persyda Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 19.05.07, 10:21 Nie od dziś mówi się żeby korzystac z solarium z umiarem.Tak na dobra sprawę lekarze nie potrafią jeszcze powiedzieć o konsekwencjach opalania się w ciąży bo mogą tego najnormalniej w świecie nie zaobserwować. A skąd wiesz przyszła matko że twoje dziecko w przyszłości nie zachoruje na raka skóry albo inne okropieństwo właśnie z powodu twojego "dobrego samopoczucia "pod lampami? Czy wiemy o wszystkich chorobach, które pojawią się za 10, 20, 50 lat? A czy lekarze o nich wiedzą?Rodzą się dzieci z różnymi schorzeniami skórnymi...Jeśli możemy dmuchać na zimne to czemu tego nie robić...Nie mówię o życiu pod kloszem, ale o zdrowym rozsądku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
polpotworek Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 19.05.07, 12:31 Uwazam ze jesli 1 specjalista na 100 powie ze nie wolno to uznalabym ze nie powinnam. Poza tym jedna z dziewczyn mówila o tym ze promieniowanie zatrzymywane jest przes skórę. Promieniowanie UVA w solarium jest w takiej dawce ze bez problemu penetruje tkankę podskórną(jest to promieniowanie dlugofalowe o wysokiej przenikliwosci) i moze prowadzic do mutacji nawet innych niz skóra organów. Do 10-12 tyg twrza sie organy maluszka i nalezy oszczedzic mu wszelkich niepożadanych czynników. Czy nie warto? Mam czasem wrazenie ze niektóe traktują solarium, duzo kawy, szklaneczkę piwka czy fajki jak loterię...a moze dziecku zaszkodzi a moze nie. Poza tym próbowalyscie opalac sie kiedyś bez okularów? Ok 16 tyg ciązy oczy dziecka reaguja juz na swiatlo wiec dla niego wasze opalanie to tak jakbyscie Wy nie zalozyly okularów. Odpowiedz Link Zgłoś
siasiunia1 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 20.05.07, 00:18 to albo masz strasznie grube powieki albo strasznie cienką skórę jak porównujesz .... Odpowiedz Link Zgłoś
foty.foty Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 08.06.07, 16:08 no i taka prawda Odpowiedz Link Zgłoś
barbie26 ... 20.05.07, 13:24 ja nie opalam się w solarium.Ale ginekolog powiedział mi,że solarium nie jest zakazane w ciąży w II i III trymestrze.nie zaleca sie jednak zbyt częstego korzystania, ponieważ przeciwwskazaniem jest przegrzanie ciała.Nagła zmiana temperatury może być niebezpieczna i spowodować wzrost ciśnienia tętniczego krwi.A to z kolei może stanowić niebezpieczeństwo dla ciąży. nie promieniowanie.Opalanie w ciąży może powodować powstawanie plam i przebarwień na które kobiety w ciąży z powodu zmian hormonalnych są bardziej narażone. Nie lampy są szkodliwe dla dziecka.Także kobiety biorące tabletki antykoncepcyjne i opalające się w solarium mogą dostać plam i przebarwień. Ja biorąc tabletki opalałam się w solarium, moje koleżanki też. Nie dostałam nigdy żadnej plamki. Więc nie wydaje mi się ,że teraz coś by mi się stało gdybym zaczęła sie opalać. Nie robię tego , bo nie mam takiej wewnętrznej potrzeby.Doktor powiedział mi,że solarium nie jest bezwzględnie zakazane w ciąży.Natomiast bezwzględnie zakazana w ciąży jest wizyta w saunie z powodu ryzyka hipertermii. Odpowiedz Link Zgłoś