Dodaj do ulubionych

Dotyczy USG 3D

30.03.07, 10:54
Witam!
Mam dylemacik i wiem,że mi pomożecie.Otóż czy warto robić USG 3D na przełomie
29-31 tyg?W jednym z ośrodków medycznych w moim mieście właśnie zakupiono
super sprzęcior.Badanie 150zł wraz z nagraniem.Robi to jeden z najlepszych
specjalistów w tej dziedzinie.Tym bardziej,że korzystałam z jej doświadczenia
na usg połówkowym(jedynie USG2D).
A teraz kusi mnie na bajer z filimkiem.Jak są wrażenia po tego typu badaniu w
w/w okresie ciąży.
Z góry dzięki za odpowiedzi.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • malgosiaw32 Re: Dotyczy USG 3D 30.03.07, 12:41
      Warto, Warto, Warto!!! wrażenia są niesamowite i super pamiątka
      • vanilla4 Re: Dotyczy USG 3D 30.03.07, 12:47
        u mnie sie to nie sprawdziło w 30tc (choć robił to fachowiec) - już mało co
        widać, ciężko złapać dobry obraz ze względu na małą ilość wód i rozmiar dziecka.
        Natomiast w 20tc wyszło super smile Na szczęście za obecne badanie nie musiałam
        płacic - bo byłabym jeszcze bardziej rozczarowana.
    • isabe Re: Dotyczy USG 3D 30.03.07, 13:00
      ja byłam w 27 tygodniu i trochę byłam rozczarowana, lekarz powiedział że
      dziecko jest juz troche duże i ciezko bedzie je ustawić tak , żebyy np zrobić
      fajne" fotki"wink i fakt widac było, ale spodziewałam się czegos wiecej( moja
      siostra rok temu rodziła i ma fajną fotke buxki dziecka, ale ona była
      wcześniej). Co prawda pomierzył wszystko i posprawdzał, ale przeciez idąc na
      #D każda z nas chce zobaczyc coś wiecej niż na zwykłym USg, np. buźkę dzieckasmile
      • malgosiaw32 Re: Dotyczy USG 3D 30.03.07, 13:09
        To fakt my robiliśmy w 25tc to podobno najlepszy czas i fotki i film wyszły
        super a Malutka chętnie "pozowała" ale jeśli nie byłaś wcześniej to może i tak
        warto spróbować.
        Ciekawa jestem tylko jak te zdjęcia będą się miały do jej faktycznego wyglądu po
        urodzeniu ale to okaże się już wkrótce.
        A może macie jakieś doświadczenia i wiecie czy dzieci na tych zdjęciach są
        faktycznie podobne do siebie?
    • mimarika Re: Dotyczy USG 3D 30.03.07, 13:12
      my zrobilismy sobie takie USG w 30 tyg. Mielismy szczęście - grzeczny Malutki
      tak się ułożył,że wszystko było dobrze widaćsmile) Największe wrażenie wywarło na
      mnie, gdy w pewnej chwili zwrócił twarzyczkę do nas i widziałam Go idealnie.
      Mąż sobie żartuje ze mnie, ale ja jestem przekonana,że malutki jest bardzo,
      bardzo podobny do tatusiasmile)) A na koniec Maleńtas zaczął ssać paluszki lewej
      stópki. Widząc to rozpłakałam się, a mąż i lekarz się śmieli.
      W każdym razie polecam 3DUSG.
    • luka130 Re: Dotyczy USG 3D 01.04.07, 14:15
      Witam. Ja również polecam USG 3D. Miałam takie robione w 31 tc i mam płytke i 2
      zdjecia buźki. Fakt, może dzidzia jest już na tyle duża, że nie mozna zrobić
      zdjęć tak jak by sie chciało, ale to na prawde nie o to chodzi. Dziewczyny,
      przecież na takim USG lekarz jest w stanie sprawdzić dokładnie serce,
      kręgosłup, warge górną, wszystkie narządy i ogólnie stan zdrowia dziecka. Więc
      tak naprawdę dla mnie ważniejsze od tych zdjęć czy płyty jest taka kartka z
      opisem, na której wszedzie jest napisane : prawidłowo. Pozdrawiam.
      • vanilla4 Re: Dotyczy USG 3D 01.04.07, 17:04
        Oj nie zgodzę się kompletnie - USG 3D to bajer dla rodziców - do diagnostyki
        zdecydowanie lepsze jest 2D - każdy lekarz Ci to powie. Podczas badania 2D
        lekarz bada serce, rozszczep podniebienia, narządy. Z tego co pamiętam było już
        o tym kilkakrotnie na tym forum.
        • luka130 Re: Dotyczy USG 3D 01.04.07, 17:50
          A to dopiero bzdury. Do jakich lekarzy ty chodzisz? USG 2D ma prawie każdy
          ginekolog w prywatnym gabinecie i czasami jest problem z ustaleniem nawet płci
          a co dopiero wad rozwojowych. Akurat na ten temamt mnie nie przegadasz. Może
          mylisz pojecia. Jest jeszcze USG 4D takie kolorowe i to owszem jest bajer dla
          rodziców ale 3D - pierwdze słyszę
          • vanilla4 Re: Dotyczy USG 3D 02.04.07, 08:32
            bzdury do kwadratu - poczytaj w sieci i zapytaj lekarza. MIałam kilka razy i
            takie i takie USG u specjalistów (bo były wskazania) i rozmawiałam z nimi na ten
            temat. To że każdy ma usg 2d w gabinecie o niczym nie świadczy - liczą sie
            jeszcze umiejętności (w 16tc lekarz powiedział jaka płeć w naszym przypadku).
            Poszukaj sobie i tutaj wątków na ten temat i poczytaj. Wiem co to usg 4d - nie
            musisz mnie uświadamiać. Wady rozwojowe takie jak rozszczep podniebienia czy
            kręgosłupa diagnozuje się podczas badania 2D (no chyba że lekarz jest
            kiepściutki, również wady rozwojowe narządów - w 20tc bylismy u specjalisty w
            tej dziedzinie i to było podstawowe badanie - dopiero na koniec na moją prośbę
            przeszedł do trybu 3d żeby pokazać buzię małej. A "przegadywać" jak to
            kolokwialnie okresliłas nie mam zamiaru - ani mnie ziębi ani grzeje co myślisz
            - drażni mnie tylko jak ktos banialuki opowiada i innych w błąd wprowadza.
            • aniakonsultantka Re: Dotyczy USG 3D 02.04.07, 09:13
              Oczywiście, że lekarz rozszczepy kręgosłupa i serce bada w 2D. Dziewczyny
              przecież w 3D nie widać wnętrzności!!! Ja byłam na USG "3D" w 21 tygodniu
              ciąży. Lekarz całe badanie przeprowadzał w 2D, wyrażnie było widać kręgosłup,
              serduszko i wszystkie inne wnętrzności. Funkcję 3D włączył na koniec i wtedy
              zobaczylismy pupke i plecki ale z zewnątrz (buźke schowałasmile)!!! Zadnych
              wnętrzności na 3D nie widać.
              • nat10 Re: Dotyczy USG 3D 02.04.07, 09:18
                przezierność karkową tez się bada w 2d,a 3d to bajer.U nas podobnie w 21
                tyg,pobadał,a potem przełączył na 3d.
            • luka130 Re: Dotyczy USG 3D 02.04.07, 10:20
              Ja ciebie nie obrażam. To po pierwsze. Nie neguje lekarzy do których chodziłaś.
              Nie zamierzam tez opowiadać Ci swoich przykrych doświadczeń z ciążą. Skoro
              jestes przekonana do swoich racji to ok. Trzymaj się .
              • vanilla4 Re: Dotyczy USG 3D 02.04.07, 10:47
                a czy ja twierdzę, że mnie obrażasz? Pomijam fakt stwierdzenia "bzdury" co do
                mojej wypowiedzi - nie wymagam również od Ciebie żadnych opowieści (???) na co
                mi one. Nie zgadzam się w kwestiach merytorycznych z Tobą ot co. Uważam, że
                jeżeli ktos tak autorytatywnie jak Ty neguje zdanie adwersarza to musi wiedzieć
                co mówi.

Piszesz: "Nie neguje lekarzy do których chodziłaś." - a co innego zrobiłaś w
                pierwszym poście do mnie? I tak - jestem przekonana co do swoich racji.
          • aniakonsultantka Re: Dotyczy USG 3D 02.04.07, 09:25
            Usg 2D ma prawie każdy ginekolog ale nie każdy ma tak dobry i czuły żeby
            dokładnie wszystko zbadać. Ja chodzę na regulare badania z NFZ i tam maja usg
            jakie maja. Serca dokładnie na nim nie da się zbadać bo jest za mało czułe - po
            prostu starszej generacji sprzęt. A USG 3D i 4D to jest to samo (3D trojwymiar,
            4D trójwymiar w czasie). Mój lekarz mówił o USG 3D a jak włączył taką funkcję
            to na ekranie pisało że włączona funkcja 4D.
          • edit38 Re: Dotyczy USG 3D 02.04.07, 09:43
            luka130 nie masz racji bo to właśnie Ty coś pomyliłaś na usg 2d lekarz jest w
            stanie sprawdzić wszystkie pomiary a to że ma problem z rozpoznaniem płci może
            się wiązać z tym że dziecko jest źle ułożone i nic nie widać lub jest to lekarz
            niedoświadczony. A to że 4d to jest usg kolorowe to już zupełnie pomyłka (3d też
            może być kolorowe). USG 2d jest to obraz płaski, USG 3d to obraz trójwymiarowy a
            USG 4d dodaje do trójwymiarowego obrazu ruch w czasie rzeczywistym.
            przesyłam linki do galerii zdjęć zrobionych w 2d i 3d od razu na nich widać
            różnicę i dlatego uważam że 3d i 4d to bajer dla rodziców a jeśli lekarz jest
            dobry to wystarczy mu 2d
            usg 2d hrynek.cba.pl/usg2d1.html
            usg 3d hrynek.cba.pl/usg3d1.html
            • malgosiaw32 Re: Dotyczy USG 3D 02.04.07, 15:46
              Dokładnie tak.Do oceny rozwoju i pomiarów płodu lekarze używają USG2d.
            • ewbert Re: Dotyczy USG 3D 02.04.07, 21:05
              Super linki, dzięki wiem teraz czego mogę sie spodziewac na 3d.
              Pozdrawiam
              Ewa i Bliźniaki smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka