Dodaj do ulubionych

Rezonans w ciąży

26.02.07, 13:56
Witajcie! Pisałam już na Trudnej ciązy, ale nie było żadnego odzewu, może
tutaj uda mi się czegoś dowiedzieć.
Moja przyjaciółka jest w 35 tc, za kilka dni ma mieć rezonans magnetyczny.
Strasznie się boi tego badania i ewentualnych konsekwencji dla maleństwa. Czy
któraś z Was przechodziła to badanie w ciąży? Czy możliwe są jakieś
szczególne środki ostrożności? Będziemy wdzięczne za jakiekolwiek informacje.
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: Rezonans w ciąży 26.02.07, 14:44
      Skoro lekarze wiedzą o ciąży i mimo to ma zalecone to badanie to chyba nie ma
      jakiś skutków ubocznych
      serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51214,949977.html
      www.enel-net.pl/pacjenci_poradnikmr.php
      www.helimed.pl/scdo.php?dla_lekarza/l_r_przeciwwskazania
      Badanie za pomocą rezonansu magnetycznego jest idealną metodą obrazowania w
      celu wykluczenia zapalenia wyrostka robaczkowego u ciężarnych pacjentek, które
      zgłaszają się z powodu ostrego bólu w jamie brzusznej, i u których nie udaje
      się uwidocznić normalnego wyrostka w badaniu ultrasonograficznym. Przy
      uwzględnieniu rzadkiego występowanie tej patologii wśród ciężarnych (0,09%)
      umożliwia ograniczenie zastosowania tomografii komputerowej. Obrazowanie za
      pomocą rezonansu pomaga także postawić inna diagnozę u dużej części pacjentek.
      • doral2 Re: Rezonans w ciąży 26.02.07, 14:53
        nie odpowiem na pytanie jaki wpływ ma rezonans magnetyczny na dziecko...mogę
        tylko powiedzieć, że badanie jest absolutnie bezbolesne, nieinwazyjne (w sensie
        że nie ingeruje się żadnymi przyrządami wgłąb ciała), po prostu leży się
        nieruchomo, nad badaną osobę nasuwa się dość spory krąg, zawieszony jest mniej
        więcej w odległości 30 centymetrów nad badaną osobą...jedyna uciążliwośc to
        wydostające się z maszyny dźwięki...takie jakby huczenie, pipczenie,
        brzdękanie..trochę świdruje w uszach, nic ponadto..po pół godzinie można się
        przyzwyczaić, a następne pół godziny nawet zdrzemnąć smile, bo badanie trwa około
        godziny..
        nie wolno się tylko poruszać i tyle...godzinke można spokojnie wytrzymać...
        • doral2 Re: Rezonans w ciąży 26.02.07, 15:03
          o, tu sobie poczytaj..

www.resmedica.pl/zdart2009.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka