Dodaj do ulubionych

Cukrzyca ciążowa

04.03.07, 18:52
Niestety okazało sie ze mam cukrzyce ciążowa. odrazu zaczełam przeglądać
informacje o tej chorobie,ze strasznym skutkiem bo po przezytaniu
przepłakałam dwa dni w obawie ze z moim maleństwem bedzie coś nie tak.jest to
moja pierwsza ciąza i strasznie sie przejmuję. Może znajdą sie jakieś
mamy,które też borykają/ły sie z tm problemem i zechcą mnie pocieszyć, może
coś doradzić.Jakie dodatkowe badania przejść, zeby sprawdzić czy jest w
porządku. Ndmienie ze trzymam sie diety, mierze cukier i narazie nie mam
problemu z utrzymaniem odpowiednich wartości.
Obserwuj wątek
    • beczek2 Re: Cukrzyca ciążowa 04.03.07, 19:57
      Ja w ciąży też miałam cukrzycę ciążową i powiem szczerze, czasami pozwalałam
      sobie tzw. zakazane produkty (w granicach rozsądku - nie podwyższał mi się
      cukier). Synek urodził się cały zdrowiutki, nie był dużym dzieckiem (co się
      zdarza przy cukrzycach). Jeśli będziesz jadła odpowiednio (mało a często) i
      cukier będzie trzymał się normy nie masz co się martwić. Głowa do góry wszystko
      będzie dobrzesmile))
    • metanira Re: Cukrzyca ciążowa 04.03.07, 19:58
      Ja wprawdzie cukrzycy nie mam, ale z tego co czytałam, zrozumiałam, że może być
      ona niebezpieczna dla dziecka, tylko wtedy, gdy matka nie stosuje odpowiedniej
      diety, przez co cukier nie jest na odpowiednim poziomie. Z Twojego postu wynika,
      że jesteś na diecie i nie masz problemu z poziomem cukru, więc myślę, że nie
      powinnaś się martwić. Przecież właśnie po to bada się kobiety w ciąży pod kątem
      cukrzycy, żeby, w przypadku złych wyników, wyregulować im cukier odpowiednią
      dietą. Nie zamartwiaj się, na pewno wszystko będzie dobrze smile Przecież jesteś
      pod kontrolą lekarza. A właściwie dlaczego nie miałabyś powiedzieć lekarzowi o
      swoich obawach ?
    • slodka.p Re: Cukrzyca ciążowa 04.03.07, 20:21
      Jestem teraz w 26 tygodniu a o cukrzycy dowiedziałam sie dopiero jakieś 2
      tygodnie temu i od tego czasu skrupulatnie pilnuję diety.wiem, że i tak mam
      szczęscie bo testy na glukoze robi sie dopiero w 28tyg.jednak najbardziej
      obawiam sie ze wcześniej mogły nastąpić jakieś zmiany i nieprawidłowości. wiem
      jestem straszną panikarą ale czy nie taka już nasza rola, martwić sie o
      maluszki. Ja tak strasznie kocham już tą moją coreczke!
    • tijgertje Re: Cukrzyca ciążowa 04.03.07, 20:35
      Nie przejmuj sie za bardzo, trzymaj diete, a wszystko bedzie dobrze.
      Najgrozniejsze dla dziecka jest nieprzestrzeganie diety przez mame. Problem to
      nie sama ciaza, tylko sytuacja po porodzie, gdy dziecko pozbawione nagle duzej
      ilosci glukozy we krwi moze miec problemy, ze spiaczka wlacznie.Mialam
      cukrzyce, badania zrobiono po ukonczeniu 24 tygodnia ciazy, nastepnego dnia
      polozna dzwonila ze straszna panika, bo wyniki mialam ponoc okropne. Trzymalam
      bardzo scisla diete, badania powtorzono kilkakrotnie, wszystko bylo ok. Poza
      dieta nie bralam zadnych lekow, ale fakt, diete mialam drakonska. Dziecko
      urodzilam niezbyt duze: chlopiec, 5 dni przed terminem i 3200g, super zdrowysmile
      • elwi71 Re: Cukrzyca ciążowa 05.03.07, 07:56
        Dziewczyny, macie szczęście że teraz robi się takie badania. Mam 16 letnią
        córkę i jak byłam z nią w ciąży to nikt nie zlecał takich badań. Urodziła się z
        wagą 4650 i 62 długa. Prawdopodobieństwo, że mogło to mieć powiązanie z
        cukrzycą pewnie było. Teraz jestem w ciąży i mój ginekolog stwierdził, że na
        test obciążenia glukozą wyśle mnie dużo wcześniej. Trochę się boję ale cóż nic
        nie zmienię. Jakie powinny być dobre wartości rannego badania glukozy?

Pozdrawiam
    • czarna83 Re: Cukrzyca ciążowa 04.03.07, 20:58
      witam w ciazy rowniez miałam cukrzyce brałam insuline ktora co troche była
      zwiekszana bo nie mogłam utrzymac norm,tez sie strasznie bałam o dziecko dlatego
      tez robiłam czesto usg pod wzgledem cukrzycy czy u dziecka nic sie nie
      dzieje.przy porodzie byłam podłonczona do glukozy i co godz badali mi cukier był
      mały,a po porodzie miałam 155 wiadomo przez wysiłek i nerwy.teraz mam slicznego
      synka 10 miesiecznego i jest wszystko ok.u ciebie tez bedzie wszystko dobrze
      zobaczysz nie denerwuj sie pozdrawiam goraco.
    • czarna83 Re: Cukrzyca ciążowa 04.03.07, 21:00
      a cha nie zapomnij to jest wazne zeby jak dziecko sie urodzi zrobili usg główki
      i nerek.
      • slodka.p Re: Cukrzyca ciążowa 04.03.07, 21:40
        To USG główki i nerek to po urodzeniu czy jeszcze w brzuszku?
        • eska762 Re: Cukrzyca ciążowa 05.03.07, 07:08
          ja własnie dzis odbieram wyniki badan, prawdopodobnie tez mam cukrzyce,do
          lekarza ide jutro. Napiszcie prosze jakie miałyscie wartosci po obciązeniu?
          Nerwy mnie strasznie trzymają, ale staram sie nie myslec o najgorszym sad
          • nat10 Re: Cukrzyca ciążowa 05.03.07, 09:43
            a skąd wiesz, że prawdopodobnie masz cukrzycę?Czy są jakieś jej objawy?
            • eska762 Re: Cukrzyca ciążowa 05.03.07, 09:56
              stąd wiem, że mam juz częśc badan i na ich podstawie dostałam taka informacje
              od lekarza. Nie znam sie na tym, to moja pierwsza ciąza i pierwsza cukrzyca smile
              Za chwile jade po odbiór wyników kolejnych badan a jutro ide do lekarza po
              ostateczna diagnoze
            • magda.k8 Re: Cukrzyca ciążowa 05.03.07, 09:59
              witam, jestem już w 32 tyg. ciąży i też mam cukrzycę, na szczęście nie muszę
              wstrzykiwać sobie insuliny, poziom cukru reguluję dietą; kiedy dowiedziałam się
              o chorobie byłam z lekka przerażona, ale teraz wszystko jest ok; badania usg
              wykazały, że moje dziecię jest zdrowe i nie za duże, po prostu trzeba stosować
              dietę i badać poziom cukru; czasami pozwalam sobie nawet na zjedzenie jakiegoś
              słodycza, najważniejsze to nie poddać się panice, pozdrawiam
        • czarna83 Re: Cukrzyca ciążowa 09.03.07, 08:41
          slodka.p usg oczywiscie po porodzie.
    • monia1996 Re: Cukrzyca ciążowa 05.03.07, 10:17
      To jest właśnie problem z internetem - człowiek naczyta sie o możliwych
      komplikacjach i oczywiście wszystkie od razu (w wyobraźni) jego dotyczą.
      Trzymaj dietę, kontroluj cukier, chodź regularnie do poradni. Ja miałam
      cukrzycę w drugiej ciąży (w pierwszej chyba nie, ale to było 10 lat temu i nie
      robiono jeszcze testów przesiewowych). Przez ostatnie dwa miesiące musiałam
      włączyć insulinę, bo pomimo rygorystycznej diety cukry jednak wariowały.
      Urodziłam zdrową i całkiem niedużą (3120 g) córeczkę smile
      Cukrzyca jest najbardziej niebezpieczna na początku ciąży - ale wtedy wystepuje
      raczej nierozpoznana cukrzyca sprzed ciąży. Później problemem może być
      makrosomia, która w przypadku prawidłowo prowadzonej cukrzycy nie powinna sie
      zdażyć. Tak naprawdę "grozi" ci jedynie wcześniejsze zakończenie ciąży w
      przypadku zbyt szybko starzejącego się łożyska.

• elwi71 Re: Cukrzyca ciążowa 05.03.07, 13:02
        Jestem w 10 tyg. ciąży i glukoza na czczo wyszła mi 92. W związku z poprzednią
        ciążą, która była duża (4650 i 62 cm-w 91 roku)lekarz zalecił mi popracować na
        cukrem. Napiszcie czego nie powinnam jeść albo czego wystrzegać ,żeby potem nie
        było kłopotów. Może jest jakiś link poświęcony dietom , i czym grozi cukrzyca
        ciążowa.

Pozdrawiam
        • kamilliaa Re: Cukrzyca ciążowa 05.03.07, 16:28
          Generalnie wyrzuć z diety słodycze i produkty dosładzane, ogranicz soki owocowe
          (pij rozcieńczane z wodą), nie jedz owoców i soków na noc. Zastąp bułki chlebem.
          To na początek - może wystarczy. Z prawdziwą dietą poczekaj do diagnozy.
          Tylko jak przyjdzie pora na badania cukru w 24-28 tygodniu to zrób sobie z
          tydzien lub dwa bez żadnej diety przed tym badaniam. Jedz wtedy to na co masz
          ochotę - bo możesz zaniżyc wyniki i sprawić że nie zdiagnozują ci cukrzycy
          choćbys ją miała. Potraktuj to poważnie, lekarka z poradni cukrzycowej
          powiedziała mi że niektórzy cukrzycy potrafią mieć zdrowe wyniki badań bo tak
          sie ograniczają przed badaniami.

życze dobrych wyników
          Kamila
          • monia1996 Re: Cukrzyca ciążowa 05.03.07, 18:08
            Dokładnie tak. Tym bardziej, że wynik 92 na czczo jest w zasadzie na granicy
            normy. Ja co ciekawe na czczo wyniki miałam rewelacyjne (maksymalnie 85) a
            obciążenie 75 g glukozy wyszło mi fatalnie (po godzinie wprawdzie "tylko" 185
            ale po dwóch 171). A dieta nie jest taka straszna, szczególnie latem i dla
            kogoś kto kocha pomidory tak jak ja smile)))
    • kamilliaa Re: Cukrzyca ciążowa 05.03.07, 16:18
      Nie ma co panikować.
      Dopóki masz cukier w porządku przy samym stosowaniu diety to niczym sie nie
      przejmuj. Co najwyżej sprawdź czy przy tej diecie jesz odpowiednią ilośc
      kalorii i wszystkich niezbednych minerałów. Ja miałam z tym problem - jestem
      jaroszką i przez pierwsze 3 tygodnie stosowania diety cukrzycowej straciłam
      kilogram (ale dziecko przybrało 500g) a przez nastepne 3 nic nie przybrałam
      (dziecko przybrało niecałe 300g) na szczęście znalazłam fajny program na
      babyfit.com - teraz stopniowo przybieram na wadze i dziecko też rośnie, choć
      wolniej niż porzeciętne. Ja niestety biore insuline bo dieta nie wystarczała.
      Dzieki diecie i insulinie dziecko mi wychamowało z wymiarami (plus 3 tygi w 27
      tygodniu, plus 1 tydzień w 33).
      W pierwszej ciąży nie zdiagnozowali mi cukrzycy bo część wyników miałam
      nienajgorszych no i urodziłam dziecko 5350g. Ale i tak miałam farta bo dotkneły
      mnie tylko dwa skutki nieleczonej cukrzycy - makrosomia i wielowodzie, i to oba
      bez negatywnych konsekwencji dla rozwoju dziecka (teraz wygląda na 4 lata choc
      ma niecałe 3).
      Kamila
      • agusia123 Re: Cukrzyca ciążowa 05.03.07, 17:22
        I ja borykam się z cukrzyca. w 28 tygodniu zrobione badania, 50 glukozy wyszlo
        o 18 ponad norme, więc lekarz skierowal na powtorke - 75 g. I te badania wyszly
        b. dobrze. Ale moj lekarz w 31 tygodniu powotorzyl te badania - okazalo się,
        że mam cukrzycę ciążową. Byłam w poradni, dostalam aparacik do mierzenia cukru
        i wytyczne do diety. Ale przyklady diety zaproponowane przez dietetyczke
        dzialaly na mnie jak plachta na byka - szczegolnie po sniadaniu. Po 5 dniach
        widze już, jak mogę to normować - sporo poczytalam. Polecam forum:
        www.mamo-tato.pl/phpbb2/viewtopic.php?t=12880
        • monia1996 Re: Cukrzyca ciążowa 05.03.07, 18:12
          Trzeba po prostu sprawdzić wszystko z glukometrem, bo każdy inaczej reaguje na
          różne produkty. Ja praktycznie musuiałam wyrzucić ziemniaki, mleko, biały ser a
          bez konsekwencji mogłam jeść strączkowe czy kaszę jaglaną. Tak czy inaczej, bez
          aparaciku ani rusz smile
          • nutencja1 a co myslicie o tym 08.03.07, 18:02
            jestem w 16tc i miałam test z obiciażeniem glukoza. Po wypiciu glukozy najpierw
            zlał mnie zimnuy pot a potem usnęłam. Wyniki wszyszłyoględnie mówiąć średnie .
            Lekarz na mnie lkrzyczał ze mi po słodkim spada cukier i ze to jest
            niebezpieczzne dla dzidka ze moze umrzec itp mam trzymac diete cukrzycowa. mam
            nadzieje ze z maluszkiem wszystko bedzie dobrze
            • zazuzina Re: a co myslicie o tym 09.03.07, 09:55
              ja w pierwszej ciąży miałam cukrzycę ciążową i też byłam na diecie w sumie
              wyszło mi na dobre, bo przytyłam niecałe 7 kilo i nie miałam problemów ze
              zrzuceniem wagi chociaż troche brakowało mi słodyczy,
              teraz jeszcze nie robiłam obciążenia glukozą ale z pewnością cukrzycę mam bo
              przy pierwszych wynikach na czczo miałam 113, kupiłam wcześniej glukometr i
              teraz sama sobie będę miezryć cukier do poradni już nie pójdę bo wpoprzedniej
              ciąży musiałam chodzić co tydzień każda wizyta zajmowała mi koło 3 godzin,
              pracodawca się wkurzał ja też i dopiero rósł mi cukier (bo od stresu rośnie jak
              cholera) a babka w poradni za każdym razem mówiła to samo...

ale tak jak pisała już któraś dziewczyna każdy organizm reaguje inaczej, w
              pierwszej ciąży cukier skakał jak szalony po czereśniach a nie skakał po
              sernikusmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka