tomka123 04.03.07, 14:03 dziewczyny czy będąc w ciąży mozna chodzic na basen? Zwlaszcza w poczatkowych tygodniach? takie pływanie-np żabką wplywa na mięśnie brzucha. Czy moge tym zaszkodzić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: basen w ciąży 04.03.07, 14:08 Pływanie to polecany sport dla ciężarnych. Same ma dobre strony,wiec krzywdy dziecku nie zrobisz na pewno. Oczywiście nie wyczynowo Ale też trzeba brać pod uwagę,ze w ciaży ma się większe skłonności do zakażeń grzybiczych pochwy i std rozwaga. No i ciąża musi przebiegać fizjologicznie tzn np.nie ma zagrozenia porodem przedwczesnym z powodu rozwracia. pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
peeska Re: basen w ciąży 04.03.07, 14:42 Mi lekarz w pierwszym trymestrze odradzał basen. Najlepiej byłoby, gdybyś to skonsultowała ze swoim. Odpowiedz Link Zgłoś
edzia.79 Re: basen w ciąży 04.03.07, 18:04 A gdzie w warszawie sa jakies zajecia dla ciezarnych w wodzie??? Odpowiedz Link Zgłoś
aga.knobel Re: basen w ciąży 04.03.07, 18:09 Chodze na basen od poczatku ciazy. Teraz jestem w 33 tyg i nie wyobrazam sobie zycia bez basenu, bo przynosi ulge bolacym plecom. Plywamie zabka polecala nam polozna bo dobrze dziala na miesnie krocza, ktore staja sie bardziej elastyczne. Mojlekarz nie widzi przeciwskazan, bo nie mam zadnych stanow zapalnych pochwy. Osobiscie goraco polecam, a oprocz basenu fajna jest joga dla ciezarnych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aniko16 Re: basen w ciąży 04.03.07, 20:18 Basen jest jak najbardziej wskazany jeżeli ciąża przebiega prawidłowo. Oczywiście można dopatrywać się wszędzie zagrożeń ale jeżeli nie należysz do szukających dziury w całym to basen jest godzien polecenia. Mój starszy syn chodzi na grupowe lekcje pływania z treneremi i ja też w tym czasie pływam. Jestem w 33 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
kkatarynka Re: basen w ciąży 04.03.07, 22:36 Moj lekarz mi szczerze odradzal basen, a nie jest z tych dmuchajacych na zimno. Ryzyko zlapania infekcji jest spore, a mozliwosci leczenia ograniczone. Odpowiedz Link Zgłoś
zielone_oczko1 Re: basen w ciąży 04.03.07, 22:49 mozna chodzic na basen, nawet jest to wskazane, a plywaniem stylem klasycznym nie zaszkodzisz boshe, co za pytania zadajesz............. Odpowiedz Link Zgłoś
mala218 Re: basen w ciąży 11.04.07, 13:40 Jeśli chodzi o basen w I trymestrze to lekaz mi odradził, gdyz w tym czasie rozwijają się organy dziecka, a chlor za bardzo przenika przez skórę i nie jest to wskazane w tym okresie ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
megra Re: basen w ciąży 11.04.07, 19:28 a jeśli woda jest nie jest chlorowana tylko ozonowana? znam taki basen i tam odbywają się między innymi zajęcia dla niemowlaków. Słyszałam, że ozonowana jest bezpieczniejsza Odpowiedz Link Zgłoś