Dodaj do ulubionych

urlop macierzyński

17.05.03, 08:43
Mamuśki może wiecie na jakiej podstawie wypisują lekarze przedterminowo
urlopy macierzyńskie. Znalazłam w kodeksie pracy że pracownica może pójść
wcześniej na ten urlop, z czego wynika że nie musi. Mam za tydzień termin
porodu, a w poniedziałek wizytę u ginekologa, który już zasugerowł wypisanie
takiego urlopu. Szkoda mi każdego dnia, tym bardziej że wracam do pracy za te
4 miesiące. Czyżby lekarz nie mógł przedłużać zwolnienia nawet po terminie
porodu. Paranoja !!!!!!
Obserwuj wątek
    • anakon Re: urlop macierzyński 17.05.03, 09:40
      Ginekologa musisz sobie darowac, rownie dobrze mozesz chodzic w ciazy jeszcze
      3tyg...i co wtedy??Nie musisz brac macierzynskiego przed, znajdz co predzej
      jakiegos interniste czy neurologa lub laryngologa i oni wypisza Ci zwolnienie,
      np na bol kregoslupa...a w zwiazku z ciaza kod i tak bedzie mowil o 100% jak
      dla kobiety w ciazy, niech Ci wypisza takie zwolnienie na np. 10dni, zeby juz
      profilaktycznie skonczylo sie po terminie, jesli urodzisz wczesniej to
      zwolnienie sie anuluje samo, jesli nie to wezmiesz kolejne...ja wlasnie tak
      zrobilam i jestem juz po terminie, a jesli bede przed porodem w szpitalu to juz
      niestety szpital wystawi urlop macierzynski do porodu...niestety
      • doris73 Re: urlop macierzyński 17.05.03, 16:14
        To wszystko zalezy od lekarza, skoro nasz kochany rzad skrocil urlop
        macierzynski to szkoda kazdego dnia. Jezeli nawet wystawi Ci zwolneinie na
        okres dluzszy a w tym czasie urodzisz, to macierzynski i tak liczy sie od dnia
        porodu. Mysle, ze jezeli poprosisz lekarza o wystawienie jeszcze zwolnienia to
        nie pownien robic przeszkod, ale roznie to bywa...
    • zelmerek1 Re: urlop macierzyński 18.05.03, 09:04
      Właśnie tak mam zamiar zrobić poproszę ginekologa o przedłużenie urlopu jak się
      nie zgodzi będę coś kombinować. Dzięki za rady. Może jeszcze ktoś się odezwie.
      • zosia888 Re: urlop macierzyński 18.05.03, 10:01
        Ja przed porodem bylam kilka dni w szpitalu na patologii ciazy, a urlop
        macierzynski liczyl mi sie dopiero od dnia porodu. Wiec pewnie zalezy to tez od
        szpitala.
    • agusiek1 Re: urlop macierzyński 23.05.03, 18:50
      czesc dziewczyny,
      z tego co czytalam gdzies to lekarz ginekolog podobno nie powinien wystawiac
      przez dwa tygodnie przed porodem zwolnienia ale wyslac pacjetke na macierzynski
      (nasze państwo dba o to aby za dlugo nam nie placic skracajac nam po porodzie
      macierzynski ).
      Wyjscie jest takie obliczyc sobie dwa tygodnie od terminu (u mnie to bedzie
      25.06) i zadbac o to aby poprzednie zwolnienie skonczylo sie np. 23 czerwca i
      24 czerwca pojść na zwolnienie do rozwiązania. Czy w/g was takie rozwiazanie
      bedzie ok ?
      Przy tym mam pytanie czy ginekolog moze dac najwyzej dwa tygodnie zwolnienia
      czy rowniez wiecej. Jak do tej pory chodze jeszcze do pracy i najdluzsze
      zwolnienie jakie mialam to 2 tygodnie.
      Pozdrawiam
      Aga z 33 tygodniowa dzidzia
      • ewa291 Re: urlop macierzyński 23.05.03, 19:00
        A moja ginekolog wypisala mi zwolnienie i powiedziala ze przeciez to nie na
        ciaze tylko na choroby i zagrozenia z nia zwiazane -dostalam je do dnia terminu
        a pozniej mam sie zglosic do szpitala z powodu cukrzycy ciazowej ktora mi
        stwierdzono
        • anfido Re: urlop macierzyński 25.05.03, 15:09
          Dziewczyny !!! Co wy kombunujecie!!! Kodeks pracy wyraźnie mówi, że kobieta
          ciężarna MOŻE iść na urlop macierzyński wcześniej. Znaczy to tylko tyle, że
          zależy to od was czy chcecie iść na niego wcześniej czy od dnia porodu. Szkoda
          każdego dnia i nie radzę na niego iść wcześniej. Każdy dzień z dzieciątkiem
          jest na wagę złota, tym bardziej, że teraz urolp jest skrócony.
          Gdy byłam w pierwszej ciąży (teraz oczekuję drugiego bąbelka)słyszałam
          pogłoski, że to podobno zus męczy lekarzy, aby wysyłali kobiety wcześniej na
          urlopy ?!?!?!? Jeżeli nie możecie dostać zwolnienia od swojego ginekologa, na
          pewno znajdzie się lekarz jakiejś innej specjalności, który takie zwolnienie
          wam wypisze.
          Pozdrawiam, Anfido ( mama Filipka 11.02.02)
        • tamcia Re: urlop macierzyński 26.05.03, 07:49
          U mnie w pracy trzy kolezanki są w ciąży i ciągną zwolnienia prawie od
          początku. Pracujemy w bardzo nerwowej atmosferze i cały czas są jakieś zadymy,
          po co więc dziewczyny mają narażać siebie i dziecko. Nie wiem jak jest u was w
          pracy, ale wydaje mi się, że nie ma co na siłę pracować do samego rozwiązania -
          nie jestem jakimś leniem i nierobem, ale wydaje mi się, że dla dobra dziecka
          lepiej co najmniej miesiąc przed rozwiązaniem odpocząć sobie w domu i się
          odstresować.
      • umasumak Re: urlop macierzyński 26.05.03, 12:51
        Witaj!
        Mniej więcej od 6 miesiąca jestem cały czas na zwolnieniu od ginekologa. W tym
        czasie chodziłam na wizyty co 3 tygodnie i własnie na takie odstępy miałam
        wypisywane zwolnienia. Teraz chodzę co 2 tygodnie i mam wypisywane
        dwutygodniowe zwolnienia. Niestety nie potrafię Ci powiedzieć na jak długi
        okres lekarz może wystawić zwolnienie. Najlepiej go zapytać.
        • anna223 Re: urlop macierzyński 26.05.03, 13:27
          Witam,
          Nie wiem jaki jest okres graniczny. Jakkolwiek słyszałam o trzech tygodniach.
          Życie zweryfikowało to co słyszałam, bo sama dostałam zwolnienie od mojego
          ginekologa na pełny miesiąc, generalnie do terminu następnej wizyty. Więc nie
          dajcie się dziewczyny tylko znajdźcie lekarza, który nie będzie wymyślał
          jakichś bzdur!
          • magdzik221 Re: urlop macierzyński 26.05.03, 13:46
            A ja moje drogie panie jestem juz 4 dni po terminie i niestety po terminie
            porodu nie można brac juz zwolnienia lekarskiego ( przynajmniej od ginekologa)
            i trzeba wykorzystywac urlop macierzyński- chamstwo ale tak jest wiem bo
            specjalnie dzwoniłam do ZUS-u i sie pytałam- natomiast przed samym porodem jak
            jeszcze jest czas do przewidywanego terminu to nie trzeba brac macierzyńskiego,
            można byc na zwolnieniu. Ja byłam przez całą ciążę na zwolnieniu i nikt sie do
            mnie nie przyczepiał.
            Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka