Dodaj do ulubionych

ser-oscypek

26.02.07, 15:46
czy w ciaży można jesc ser OSCYPEK ??? Nigdzie nie ma o nim mowy.
Obserwuj wątek
    • aurinko Re: ser-oscypek 26.02.07, 15:49
      A skąd te wątpliwości?
    • arnika15 Re: ser-oscypek 26.02.07, 15:55
      Prawdę mówiąc to niejestem pewnasmile Pewnie, jeśli oscypki są robione z surowego
      (niepasteryzowanego) mleka - a raczej tak jest, to nie bardzo... Ja jednak się
      zajadałam, bo będąc w 14-15 tc byłam z mężem w górach a do oscypków mam ogromną
      słabośćsmile
      • malgosiek2 Re: ser-oscypek 26.02.07, 16:16
        Ale listeria ginie w temp.60 stopniach w ciągu 30 min.
    • lenka30a Re: ser-oscypek 26.02.07, 16:24
      nie jedz!!!!
      Tylko nie oscypek!!!
      • kropka57 Re: ser-oscypek 26.02.07, 20:40
        nie można, pisali o tym w Mam Dziecko, grozi listeriozą.
    • ulakoszula Proszę nie panikować tylko choć raz się zastanowić 26.02.07, 20:53
      A wiesz ile osób zachorowało na listeriozę z Polsce w ostatnich latach? Tyle:
      1995 - 5
      1996 - 5
      1997 - 7
      1998 - 2
      1999 - 12
      2000 - 10
      2001 - 9
      2002 - 31
      2003 - 5
      2004 - 10

Teraz pomyśl jakie jest prawdopodobieństwo zachorowania w ciąży... Chyba więcej osób zmarło powiedzmy w wyniku zakrztuszenia niż zachorowało na listeriozę (która nie jest śmiertelna w większości przypadków, chyba że chory jest po przeszczepie nerek). Więcej tutaj: www.wsse.krakow.pl/pages/wsse_document.php?nid=505&did=1313
      • lenka30a Re: Proszę nie panikować tylko choć raz się zasta 27.02.07, 08:52
        ula, w ciąży można jeść tylko chleb z wodą, nie wiedziałaś???
        • malgosiek2 Re: Proszę nie panikować tylko choć raz się zasta 27.02.07, 09:02
          Jak byłam z drugim synem w ciąży to pojechałam na wieś.
          Tam moja mama zamawiała mleko od krowy ok.5 litrów co 3 dni,do jednej sąsiadki
          Więc tym samaym mleko NIEpasteryzowane.
          Część mleka szło na robienie zsiadłego,część z tego robiłyśmy własny ser biały
          z dodatkiem zebranej wcześniej śmietany ze słodkiego mleka,no i jeszcze umyty
          szczypiorek zerwany rano z ogródka.
          Niestety nie miałyśmy takiego drewnianego urządzenia do robienia masło(aby ubić
          ze śmietany)więc własnego masła nie byłosad
          Jak napisąłm wcześniej listeria ginie w 60 st,więc przegotowanie mleka na
          zacierki pozbawiło ew.listerii.
          Wszystko pyyyycha mniam.
          Jakoś nie zachorowałam na listeriozę,co nie oznacza,ze nie mogłam się nią
          faktycznie zarazić.
          Chcę tylko napisać,bez paniki dziewczyny.
          Pzdr.Gosia
        • opium74 Re: Proszę nie panikować tylko choć raz się zasta 27.02.07, 09:03
          a wodę to mogę pić czy muszę jeśc np. widelcem? big_grin
          • donatella.v Re: Proszę nie panikować tylko choć raz się zasta 27.02.07, 09:15
            widelcem? widelec jest metalowy i to może zaszkodzić dzidzi!!!!
            woda??? - ale wcześniej gotuj ją godzinę!!!!!!!!
            • ulakoszula Re: Proszę nie panikować tylko choć raz się zasta 27.02.07, 09:54
              Lepiej zeby ten widelec nie był aluminiowy bo w połączeniu z mlekiem to nie wiadomo co będzie...
              • opium74 Re: Proszę nie panikować tylko choć raz się zasta 27.02.07, 11:38
                Ok srebrny widelec może być? smile
                a woda tylko mineralna wcześniej gotowana? smile
                • marieroos Re: Proszę nie panikować tylko choć raz się zasta 27.02.07, 11:53
                  To co ja mam napisac. Mieszkam we Fr. I na poczatku ciazy mialam taka ochote na
                  te ich smierdziuchy, ze zajadalam je kilogramami(nie przesadzam). Do tego
                  zapijalam je czerwonym winem. No ale na moje szczescie zadna listeria mnie nie
                  dopadla - to chyba dzieki temu winubig_grinD
                  • donatella.v Re: Proszę nie panikować tylko choć raz się zasta 27.02.07, 12:01
                    uuuu kochana nie jestes wzorem do nasladowania oj oj... nie dosc ze sery to
                    jeszcze wino o matko!
                  • marieroos I absolutnie prosze mnie nie nasladowac! 27.02.07, 14:26
                    Przyznaje, ze zle sie prowadze w tej ciazy... A do tego nie mam wyrzutow
                    sumienia...
                    • donatella.v Re: I absolutnie prosze mnie nie nasladowac! 27.02.07, 15:16
                      marieroos to co ty na CiPie robisz? zaraz Cie tu zjedzą że rozpijasz fasolkę!!!!!!
    • mmalicka21 tyle razy było mówione że w ciązy Sucharki i woda 27.02.07, 14:01
      tylko
      co ci wpadło do głowy żeby oscypek jeść///

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka