Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ?

12.05.07, 20:28
Witam,
mam takie pytanko, czy robiłyście test na HIV i co o nim sądzicie? Potrzebny
jest czy nie? Warto zrobić czy nie? Ja mam swój punkt widzenia na tę sprawę,
już dawno jestem po badaniu.
Obserwuj wątek
    • metanira Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 12.05.07, 20:46
      Myślę, że gdybym miała na koncie jakieś ryzykowne zachowanie, które mogłoby
      "zaowocować" zarażeniem, na pewno wykonałabym takie badanie, żeby nie narażać
      dziecka. W przeciwnym razie nie. HIV to nie np. cytomegalia, która przenosi się
      drogą kropelkową.
      • lavetti Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 12.05.07, 20:52
        Dla mnie wystarczająco ryzykownym zachowaniem jest, że będę miała dziecko z
        facetem, którego wcześniejszych partnerek nie znam. Mogę ufać mojemu mężowi, on
        mi, żadnych skoków w bok, ale tak samo ja nie znam jego wcześniejszego życia
        seksualnego, jak i on mojego.
        • saraanna Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 12.05.07, 20:58
          Ja robilam,ale w Holandii gdzie rodzilam wiekszosc ciezarnych robi.Nie chodzilo
          mi o mnie, ale o dziecko,zeby w razie czego je nie zarazic.Mysle ,ze kazda
          ciezarna ,ktora troszczy sie o swoje dziecko powinna to badanie zrobic,nawet
          jezeli wydaje sie jej ,ze jest w grupie niskiego ryzyka.
    • elza78 Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 12.05.07, 21:09
      to test ktory powinien byc wykonmywany rutynowo u wszystkich ciezarnych...
      bo jesli matka jest dodatnia istnija metody aby maluch w brzuchu uniknal
      zakazenia.
      wykonanie sobie testu na HIV to zaden wstyd, zadziwia mnei podejscie niektorych
      osob jakby wolaly o czyms nie wiedziec, sek w tym ze jesli sie wie to mozna
      chociaz dziecko przed tym uchronic...
      • lavetti Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 12.05.07, 21:36
        No właśnie. I tu jest całe sedno sprawy. Gdybym nie była w ciąży, z pewnością
        tego testu bym nie zrobiła. Ale chodzi tu o dziecko, nie o mnie. Jest możliwość
        uchronienia maluszka przez zarażeniem. Jeżeli miałabym podejście olewcze do HIV,
        to równie dobrze mogłabym nie robić toxo, cytomegalii, różyczki, kiły- bo po co.
        Jeżeli ja mam, to niech i dziecko ma ?!
        • phantomka Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 12.05.07, 21:41
          U nas ciagle holduje sie przekonaniu, ze "hiva" maja narkomani i prostytutki.
          Niewiele osob chce zrozumiec, ze mozna zarazic sie od kazdego i wszedzie, nawet
          od swietego partnera czy partnerki.
      • katharina_29 Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 12.05.07, 21:50
        Też jestem za.Sama robiłam.Ale powiem wam,że mam niezbyt miłe doświadczenia
        dotyczące samego pobierania krwi do badania.Badanie robiłam w laboratorium w
        jednym ze szpitali w moim mieście.Chodzę do lekarza prywatnie więc płacę za
        badania.Pani w rejestracji nie potrafiła mi powiedzieć ile kosztuje to badanie
        więc zapytała koleżankę,która pobierała krew w pomieszczeniu obok.Wiecie w jaki
        sposób?Krzycząc na całe gardło "Basia ile kosztuje HIV?",tak że słyszeli to
        wszyscy czekający na badania.Możecie sie domyślić jak reaguje na takie rzeczy
        nasze niedouczone i nietolerancyjne społeczeństwo...Wszyscy patrzyli na mnie
        jakbym była chora,a starsza pani która stała za mną odsunęła się znacząco i
        utrzymywała dystans.Panie,które pobierały mi krew też patrzyły na mnie z
        niepokojem.Dosłownie paranoja...Żałowałam,że nie poszłam do prywatnego
        labolatorium,ale robiłam wtedy jeszcze poziom AFP,a podobno tam robili
        najdokładniej(co również okazało się nie do końca prawdą).I podobno każdy ma
        prawo do prywatności...Nasz kraj jest chory...
        • 24milenka Można zrobić miło i za darmo 17.05.07, 23:55
          Istotnie, kiepsko trafiłaś.

Ja natomias z robieniem testu na HIV w "państwowej" przychodni mam bardzo dobre
          doświadczenie. Uprzejmie, dyskretnie, szybko, po prostu w porządku. I nic nie
          płaciłam, bo tam może przyjść każdy i zrobić sobie test za darmo.
    • czarny.kot997 Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 12.05.07, 21:41
      robilam przy obydwoch ciazach-mimo, ze ufamy sobie z mezem i nie podejrzewam go
      o skoki w bok, to uwazam, ze bezpieczenstwo dziecka jest najwazniejsze-
      wazniejsze niz zaufanie, tym bardziej, ze zarazic mozna sie chociazby u
      dentysty. Na pytanie lekarza (bylam razem z mezem)czy robic, odpowiedzialam
      natychmiast "oczywiscie". rozmawialismy potem o tym i maz stwierdzil, ze
      calkowicie popiera moja decyzje, i ze dla niego inna postawa bylyby conajmniej
      glupota-rozsadek przede wszystkim i wcale nie odebral tego jako braku zaufania
      do niego, ale oznake mojego zdrowego rozsadku. W Niemczech na przyklad wykonuje
      sie to badanie standardowo nie pytajac matki o zdanie, bo zdrowie dziecka jest
      w tym momencie priorytetem i mysle, ze niejedna kobieta sie niestety zdziwila...
      • elza78 Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 12.05.07, 22:19
        ja bedac na praktykach dowiedzialam sie ze "normalnym" (w sensie nie z grup
        ryzyka) osobom tez wychodza plusy, licho nie spi zarazic mozna sie w roznych
        sytuacjach...
      • moni692 Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 13.05.07, 08:53

W Niemczech na przyklad wykonuje
        sie to badanie standardowo nie pytajac matki o zdanie, bo zdrowie dziecka jest
        w tym momencie priorytetem i mysle, ze niejedna kobieta sie niestety zdziwila...

Tutaj nie masz racji. Lekarz sie pyta czy chcesz miec takie badanie czy
        nie...to jest wybor matki...wynik nie zostaje wpisany do ksiazeczki matki, ale
        tylko to ze badanie sie odbylo. Zamiast klapac jezorem jakies polprawdy,
        dowiedz sie.
        • donkaczka Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 13.05.07, 09:23
          mnie sie nie pytali, dostalam liste jakie badania sie robi, jak przebiega opieka
          w ciazy itp, ale zgody na hiv dawac nie musialam
          podpisalam chyba ogolny papier-wywiad, gdzie podawlam rozne info o sobie i tyle

a na pewno nie pytali czy chce, pewnie mozna sie sprzeciwic, ale domyslna jest
          zgoda matki i jak nie zaprotestujesz to badania zrobia w pakiecie jak kazde inne
    • metanira Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 12.05.07, 22:19
      Nie uważam, że HIV dotyczy tylko narkomanów i prostytutek, nawet o tym nie
      pomyślałam, myślałam o własnej przeszłości seksualnej. I właśnie dlatego, że
      jest moja wiem, że nie mam powodu się badać. A co do mojego męża... jestem jego
      pierwszą partnerką (to ja mam więcej "na sumieniu"). Ale oczywiście jeśli ktoś
      robi to badanie, bo uważa, że tak trzeba, to pochwalam smile
      • brydka26 Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 12.05.07, 22:39
        wklejam Wam nasz watek z wrzesniowek na ten temat:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=45228&w=59553783&v=2&s=0Bry.
      • elza78 Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 13.05.07, 22:50
        metanira a myslisz ze kila moglas sie gdzies zarazic???
        USR to rutynowe badanie na samym poczatku ciazy i pod koniec...
        big_grinD
        tak samo powinien byc robiony test na HIV, u wszystkich ciezarnych koniec
        kropka smile
      • 24milenka znasz przeszłość wszystkich swoich partnerów??? 18.05.07, 00:01
        metanira napisała:

> Nie uważam, że HIV dotyczy tylko narkomanów i prostytutek, nawet o tym nie
        > pomyślałam, myślałam o własnej przeszłości seksualnej. I właśnie dlatego, że
        > jest moja wiem, że nie mam powodu się badać. A co do mojego męża... jestem jego
        > pierwszą partnerką (to ja mam więcej "na sumieniu"). Ale oczywiście jeśli ktoś
        > robi to badanie, bo uważa, że tak trzeba, to pochwalam smile

1. Czy znasz przeszłość wszystkich swoich poprzednich partnerów seksualnych?

2. Ponadto zarówno Ty, jak i Twój mąż mogliście się zarazić też inaczej, niż w
        wyniku kontaktów seksualnych.
    • basiak6 Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 12.05.07, 23:33
      Tutaj w UK badania na HIV naleza do rutynowych w ciazy, mialam robione w
      pierwszej ciazy i teraz.
      Nawet gdyby nie byly, zrobilabym.
      • donkaczka Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 13.05.07, 08:50
        w niemcowei tez w pakiecie ciazowym jest hiv i przy obu ciazach mialam robione
        mysle ze w pl tez robilabym na wlasna reke, nie zwazajac na reakcje osob postronnych

i nie powiem, cykora mialam wink

kiedys byla taka reklama, radiowa, 10 osob mowilo, ze nie ma hiv, argumenty byly
        rozne, ale dosc popularne i przekonywujace
        potem byl komentarz "jedna z tych osob jest chora na aids"
        jedna z niewielu reklam ktora zapadla mi w pamiec (oprocz babci ze stacji
        statoil wink) i dala do myslenia, ze naprawde mozna zyc w blogiej nieswiadomosci
        • basiak6 Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 13.05.07, 09:58
          Tez sie jakos dziwne balam, myslalam ze moze gdzies kiedy pobierano mi krew,
          ktos mogl sie pomylic, dziwne mysli zaczynaja krazyc po glowie.
          • lavetti Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 13.05.07, 13:18
            Dziewczyny, zgadzam się z Wami, co tu napisałyście. Co do przebiegu mojego
            badania, to robiłam je w prywatnym laboratorium. Najśmieszniejsze i zarazem
            najbardziej przerażające było to, że najpierw Pani w rejestracji, a później Pani
            laborantce słowo HIV nie potrafiło przejść przez gardło. Kiedy weszłam, mówię
            normalnym głosem, bez żadnego skrywania (a siedzieli ludzie), że chciałabym
            zrobić test na HIV. Pani w rejestracji zapytała, czy tylko "to". Ja na to, że
            tak, tylko HIV, bo inne testy mam już zrobione. Dostałam karteczkę z "tym" i
            poszłam na pobranie krwi. Pielęgniarka, która mi pobierała krew, zapytała, czy
            "to" jest konieczne. Odpowiedziałam, że tak, bo chcę być pewna, a nie tylko się
            domyślać, że nie mam przeciwciał HIV. Kiedy zapytałam o termin odbioru wyników,
            powiedziała, że na "to" czeka się ok. tygodnia (co okazało się nieprawdą).
            Laborantka, od której odbierałam wynik, znów zapytała, czy tylko "to". Te "to"
            brzmiało tak dobitnie, że aż mi się śmiać chciało.
            Wciąż można zaobserwować, że nasze społeczeństwo jest mocno zacofane, żeby nie
            powiedzieć, sto lat za murzynami. I HIV nie jest chorobą narkomanów i
            prostytutek, ale, niestety, coraz częściej nas wszystkich. Trzeba by było nie
            chodzić do fryzjera, dentysty, na pobieranie krwi itp., mieć tylko jednego
            partnera, a on tylko nas. Coraz bardziej HIV wkracza w ramy problemów
            społecznych i niestety, zajmuje wśród nich coraz wyższą pozycję.
            Nie możemy być egoistkami, będąc przyszłymi matkami. Ja robię wszystko, co w
            mojej mocy, aby moją malutką córeczkę uchronić przed moimi ewentualnymi
            chorobami. Odpukać, jeszcze na nic nie mam przeciwciał, czyli wyniki mam ujemne.
            • basiak6 Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 13.05.07, 13:48
              Masz 100% racje i podziwiam cie za to ze poszlas na te badania mimo ze otoczenie
              wlasnie takie mialo do tego nastawienie.... Tutaj w UK to badanie to norma.
              Ja tez wolalam wiedziec bo mimo iz bylam pewna iz zadnych dziwnych kontaktow nie
              mialam, ale jak sama piszesz, moze byc roznie.
              Wiedzac o tym ze w razie czego mozna brac leki ktore ochronia dziecko, uwazam ze
              kazda ciezarowka powinna sie zbadac...
    • maadzik3 Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 13.05.07, 20:23
      Zalezy. Jesli bylo sie narazonym na zakazenie - warto zrobic. Jesli nie, nie
      widze potrzeby.
      • czarny.kot997 Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 13.05.07, 20:27
        a skad wiesz czy bylas narazona-nie bylas dotad u lekarza, fryzjera, na
        pobraniu krwi?, jesli ty nie mialas innych kontaktow seksualnych-dalabys sobie
        uciac reke za to, ze twoj maz tez nie? (wiesz ile kobiet tez jest pewnych i
        zyje w blogiej nieswiadomosci?) co jest wazniejsze zaufanie i wiara czy
        kontrola i 100% pewnosc?
        • migotka_bober Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 13.05.07, 21:09
          wlasnie najgorsze jest to ze mozna byc nieswiadomie zarazonym w inny sposob niz
          stosunek!
          w UK robia standartowo,mialam wiec robione ale wyniku nie znam,mam nadzieje ze
          jest w porzadku....

pozdr
          • basiak6 Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 13.05.07, 22:18
            Migotka, 'no news is good news', nigdy nie dzwonia z wynikami badan chyba ze sa
            problemy. Wiec jesli minal tydzien i nic, to mozesz sie nie martwic.
    • ewcia1980 Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 14.05.07, 11:50
      Ja nie robiłam, bo nie widziałam takiej potrzeby.

pozdrawiam
      Ewelina
      • migotka_bober basiak 14.05.07, 16:36
        dzieki basia! smile badanie bylo 3 tyg temu, test potrojny przyszedl po 2tygsmile

pozdrawiamsmile
        • basiak6 Re: basiak 16.05.07, 08:51
          Migotka, z tego co wiem to z badaniami typu HIV trwa to krocej i daja znac w
          ciagu tygodnia. Tzn tak mi u nas w szpitalu mowili
          U mnie wynik testu potrojnego przyszedl na drugi dziensmile))
          Pozdrawiam cieplo i zycze zdrowia!
      • fiola1 Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 15.05.07, 09:43
        ewcia1980 napisała:

> Ja nie robiłam, bo nie widziałam takiej potrzeby.
        >
        > pozdrawiam
        > Ewelina
        >
        A co znaczy,ze nie mialas potrzeby?byliscie dla siebie jedynymi partnerami?
        • lavetti Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 16.05.07, 00:39
          Nawet jeżeli jest się w związku, gdzie dwoje ludzi jest dla siebie jedynymi
          partnerami, nie oznacza to, że zarazić się oboje nie mogli. Wątpię, żeby nie
          korzystali z usług fryzjera, dentysty, nigdy nie mieli zastrzyków, ani
          pobieranej krwi...
          • fiola1 Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 16.05.07, 07:12
            Z tym fryzjerem czy zastrzykami to troszke przesadzasz...
            • kasia191273 Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 16.05.07, 09:50
              ja nie miałam co sądzić, tu, gdzie mieszkam, robi się standardowo jak jedno z
              badań obowiązkowych
            • lavetti Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 16.05.07, 22:21
              fiola, oczywiście, że przesadzam i wiem o tym, ale mam swój cel, którym jest
              pokazanie, że wcale nie tak trudno zarazić się tą chorobą, jak to się
              powszechnie wydaje. Przecież wiadomo, że w szpitalach używają igieł
              jednorazowych, a u fryzjera to teraz mało kto się goli.
    • elza78 Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 16.05.07, 13:09
      najlepsze jest niewidzenie potrzeby smile
      ciekawe czy te niewidzace widzialy jakas potrzebe w oznaczaniu u siebie
      przeciwcial przeciw kile (USR - rutynowo na poczatku ciazy) zoltaczce HBS,
      HCV smile
      po co w ogole robic te badania smile
      mysle ze sek w tym ze HIV nie jest jeszcze badanim darmowym smile
      na badanie za 30 zeta szkoda kasy a na usg 3D ze wszystkimi bajerami nie szkoda
      chociaz tez nei jest ono konieczne smile
      • lavetti Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 16.05.07, 22:18
        Elza, podoba mi się Twoja wypowiedź. Faktycznie, lekarz, u którego robię USG
        twierdzi, że USG 3D i 4D to niepotrzebny wydatek, nic nie wnosi do badania, a
        tylko matka może się porajcować, oglądając swoje dziecko jak na zdjęciu. On
        zupełnie odradza takie USG mimo, że je wykonuje. To on właśnie powiedział mi, że
        lepiej te pieniądze przeznaczyć na jakieś badania z krwi. Nie powiedział
        konkretnie, że HIV, ale ja właśnie te zrobiłam, bo inne mam już porobione.
      • 24milenka Można za darmo 18.05.07, 00:06
        Słuszna uwaga.

Mimo to uściślę, że test na HIV można zrobić też za darmo.
        I to nawet, jeśli nie jest się ubezpieczonym, anonimowo.
        Przychodnia wykonująca takie badania powinna znajdować się w kazdym większym
        mieście. Poszukajcie.

Jeśli nie znajdziecie takiej przychodni, to w ostateczności możecie skłamać
        lekarzowi prowadzacemu ciążę, że jakiś czas temu miałyście ryzykowne zachowania
        i warto, by wam wystawił skierowanie na darmowe badanie.
    • binkaa Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 16.05.07, 13:17
      tak
      jako dawca krwi
      kilka razy przed ciażą, w zasadzie co rok
    • efilo Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 17.05.07, 10:45
      Ja uważam że koniecznie powinno się zrobić. Zwłaszcza że teraz ministerstwo uruchomiło program darmowego badania dla ciężarnych. Niestety nie objął wszystkich województw. Na Śląsku niestety nie ma sad

Mój lekarz o dziwo mi odradzał. Stwierdził że ważniejsze jest WZW, bo jest znacznie częstsze.

Ja nie miałam żadnego stresu przed badaniem na WZW.
      A zrobić sobie test na HIV się boję. Po prostu mam schizę. I oczywiście wiem że powinnam, że dziecko itd.. ale nie potrafię. Nie mam specjalnie powodów podejrzewać że mogłabym być zarażona, ale nie wyobrażam sobie żyć z wyrokiem. Zdecydowanie preferuję błogą nieświadomość.

I mam teraz problem. Bo nie wiem jak to zrobić żeby nie wiedzieć a ochronić moją niunię sad((((

• marta76 Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 17.05.07, 10:51
        a jaka jest orientacyjna cena.Ja chodze prywtanie i musze zrobic p/ciała na anty
        HIV1/HIV2.
      • binkaa Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 18.05.07, 08:31
        niestety aby ochronic to musisz ty wiedziec
        nie rozumiem lęku (??)
        lepiej wiedziec, teraz sa rozne leki itp
        nosicielstwo to jeszcze nie choroba
      • basiak6 Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 18.05.07, 09:11
        Nawet jesli sie jest nosicielem to nie jest wyrok, na dzien dzisiejszy mozna
        normalnie funkcjonowac, urodzic zdrowe dziecko. Leki sa coraz nowsze i lepsze.
        Nieswiadomosc niczego nie ulatwia, wrecz opoznia leczenie gdyby okazalo sie ze
        ktos ma HIV.
        Poza tym zwykle sa jakies objawy, np czeste lapanie chorob itp.

Ja za kazdym razem czulam dziwny stres (mialam badanie na HIV w obu ciazach) ale
        potem fajnie jest wiedziec ze wszystko jest ok.
    • ninoczke Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 17.05.07, 11:38
      Jasne, że robić. HIV może dotknąć każdego i nie trzeba być w grupie wysokiego
      ryzyka. Nawet "niskie ryzyko" - to zawsze "ryzyko". Tu nie chodzi tylko o
      zdradę małżeńską. Nawet zakładając wierność w związku, nie dam sobie ręki uciąć
      za łańcuszek byłych i ich byłych i ich byłych...
      Poza tym HIV to paskudztwo, które może siedzieć w nas od dłuższego czasu. Nie
      zawsze dentyści przyjmowali w rękawiczkach, a igły były jednorazowe, a krew do
      transfuzji i operacji starannie badana.
      My z mężem robiliśmy badanie jeszcze przed ciążą. To chyba normalne i
      odpowiedzilne. Nie widzę w tym najmniejszego powodu do wstydu. Nie bądźmy
      małomiasteczkowe.
      A koszt 30 - 40 złotych da się przeżyć.
      • fiola1 Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 17.05.07, 12:36
        Mnie smieszą stwierdzenia"nie mam takiej potrzeby",tak się wydaje tylko a kazdy
        z nas moze byc zakazony.Test jest konieczny,kazdy powinien takie badanie
        wykonac.Marta mozna zrobic bezplatne badanie na Romera w Warszawie.
    • asidoo Zrobiłam 18.05.07, 05:43
      i będę robiła zawsze w razie potrzeby.
    • metanira Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 18.05.07, 17:10
      Wiecie co, paskudy jedne? Jestem jedną z chyba trzech czy czterech osób (na
      czterdzieści ileś postów), które w tym wątku napisały, że nie muszą, bo nie
      miały ryzykownych zachowań. I napadłyście na mnie, małpki wink Dobra,
      przestraszyłyście mnie na poważnie. W sumie nic nowego o samym HIV mi nie
      napisałyście, ale trafiło mi do przekonania zwłaszcza pytanie, czy kiły się
      spodziewałam, skoro zrobiłam badanie wink Macie rację, kiły się nie spodziewałam,
      tak samo jak nie spodziewam się HIV. Zrobię to badanie w najbliższym czasie,
      pieniędzy na to nie żałuję, ale zaczęłam się bać, chociaż nadal twierdzę, że nie
      mam czego. Mój mąż powiedział, że jak mi wyjdzie wynik pozytywny to i tak
      będziemy mieć przesr... (sorry), ale zrobią mi cc i dziecko ochronimy.
      • undomestic_goddess Re: Co sądzicie o teście na przeciwciała HIV ? 18.05.07, 19:01
        Nie boj sie, ryzyko bycia zakazona jest minimalne, podobnie jak ryzyko
        zachorowania na kile, ale dobrze miec to badanie, wtedy masz stuprocentowa
        pewnosc.
        Swoj test juz zrobilam, kolejny zreszta, wole zyc z pewnoscia, ze moje dziecko
        jest bezpieczne, moge je normalnie urodzic i karmic piersia smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka