Dodaj do ulubionych

Astygmatyzm a dziecko ?

20.04.07, 13:59
Wiem ,że z tym pytaniem powinnam sie zwrócić do lekarza , jednak moze któraś z
Was zna ten problem , mój mąż ma astygmatyzm , jakie jest prawdopodobieństwo
że dzidziuś odziedziczy tą chorobę ? Pytam bo mąż ma brata , który ma oczy
zupełnie zdrowe, od czego to zależy ?

smutna...
Obserwuj wątek
    • ulinka123 Re: Astygmatyzm a dziecko ? 20.04.07, 14:14
      Akurat mam swieze doswiadczenia: niestety astygmatyzm jest dziedziczny. Ja mam
      krotkowzrocznosc razem z niewielkim astygmatyzmem, maz oczy zupelnie zdrowe, no
      a nasza corka (lat 8) wlasnie zaczela nosic okulary. "Odziedziczyla" moje obie
      przypadlosci, a okulista na wizycie w zeszlym tygodniu od razu zapytal czy ktos
      w bliskiej rodzinie ma astygmatyzm, bo to dziedziczne.
      • ulinka123 Re: Astygmatyzm a dziecko ? 20.04.07, 14:19
        A od czego to zalezy to nie wiem, to chyba loteria genowa, bo moja siostra tez
        ma zdrowe oczy. Ja jedna przejelam chorobe po naszej mamie.
        • issy25 Re: Astygmatyzm a dziecko ? 20.04.07, 16:54
          Astygmatyzm, owszem jest dziedziczny, ale masz 50 % szansy ze Twoje dziecko nie
          będzie mialo tej wady. Ja odziedziczylam astygmatyzm po mamie, ale moja siostra
          już nie. Jej córka ma również zdrowe oczy, więc chyba nie ma się co martwić na
          zapas. Choroby genetyczne, dziedziczne to dokladnie tak jak w loterii, więc
          naprawdę nie martw się, macie bardzo duże szanse że wasze dziecko będzie mialo
          zdrowe oczka, i tego wam zyczę oczywiście smile
          • lusia701 Re: Astygmatyzm a dziecko ? 20.04.07, 17:44
            Dziękuje za słowa otuchy , jednak jak każda przyszła mama chce aby jej dziecko
            było zdrowe . smile
            • kaska_b77 Re: Astygmatyzm a dziecko ? 20.04.07, 18:10
              Astygmatyzm to nie tragedia. Ja mam astygmatyzm, na codzień o nim zupełnie nie
              pamiętam i nawet się nie zastanawiam, czy moja córka będzie miała, czy nie.
              Naprawdę, są o wiele poważniejsze schorzenia.
              • issy25 Re: Astygmatyzm a dziecko ? 21.04.07, 11:55
                kaska_b77 , calkowicie się z Tobą zgadzam że to nie tragedia. Ja również mam
                astygmatyzm i raczej nie przeszkadza mi on w normalnym funkcjonowaniu. A to że
                każda mama chce aby jej dziecko bylo zdrowe, to chyba normalne. Ale wiesz ze
                prze tym postem wogole się nie zastanawialam nad tym czy moje dziecko to
                odziedziczy po mnie. Jakoś nawet nie przyszlo mi to glowy. Może wlaąnie dlatego
                że nie myśle codziennie że mam astygmatyzm i calkowicie o tym zapominam. Tylko
                badania okulistyczne mi to przypominaja smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka