Dodaj do ulubionych

jak wygląda badanie

26.05.07, 15:16
Obserwuj wątek
    • ingapol jakie ??? 26.05.07, 15:17

• ira2121 Re: jak wygląda badanie 26.05.07, 15:20
      za szybko wcisnęłam enter. Chodzi mi o badanie ktg. Jak przebiega? Ile trwa? Idę
      w poniedziałek na pierwsze w życiu takie badanie i nie wiem czego sie
      spodziewać. Jeżeli chodzę prywatnie do gin., to za ktg będę musiała płacić? I
      jeszcze jedno małe pytanko - w czym najwygodniej sie je robi tzn.w co sie ubrać?
      • mynia0 Re: jak wygląda badanie 26.05.07, 15:39
        co do opłat, to kazdy lekarz robi inaczej - musisz zapytać. mój gin robi ktg w
        cenie wizyty - podobnie jak usg.

a samo badanie wygląda tak - kłądziesz się na kozetce, do brzucha przypina się
        pasami 2 czujniki - jeden na monitoring stanu dziecka, a drugi na czynnośc
        skurczową macicy. przez około 15-20 minut dokonywany jest zapis akcji serca
        dziecka oraz czynnośc skurczowa macicy - na jednej kartce sa 2 wykresy.
        dostajesz jeszcze do ręki specjalny przycisk, który naciskasz , kiedy dziecko
        się poruszy. bardzo przyjemne jest ktg - przez 20 minut słuchasz bicia serca
        dziecka - super wink
        • mynia0 Re: jak wygląda badanie 26.05.07, 15:40
          aaa, a ubrac się to najlepiej jak do usg - ja preferuję bluzkę ze spodniami -
          wtedy sie majtkami nie świeci, chociaz to tez u gina nie jest niczym dziwnym wink
      • ingapol Re: jak wygląda badanie 26.05.07, 15:46
        co do czasu trwania badania to jest różnie, ja w 31 tc miałam pierwszy raz bo
        wylądowałam na patologii i leżałam 35 min, teraz też byłam na patologii i
        leżąłam 25 min. dziewczyny, które były blisko terminu leżąły po 45 min,. a te po
        terminie nawet godzinę.
        Ja musiałam leżec na prawym boku, ale nie wiem czy to jest taka zasada czy tylko
        tak u nas jest to ustawione
        • mynia0 Re: jak wygląda badanie 26.05.07, 15:59
          ja w gabinecie gina leżałam zwykle na wznak, jak uciekało tętno, to na boku .
          ale w szpitalu przed porodem miałam ktg podpięte na 2 godziny, a w czasie
          porodu przez cały czas. no i to troche uciążliwe było...

rutynowo , dla kontroli , jak nic się nie dzieje - wystarczy te 20 minut.
      • mama_frania Re: jak wygląda badanie 26.05.07, 21:43
        Jak chodziłam do szpitala, w którym chciałam rodzić to trwało zwykle jakies 20
        minut. Podpinają Ci czujniki na brzuch i tak sobie leżysz na kozetce. Najlepiej
        ubirze się tak, żebyś mogła po prostu łatwo odsłonic brzuch ( raczej nie w
        sukienkę, tylko jakąś bluzkę i spodnie, lub spódnicę). ja chodziłam prywatnie do
        gin ale za ktg nic nie płaciłam państwow. Moja gin nie pracowała w szpitalu,
        który wybrałam, więc byłam zupełnie z ulicy.
    • malgosiek2 Re: jak wygląda badanie 26.05.07, 16:05
      pl.wikipedia.org/wiki/Kardiotokografia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka