Dodaj do ulubionych

kłopoty z sercem

30.04.07, 14:25
Czy któraś miała w ciąży problemy z sercem polegające na wypadaniu płytki
zastawki serca? Lekarz podejrzewa właśnie ten objaw i uspakaja, że to taki
urok serca, które w ciąży się inaczej układa i inaczej pracuje. Ale to
kompletnie paraliżuje, boli, nie można oddychać i łapią skurcze serca. Czy
macie jakieś porady, jak przetrwać do końca ciąży z takimi bólami???
Obserwuj wątek
    • atenette Re: kłopoty z sercem 30.04.07, 15:09
      Ja dowiedzialam sie, ze mam ta przypadlosc (tzw. Zespol Barlowa
      pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_Barlowa) juz jakies 4 lata temu,
      wlasnie przez okropne bole jakie odczuwalam. Nie wiem co powiedzial ci lekarz,
      ale to raczej nie ma nic wspolnego z ciaza, bo przewaznie sie z tym rodzi i
      najczesciej nie wie sie nawet, ze sie na to choruje. Kiedy zespolowi temu
      zaczynaja towarzyszyc bole bardzo czesto przyczyna tego jest bardzo niski
      poziom magnezu. Tak bylo wlasnie u mnie. Cale lata nie wiedzialam, ze jestem
      chora, a kiedy zaczelam odczuwac te straszne bole okazalo sie, ze mam bardzo
      niski poziom magnezu. Lekarz jedyne co mi przepisal to magnez wlasnie i
      szczerze mowiac juz nie pamietam kiedy ostatnim razem mnie bolalo.
      Wiem jednak co czujesz. Te bole sa o tyle okropne, ze ma sie wrazenie jakby sie
      umieralo. Mnie najczesciej lapaly w nocy i zdarzalo sie, ze przez 10 min. nie
      moglam sie ani ruszyc ani oddychac bo tak mnie ten bol paralizowal. Nie raz
      plakalam i nie raz chcielismy wzywac karetke myslac, ze to atak serca.
      Niestety oprocz wspomnianego przeze mnie magnezu nie mam dla ciebie zadnej
      rady sad.
      • migotka_bober Re: kłopoty z sercem 30.04.07, 17:38
        u mnie wykryl lekarz Zespol Barlowa 10 lat temu,bylam nastolatka, zle sie
        czulam ,bole serca i zaczelam sie okropnie meczyc na w-f`ie...
        leze czesto w razie bolu na lewym boku,nieraz trzymam nogi na poduszkach wyzej
        serca przez jakis czas, mam silna arytmie, teraz w ciazy jestem i jestem w UK i
        nikt nie ma pojecia co to za choroba smile

bralam magnez i dlugodzialajacy potas, oraz betabloker, jednak przed staraniami
        lekarz zmienil betabloker na lek dotleniajacy tylko serce,potas i magnez
        zostaly bez zmian...

mdleje b czesto, przed ciaza tylko 2 razy, a w ciazy juz upadki byly i utrata
        przytomnosci na ok 1 minuty,niezbyt to mile,,,i bole faktycznie zawsze
        powodowaly ze umieram,,,,trzeba sie wtedy wyciszyc oddychac rowno i myslec o
        milych rzeczach.

nie wiem jak z porodem bo mdleje rowniez z bolusad

Pozdrawiam i zdrowia zycze,,,

ps,jesli wykryli ci w ciazy to moze masz arytmie ciazowa i potem zniknie,ale
        ten syndrom Barlowa ma sie od urodzenia,nie wszyscy o nim wiedza, nie wszystkim
        daje takie objawy silne...
    • malgosiek2 Nie wypadanie płytki tylko jak już to PŁATKA 30.04.07, 17:42
      zastawki najczęściej mitralnej.
      Ale się przejęzyczenie trafiłosmile
      Pzdr.Gosia
      • szarlota1 Re: Nie wypadanie płytki tylko jak już to PŁATKA 30.04.07, 18:38
        Dziękuję za Wasze odpowiedzi. Teraz już jest mi raźniej z tą świadomośćią, co
        to może być i z czym się wiązać. Przede mną echo serca i czekanie na diagnozę.
        Przed ciążą nie mdlałam a w ciąży zrobiło mi się kilka razy słabo, ale może to
        też wina anemii ciążowej.
    • anek130 Re: kłopoty z sercem 30.04.07, 19:47
      ja to mam od dziecka, a dwa lata temu urodziłam zdrowego chłopca siłami natury.
      Żadnych przeciwwskazań nie ma do porodu- z ta tylko różnicą, ze ja nigdy nie
      odczuwałam żadnych bólów serca- jedynie czasem nierówne bicie, kołatanie,ale to
      było może związane z nerwicą któa często towarzyszy tej wadzie, bo kółko sie
      zamyka, gdy nie wiesz co się dzieje z twoim sercem i zaczynasz się bać o
      zdrowie.Także głowa do góry , napewno wszystko będzie dobrze,a mój kardiolog
      powiedział nawet, że ciąża pozytywnie wpływa na samopoczucie w związku z tawadą
      a nawet juz po urodzeniu dolegliwości mogą się zmniejszyć.

Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka