wiewiorka76 02.03.07, 20:09 Hej! Wiem,że tutaj większość już w ciąży, ale może kiedyś brałyście to draństwo. Napiszcie, czy też miałyście ten problem, pliiiis. Piszę na Ciąży i..., bo tu "większy ruch" forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=586&w=58335558 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anneczka78 Re: Bromergon - help! 02.03.07, 20:17 Ja przez pierwszy tydzień miałam mdłości, później było ok. Nie tyłam. Ogólnie rzecz biorąc, ten lek wyregulował mi poziom prolaktyny po poronieniu - dzieki niemu szybko zaszłam w nastepną ciążę. Odpowiedz Link Zgłoś
ula207 Re: Bromergon - help! 02.03.07, 20:30 nudnosci mialam ...jeden dzien,poza tym ok,szybko po wyrownaniu prolaktyny zaszlam Odpowiedz Link Zgłoś
mamaolivera Re: Bromergon - help! 02.03.07, 20:43 hej brałam to przy pierwszym dziecku bo nie mogłam zakonczyc karmienia po tygodniu nudnosci i omdlen trafiłam z ulicy do szpitala tam kazali mi odstawic i tyle karmiłam jeszce rok w sumie trzy lata az barkło mleka teraz 16 tc ) Odpowiedz Link Zgłoś
szarlota1 Re: Bromergon - help! 02.03.07, 20:58 Wg lekarzy lekiem o mniejszych dzialaniach ubocznych jest parlodel. Mozna przyjmowac dopochwowo, w moim przypadku stosowanie doustne przynosilo fatalne skutki (silna migrena), a dopochwowo nic sie zlego nie dzialo. Odpowiedz Link Zgłoś
modren23 Re: Bromergon - help! 02.03.07, 21:39 Ja brałam Bromergon po martwym porodzie,czułam się okropnie ale musiałam to brać bo nijak nie mogłam zatrzymać laktacji, miałam zastoje w piersiach.Po 8 mies. zaszłam w ciążę, teraz jestem mamą 22-miesięcznej córeczki i czekam na drugą (35 tc). Odpowiedz Link Zgłoś
ocha13 Re: Bromergon - help! 02.03.07, 22:55 Brałam i zaszłamZalecony miałam przy podwyższonej prolaktynie, przez co nie mogłam zajść w ciąże. Trochę bałam się tych wszystkich działań ubocznych, ale ginekolog kazała mi brać stopniowo: najpierw ćwiartkę, potem połówkę, aż doszłam do dwóch na dobę i obyło się bez żadnych dodatkowych atrakcji. Trochę się potem wystraszyłam, bo zanim się zorientowałam, ze jestem w ciązy brałam jeszcze 4 tyg. ale wszystko z niuniem jest ok. (na wszelki wypadek dostałam do stosowania do końca pierwszego trymestru duphaston). Co do parlodelu, to ma on dokładnie ten sam skład chemiczny co bromergon, różnica ponoć polega na tym, że jest lepiej oczyszczony stąd mniej działań ubocznych Odpowiedz Link Zgłoś
fairycharlotte Re: Bromergon - help! 03.03.07, 00:45 Brałam przez kilka miesięcy przed zajściem w ciązę (miałam za wysoką prolaktynę). Pół tabletki na dobę. U mnie zero skutków ubocznych. Odpowiedz Link Zgłoś
dalloway Re: Bromergon - help! 03.03.07, 11:06 Brałam i uważam, że jest koszmarny. Jak ktos akurat nie odczuwa skutków ubocznych to naprawdę szczęściarz. W wielu krajach wycofany jako zbyt szkodliwy. Parlodel to niewielka różnica. Naprawdę lepszy jest dostinex - przy okazji w przeciwieństwie do bromergonu wykazujący się dużą trwałością leczenia - tzn. po odstawieniu utrzymują się pozytywne skutki. Ma dwie wady - po pierwsze bardzo drogi, po drugie niedouczeni lekarze nie zawsze o nim wiedzą - ja już spotkałam ginekologa, który zapierał się, że pomyliłam nazwy i "tego się nie bierze" na hiperprolaktynemię czy powstrzymanie laktacji. Faktem jest, że w Polsce jest zarejestrowany jako lek na chorobę Parkinsona - ale to kwestia trudności rejestracyjnych w naszym kraju. W innych ma rejestrację na oba schorzenia. Dostinexu można brać bardzo mało - np. 1/4 lub 1/2 tabletki na tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
kar123 Re: Bromergon - help! 03.03.07, 11:57 okropny....mialam po nim nudności, zawroty glowy .... i wcale mi nie pomógl..w efekcie musialam stosowac inny lek (nie pamietam nazwy- drogi 8 tabletek kosztowalo 320 zl - ale za to dzialanie natychmiastowe i bez efektow ubocznych) Odpowiedz Link Zgłoś
kar123 Re: Bromergon - help! 03.03.07, 11:57 okropny....mialam po nim nudności, zawroty glowy .... i wcale mi nie pomógl..w efekcie musialam stosowac inny lek (nie pamietam nazwy- drogi 8 tabletek kosztowalo 320 zl - ale za to dzialanie natychmiastowe i bez efektow ubocznych) Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiorka76 Re: Bromergon - help! 03.03.07, 14:45 Dzięki dziewczyny!!! Cieszę się, że tyle z Was zaszło szybko po tym leku, to podnosi na duchu, przynajmniej łatwiej mi znieść wszystkie dolegliwości, chociaż mam tylko te nieszczęsne zaparcia. Biorę codziennie pół tabletki na noc. Nie wiem czy lekarz mi zwiększy dawkę, wizytę mam dopiero w połowie kwietnia, a do tego czasu po pół tabl. Staramy się już 8 cykli, za kilka dni pewnie będzie 9. Wyniki prolaktyny też nie były zatrważająco złe (gorszy wynik po obciążeniu), więc może niedługo się uda? Trzymajcie kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Bromergon - help! 03.03.07, 16:16 • Re: Do dziewczyn, które biorą lub brały bromergon ewa_k11 02.03.07, 16:43 ja niestety mialam wszystkie skutki uboczne ktore sa w ulotce lacznie z zaparciami. pomogly mi czopki glicerynowe, pozdrawiam, • Re: Do dziewczyn, które biorą lub brały bromergon aphoper1 03.03.07, 13:07 Witaj, Ja bralam bromergon przez pare lat. Nie mialam zadnych sensacji w zwiazku z nim. Moja kumpela miala mdlosci i odstawila, ja nic takiego nie odnotowalam nigdy. Co do tycia... Hmm, przytylam przez tych pare lat, ale chyba nie przez bromergon, tylko zmiane stylu zycia. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś