych biedakow , mieszkamy z rodzicami w niewielkim miescie, ja nie pracuje wychowuje dziecko, nie mam zadnych zasilkow, jedno dziecko na swiecie drugie pojawi sie w czerwcu, maz zarabial ok 2000zl na reke i bylismy za bogaci aby dostac jakiekolwiek zapomogi z opieki spolecznej, za bogaci aby starac sie o mieszkanie spoldzielcze, ogolnie przy takich zarobkach plus rodzice renta 2x ok 700zl bylismy za bogaci na wszystko, teraz chyba jestem bogaczka w mojej miejscowosci, maz za chlebem wyjechal do anglii wiec w przeliczniku wychodzi nam teraz jakies 8000-10000zl miesiecznie (tylko ze wiekszosc idzie na jego utrzymanie tam i nas tutaj), chcielibysmy sie dorobic wlasnego mieszkania ale to pewnie lata potrwa i wszystko jest do dupy w tej polsce, jedyne czego sie dorobilismy to: garba, 2 dzieci -no prawie , za czasow panienskich dochrapalam sie auta obecnie jest juz 8 letnim seicentem, i oprocz tego nie mam nic, nie wyobrazam sobie jak sie potoczy dalej nasze zycie, nedza nedza i jeszcze raz nedza Odpowiedz Link Zgłoś
edit38 Re: sonda - ile zarabiacie ? 21.02.07, 21:47 Ja zarabiam na rękę jakieś 1100 (przed ciążą jeszcze 150 umowa zlecenie z której zrezygnowałam gdy dowiedziałam się o ciąży)mąż około 950 plus około 200-300 za dyżury (zależy jaki miesiąc).Mieszkanie 37m dwupokojowe. Nie narzekamy ale marzy nam się samochód i zmiana mieszkania na trochę większe Odpowiedz Link Zgłoś
batutka Re: sonda - ile zarabiacie ? 21.02.07, 21:52 hej - ja mieszkam w Warszawie w mieszkanku 56 metrowym. Splacamy kredyt ja zarabiam 1400 brutto, a maz na szczescie 12tys brutto (do niedawna 7tys, ale zmienil prace) Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: sonda - ile zarabiacie ? 21.02.07, 23:03 podajcie jeszcze swój numer konta i pin do niego...chętnie ktoś z tego skorzysta... Odpowiedz Link Zgłoś
dalloway Re: sonda - ile zarabiacie ? 21.02.07, 23:13 Moja pewna pensja to ok. 1500 netto z uczelni. Reszte wyrabiam zleceniami z kancelarii i wykładami na godziny, bywa bardzo różnie od 500 do 1500 netto. Mój mąż na działalnośc i udziały w spółce, dochody bardzo nieregularne i zróżnicowane, ale średnio pewnie by wyszło nie mniej niż 3-4 tysiące miesięcznie. Z tym że przeliczanie na średnio w naszym wypadku jest bezsensem. Mieszkamy w ogromnym mieszkaniu komunalnym, które zamierzamy wykupić, ale formalności trwają bardzo długo. Mamy 2 osobowe samochody, oba po 7 lat, ale jeden luksusowy, a jeden rzęch. Oprócz tego duża furgonetka w leasingu (jeździ na firmę), zabytkowy mercedes 30-letni i dwa motory. Utrzymanie tego mechanicznego zoo mojego męża niestety trochę kosztuje. Uważam, że żyjemy bardzo dostatnio, ale męczący jest brak stabilności. Odpowiedz Link Zgłoś
sardynka77 do autorki wątku 22.02.07, 00:05 Uważam, że jeżeli faktycznie potrzebujesz informacji o sytuacji majątkowej dziewczyn z forum do pracy mgr, powinnaś podać swoje imię i nazwisko i uzasadnić jak zamierzasz wykorzystać owe informacje. Jaki jest tytuł Twojej pracy? Na jakiej uczelni ją piszesz? Nie obraź się, ale wygląda to na mało profesjonalne zbieranie danych... Odpowiedz Link Zgłoś
deborah2 do sardynka77 22.02.07, 08:13 witam ! Dziękuje za wskazówki, choc uważam ,że na takim forum internetowym nie ma potrzeby przedstawiania się z imienia i nazwiska .( czy inne forumowiczki, które dały wpis do mojego wątku mówiły jak się nazywają ?) odpowiedź na moje pytanie jest dobrowolna i nie widzę potrzeby podania swoich danych osobowych. Jeśli komuś to nie odpowiada to niech zwyczajnie pominie mój post Odpowiedz Link Zgłoś
goscioofka Re: do sardynka77 22.02.07, 09:12 Witam, a nie uważasz, że powinnaś też zbierać info na temat miasta, w którym żyją osoby wpisujące się na listę? Wg mnie np. 2000 w W-wie i 2000 w małej miejscowości to wielka przepaść. No ale to Twoja praca mgr.. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
24milenka To nie badania do pracy mgr 25.02.07, 23:14 deborah2 napisała: > czy inne forumowiczki, > które dały wpis do mojego wątku mówiły jak się nazywają ? Deborah2, ankieter powinien sie przedstawic, podac nazwe instytucji, na rzecz której zbiera dane i poinformawoać nakietowanych, gdzie będą mogli poznać wyniki badań. Badani natomiast mogą pozostać anonimowi. P.S. Wiadomo, że to nie badania do żadnej pracy mgr, tylko ot taki sobie wątek na forum. Ale widać, że forumowiczkom sie spodobał, chetnie o sobie opowiadają. Odpowiedz Link Zgłoś
jo-asiunka Re: sonda - ile zarabiacie ? 22.02.07, 10:11 mąż troche ponad 3000, ja trochę poniżej 2000, w sumie mamy 5000 netto, kredyt na mieszkanie 60 m, które mają oddać nam w lipcu/sierpniu, teraz wynajmujemy kawalerkę (koszty odsetek od kredytu i wynajmu kawalerki w centrum nie przewyższą całego kosztu kredytu i czynszu), stary samochód. Ja zamierzam iść na wychowawczy i zarabiać w domu, nie wiem, czy się uda... Pierwsze dziecko, Warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
akul78 Re: sonda - ile zarabiacie ? 22.02.07, 10:28 Ja zarabiam ok. 1400, mąż ok. 1800 na rękę, mamy dwuletnią córkę i za kilka dni drugą. Mieszkamy w 75 m mieszkaniu komunalnym, mamy stary samochód. Jakoś dajemy radę. Odpowiedz Link Zgłoś
niepewna85 Re: sonda - ile zarabiacie ? 22.02.07, 18:03 witam ja mam na ręke 540 zł jestem na macierzyńskim, który za miesiąc mi się kończy i nie będzie tych pieniędzy, a mój mąż dostaje na ręke 1200-1500 zależy od miesiąca mamy jedno dziecko ale podam przykład mojej mamy ona zarabia na ręke 850 zł mój tata 2100zł, mieszkają w mieszkaniu własnościowym 4 pokoje(80m2)wykupili w tamtym roku, postawili dom który jest narazie w stanie surowym, pare kredytów, 15 letnie auto i 7 -ro dzieci z czego piatka w szkole i najmłodsza ma 1,5 roku a brat jest w wojsku i jakoś sobie radzą(Kraków) Odpowiedz Link Zgłoś
bemm1 Re: sonda - ile zarabiacie ? 22.02.07, 11:26 pochodzimy z miasta okolo 500.tys mieszkancow. obecnie jestem na zwolnieniu, dostaje okolo 700 zl bo splacam pozyczke z pracy, jakies 250 zl miesiecznie), maz zarabia okolo 1700 zl z czego 200 zl jest przeznaczone na benzyne do pracy...mamy 16 letniego wolkswagena, ale jest w bardzo dobrym stanie, zadbany i odkupowalismy go od wujka.bralismy kredyt. splacamy. wynajmujemy poki co, ale nie placimy duzo za wynajem, bo za dwa pokoje ( okolo 48 m2) placimy panu 800 zl, z tymze w tym jest czynsz, oplaty za wode, gaz i za wynajem)!!!, pragne nadmienic ze w miescie ktorym meieszkamy standardowo za wynajem mieszkania dwupokojowego placi sie okolo 1000 zl za wynajem i do tego wselkie oplaty...takze poszczescilo sie nam... troche nam teraz trudniej, bo nie bedac na zwolnieniu zarabialabym zapewne jakies srednio 800 zl wiecej na miesiac... mamy juz 2,5 letniego synka, na dniach przyjdzie nastpny na swiat. Ogolnie maz dorabia na lewo czasami wiec starcza na wieksze zakupy, ciuchy itp. pomagaja nam rodzice, ale w zasadzie skupiaja sie na wnukach, wiec tez jest nam latwiej. planujemy w tym roku wlasne mieszkanie...ale co z tego wyjdzie...obecnie ceny sa tu gigantyczne!!! ) Odpowiedz Link Zgłoś
jagwoj do kasiulka 22.02.07, 11:37 Alez po co tyle jadu prosze pani. Odpowiedzialam tylko na posta. A to ze mieszkam za granica, przeciez nie zakazuje mi udzielania sie na Polskim forum. Czy pragne sie dowartosciowac? Dlaczego mam to robic na forum z obcymi mi osobami? Dziwie sie takiej reakci, nie napisalam ze rozbijam sie samochodami itd. Zyjemy na tyle ile mozemy, nie mowie ze zarabiamy kokosy (to do postu do pani ktorej maz zarabial tyle samo ). Naprawde nierozumiem...moze powinnam napisac, ze umieram z glodu i ledwo wiaze koniec z koncem, a najlepiej zrobic to na jakims zagranicznym forum, zeby pani kasiulka byla zadowolona Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: sonda - ile zarabiacie ? 22.02.07, 11:31 Jaki to kierunek? O czym piszesz pracę? Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: a cóż to za pytanie????? 22.02.07, 12:23 Jestem ciekawa po prostu. Skoro ktoś prosi mnie o podanie takich informacji - chciałabym wiedzieć, do czego będa używane. To takie dziwne? Odpowiedz Link Zgłoś
bialka Re: sonda - ile zarabiacie ? 22.02.07, 12:22 Ja na razie na bezrobociu- 475 zeta (miałam działalność gospodarczą, ale praca nie poczekała do końca macierzyńskiego, a wychowawczy na działalności nie przysługuje), mąz 2600 netto z czego spłaca koło 600 kredytu, raz w roku 13, nadgodziny 2000-3000 rocznie, może jeszcze ze 4000 rocznie: grusza, artykuły, temat badawczy. Długi na wszelkich możliwych kartach ma maksa: razem 12000. Mamy dwoje dzieci. Mieszkamy w Warszawie. Mieszkanie juz własne 58m2, peugeot 106 11 lat (do wymiany jak tylko będzie można wziac pożyczki z pracy). Tzw. rachunki: mieszkanie, przedszkole, 3 filar emerytury dla nas obojga, telefony, tv, radio, internet koło 1700 miesięcznie. Wszelkie dodatkowe pieniadze o których pisałam wchodzą w spłate długów na kontach, co jakiś czas jesteśmy na 0. Jest ciężko. Pierwszy zasiłek dostanę dopiero w marcu a 20 listopada skończył się macierzyński, więc 3 miesiąc za 2000... stąd te karty wykorzystane do dna... Ale gluty są boskie, wiedzialiśmy ze przez kilka lat, póki oni mali, tak będzie, nie bedę dużo pracować, choć powrót do pracy po drugim był planowany, nie wyszło... Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_1111 Re: sonda - ile zarabiacie ? 23.02.07, 12:15 Mąż 1800netto w mundurówce, ja 1000-1200 z dodatkiem, a jak bez to 800zł+do tego różne dodatki, bo oboje pracujemy w budżetówce.Mieszkanie własne kupione za oszczędności kilku lat(kiedyś zarabiałam 2razy tyle i mieszkaliśmy u rodziców). Kredytów nie mamy.Samochód stary, teraz będziemy kupować lepszy.1 dziecko 3lata, drugie w drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
mamawojtusia2 Re: sonda - ile zarabiacie ? 22.02.07, 13:08 Ja na rękę dostaję 1100 zł. Mąż ok. 1800 zł. Mamy synka a drugie będzie w lipcu. Mieszkamy u moich rodziców, jesteśmy w trakcie budowy własnego domku. Spłacamy kredyt. Mamy samochód, który ciagle się psuje. Ale jest ok, bo niedługo będziemy w końcu panami swego życia. HURA! Odpowiedz Link Zgłoś
katarinaa77 Re: sonda - ile zarabiacie ? 22.02.07, 13:42 ja zarabiam 1400 z haczkiem netto, mój mąż 2700 netto. mamy wspaniałą córeczkę 4,5 miesiąca. od połowy marca wracam do pracy. mieszaknie 2 pokoje 46 m2 - własne nie na kredyt. samochód "cienkiego" 10-letniego, w tym roku zmieniamy. jakieś drobne raty. ogólnie nie jest źle, dajemy radę ale przy takich zarobkach dla mnie nie ma mowy o drugim dziecku. jestem pełna podziwu dla rodzin np. 4-osobowych z dochodem 2500 netto, które dają radę. albo ja rządzę się beznadziejnie albo ludzie żyją jakoś z dnia na dzień Odpowiedz Link Zgłoś
mimarika Re: do kohol 22.02.07, 14:07 cos dzis kiepsko z moja koordynacja ruchow... zle wybralam - moje pytanie mialo byc odpowiedzi na pytanie deborah2, a nie Twoje. po prostu pytania typu: ile kosztuje, ile zaplacila, ile zarabiasz uwaam za wyjtkowo nietaktowne. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: A czemu ma służyć ta sonda? 22.02.07, 16:18 bo jeśli tylko ciekwaość nia kieruje to chyba raczej to indywidualna sprawa każdej osoby. Nawet koleżanki w pracy nie muszą wiedzieć ile zarabiamya co dopiero na anonimowym forum. Owszem można pisać byle co i też będzie dobrze. A chwalenie się zarobkami wszem i wobec uważam czy w jakich warunkach mieszkamy za mało odpowiednie. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
monikaimpresja Re: sonda - ile zarabiacie ? 22.02.07, 18:10 ale to wszystko kolosalnie zalezy od miasta. mieszkam w łodzi. moja mama jak przyjedzie z malego miasteczka za głowe sie łapie, że tu pod moim blokiem tak drogo - centrum. no mięsa w tesco nie kupię, choć jest blisko i kupuję tam całą resztę. ogólnie to wszystko żenujące. moi znajomi z zarobkami podobnie, 1000 zł w szkole-przedszkolu, 1500 umowa o dzieło. takie smutne to trochę.... nie myslę o wczasach na hawajach i nartach w alpach co rok(choć czy to takie luksusowe??) ale jakiś normalnych zarobkach, po 2,5-3 tys na reke dla rodzica. zeby sie nie stresować że musze zapłacic 500złotowy kredyt i 500 zł czynsz (66metrów- 3 pokoje) i jak kupuję kozaki ze skóry za 250 zł i jadę na wakacje do zakopanego.A czy to takie eksklusive?? Odpowiedz Link Zgłoś
karcia85 Re: sonda - ile zarabiacie ? 22.02.07, 23:37 Dużo za dużo. A zwłaszcza za piękne oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
sabka22 Re: sonda - ile zarabiacie ? 23.02.07, 11:35 ja mieszkam z narzeczonym i dzieckiem u rodzicow takze nie mamy zadnych opłat,tylko dajemy mojej mamie 250zl reszta jest dla nas.Wiec narzeczony zarabia ok 1.200zł i zaniedługo ja planuje isc do pracy i zamieszkac osobno. Odpowiedz Link Zgłoś
eska762 Re: sonda - ile zarabiacie ? 23.02.07, 14:02 sabka22 napisała: > ja mieszkam z narzeczonym i dzieckiem u rodzicow takze nie mamy zadnych > opłat,tylko dajemy mojej mamie 250zl reszta jest dla nas.Wiec narzeczony > zarabia ok 1.200zł i zaniedługo ja planuje isc do pracy i zamieszkac osobno. A co? masz ich dosyć? )) Odpowiedz Link Zgłoś
clio_1 Re: sonda - ile zarabiacie ? 23.02.07, 14:16 Wystarczająco żeby się utrzymać, pozwalać sobie na przyjemności i wyjazdy. Na razie jestam na urlopie bezpłatnym, wychowawczego z pewnych względów nie brałam. Przed urodzeniem dziecka zarabiałam ok. 1200 zł na rękę. Mąż ma swoją działalność, zarobki kształtują się różnie w zależności od miesiąca. Mamy swoje mieszkanie (2 pokoje w centrum miasta), 2 samochody i żadnych kredytów do spłacania (z tym, że planujemy wzięcie kredytu na dom). Mieszkamy w Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
marta2424 Re: sonda - ile zarabiacie ? 23.02.07, 14:23 tak sobie czytam i wychodzi na to że chyba jestem w najgorszej sytuacji finansowej... Jestem na 5 roku studiów zaocznych, mój facet też jest na 5 roku, ale studiuje dziennie. Ja pracuję, ale zarabiam zaledwie 900zł na rękę, mój narzeczony niestety nie pracuje, bo nie pozwala mu na to uczelni( a raczej rozkład zajęć, ich ilość itd...) pomagają nam rodzice, ale oni też nie mają fortuny także żyjemy bardzo skromnie... Mimo tego jetem szczęśliwa Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio111 Re: sonda - ile zarabiacie ? 23.02.07, 16:24 pare lat temu bylam w podobnej sytuacji (nie mielismy dzieci). ja pracowalam, zarabialam 800-900 na reke, moj maz studiowal dziennie, pracowal dorywczo, mial stypendium naukowe i socjalne, pomagali nam rodzice. nie martw sie, taka sytuacja nie bedzie trwala wiecznie, najwazniejsze ze jestescie szczesliwi. Odpowiedz Link Zgłoś
olus1984 Re: sonda - ile zarabiacie ? 23.02.07, 15:32 Witam nasza sytuacja jest taka: ja nie pracuje, studiuje dziennie, obecnie jestem na urlopie dziekanskim, bo mamy 3 m-czna corke. Maz pracuje, zarabia 1400 zl. I to tyle. Mieszkanie 38 m, wlasnosciowe (prezent od rodzicow),na wszystko mamy wyliczone, gorzej jak sa jakies nieprzewidziane wydatki, chcialabym isc do pracy, ale nie mam z kim zostawic dziecka, rodzina daleko, na nianie nas nie stac ale sie kochamy, co najwazniejszepozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kamcia_ms Re: sonda - ile zarabiacie ? 25.02.07, 19:49 ja nie pracuję, studiuję zaocznie i w tym roku kończę V rok. Gdybym wzięla najpierw licencjat to pewnie już bym pracowała, a tak nie mam pełnego wykształcenia W każdym razie nawet jak pojde do pracy to kokosy to nie będą (nauczycielska pensja). Mąz pracuje za granicą, widujemy się raz, dwa razy w miesiącu. Na kasę nie narzekamy, ale na całą resztę TAK. Rozglądamy się za działką i planujemy wziąć kredyt, bo tylko wlasnego domku nam brakuje Oczywiście są obawy czy damy radę, ale widzę, ze tu połowa jedzie na kredytach. Dzidzius pierwszy - we wrzesniu (także do pracy zaraz po obronie i tak nie idę). Odpowiedz Link Zgłoś
polikastra metoda zbierania danych jest niepoważna... 25.02.07, 20:32 Takiego źródła informacji nie można traktowac poważnie. Zrób porządną ankietę internetową, uwględniającą socjologiczne i demograficzne cechy respondentek, napisz jak się nazywasz, na jakiej uczelni i wydziale piszesz pracę, pod jakim tytułem, kto jest opiekunem... Albowiem wygląda na to, że zbierasz info do wypracowania z polskiego w szkole, a nie do pracy naukowej - chyba, że "studiujesz" nw Wyższej Szkole Makijażu i Zarządzania - wtedy masz prawo nie wiedzieć co to jest metodologia nauki, lecz na mgr nie zasługujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: całkowicie popieram 25.02.07, 23:23 No właśnie. Jeśli do pracy magisterskiej to powinno moim zdaniem być umieszczone kilka istotnych informacji. Np.:Mam na imię tak i siak jestem z....obecnie studiuje na uniwresytecie takim a siakim na jakim roku,na wydziale tym,a tym. Pisze pracę pt"..........." Wasze odpowiedzi posłużą do zorientowania się o sytuacji społeczno-ekonomicznej naszego społeczeństwa czy jak np.zwiazkom partnerskim etc czyli bla,bl,bla. To ja rozumiem. A nie rozumiem takiej potrzeby jak pisanie o sobie: kto ile,za co,kiedy,z czym,gdzie,by zaspokoić swoją ciekawość. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Czy to naprawdę tak trudno 26.02.07, 00:20 wrzucić nicka autorki wątku w wyszukiwarkę?... tiny.pl/c92z Odpowiedz Link Zgłoś
robin2510 Re: CZytam i oczom nie wierzę... 26.02.07, 10:20 Czytając poszczególne wypowiedzi poraża mnie ludzka głupota i niefrasobliwość , łudzę sie że za niektórymi nickami kryją się nastolatki lub jacyś podsatrzali faceci którym się nudzi bo chyba trzeba być niespełna rozumu ładuąc sie w 2 czy 3 dziecko nie mając kompletnie jakiegokolwiek zaplecza finansowego + kupę kredytów. Chyba co niektórzy nie mieli matematyki w szkole.... Odpowiedz Link Zgłoś
aniunia1980 Re: sonda - ile zarabiacie ? 26.02.07, 11:37 Witam. My nie mamy dużo pieniędzy ale starcza nam i czasem udaje sie nawet coś odłożyć Ja zarabiam 700 zł. - mój mąż prowadzi działalność gospodarczą a jego dochód wynosi ok 2000 zł. Mieszkamy w domku jednorodzinnym 65 m2 (2 pokoje) z tego tytułu nie posiadamy zadnych opłat bo jest to zabytek :] Płacimy oplaty za gaz, prad, wode itp. i spłacamy kredyt na samochód w wysokości 300 zl. miesięcznie. W sierpniu spodziewamy sie pierwszego dziecka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś