Dodaj do ulubionych

bright spot

09.05.07, 20:32
Witam,
czy któraś z mam miała styczność ze sformułowaniem "bright spot" (ew.
zwapnienie w serduszku)?
Interesuje mnie wszysko - począwszy od tego skąd to się bierze, czy zanika,
jakie są konsekwencje a skończywszy na losach (ew. badaniach) maluszka po
urodzemiu. Od lekarza słyszałam, że to bardzo częste zjawisko (rzadko
diagnozowane) - choć po moich poszukiwaniach internetowych nic na to nie
wskazuje...
Bardzo liczę na Wasze odpowiedzi...
k.d.
Obserwuj wątek
    • madzia_78 Re: bright spot 09.05.07, 23:37
      Witam serdecznie,

Mojemu synkowi również wykryto bright spota (inna nazwa white spot) w 22 tc
      podczas USG genetycznego. Przeżyliśmy lekki horror, ponieważ po przeczytaniu
      różnych artykułów w Internecie wynikało, że jest to jeden z markerów przy
      diagnostyce Zespołu Downa. To, co wtedy przeżyliśmy, nie da się tak w zasadzie
      opisać.Trafiłam do bardzo mądrej pani doktor w Katowicach, która specjalizuje
      się w echokardii płodu i diagnostyce wad genetycznych (był to 34 tc).

Powtórnr badanie nie wykazało żadnych nieprrawidłowości, tzn, że white spot
      wchłonął się od poprzedniego badania. Odbyłam z paną doktor długą rozmowę i ta
      uświadomiła mi, że:

1. White spot pojawia się u ok 10% wszystkich płodów
      2. Jego pochodzenie nie jest do końca znane
      3. Są duże szanse , ze wchłonie się jeszcze w życiu płodowym lub tuż po porodzie
      4. Jeżeli nie ma żadnych innych markerów (wad współinstniejących), tzn. jeżeli
      wszystkie pozostałe parametry płodu sa prawidłowe, to nie ma on nic wslnego z
      Zespołem Downa i innymi wadami genetycznymi tego typu, a to, co możemy
      przeczytać na ten temat w Internecie jest mocno przesadzone i przestarzałe.

Jeżeli mogę coś poradzić, tpo dla własnego spokoju polecam echokardię
      (specjalistyczne badanie serduszka półodu).

Dodam, ze urodziłam pięknego i zdrowego synusia, który skończył już 8 miesięcy smile

Życzę powodzenia i głowa do góry. W razie potrzeby, chętnie pomogę.

Pozdrawiam
      Magda
    • kopalnia.diamentow Re: bright spot 10.05.07, 08:13
      Magdo,
      nawet nie wyobrażasz sobie jak mi pomogłaś. Muszę wytrzymać jeszcze 2 tygodnie -
      do usg prenatalnego (też będzie je wykonywał specjalista - genetyk). Potem
      (choć mam nadzieję, że nie będzie takiej potrzeby) zrobię echokardię.
      Mój lakarz (a ufam mu niemal bezgranicznie) też mnie uspokaja, że wszystko jest
      w porządku i nie jest to żadna wada serca. Pozostałe markery (badane teraz i w
      12 tyg. też są prawidłowe i nie wskazują na wady). Nie mniej jednak przeżywam
      to bardzo...
      Cieszę się, że u Ciebie tak się historia skończyła i gratuluję synusia.
      Ja też mam synusia (17m.) a teraz czekamy na córeczkę.

Byłabym wdzięczna jeśli napisałabyś jeszcze ile tygodni od wykrycia u Ciebie
      white spot się wchłonął i czy przez ten czas monitorowałaś jego wielkość.

Naprawdę bardzo Ci dziękuję.
      • madzia_78 Re: bright spot 10.05.07, 22:26
        Witam ponownie

Bardzo się cieszę, że mogłam pomóc. Wiem, co teraz czujesz,ponieważ kilka
        miesięcy temu przeżywałam dokładnie to samo. Nie ma chyba większego strachu niż
        strach o zdrowie dziecka. Jeśli pozostałe parametry dzidziusia są w porządku, to
        poważne wady genetyczne nie wchodą raczej w grę, więc powinnaś się uspokoić.

Pierwsze badanie genetyczne miałam w 22 tc, potem moja lekarka mnie uspokajała,
        że nie ma potrzeby robienia kolejnych, ponieważ wszystko jest w porządku. Jednak
        bardzo przeżywałam to, że moje dziecko może być chore i zdecydowałam się na
        kolejne badanie w 34 tc połączone właśnie z echokardią. Wtedy okazało się, że po
        white spocie nie ma śladu (wchłonął się zatem na przestrzeni 12 tygdni).
        Monitorowanie white spota na zwykłym usg jest raczej niemożliwe, dlatego
        konieczne jest usg genetyczne. Jeśli jesteś z południa Polski, to polecam Ci dr
        Agatę Włoch, która przyjmuje w Katowicach i specjalizuje się właśnie w
        echokardii płodu. Rozmowa z nią po badaniu w 34 tc bardzo mnie uspokoiła.
        Jeśli masz jakieś pytania, to możesz skontaktować sie ze mną mailem
        mlacinska@NOSPAMgmail.com (usuń nospam z adresu)

Jeszcze raz pozdrawiam

Magda
        • kopalnia.diamentow Re: bright spot 11.05.07, 08:51
          Okazało się, że badanie, które teraz miałam to było usg z echokardią - która
          pomimo tego zwapnienia nie wykazała nieprawidłowości w pracy serduszka. Za dwa
          tygodnie będę miała usg genetyczne i echo serca płodu... to chyba takie badanie
          jak trzeba ?
          Dziękuję za kontakty - pomimo, że teraz mieszkam na dugim końcu Polski - jestem
          ze Śląska i jeśli będzie taka potrzeba to skorzystam z pomocy pani doktor,
          którą poleciłaś.

k.d.
          Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka