Dodaj do ulubionych

Czy lekarz zawsze chce dać zwolnienie ?

25.05.07, 19:03
Dziewczyny jestem w 3 miesiącu, czy aby pójśc na zwolnienie musi coś mi
dolegać czy wystarczy że czuję się bardzo zmęczona , senna i nie mam siły
pracować w taki upał w biurze 8 godz przy komputerze.

A czy któraś z was wie czy można podczas ciąży pracować na zmiany tzn 6,00-
14,00 i 14,00-22,00.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • batutka Re: Czy lekarz zawsze chce dać zwolnienie ? 25.05.07, 19:04
      moj mi daje zwolnienie zawsze, jesli tylko chce
      • beti55555 Re: Czy lekarz zawsze chce dać zwolnienie ? 25.05.07, 19:06
        Ale pewnie chodzisz prywatnie a ja zapomniałam dodać że chodzę do państwowego
        ZOZ.
        • batutka Re: Czy lekarz zawsze chce dać zwolnienie ? 25.05.07, 19:10
          no tak, prywatnie smile
          jak tylko moge, omijam z daleka panstwowa sluzbe zdrowia smile
          • malgosiek2 Re: Czy lekarz zawsze chce dać zwolnienie ? 25.05.07, 19:14
            batutka napisała:

> no tak, prywatnie smile
            > jak tylko moge, omijam z daleka panstwowa sluzbe zdrowia smile

Moze nie demonizujmy państwowej służby zdrowia całkowiciesmile))
            Prywatna tez nie jest zawsze super hi-fi.
            Pzdr.Gosia
            • batutka Re: Czy lekarz zawsze chce dać zwolnienie ? 25.05.07, 19:18
              ja nie demonizuje - po prostu tak jest prawda, ze panstwowa sluzba zdrowia to
              dziadostwo, lekarze i pielegniarki robia laske, ze przyjmuje pacjentow, kolejki,
              brak szacunku dla pacjenta - tylko z tym sie spotkalam.
              jal tylko to mozliwe omijam ich z daleka
              • malgosiek2 Re: Ejże.... grubo przesadzasz jednak:)) 25.05.07, 19:20
                Moze miałas pecha po prostu.
                Naprawdę MIE cała państwowa służba zdrowia taka jest zapewniam Ciebiesmile)
                Pzdr.Gosia
                • malgosiek2 Re: Ejże.... grubo przesadzasz jednak:)) 25.05.07, 19:23
                  A tu przykład jak moze tez byc "zła" prywatna opieka lekarska również.
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=588&w=62598277
              • batutka Re: Czy lekarz zawsze chce dać zwolnienie ? 25.05.07, 19:25
                kiesys mialam miec torbiele usuwane i niestety wtedy zetknelam sie z panstwowym
                szpitalem - makabra - to jak mnie tam potraktowano bylo ponizej poziomu -
                wszyscy mi laske robili, ze mnie badaja, a lekarka, ktora mnie miala mnie
                operowac zachowywala sie wbec mnie bardzo nieuprzejmnie, mowila mi na "ty" - i
                jeszcze moglabym sie rozpisywac, ale szkoda gadac, po prostu zmienilam klinike,
                poszlam prywatnie - i zupelnie inne podejscie.

jeszcze jeden przyklad - moja mama zlamala reke, pojechalismy na ostry dyzur,
                kolejka straszna, a lekarz co chwila wychodzil na pol godziny i jak przychodzil
                to przyjal 1, 2 pacjentow - strasznie sie napracowywal. Kiedy mu zwrocilam
                uwage, ze ludzie czekaja, to zaczal na mnie krzyczec i powiedzial w koncu: "jaka
                placa, taka praca".

W prywatnej klinice nikt by mnie tak nie potraktowal
                • malgosiek2 Re: Czy lekarz zawsze chce dać zwolnienie ? 25.05.07, 19:30
                  Miałam operację ginekologiczną z powodu mięśniaków w państwowym szpitalu i
                  pobyt wspominam bardzo mile.
                  Położne były pomocne i prawie na każde zawołanie.
                  Traktowano pacjentki z szacunkiem.
                  Nieco ponad rok temu rodziłam po raz drugi.
                  Na porodówce pytano się mnie czy czegoś potrzebuje jak się czuje itp.
                  Podpowiadały co mogę robić.
                  Wierzę,zę bywają czarne owce,ale one sa w każdym zawodzie niestetysad(

A moze on wychodził na oddział na te 1/2 godz.,bo tam też był potrzebny?
                  • batutka Re: Czy lekarz zawsze chce dać zwolnienie ? 25.05.07, 19:39
                    malgosiek2 napisała:

>
                    > A moze on wychodził na oddział na te 1/2 godz.,bo tam też był potrzebny?

no byc moze, ale powinien pacjentom o tym powiedziec, a nie zachowywac sie jak
                    cham - jak sie mu uwage zwrocilo, to zacal krzyczec, a poza ty po prostu sie
                    przyznal, ze pracuje tak jak mu placa

a jesli gdzie indziej byl potrzebny to znow swiadczy to o dziadostwie - przeciez
                    przed gabinetem czekalo mnostwo cierpiacych ludzi (z urazami wszelkiego
                    rodzaju). Brak lekarzy nie swiadczy dobrze o nich.

ale jesli Ty mialas dobry kontakt z nimi, to oczywiscie tego nie kwestionuje,
                    mowie tylko o swoich doswdczeniach smile

a mozesz mi napisac gdzie rodzilas, bo jesli taki dobry szpital to chetnie
                    skorzystam - mieszkam w Warszawie
                    a, no i zakladam, ze za ta opieke nie doplacalas nic smile
                    • malgosiek2 Re: Czy lekarz zawsze chce dać zwolnienie ? 25.05.07, 19:41
                      Mieszkam w Szczeciniesmile
                      Za poród nie zapłaciłam ani złotówki mimo iż to poród rodzinny był.
                      Pzdr.Gosia
                      • batutka Re: Czy lekarz zawsze chce dać zwolnienie ? 25.05.07, 19:46
                        a, szkoda, ze Szczecin smile
                • batutka Re: Czy lekarz zawsze chce dać zwolnienie ? 25.05.07, 19:33
                  a i jeszcze jedno - spotkalam sie tez w panstwowym szpitalu z braniem takich
                  lapowek, ze glowa mala - moj tesc po uperacji dal lekarzowi czekoladki, a on
                  rzucil ja na stol i bezczelnie powiedzial, ze on czekoladek nie lubi. Byl
                  strasznie zly i powiedzial, ze pracuje prawie za darmo i czekoladki mu tej
                  pensji nie zwieksza "jesli pan wie o co chodzi, a jak pan nie wie, to do
                  widzenia" - swietne zachowanie lekarza.
                  Pacjenci lezacy z tesciem powiedzieli zdziwionemu tesciowi, ze oni dali w
                  kopercie 2 tys, - taka wlasnie jest panst. sluzba zdrowia.

Wystarczy isc na jakiekolwiek badanie aby poczuc sie gorzej.

A najgorsze jest to, ze ci sami lekarze, przyjmujacy panstwowo i robiacy laske,
                  prywatnie zachowuja sie zupelnie inaczej - sa mili, grzeczni - zenada

nikt mnie nie przekona do nich i kropka smile
                  • malgosiek2 Re: Czy lekarz zawsze chce dać zwolnienie ? 25.05.07, 19:35
                    A kto nauczył dawać łapówki?
                    Niestety sami pacjenci i wstyd to stwierdzićsad(
                    Jakoś nikomu nigdy nie wręczyłam łapówki,aby wszystko "Poszło"dobrze.
                    Cóż jak dają to i niektórzy biorąuncertain
                    Pzdr.Gosia
                    • batutka Re: Czy lekarz zawsze chce dać zwolnienie ? 25.05.07, 19:41
                      malgosiek2 napisała:

> A kto nauczył dawać łapówki?
                      > Niestety sami pacjenci i wstyd to stwierdzićsad(
                      > Jakoś nikomu nigdy nie wręczyłam łapówki,aby wszystko "Poszło"dobrze.
                      > Cóż jak dają to i niektórzy biorąuncertain
                      > Pzdr.Gosia

no wlasnie - i to jest przykre, ze sami pacjenci sie do tego przykladaja
                      mnie najbardziej razi podejscie do pacjenta - tyle razy spotkalam sie z
                      chamstwem, olewactwem, laska - ze to strasznie przykre
                      a dlaczego prywatnie Ci sami lekarze sa mili - mozna jednak?
                      • malgosiek2 Re: Czy lekarz zawsze chce dać zwolnienie ? 25.05.07, 19:44
                        Zawsze i wszędzie można w dobry sposób jak i zły spotkać się z traktowaniem
                        ludzi i nie tylko w służbie zdrowia.
                        Np.ze skarbówką mieliśmy z mężem dobry i miły kontakt choć na początku na to
                        się nie zapowiadało,a jednak....smile
                        Pzdr.gosia
                        • batutka Re: Czy lekarz zawsze chce dać zwolnienie ? 25.05.07, 19:45
                          Gosia, napisz gdzie rodzilas - jesli faktycznie fajny szpital, to chetnie bym o
                          nim pomyslala
                          chodzi mi o Warszawe smile
                      • batutka Re: Czy lekarz zawsze chce dać zwolnienie ? 25.05.07, 19:44
                        chociaz wiesz, na te lapowki mozna tez patrzec inaczej - pacjenci daja i
                        oczywiscie to jest zle, ale lekarz nie ma prawa brac
                        no dla mnie to jest nie do pomyslenia
                        pacjenci daje bo wiedza, ze jak dadza, zostana lepiej potraktowani, nie wiem -
                        po prostu lekarz nie powinien brac, to jest dla mnie nie do pomyslenia
                        • malgosiek2 Re: Czy lekarz zawsze chce dać zwolnienie ? 25.05.07, 19:48
                          A jak pacjenci na "chama"dają,bo tak trzeba,bo wszędzie tak jest i myślą,ze nie
                          ma lekarzy którzy nie biorą.
                          Po 100 takim pacjencie lekarz moze w końcu się złamać,jak chcą go na
                          siłę"uszczęśliwić"
                          Pzdr.Gosia
                          • batutka Re: Czy lekarz zawsze chce dać zwolnienie ? 25.05.07, 19:50
                            Gosia - nie moze sie zlamac, nie moze absolutnie
                            on przysiegal leczyc ludzi, a nie brac lapowki
                            akurat tu nie mam dla nich usprawiedliwienia
                            • malgosiek2 Re: Czy lekarz zawsze chce dać zwolnienie ? 25.05.07, 19:51
                              Dla NIKOGO nie ma usprawiedliwienia,kto bierze niezależnie jaki wykonuje zawód.
                              Pzdr.Gosia
                              • batutka Re: Czy lekarz zawsze chce dać zwolnienie ? 25.05.07, 19:54
                                dokladnie - i tu sie zgadzamy smile))
    • beti55555 Re: I co z tym zwolnieniem ??????? 25.05.07, 19:23
      • batutka Re: I co z tym zwolnieniem ??????? 25.05.07, 19:46
        beti - ale sie rozpisalysmy nie na temat, co? smile))
        • malgosiek2 Re: I co z tym zwolnieniem ??????? 25.05.07, 19:50
          No zepsułyśmy wątek niechcącysmile))
          Pzdr.Gosia
        • beti55555 Re: I co z tym zwolnieniem ??????? 25.05.07, 19:55
          I nadal nic nie wiem
      • wrednamadzia Re: I co z tym zwolnieniem ??????? 25.05.07, 19:48
        Myślę, że zależy to od lekarza, ale na pewno nie od tego czy jest państwowy czy
        prywatny. Fakt faktem, że ci prywatni chętniej wypisują zwolnienia. Pewnie
        dlatego, że dla nich to dodatkowe pieniądze, bo dają Ci zwolnienie np. na 2
        tygodnie i za te 2 tygodnie przychodzisz na kolejną, płatną wizytę. Generalnie
        ciąża sama w sobie nie jest wskazaniem do wypisania zwolnienia, ale nawet jeśli
        Twój lekarz uzna, że dolegliwości, które Cię nękają są niewystarczające, zawsze
        znajdziesz innego, który (choćby za pieniądze) wystawi Ci L4.
        • batutka beti 25.05.07, 19:53
          beti - tak czy owak - mysle, ze Twoje zmeczenie, oslabienie jest wystarczajacym
          powodem aby dac Ci zwolnienie - przemeczenie tez moze zagrazac ciazy
          powiedz o tym lekarzowi - powinien dac Ci zwolnienie
    • gizmaaa Re: Czy lekarz zawsze chce dać zwolnienie ? 25.05.07, 20:56
      W pierwszej ciąży jak tylko dowiedziałam się o istnieniu fasolki, od razu
      zawołałam chorobowe, ze względu na rodzaj pracy. Wredna "pani doktor" odparła
      że będzie mnie to kosztować 150 zł za cały miesiąc, bo ciąża to nie choroba!
      Oczywiście zmieniłam automatycznie lekarza, najpierw zadzwoniłam do niego i
      zapytałam czy mogę liczyć na zwolnienie do końca ciąży, wytłumaczyłam wszystko
      i się zgodził. Chodzę do niego do przychodni publicznej, i nie dałam ani
      złotówki za zwolnienie, żadnej łapówki nic!
      Jednak lekarze różnią się od siebie, a byłam naiwna że kobieta gin mnie
      bardziej zrozumie....
    • siasiunia1 Re: Czy lekarz zawsze chce dać zwolnienie ? 25.05.07, 21:12
      Beti - ja mam panią doktor która mniej wiecej w 3 miesiącu mi powiedziala ze
      jak bede chciala zwolnienie to zebym powiedziala i nie bedzie problemu.Lekarka
      bardzo rozsądna, sama ma 2 dzieci. Oczywiście chodzę na prywatne wizyty. Co do
      tego ze prywatnie dają chetniej bo częściej trzeba bedzie przechodzic to bez
      przesady - przeciez i tak w ciąży srednio co miesiąc się meldujesz u lekarza smile
      Slyszalam o przypadkach ze nie chcieli lekarze dawac bo ciąża to nie choroba
      ale uwazam ze dobre samopoczucie psychiczne i fizyczne przyszłej mamy jest
      dobrym argumentem do L4. pozdrawiam i trzymajcie się jakoś w ten upał ... ja
      sapię jak parowóz a to dopiero 18 tc...
      • gizmaaa Re: Czy lekarz zawsze chce dać zwolnienie ? 25.05.07, 21:14
        siasiunia ja też sapię... ufff 36 tc
        • siasiunia1 Re: Czy lekarz zawsze chce dać zwolnienie ? 26.05.07, 00:10
          gizmaaa to ja Ci bardzo współczuje w te upały .. trzymajcie się - najlepiej w
          cieniu, w wiaterku i z nogami w chłodnej wodzie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka