ira2121 Re: jak wygląda badanie 26.05.07, 15:20 za szybko wcisnęłam enter. Chodzi mi o badanie ktg. Jak przebiega? Ile trwa? Idę w poniedziałek na pierwsze w życiu takie badanie i nie wiem czego sie spodziewać. Jeżeli chodzę prywatnie do gin., to za ktg będę musiała płacić? I jeszcze jedno małe pytanko - w czym najwygodniej sie je robi tzn.w co sie ubrać? Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: jak wygląda badanie 26.05.07, 15:39 co do opłat, to kazdy lekarz robi inaczej - musisz zapytać. mój gin robi ktg w cenie wizyty - podobnie jak usg. a samo badanie wygląda tak - kłądziesz się na kozetce, do brzucha przypina się pasami 2 czujniki - jeden na monitoring stanu dziecka, a drugi na czynnośc skurczową macicy. przez około 15-20 minut dokonywany jest zapis akcji serca dziecka oraz czynnośc skurczowa macicy - na jednej kartce sa 2 wykresy. dostajesz jeszcze do ręki specjalny przycisk, który naciskasz , kiedy dziecko się poruszy. bardzo przyjemne jest ktg - przez 20 minut słuchasz bicia serca dziecka - super Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: jak wygląda badanie 26.05.07, 15:40 aaa, a ubrac się to najlepiej jak do usg - ja preferuję bluzkę ze spodniami - wtedy sie majtkami nie świeci, chociaz to tez u gina nie jest niczym dziwnym Odpowiedz Link Zgłoś
ingapol Re: jak wygląda badanie 26.05.07, 15:46 co do czasu trwania badania to jest różnie, ja w 31 tc miałam pierwszy raz bo wylądowałam na patologii i leżałam 35 min, teraz też byłam na patologii i leżąłam 25 min. dziewczyny, które były blisko terminu leżąły po 45 min,. a te po terminie nawet godzinę. Ja musiałam leżec na prawym boku, ale nie wiem czy to jest taka zasada czy tylko tak u nas jest to ustawione Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: jak wygląda badanie 26.05.07, 15:59 ja w gabinecie gina leżałam zwykle na wznak, jak uciekało tętno, to na boku . ale w szpitalu przed porodem miałam ktg podpięte na 2 godziny, a w czasie porodu przez cały czas. no i to troche uciążliwe było... rutynowo , dla kontroli , jak nic się nie dzieje - wystarczy te 20 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_frania Re: jak wygląda badanie 26.05.07, 21:43 Jak chodziłam do szpitala, w którym chciałam rodzić to trwało zwykle jakies 20 minut. Podpinają Ci czujniki na brzuch i tak sobie leżysz na kozetce. Najlepiej ubirze się tak, żebyś mogła po prostu łatwo odsłonic brzuch ( raczej nie w sukienkę, tylko jakąś bluzkę i spodnie, lub spódnicę). ja chodziłam prywatnie do gin ale za ktg nic nie płaciłam państwow. Moja gin nie pracowała w szpitalu, który wybrałam, więc byłam zupełnie z ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: jak wygląda badanie 26.05.07, 16:05 pl.wikipedia.org/wiki/Kardiotokografia Odpowiedz Link Zgłoś