Dodaj do ulubionych

normalnie mnie potraktowała? podle się czuję...

14.03.07, 16:55
Witam przyszłe mamy!
Dzisiaj byłam u lekarza (Pani dr), która od progu zawołała ,żeby szybko ,bo
ona od rana..pacjentka za pacjentką...zapomniałam nawet o co mam
zapytać,biegiem na fotel...badanie było wyjątkowo bolesne,na dodatek
krzyczała,że się napinam (w moim odczuciu byłam rozluzniona) i ona nie może
wykonac badania, że jakaś mała ta ciąża, ze jak mam pełny pęcherz to ona tej
ciązy nie wyczuje.(pielęgniarka mi tylko powiedziała ze to 7 tydzien.)Lekarz
ograniczyła sie do rzucenia mi tylko paru książeczek o ciązy,skierowała na
badania-morfologia,grupa krwi,glukoza, mocz w tym badanie na toksoplazmozę,
które kosztuje 50 zł - czy któraś z Was także miała wykonywane takie własnie
badanie? Co sądzicie o moim badaniu? Może ja przewrażliwiona jestem i moje
jakies tam pretensje sa nieuzasadnione,ale poczułam się totalnie olana, czy
naprawdę musze iść prywatnie,żeby byc potraktowana jak człowieksad nawet nie
zapytała jak się czuję..To moja pierwsza ciąża...
dziekuję za opinie i pozdrawiam wszystkie mamysmile
Obserwuj wątek
    • jukka5 Re: normalnie mnie potraktowała? podle się czuję. 14.03.07, 17:04
      Radzę zmienić lekarza żeby się nie stresować tym bardziej w ciąży. Ja wolę
      facetów ginekologów, bo też miałam nieprzyjemne wspomnienia z kobietami
      ginekologami. Chociaż może to zależy od konkretnego przypadku.
    • bebe52 Re: normalnie mnie potraktowała? podle się czuję. 14.03.07, 17:12
      Moim zdaniem zostałas bardzo zle potraktowana i ja na twoim miejscu najpierw
      zrobiłabym afere a potem zmieniłabym lekarza.Pozdrawiam
      • sabko Re: normalnie mnie potraktowała? podle się czuję. 14.03.07, 17:22
        zmień lekarza.
    • ingapol Re: normalnie mnie potraktowała? podle się czuję. 14.03.07, 17:39
      co do lekarza to ja bym zmieniła. Tez mam Panią ginekolog, ale jest według mnie
      bardzo dobra, a chodze do niej "państwowo".
      co do toxo to radziłabym zrobic. W moim przypadku wyszło że jestem nią zarażona,
      ale na szczęscie to stara sprawa sprzed ciąży. Byłam jeszcze na konsultacjach u
      lekarza specjalisty. A z toxo nie ma żartów.
      Ja za badanie nie płaciłam. Położna mi powiedziała że kobiety w ciąży maja to
      badanie za darmo, ale już toczyła sie tu dyskusja co do cen tych badań. Może to
      zalezy od kasy chorych, może od kontraktów przychodni z NFZ. Ja należę do
      Mazowieckiej Kasy
      • karolinka1116 normalnie Cie potraktowala 14.03.07, 17:52
        jak zwykle traktuja znudzone rutyniary
        szanuj sioebie i dziecko
        tez przez to przechodzilam
        zbunotwalam sie i jej wykrzyczalam- za co mnie wyprosila, potem znow kazala
        wejsc
        im trzeba troche relfeksji
        bylam iprywanie-duzo lepiej,ale i duzo drozej
        a juz raz za to place...
    • elza78 Re: normalnie mnie potraktowała? podle się czuję. 14.03.07, 18:43
      wykonala wszystkie procedury ktore trzeba wykonac badanie na toksoplazmoze
      chociaz platne jest waznym badaniem
      pewnie jakby odstawila taniec radosci wokol fotela to by swiadczylo o jej
      profesjonalizmie smile
      nie macie innych problemow na prawde??
    • mucha0085 Re: normalnie mnie potraktowała? podle się czuję. 14.03.07, 18:57
      Zmien lekarza i niekoniecznie musisz isc prywatnie,poprostu idz do innego.Ja
      chodze cala ciaze panstwowo,moja lekarka przyjmuje dziennie okolo 30 pacjetek
      ale nigdy nie zostalam tak potraktowana!Zawsze bada mnie delikatnie,a jak boli
      to jest wyrozumiala poniewaz mam problemy z rozluznieniem sie przy badaniu,a no
      i chcialabym zaznaczyc ze naleze raczej do tych upierdliwych ktore o wszystko
      wypytuja po kilka razy i zawsze slysze grzeczna odpowiedz!Umiez ze dobry
      kontakt z lekarzem gin w czasie ciazy daje duze poczucie bezpieczenstwa!Nie
      chce przechwalac mojej gin bo jestem przed rozwiazaniem ale nie moge na nia
      narzekac.Jakbym zostala potraktowana tak jak Ty to bym jej cos powiedziala na
      dowidzenia i tyle by mnie widziala smile
      pozdrawiam
    • perelkaa5 Re: normalnie mnie potraktowała? podle się czuję. 14.03.07, 19:06
      zmień tego lekarza .... Ja miałam bardzo podobnie, chociaż prywatnie. Mój zakład
      pracy płaci praownikom za usługi prywatnej przychodni Medicover... Dwa razy
      byłam u Pani doktor i na trzecią wizytę umówiłam się ju do innej, bo ta
      dokładnie tak samo mnie olewała - byle jak najszybciej ...
    • bemm1 Re: normalnie mnie potraktowała? podle się czuję. 14.03.07, 19:21
      hej..mysle ze ogolnie zrobila ot co powinna...ale nic nie usprawiedliwia ja
      przed takim komentarzami i pospiechem...w koncu to powazna sprawa a nie pryszcz
      na nosie... ja bym poinformwala jej szefa chociazby telefonicznie ze bardzo
      zmartwily cie uwagi lekarza i jego pospiech i nie jestes nawet pewna czy
      wszystko odbylo sie jak nalezy... i zmienila oczywiscie lekarza.. a co
      tam..niech sobie nie mysli, w koncu na sluzbe zdrowia tez nam panstwo
      zabiera... jak taka nieszcezsliwa i zapracowana to niech zmieni zawod...nie
      powinnismy po sobie dac jezdzic.. taka domena zwyklego polaka szaraczka...
      siedziec cicho... i przepraszac ze wymaga jak mu sie cos nalezy... masz prawo
      do troskliwej i uprzejmej opieki... pozdrawiam
      • wrzosowa11 Re: normalnie mnie potraktowała? podle się czuję. 14.03.07, 19:49
        Oczywiście, że potraktowała Ciebie po buracku. To bardzo ważne dla kobiety jak
        lekarz "przyjmuje" jej ciążę. Pamiętam ,że mój "państwowy" gin życzliwie i
        optymistycznie podszedł do mojej ciąży i przyczynił się tym samym do rozkwitu
        mej radości z dzidziusia.Po prostu nie popsuł tej pięknej chwili, kiedy to
        dowiedziałam się, że napewno jestem w ciąży. Twoja ginekolożka niestety
        bezmyślnie i egoistycznie tę chwilę popsuła, bo myślała za dużo o sobie i
        nawale pacjentek.Nic dziwnego, że jest Ci przykro. Powiedziałabym jej, że nie
        życzę sobie takiego traktowania i zmieniła lekarza. Wśród tych , którym się nie
        płaci też są ludzie.Ja swojego gina szukałam długo i też miałam wcześniej
        przykrości ( na szczęście jeszcze nim zaszłam w ciążę ).
        • doral2 Re: normalnie mnie potraktowała? podle się czuję. 14.03.07, 21:43
          dla ciebie to pierwsza, wyczekana ciąża..a dla lekarza któraś tam z
          tysiąca...nie wyczekiwana, nie upragniona...zmień lekarza, ale każdy do którego
          pójdziesz potraktuje twoją ciążę jak którąś z kolei...i na pewno nie padnie
          przed tobą na kolana....zmień lekarza..... ale nie oczekuj rewelacji.....taki
          lajf....niestety..
    • gaazelaa Re: normalnie mnie potraktowała? podle się czuję. 15.03.07, 10:05
      Pani doktor do której chodzę, nie pada na kolana jak wchodzę do gabinetu tylko
      się uśmiecha. Przed badaniem rozciera ręce, żeby nie były zimne. Słucha uważnie
      co mam do powiedzenia, w ciąży pomaga wejść na fotel. Jak przy którymś badaniu
      odczuwam dyskomfort, mówi "już, już, zaraz kończę". Może drobne gesty ale
      dobrze się czuję. Przyjmuje na NFZ.
      Trafiłam do niej po doświadczeniach z poprzednią panią ginekolog, która
      miała "za dużo pacjentek" a jej asystentka wiecznie warczała na kobiety.
    • m-jak-magi Re: normalnie mnie potraktowała? podle się czuję. 15.03.07, 10:30
      niesety dla niej jestes jedna z kilkudziesieciu pacjentek - potraktowala cie
      rutynowo, beznamietnie ale wachowo.
      badania jakie zlecila jak najbardziej OK . toxo bezwzglednie badaj bo zarazenie
      toxo podczas ciazy jest niezwykle niebezpieczne dla plodu. warto wydac te 50 zl
      i miec spokojny sen .
      jesli wizyta u tej lekarki jest dla ciebie dyskomfortem - zmien. dobrze jest
      miec zaufanie do swojego lekarza i poczucie komfortu.
    • enigma21 do elza78 15.03.07, 12:02
      wyobraź sobie ,że innego problemu nie mam jak na razie! baba wepchnęła mi kawał
      żelaztwa nagle i brutalnie , palcami myślałam ,że chce mi jelita wyjąć! nigdy
      nie była za delikatna ale teraz przesadziła tym bardziej ,ze jestem w ciąży.
      byłam w szoku i zachowałam sie jak spłoszone zwierzę... po jej badaniu mam bóle
      brzucha, źle sie czuję, mam stan podgorączkowy. dla mnie najważniejsze jest
      zdrowie mojego dziecka,a nie stać mnie żeby pójść sobie prywatnie.jeśli dla
      Ciebie Twoja ciąża nie była problemem i gdzieś miałaś jak Cię traktują lekarze
      to jesteś po prostu głupia.
    • enigma21 Re: dzięki dziewczyny za opinie!! 15.03.07, 12:15
      Macie racje, muszę zmienić lekarza, bo z tą panią chyba nie dojdę do
      porozumienia..Teraz mi sie przypomniało jeszcze( bardziej mnie to już teraz
      śmieszysmile),że wygoniła mnie za scianę żebym siusiu zrobiła,chociaz wcale mi się
      nie chciało.. spróbujcie zrobić siku kiedy Wam ktoś każe i poganiasmilepodobno nie
      wyczułaby tej ciąży..byłam ostatnią pacjentką, a ona miała spokojnie pół godziny
      żeby mnie przepadać-przyjmowała do 13.00. na koniec tylko z troską spytała czy
      pracuję i jakie studia skończyłam...co to miało do rzeczy?smile
      Kiedy dostałyście pierwsze skierowanie na USG?
      POZDRAWIAM I SERDECZNIE DZIęKI!!
    • enigma21 cd. mojego wątku:) 15.03.07, 12:23
      dodam jeszcze ,że nie miałam robionego USG tylko Pani dr palcami stwierdziła
      ,ze "jakaś mała ta ciąża"-(jestem w 7 tygodniu). naprawdę można tak wczesną
      ciążę palcami wybadać i wydać opinię? pewnie to naiwne pytanie ale koleżanki
      gdzieś około 7 czy 8 tygodnia miały wykonywane USG.
      • justek20 Re: cd. mojego wątku:) 15.03.07, 12:35
        Zmien lekarza czym predzej! W ciazy moga nachodzic Cie rozne watpliwosci,
        zamartwiac sie mozesz jakimis objawami i ktos musi Ci odpowiedziec na pytania,
        rozwiac watpliwosci i powiedziec co i jak. Tym kims ma byc lekarz prowadzacy
        ciaze. Jak od pierwszej wizyty takie wrazenia to ja sobie nie wyobrazam sytuacji
        kryzysowej czy zwyklych nerwow z jakiegokolwiek powodu i braku mozliwosci
        wyjasnienia tege z lekarzem

Moja ginka jest cudowna, mowi mi co i jak, bez owijania w bawelne, mowi co jest
        grozne a co jest tylko moja paranoja, moge zawsze zadzwonic i spytac czy taki a
        taki objaw jest normalny, jak histeryzuje to mi wytlumaczy , ze spokojnie, nic
        si enei dzieje, jak ma watpliwosci to zaprasza an wizyte prywatna albo do
        szpitala w zaleznosci gdzie akurat jest.

Dla mnie najwazniejsze jest to, ze ma czas na zajmowanie sie moim brzuchem i
        rozumie ze dla mnie to pierwsza ciaza wiec poniekad zielona jestem w temacie.
    • anika305 Re: normalnie mnie potraktowała? podle się czuję. 15.03.07, 12:23
      Dlatego właśnie chodzę prywatnie. W pierwszej ciazy nie wytrzymalam tego
      traktowania i dwugodzinnych kolejek do lekarza mimo wczesniejszej rejestracji.i
      od tamtej pory chodze prywatnie o wszystko moge zapytac,wszystko mi powie i nie
      czekam w kolejkach jak sie umowie na 16 to mnie przyjmie o 16.A badania to
      norma, karte ciazy zakladaja przy 2 wizycie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka