delicja11 Re: Pierwsze dziecko po 30 - tce... 13.04.07, 21:25 za szybko sie wysłało... Mam pytanie do osób , które rodziły po 33 roku życia pierwsze dziecko . Czy miałyscie badania prenatalne? cZy to juz , że tak powiem ostatni dzwonek? Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: Pierwsze dziecko po 30 - tce... 13.04.07, 21:30 ja nie - ale mam dwie koleżanki które urodziły po dwójce dzieci własnie po 33 rż. Ciąże przebiegały świetnie, porody także. Badania prenatalne takie same jak u każdej ciężarnej. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
kasian00 Re: Pierwsze dziecko po 30 - tce... 13.04.07, 21:33 Miałam robione tylko USG prenatalne, żadnych inwazyjnych badań nie miałam. Mam 35 lat i 3 miesiące temu urodziłam pierwsze dziecko. Koleżanka pierwsze dziecko urodziła gdy miała 37 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
kasian00 Re: Pierwsze dziecko po 30 - tce... 13.04.07, 21:36 dodam,że całą ciąże czułam się świetnie (ćwiczyłam ,jeździłam na rowerze,a w 7 miesiącu chodziłam po Tatrach) żadnych typowo ciążowych dolegliwości nie miałam! W ogóle nie czułam że jestem w ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
metanira Re: Pierwsze dziecko po 30 - tce... 14.04.07, 12:49 Ja we wrześniu skończę 32 lata, a w lipcu urodzę pierwsze dziecko. Zrobiłam tylko usg genetyczne, wyniki były bardzo dobre i już żadnych innych badań nie robiliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
mia44 Re: Pierwsze dziecko po 30 - tce... 15.04.07, 15:14 Urodziłam mając 33 lata i 3 dni i nie miałam żadnych badań. Nawet mi nie proponowano. Wszystko poszło znakomicie i urodziłam zdrową córeczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
delicja11 Re: Pierwsze dziecko po 30 - tce... 13.04.07, 21:35 uff , to mnie uspokoiłyście , naczytałam się o inwazyjnych badaniach itp. , nie jestem jeszcze w ciąży , ale rozpoczynamy starania Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla4 Re: Pierwsze dziecko po 30 - tce... 14.04.07, 11:37 wczoraj skończyłam 33 lata ) Czekamy na naszą córeczkę - urodzi się w maju. Udało się od pierwszego podejścia - co do badań miałam robione tylko USG genetyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla4 Re: Pierwsze dziecko po 30 - tce... 16.04.07, 07:57 no i żeby byc całkiem uczciwym (zapomniałam o tym) lekarz nas namówił na test PAPPA (namawiali kazdego bez wzgledu na wiek - wiadomo kasa) - ale żałuję że robiłam i przy następnej ciąży na pewno się nie zdecyduję. Odpowiedz Link Zgłoś
novanka Re: Pierwsze dziecko po 30 - tce... 13.04.07, 21:48 Ja urodziłam pierwsze dziecko mając 33 lata. Nie miałam żadnych badań prenatalnych, ale USG w 12 tyg ciąży robione przez świetnego fachowca. Na podstawie tego usg lekarz uznał, ze nie ma potrzeby robienia dodatkowych badań. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelkax Re: Pierwsze dziecko po 30 - tce... 20.04.07, 23:22 A USG w ciąży to nie badanie prenatalne??? Prenatalne oznacza, że w trakcie trwania ciąży, więc każde badanie usg wykonane dziecku to jest badanie prenatalne. Sporo osób myli ogólne badania prenatalne z badaniami inwazyjnymi... Odpowiedz Link Zgłoś
ika1 Re: Pierwsze dziecko po 30 - tce... 13.04.07, 23:11 pierwsze dziecko urodzilam w wieku 33 lat i nie chcialam badan prenatalnych,bo i tak nie bylabym zdolna do usuniecia niepelnosprawnego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz56 Re: Pierwsze dziecko po 30 - tce... 15.04.07, 10:09 w maju urodzę 3 dziecko ,mam 34 lata robiłam tylko usg genet u roszkowskiego- dziecko zdrowe Odpowiedz Link Zgłoś
kasia191273 Re: Pierwsze dziecko po 30 - tce... 15.04.07, 17:09 urodziłam mając skończone 33 lata nie robiłam ani przezierności, ani badań genetycznych z krwi tylko dwa razy usg - w 12. i 20. tygodniu, bo taka jest norma tu w Holandii dodam, że tu uchodzę za młódkę, bo kobiety rodzą na ogół po 35-tce Odpowiedz Link Zgłoś
aurelkax Re: Pierwsze dziecko po 30 - tce... 20.04.07, 23:26 Żadnego badania USG też nie zrobiłaś? Nie chodzi o usuwanie dziecka, tylko o to, że jeśli sie np. okaże, że dziecko ma wadę serca, to wtedy wiedząc to urodzisz je w specjalistycznej klinice, gdzie natychmiast po porodzie zajmą sie nim specjaliści, jak będzie trzeba poddadzą operacji i uratują... Jest sporo wad, które mozna wykryc w badaniach USG, a które w porę zdiagnozowane mogą zapobiec kłopotom maluszka po urodzeniu... Odpowiedz Link Zgłoś
agniesia1973 Re: Pierwsze dziecko po 30 - tce... 15.04.07, 21:18 Urodziłam synka w Walentynki a 8 marca skończyłam 34 lata. Miałam zrobiony test zintegrowany. Odpowiedz Link Zgłoś
delicja11 Re: Pierwsze dziecko po 30 - tce... 16.04.07, 09:24 a co to ten test zintegrowany? Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Pierwsze dziecko po 30 - tce... 16.04.07, 09:24 ja pierwsze dziecko urodzilam tuz przed 33. urodzinami, drugie bedzie juz po 35. za kazdym razem robilam badanie przziernosci karkowej razem z testem z krwi (w tym samym dniu). ja tez nie bralam pod uwage aborcji, gdyby byly wady genetyczne, ale porozmawialam z lekarzem i mnie przekonal, zeby badania zrobic. wprawdzie daja one TYLKO prawdopodobienstwo wystapienia wad (u mnie oba badania wyszly bardzo korzystnie , ale w sytuacji, gdyby bylo duze prawdopowodbienstwo wad genetycznych, to wtedy USG polowkowe robi sie specjalnie BARDZO dokladnie, zeby szukac wszelkich mozliwych chorych organow. bo wtedy mozna leczyc jeszcze przed urodzeniem, lub tuz po. tak jest praktykowane w niemczech. przy dobrych wynikach badan tez robi sie dokladne usg polowkowe, ale jednak nie uwaza sie tak bardzo na mozliwe wady kazdego organu. Odpowiedz Link Zgłoś
jowelia Re: Pierwsze dziecko po 30 - tce... 22.04.07, 19:14 witam a ja rodziłam trzecie dziecko mając 40 lat. Byłam pełna optymizmu, żadnych badań nie robiłam. czułam się dobrze. Córeńka zdrowa. To mój największy mały skarb. Starsze skarby trochę starsze. Badań nie robiłam, bo wiedziałam, ze i tak to dzieciątko kocham i będę kochać. Może jestem głupia, ale takie ma mam przekonania. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cahir4 Re: Pierwsze dziecko po 30 - tce... 23.04.07, 00:59 Pierwsze 2 msc przed 34. urodzinami, drugie 2 msc po 36. Obydwoje za pierwszym podejściem. Robiłam standardowe badania ciążowe, tylko dodatkowo w 12. tyg. przezierność karkową zbadałam, ale bez testu PAPPA. O badaniach nieinwazyjnych niewiele wtedy wiedziałam, inwazyjnych nie brałam pod uwagę ze względu na ryzyko. Wolałabym oczywiście wiedzieć, gdyby coś miało być nie w porządku, ale kochałam dzidziusia i wiedziałam, że będę kochać tak czy inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś