03.04.07, 10:07
Pracuje w szkole. Poród przewidziany jest na 30 września i w związku z tym od
1 wrzesnia planuję iść na zwolninie. Ktos mi zasugerował, że ten miesiąc
wliczą mi do urlopu macierzyńskiego. To chyba jest jakas bzdura? Jak mozna mi
cokolwiek doliczać, jesli jeszcze dziecka nie będzie na świecie?
Mam rację?
Obserwuj wątek
    • aka79 Re: Pytanie 03.04.07, 10:11
      To chyba zależy od lekarza, jak on napisze, niekoniecznie musi tak być
    • adamari1 Re: Pytanie 03.04.07, 10:18
      częśc macierzynskiego mozna wizac przed porodem, poczytaj sobie kodeks pracy
      • adamari1 Re: Pytanie 03.04.07, 10:19
        i nie "doliczą" a "wliczą" w macierzyński
        • edzia.79 Re: Pytanie 03.04.07, 10:23
          to nie musi byc macierzynski.niech lekarz ci wystawi L4
          • atenette Re: Pytanie 03.04.07, 10:28
            Jezeli masz bezproblemowa ciaze i nic sie zlego nie dzieje to raczej nie
            dostaniesz L4 w ostanim miesiacu ciazy, zgodnie z kodeksem pracy mozna juz
            wtedy bowiem wziac urlop macierzynski.
            W UK gdzie mieszkam urlop macierzynski mozna juz wziac od 29 tygodnia ciazy.
            • net79 Re: Pytanie 03.04.07, 10:37
              Urlop macieżyński można rozpocząć na dwa tyg. przed planowanym terminem porodu.
              Do tego czasu lekarz może zechciec ci wystawić zwolnienie, a po tym okresie,
              niby nie powienien, ale wszystko zalerzy od lekarza..
        • adamari1 Re: Pytanie 03.04.07, 10:26
          art 180 paragraf 3
          Co najmniej 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego mogą przypadac przed przewidywaną
          data porodu

paragraf 4
          Po porodzie przysługuje urlop macierzyński niewykorzystany przed porodem az do
          wyczerpania okresu ustalonego w paragrafie 1 i 2 (16 tygodni macierzyńskiego
          przy 1-wszym dziecku, 18 tygodni przy kolejnym dziecku, 26 tygodni w przypadku
          porodu mnogiego, itp)
          • kociaczek22 Re: Pytanie 03.04.07, 10:31
            Hm
            Może gin pójdzie mi na ręke z tym L4
            Co wizytę pyta mnie, czy chcę zwolnienie, mimo że nic mi nie dolega
    • azi77 Re: Pytanie 03.04.07, 22:02
      Jeśli pracujesz w szkole to możesz wziać L-4 na wakacje . Wówczas twój
      macierzyński wydłuzy się o jakieś 6 tygodni. To jest tak jakbyś korzystała z
      urlopu wypoczynkowego, który nauczycielom przypada na czas lica i sierpnia.
      Warto o tym pomyśleć, zawsze to trochę dłużej z dzidziusiem.
      pozdrawiam i gratuluję!
    • filmonrob3 Re: Pytanie 04.04.07, 08:23
      hej. ja mam termin na 29 wrzesnia smile, a co do tojego pytania to wiekszosc
      odpowiedzi jest prawidłowa .Gink. moze sie wachac wystawic Ci zwolnienie do
      konac czyli do 30 wrzesnia , ale spokojnie moze wystawic chociaz na 2 tygd.
      pózniej idz do internisty po zwolnienie np. złe samopoczucie (wystawiaja
      chętniej , bez ryzyka odsyłania Cie na urlop macierzynski na który moze i mam
      prawo odesłac Cie twój ginek.). Rade dostałam od znajomych które tak robiły i
      nie miały z tym żadnego problemu i tak ten urlop jest krótki więc szkoda
      każyego tygodnia .Pozdr.
      • mijar Re: Pytanie 04.04.07, 11:25
        Skorzystanie z urlopu macierzyńskiego przed terminem porodu (faktycznym
        urodzeniem dziecka, a nie hipotetycznym terminem wyliczonym z OM) jest
        przywilejem, a nie obowiązkiem, i nikt nie ma prawa zmuszać do wzięcia urlopu
        macierzyńskiego, zwłaszcza, że jego udzielenie następuje na wniosek. Ginekolog,
        jeżeli oczywiście sa wskazania, a wskazaniem do zwolnienia jest niezdolność do
        pracy, może Ci wystawić zwolnienie, nawet po 30 września, gdyż termin porodu to
        termin urodzenia dziecka, a nie termin hipotetycznie wyliczony. Ginekolog nie
        ma prawa wysyłać nikogo na urlop macierzyński, bo urlop macierzyński dostaje
        się na wniosek, Twój wniosek, a nie ginekologa. Dziewczyny poczytajcie
        przepisy, kodeks pracy, rozporządzenia wykonawcze i nie dajcie sie zbywać
        lekarzom. Oczywiście jak są problemy z nieznającym przepisów prawa
        ginekologiem, należy iść po zwolnienie do internisty, czy jakiegokolwiek innego
        lekarza. Żaden ginekolog nie ma prawa odmówić zwolnienia, jeżeli są ku temu
        wskazania, bez względu na to, czy jest to przed, czy po termninie.
        • joasija Re: Pytanie 04.04.07, 11:38
          Tak tak!! Mijar ma racje!! Jestem w 33 tygodniu i ostatnio lekarka wypisala mi
          zwolnienie do konca kwietnia, potem bedziemy przedluzac do porodu..Poszlam do
          kadr i pytalam co i jak...Powiedziano mi ze w szpitalu przy wypisie nalezy
          przypilnowac aby tam zaznaczyli ze od dnia porodu ma byc urlop maciezynski
          naliczany./.No i ufam że tak faktycznie jest...
    • monikaa13 Re: Pytanie 04.04.07, 11:41
      idz n azwolnienie, jezeli dostaniesz zwolnienie od lekarza to bedziesz na
      zwolnieniu a nie na macierzynskim

u mnie bylo tak dostalam zwolnieniedo 10 tego dnia po terminie, niestety corce
      sie nie spieszylo, wiec poszlam do lekarza po nastepne zwolnienie, ale on
      powiedzial ze teraz juz mi nie da zwolnienia tylko urlop macierzynski, a corka
      pojawila sie za dwa dni wiec te dwa dni przed porodem mialam jako macierzynski

ale miesiac to przesada i nikt ci tego nie policzy jako urlop jak bedziesz
      miala zwolnienie nie sluchaj takich opini
    • ewcia1980 Re: Pytanie 04.04.07, 11:45
      ja rowniez pracuje w szkole.
      córke urodziłam 16.10. od wrzesnia juz nie pracowałam i wcale przez to nie
      skrócił mi sie urlop macierzynski.
      zreszta od połowy czerwca byłam na L4 i po macierzynskim doliczono mi jeszcze 6
      tygodni zaległego urlopu wypoczynkowego.
      a macierzynski skonczył mi sie 2 kwietnia crying
      pozdrawiam
      Ewelina
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka