Dodaj do ulubionych

Test glukozowy

14.03.07, 12:31
Mam pytanie o test glukozowy,ktory mnie czeka niedlugo, -bede
wdzieczna ,jesli ktos mi wyjasni,co ma on na celu i czy jest konieczny w
ciazy.Tyle wiem,ze polega na wypiciu czegos niedobregosad
Obserwuj wątek
    • adamari1 Re: Test glukozowy 14.03.07, 12:34
      konieczny, wykrywa cukrzycę ciążową.
      • adamari1 Re: Test glukozowy 14.03.07, 12:41
        sorry, chcialam cos wiecej napisac, ale mi sie wcisnelo nie to wink
        Nieleczona cukrzyca ciazowa moze prowadzic do wielu groznych powiklan, lacznie z
        wewnatrzmaciczna smiercia dziecka, standardowo natomiast powoduje, ze dzieci
        "słodkich" mam rodzą sie z wagą ponad 4250 g (co kwalifikuje do cesarki).
        Dlatego tez, jako, ze cukrzyca uaktywnia sie najczesciej w 24-28 tc, robi sie
        przesiewowe badanie obciazenia 50 lub 75g glukozy.
        Trudno powiedziec, ze to jest niedobre, bo jest bez smaku wlasciwie, a jedynie
        slodkie jak ulepek. Kupuje sie glukoze w aptece, rozpuszcza sie ja w cieplej
        wodzie i wypija w ciagu 5 min.
        Sa rozne szkoly, czesc lab. przy dawce 50g pobiera najpierw krew na czczo, a
        pozniej po godzinie od wypicia, inne bycia na czczo nie wymagaja.
        Norma jest do 140mg po godzinie od wypicia. Wyzszy wynik kwalifikuje do
        kolejnego badania - z 75g glukozy (bad. na czczo, po godzinie i po dwóch od
        wypicia). Wynik decyduje o skierowaniu do poradni diabetologicznej lub o
        bezstresowej ciazy wink
        • luloo1 Re: Test glukozowy 14.03.07, 12:44
          Obecnie, nawet jeśli I test wyjdzie dobry (z 50 g glukozy), następny (z 75 g)
          należy powtórzyć w 32 tygodniu.To jedno z najnowszych zaleceń diabetyków.
        • oddie Re: Test glukozowy 14.03.07, 14:44
          Ja miałam robiony 2 razy - raz na 50 gram glukozy, drugi na 75g - no nie
          powiem, obrzydliwe to było za każdym razem (można podobno dodać soku
          cytrynowego do glukozy, może wtedy to łatwiej przełknąć). Krew za każdym razem
          pobierano mi 1- na czczo, 2 - po jednej godzinie, 3 - po drugiej godzinie (dwie
          godz. bez jedzenia i picia). Test ma na celu wykrycie cukrzycy ciążowej, która
          może powodować różne komplikacje w rozwoju dzidziusia (nie tylko makrosomię,
          ale też np. podwyższone ryzyko cukrzycy, itp.)

www.gpsk.am.poznan.pl/ptg/rekomendacjacukrzyca.htm
          U mnie na szczęście nie wykazano smile
          • clas_sic Re: Test glukozowy 14.03.07, 15:30
            niektórzy lekarze powoli odchodzą od robienia testu z 50g na rzecz 75g - i
            pobierania krwi 1. na czczo, 2 -po godzinie, 3. po dwóch godzinach. Wynika to
            stąd, że szanse na podwyższony poziom ma 50% kobiet, to żeby ich nie "męczyć" tą
            słodkością dwa razy niepotrzebnie robią tylko to jedno badanie. Każdy lab lub
            lekarz ma inne zalecenia - jedni że na czczo, inni że nie. W czasie tych 2
            godzin nie wolno "spalać" tej glukozy - mnie laborantka pilnowała i sprawdzała
            co 15 minut czy na pewno siedzę grzecznie na korytarzu.

Nikt cięnie zmusi do zrobienia tego badania - ale w trosce o siebie i dziecko
            lepiej je zrobić
    • glazurek Re: Test glukozowy 14.03.07, 15:49
      To wcale nie jest takie straszne.
      Nie trzeba iść na czczo.
      Poza tym weź ze sobą pół cytryny i wciśnij trochę do glukozy z wodą, która
      dostaniesz do wypicia. 4 łyki i po sprawie.
      Weź też fajną książkę ze sobą i poczytaj przez godzinę, gdy będziesz czekać na
      pobranie krwi, bo nie powinnaś nigdzie chodzić - test wyjdzie niewiarygodnie.
    • kamilliaa Re: Test glukozowy 14.03.07, 16:33
      Nie zapomnij cytryny - ułatwia wypicie i nie zwrócenie.
      Poza tym nie stosuj żadnych diet w tygodniu poprzedzającym żeby nie zakłócić
      wyniku.
      Makrosomia to jeden z łagodniejszych objawów nieleczonej cukrzycy. Najgorsze
      jest to ze może ona wywołac niedorozwój i różne wady u dziecka - nie wolno
      sobie odpuszczac tego badania.
      Wiem co pisze bo w pierwszej ciąży miłam nieleczoną cukrzycę - niezdiagnozowaną
      bo przy drugim teście dzieki diecie poprawiły mi sie troche wyniki - i
      urodziłam dziecko ponad 5kg (koszmar), na szczęście zdrowe - miałam podwójne
      szczęście bo pomimo zbyt dużej ilości wód płodowych (to kolejna konsekwencja
      cukrzycy) nie doszło do komplikacji przy porodzie (może wypaść pępowina)
      Teraz jestem na diecie i insulinie i moje drugie dziecko bedzie raczej
      wymiarowe...
      Życze dobrych wyników.
      • pellerynka Re: Test glukozowy 14.03.07, 17:14
        Dziękuję za pomoc,mam nadzieje,że bedzie dobrze,i że bede mogła cos zjeść
        wczesniej (nie funkcjonuję na czczo).Oczywiscie wezme cytrynę w razie
        czego.Pozdrawiamsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka