Dodaj do ulubionych

3D - opinia mojego lekarza

26.03.07, 18:09
Powiedział, że USG 3D nie jest genetyczne. Ja rozumiem, że badanie genetyczne
na USG to pomiary i dopiero się po nich coś rozpoznaje lub nie, ale 2D to
chyba za mało, żeby wykluczyć wady w rozwoju zarodka 11tc. Chyba nie powinnam
się dać mu zbyć tylko tym badaniem 2D. Jak uważacie?
Mam 28 lat, ale przecież właśnie młode kobiety rodzą większość dzieci z
zespołem Downa, bo się ich dokładnie nie bada...
Co radzicie?
Obserwuj wątek
    • scorpio111 Re: 3D - opinia mojego lekarza 26.03.07, 18:11
      moj lekarz stwierdzil ze USG 3d to wyciaganie kasy od kobiet. dobry poloznik
      stwierdzi wszelkie wady na 2D, a "obrazek" na 3D jest dla matki, aby popatrzyla
      sobie
      • asidoo Re: 3D - opinia mojego lekarza 26.03.07, 18:12
        Trochę pocieszające to, co piszesz Scorpio.
        • dzoanka3 Re: 3D - opinia mojego lekarza 26.03.07, 18:17
          właśnie dziś czytalam na jakiejs profesjonalnej stronie, że do oceny służy
          właśnie 2D, reszta to bajery - link gdzieś tu na forum...
    • yoaha Re: 3D - opinia mojego lekarza 26.03.07, 18:26

byłam na usg genetycznym w 12t.3d. oczywiście 2d, przyznam, że miło było mi
      oglądać maluszka. W momencie, gdy lekarz przełączył na opcję 3d widziałam tylko
      jakieś farfocle. Stwierdziłam, że na takim etapie ciąży lepiej widać na zwykłym
      usg co lekarz zresztą potwierdził.
      • asidoo Re: 3D - opinia mojego lekarza 26.03.07, 18:32
        Cieszę się, że mój lekarz jest uczciwy. Mam nadzieję, że nic mi nie powie, ze
        taki głupi telefon do niego wykonałam z pytaniem o to 3D. Niestety ciotka
        pielęgniarka dowiedziała się od mojej mamy, że jestem w ciąży i już mi pierdół
        nagadała! A mówiłam, żeby nic jej nie mówić do końca ciąży, bo mnie będzie
        prześladowaćsad((((
        • apolka73 Re: 3D - opinia mojego lekarza 26.03.07, 18:58
          Hej, pytalam paru lekarzy - 2D jest bardziej czule, wiarygodne i lekarz wiecej
          z niego odczyta - takze wykona pomiary, by wykluczyc ZD i inne wady. 3D jest
          dla mam, ojcow, babc (przede wszystkim - moja mama sie bardzo wzruszyla) i
          wlasnie cioc. 3D robi sie je najczesciej w polowie ciazy (po 18. TC, ale im
          dalej tym wiecej widac). Buzka synka/córki do albumu albo i caly film. smile
    • magducha78 Re: 3D - opinia mojego lekarza 26.03.07, 19:22
      wszystkie badania potrzebne do oceny stanu zdrowia robione sa na usg 2D a usg
      3D wcale nie jest genetyczne, nie wiem kto ci to powiedzial. to jest bajer na
      którym mozesz sobie pogladac dzieciaka w trojwymiarze.
    • mrowka75 Re: 3D - opinia mojego lekarza 26.03.07, 22:01
      asidoo napisała:
      ale przecież właśnie młode kobiety rodzą większość dzieci z
      > zespołem Downa, bo się ich dokładnie nie bada...

Nie dlatego,ze się ich dokładnie nie bada, tylko dlatego,że młode kobiety rodzą
      więcej dzieci, i choć pomimimo tego,ze odsetek urodzeń dzieci z zespołem downa
      jest mniejszy niż w grupie starszych kobiet, to jednak liczba urodzonych z tym
      zespołem jest większa u młodszych kobiet niż u starszych.

Za każdym, razem miałam dokładnie badaną przezierność i k0ść nosową, rodziłam
      przed 30.
      • marta_st1 3D to dla mamy 27.03.07, 08:47
        żeby obejrzeć sobie dzidziusia, a 2D dla lekarza, bo wtedy lepiej mu ocenić czy
        dziecko prawidłowo się rozwija, a na 3D nie da się tego precyzyjnie zrobić.
        • edzia.79 Re: 3D to dla mamy 27.03.07, 08:57
          oczywiscie bo 2d dziala wedlug mnie na zasadzie przeswietlenia (mozna wniknac wglab ciala)i dlatago mozna wszystko dokladnie zbadac.Obraz 3d to realny wizerunek dziecka.Jedyne co mozana zobaczyc to czy ma rece i nogi smile
          Robilam 3d w 21tc i wszystkie dokladne badania wykonywane byly w 2d.Na 3d lekarz przelaczal zeby zobaczyc plec i buzke.Ale przezycie niesamowite-jak komus nie szkoda kasy to polecam
    • ingapol Re: 3D - opinia mojego lekarza 27.03.07, 08:57
      na którejś wizycie ( ok22 tc) też pytałam swoją gin ( także specjalistka od USG)
      o USG 3D- czy warto itd, powiedziała mi tylko że jeśli nie szkoda mi wydawac
      kasy to mogę iść ale że warto te pieniądze przeznaczyć na lepszy wózek.
      Fakt, ogladałam zdjecia w Internecie z 3D i 4D są bardzo ciekawe, może nie
      jestem aż tak bogata żeby pozwolić sobie na oglądanie przez 5 min dziecka na
      monitorze. Mi wystarczy 2D
      • edzia.79 Re: 3D - opinia mojego lekarza 27.03.07, 09:11
        W pierwszej ciazy nie mialam 3d bo nie bylo jeszcze takich bajerow i lekarz z 2d wszystko dobrze obejzal.
        Tylko na 3d widac buzke dzieciaczka,paluszki,raczki nawet pepowine a nie jakiegos szkieletka smile
        Ale i tak to tylko atrakcja dla rodzicow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka