annathema 13.05.07, 10:30 Dziewczyny! Kiedy sie robi te badania i jak dlugo czeka sie na wynik? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wredna.suka Re: Badania genetyczne 13.05.07, 12:51 Wynik dostaje się od razu. Czas chyba ciężko jest określić wydaje mi sie że od 12 tyg w zwyż. Koleżanka była kilkakrotnie, właśnie od 12 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaaa Re: Badania genetyczne 13.05.07, 12:59 Witam badania genetyczne, czyli usg genetyczne wykonuje sie najczęściej w 12 lub 13 tyg. ciąży. Wyniki i zdjęcia dostaje sie od razu. Lekarz wykonuje takie badanie aby wykluczyć, ewentualne choroby np. zespół downa. Wykonuje sie min. pomiary grubości kości nosowej, oraz bada sie przeźierność karkową. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
lavetti Re: Badania genetyczne 13.05.07, 15:16 Gosiu, nie bada się grubości kości nosowej ale to, czy jest ona widoczna. Jest jeszcze kilka innych markerów co do USG genetycznego. M.in. to, co już wspomniałaś: przezierność karkowa, widoczność kości nosowej, ale również przepływy krwi w przewodzie żylnych, przepływ przez zastawkę trójdzielną- to między 11 tc a 13 i 6 dniem. Odpowiedz Link Zgłoś
florka72 Re: Badania genetyczne 13.05.07, 14:02 badania genetyczne to daje się nie usg, a badanie garnituru chromosomowego dziecka. pobranie próbek z płynu owodniowego za pomocą amniopunkcji, nahodowanie komórek i ocena przez 2 zespoły genetyków. robi się to jakoś w okolicach 15 - 16 tygodnia i czeka na wynik około 3 tygodni (ja czekałam 5). Odpowiedz Link Zgłoś
monikaskwa Re: Badania genetyczne 13.05.07, 19:48 polecam www.badaniaprenatalne.pl/kiedy.html Odpowiedz Link Zgłoś