Dodaj do ulubionych

do mam po cesarce:)

28.05.07, 14:54
Hej dziewczynysmile
mam ułożenie miednicowe i dziś dostałam skierowanie na cesarkę. Trochę się
wystraszyłam...Jestem po porodzie sn i ciekawa jestem różnic.
Jakie to jest uczucie w trakcie operacji?
Czy dostanę dziecko zaraz po? Czy będę mog ła nakarmić synka?
Jak jest z rekonwalescencją?
Czy można ćwiczyć żeby zgubić tłuszczyk?
Co z plamieniem poporodowym? Jest takie samo i tak samo długo trwa jak po sn?
Co z seksem? kiedy można?
Przepraszam za tę kumulację pytań, ale tyle mi się tego kłębi w głowiesmile
Dzięki i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • monika0010 Re: do mam po cesarce:) 28.05.07, 15:04
      ja na poczatku czulam jak mi grzebia w brzuchu anestezjolog ze mna caly czas
      rozmawial dziecka nie dostalam od razu poniewarz synek urodzil sie za wczesnie w
      29 tc trafil odrazu do inkubatora pokar mialam dopiero 2 dni po porodzie (ale
      jak twoj maluszek zacznie ssac pewnie bedzie to szybciej) przez pierwsze 3 dni
      mialam problem ze wstaniem z lozka pozniej bylo juz nie rodzilam naturalnie ale
      wydaje mi sie ze krwawienie jest mniejsze po 2 tyg moglam juz zapomniec o
      podpaskach a seks zalezy tylko od ciebie jak cie nie bedzie juz ciagna szew
      mozesz zaczynac
    • kasiaba1 Re: do mam po cesarce:) 28.05.07, 15:18
      Dzieci i mamy po cesarkach nie są "kosmitami", wszystko "po" jest bardzo
      podobne w gruncie rzeczy jak po porodzie sn.
      A więc:
      - w trakcie operacji niezbyt ciekawie, bo emocje, bo mdłości na znieczulenie,
      bo jednak te znieczulenie nie do końca działa (coś mi dodali jak wyciągnęłi
      dziecko, wtedy było ok.), przy znieczuleniu ogólnym nic się nie czuje smile,
      przerobiłam obie opcje i dalej nie wiem co lepsze, bo jednak przy zzo można
      obejrzeć Malucha, ten moment jest niepowtarzalny.
      -Dziecko możesz dostać zaraz po przewiezieniu na salę pooperacyjną (to w
      zależności od zwyczajów w szpitalu i czy będzie z nim wszystko ok), wtedy można
      je od razu nakarmić
      -można ćwiczyć, ale po zagojeniu blizny, ciut ostrożniej niż po sn, ale bez
      przesady,
      - plamienie poporodowe jak po sn
      -seks można po połogu, zaryzykowałabym stwierdzenie że lipiej po cc niż po
      nacięciu krocza wink
      • cota Re: do mam po cesarce:) 28.05.07, 15:26
        CC trwała 25 minut, znieczulenie podpajęczynówkowe, anestezjolog ciągle coś
        mówił, po wyjęciu dzidzi zabrali ją do badania, mnie pozszywali i na salę
        połoznic na oodział, dziecko przyniesli za ok. pół godziny, przystawli do
        piersi, ładnie się przyssała, potem jeszzcze raz zabrali zaraz przywieźli w
        takim wózeczku. wyszłam w trzeciej dobie - jełśi ok, to wypuszczają w 3 dobie
        mamy po cc i po pn, po tygodniu na zdjęcie szwa, trwało to ok. minuty i finito.
        w niektórych szpitalach jest miły zwyczaj podawania leków przeciwbólowych, w
        moim niestety nie było uncertain Po ok. 3 godzinach wróciło czucie w nogach i do
        roboty, zajmowac się małą. Potem wyjęłi mi cewnik i powolutku do ubikacji. Nie
        ma co się bać, cc jest baaardzo demonizowane. Po miesiacu nie pamiętałam że
        rodziłam,zadnych bóli, nic po prostu. Po tygodniu po cc pojechałam do
        supermarketu. Po 1,5 miesiąca zapisałam się na siłowni, ale ćwiczyłam pod okiem
        trenerki, bo jednek nie wszystkie ćwiczenia można wykonywać. Nosiłam tez
        prawie od razu pas ściągający. ale i tak pare kilo zostało..Z karmieniem raczej
        nie miałam problemów, tzn. mleko było od razu, ale mało - wiedziałam, bo miałam
        poprzednio parę "historii" z chirurgiem onkologiem i wiedziałam, że będę miała
        problemy z pokarmem. I tyle! wszystkiego dobrego
      • onka7 Re: do mam po cesarce:) 28.05.07, 16:44
        sorry, jeśli poczułaś się dotknięta(kosmicismile, nie miałam absolutnie nic złego
        na mysli,dzięki za pomoc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka