Dodaj do ulubionych

Brać duphaston czy nie?

04.05.07, 12:03
Poczytałam wcześniejsze posty i trochę się wystaszyłam tego duphastonu -
myślę ze bede sie trzymac tego co mowil lekarz przynajmniej do nastepnej
wizyty. U mnie wskazaniem do zazywania byly plamienia w 7 tygodniu i
krwawienie w 8 tygodniu. Odkad zazywam, ustalo i mam normalna wydzieline,
taka jak w ciazy...Boje sie odstawic na razie, zreszta lekarz kazal zazywac
do 12t. Ale juz sama nie wiem...sad
Obserwuj wątek
    • magdulka26 Re: Brać duphaston czy nie? 04.05.07, 12:07
      Ale czemu boisz się duphastonu? Ja w pierwszej ciąży brałam do 14 tygodnia.Jak
      już łykasz to go łykaj spokojnie do dnia w którym lekarz zlecił.Tymbardziej że
      plamiłaś i krwawiłaś a to może świadczyć o niskim progesteronie.
    • asia19813 Re: Brać duphaston czy nie? 04.05.07, 12:09
      ja miałam plamienia od 9tc i brałam dufaston do około 19tc. Nie przestawaj brać
      sama, lekarz zadecyduje kiedy zakończyć i będzie zmniejszać dawki.
      • franklin76 Re: Brać duphaston czy nie? 04.05.07, 12:22
        dzieki i tak bede brala, bo jak sobie przypomne w jaka wpadlam panike jak
        krwawilam to szok. czytalam tylko ze nie jest zupelnie obojetny dla dziecka.
        Tylko ja juz mam swoje lata i skoro jestem juz w wymarzonej drugiej ciazy, nie
        chcialabym jest stracic...
        pozdrawiam
    • eyes69 Myslisz, ze lekarz to idiota? 04.05.07, 12:39
      Jesli tak, to odstaw leki.

Rece opadaja i mleczne cycki tez, jak sie takie glupoty czyta.
      • nikt111 Re: Myslisz, ze lekarz to idiota? 04.05.07, 12:58
        bierz te leki. Lekarz wie co robi. Ja brałam luteinę dopochwowo, bo od
        duphastonu sie bardzo zle czułam
      • franklin76 Re: Rece opadaja :-(( !!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.05.07, 13:19
        Do eyes69:Ciekawe czemu ciagle opadaja ci rece. A skoro uwazasz ze glupoty to
        po jakiego grzyba odpisujesz? nie chodzilo mi o to zeby odstawic, raczej o
        doswiadczenia dziewczyn ktore braly w ciazy duphaston i jak to sie skonczylo.
        Wole byc pzrewrazliwiona niz zadufana w sobie, jakbym zjadla wszystkie
        rozumy tongue_out
        Dlaczego zawsze jest tak, ze najbardziej wszechwiedzacy sa ci, ktorzy niewiel w
        sumie maja do powiedzenia?
        Chetnie podziekowalabym Ci za rade, ale jej nie bylo... sad(
        wiec Tobie rowniez zycze milego dnia!
        • eyes69 Zjadlas wszystkie rozumy 04.05.07, 13:23
          Lekarz nie jest Tobie potrzebny.
          • franklin76 Re: nie mialas sie na kim wyladowac? 04.05.07, 13:33
            nie bede wiecej tego komentowac
            Moim zdaniem forum nie sluzy do obrazania ludzi
            wiec nie odpisuj bo nie napisalas nic madrego
            • fantaisie Re: nie mialas sie na kim wyladowac? 04.05.07, 13:45
              Skoro lekarz przepisał to brać!
              Rozumiem, że się boisz o dziecko ale przecież dostałaś duphaston z konkretnego
              powodu i do 12tc, więc o co Ci chodzi? jak będziesz w 13tc to może lekarz Ci
              odstawi, a teraz słuchaj się jego i nie kombinuj.
            • polpotworek Re: nie mialas sie na kim wyladowac? 04.05.07, 13:45
              Powiem jedno. Nikt nie udowodnil szkodliwego dzialania duphastonu na maluszka-
              nie przesadzajmy.Nawet gdyby tak bylo wybiera sie mniejsze zlo bo skutki jego
              nieprzyjmowania teraz przez ciebie moga byc fatalniejsze niz jakiekolwiek
              zagrozenia plynace z jego stosowania- mimo ze jak jeszce raz podkresle nikt ich
              nie udowodnil. Poza tym u Ciebie sa wskazania do jego przyjmowania a jego
              odstawienie na wlasna reke moze sie skonczyc tragicznie!!!
              • mynia0 Re: nie mialas sie na kim wyladowac? 04.05.07, 13:49
                ja brałam duphston długo - w 1 ciazy inne leki co prawda, ale o identycznym
                działaniu - do 23 tyg., teraz do 20 tyg. żyję, mam się świetnie, moja cóka
                także, a druga za kilka tygodni przyjdzie na świat.

i także nie rozumiem, jak można myśleć o odstawieniu leku, który dostało się
                z konkretnego powodu... przeciez lekarz wie, co robi, prawda? to słuchaj
                lekarza i bierz, skoro trzeba.
              • franklin76 Re: biore biore;-)) 04.05.07, 13:51
                wcale nie zamierzam odstawiac - ale zalezalo mi na opiniach dziewczyn ktore
                braly i urodzily zdrowe dzieci.
                Dziekuje za wyrozumialosc
                kazdy ma prawo miec watpliwosci i nie ma glupich pytan sa tylko glupie
                odpowiedzi
                wiec tym bardziej dziekuje smile)
                • mynia0 Re: biore biore;-)) 04.05.07, 14:05
                  no , to masz moją opinię wink córka jest absolutnie zdrowa, bynajmniej nie miała
                  i nie ma żadnego problemu z napieciem mieśni / bo jak sądzę, tego się
                  obawiasz/. druga ciaża tez wygląda dobrze, więc nie martw sie na zapas ,
                  odstawisz lek, jak zacznie pracować łożysko - na pewno stopniowo, bo leków
                  hormonalnych nie odstawia się nagle. sa dziewczyny, które biorą duphaston do
                  końca ciązy, bo ma tez działanie rozkurczowe i tez jest ok.., ale zwykle
                  odstawia się go do 20 tygodnia.
                  • kamapyp Re: biore biore;-)) 04.05.07, 18:57
                    Hej, ja brałam duphaston w drugiej ciąży (pierwszą poroniłam). Brałam od 5tc do
                    ok 13-14tc ze względu na plamienia. Chociaż ten duphaston i tak tych plamień tak
                    do końca nie wyeliminował. Ale być może gdybym go nie brała to zwiększyły by się
                    i nie utrzymałabym ciąży. Tego już się nie dowiem a wtedy gdy byłam w ciąży nie
                    mialam ochoty na takie "eksperymenty" i sprawdzanie czy jak odstawię to wszystko
                    będzie ok. Odstawiłam stopniowo gdy zaczęło pracować łożysko. Po odstawieniu
                    było ok. No i od roku mam zdrową córeczkę!
                    Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka i wytrwałości!
                    • franklin76 Re: biore biore;-)) 04.05.07, 19:00
                      dzieki smile)
                      • malgosiek2 Re: biore biore;-)) 04.05.07, 19:23
                        Czyli opinia anonimowych forumowiczek nie będąca lekarzami jest ważniejsza niż
                        lekarza?
                        Ech..no faktycznie ręce opadają,za takie pytania.
                        Forum to nie przychodnia i tu 99 % to LAICY.
                        Pzdr.Gosia
                        • franklin76 Re: biore biore;-)) 04.05.07, 20:18
                          NIE MA GLUPICH PYTAN SA TYLKO GLUPIE ODPOWIEDZI.
                          Moze jestem glupia, trudno, ale nie myle forum z przychodnia.
                          Za to czytajac niektore odpowiedzi czuje sie jakbym znow byla niedouczona
                          uczennica sad(
                          Widze na forum czasem gorsze pytania i nic mi nie opada...
                          Czytajac niektore madre opinie zaczynam watpic w babska solidarnosc.
                          Zgadza sie co do tych 99%, z tego 2% to niestety "wszystkowiedzacy" laicy.
                          To przykre, na szczescie odezwalo sie tez kilka rozsadnych i zyczliwych
                          dziewczyn i dodaly mi on otuchy.
                          • kamapyp Re: biore biore;-)) 04.05.07, 20:46
                            Nie przejmuj się złośiwymi docinkami. To tylko forum. Najważniejsze jest teraz
                            Twoje dziecko, myśl pozytywnie a wszystko będzie dobrze.
                            Pozdrawiam i trzymam kciuki!
                          • malgosiek2 Re: biore biore;-)) 04.05.07, 21:19
                            Wiesz od 6 t.c. do prawie końca była to ciąża zagrożona.
                            Najpierw Duphaston i Cyclonamina potem cały czas No-spa,Fenoterol,Isoptin, i w
                            razie potrzeby Diphergan.
                            I jakoś nie przyszło mnie do głowy pytać na forum czy mam brać owe leki czy nie.
                            Trochę wysatrczy pomyśleć,bo to nie boli.
                            Lekarz wie jak leczyć zagrażające poronienie czy poród przedwczesny,bo po to ma
                            specjalizację położnika.
                            Na te "gorsze"pytania wogóle nie odpowiadam,bo bym była baaardzo złośliwasmile
                            Omijam je raczej szerokim łukiem,choć nieraz mam ochotę.
                            A co do mojej wcześniejszej odpowiedzi to nie uważam ją za złośliwąsmile
                            Ale to Twoja interpretacja czy nadinterpretacja mojej odpowiedzi.
                            Jak nie ufasz lekarzowi to go zmień,bo po co chodzić do takiego,gdzie na forum
                            szuka się potwierdzenia bądź nie czy dobrze przepisał leki.
                            Dla mnie w takim przypadku nie istnieje tzw."babska solidarność"
                            W innych sytuacjach proszę bardzosmile
                            Wiedz,ze po takiej ilości jakie przyjowałam w ciąży leków mam zdrowego
                            syna,rozwija się prawidłowo nie ma opóźnień czy innych ":wad"po takiej trudnej
                            ciąży.
                            Pzdr.Gosia
                            • franklin76 Re: biore biore;-)) 05.05.07, 07:50
                              Troche wystarczy pomyslec a przede wszystkim uwaznie przeczytac - TO NIE
                              BOLI!!!! . Napisalam wyraznie ze nie zamierzam odstawiac, mam tylko watpliwosci
                              czy jest to obojetne dla dziecka - przeczytalam post o problemach z napieciem
                              miesniowym u dzieci i rzekomym zwiazkiem z zazywaniem duphastonu przez matke w
                              ciazy. Nie napisalam tez wcale ze nie ufam lekarzowi,wrecz przeciwnie. Chodzilo
                              mi o doswiadczenia, a nie opinie dziewczyn.
                              Nie szukalam potwierdzenia czy lekarz wypisal dobrze leki. Nie znosze jak ktos
                              przekreca moje slowa niezgodnie z intencjami.
                              Ale w ostatnim poscie dalas wreszcie odpowiedz na moje pytanie - wystarczylo
                              napisac te 3 dolne linijki - dziekuje bo o to mi wlasnie chodzilo, a nie o to
                              zeby mnie ktos mial obrazac. Czulam sie obrazona, bo Nikt nie lubi slyszec o
                              sobie ze jest glupi sad(
                              Na szczescie wiekszosc dziewczyn zareagowalo normalnie i odpowiedzialo mi na
                              moje rzeczywiste pytanie - uspokoilam sie troche.
                              • malgosiek2 Re: biore biore;-)) 05.05.07, 14:27
                                Twoje pytanie brzmi jasno "BRAĆ Dupahston czy NIE"
                                Więc jakby wikększość napisała NIE bierz to bys nie brała?
                                Hmmm...dziwne to pytanie jednak.
                                Pzdr.Gosia
              • anastazja62 Re: nie mialas sie na kim wyladowac? 05.05.07, 23:25
                duphufaston mozna przyjmowac do 16 tygodnia napewno nie zaszkodzisz dziecku
                wrecz przeciwnie pomozesz go uczymac dlatego bierz go spokojnie do kolejnej
                wizyty lekarza pozdrawiam anastazja
    • paulina-w Re: Brać duphaston czy nie? 04.05.07, 19:23
      duphaston zawiera hormon, który jest Ci potrzebny ( a raczej Twojemu Maleństwu)
      w pierwszym trymestrze, skoro plamiłaś, to prawdopodobnie miałaś go za mało i
      dlatego lekarz Ci go przepisał, ja miałam tak samo, tabletki brałam do końca 12
      tygodnia i po tym czasie odstawiłam. Nie stresuj sie i bierz leki tak jak Ci
      lekarz zalecił ! Pozdrawiam!!
      • m_aja Re: Brać duphaston czy nie? 04.05.07, 22:32
        tez brałam prawie do 20 tyg. Moja córcia ma juz 6 m-cy i jest zdrowasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka