Dodaj do ulubionych

Cytomegalia

29.05.07, 09:22
Witajcie!Mam pytanie.Jestem przed badaniem na cytomegalię.Zastanawia mnie,
jak postępuje się w razie wystąpienia choroby.Jak przebiega leczenie?Jakie
skutki u matki a jakie u dziecka może wywołać ta choroba?Kiedy miałyście
wykonywane takie badanie?Czy okolice 20 tygodnia to nie za późno?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ichmama Re: Cytomegalia 31.05.07, 18:54
      tak się składa, że mam dziecko po cytomegalii-moze troche rozwieje twoje
      watpliwosci.Cytomegalia to wirus- tak jak różyczka, opryszczka. Może być
      niebezpieczny dla dziecka, jeśli dojdzie do zarażenia w czasie ciąży. Dziecko
      leczy się dopiero po urodzeniu,nie ma na to leku w ciąży. Badanie tak czy
      inaczej warto zrobić, jeśli ma sie jakieś podejrzenia lub obawy, jednak chyba
      dopiero w 2-gim, 3-cim trymestrze. Ważne są wyniki; występują dwa rodzaje
      przeciwciał IGG i IGM.te pierwsze świadczą o tym, czy wogóle przechodziło się
      cytomegalię kiedykolwiek (w formie przeziębienia, osłabienia organizmu lub
      bezobjawowo), te drugie (IGMy)świadczą o uaktywnieniu wirusa - i to jest własnie
      niebezpieczne.
      Moja córka została zdiagnozowana dopiero w wieku 3 mieięcy, ale ze wzlędu na
      wysokie wyniki IGMi objawy (głęboki niedosłuch, zmiany neurologiczne
      itp.)lekarze nie mieli wątpliwości, że to tzw. cytomegalia wrodzona. Od razu was
      pocieszę, że wiele dzieci wychodzi z cytomegalii bez szwanku, lub z pewnymi
      zmianami neurologicznymi, które są do nadrobienia w pare miesięcy, jeśli dziecko
      jest leczone i rehabilitowane. Oczywiście wiele przypadków cytomegalii kończy
      się stratą dziecka,ale to raczej w pierwszych tygodniach zycia płodowego.
      Cytomegalię leczy się jak wspomnialam, juz po urodzeniu i podaje się Gancyklowir
      - lek podawany powszechnie przy (chyba)przeszczepach. Nasza Martusia była
      leczona w Centrum Zdrowia Dziecka( btw wielki pozytyw). Zaliczyła 3 kuracje.
    • monikaa13 Re: Cytomegalia 31.05.07, 18:57
      nigdy nie mialam robionych takich badan, jak rowniez nie mialam robionych na
      toxo, rozyczke i co tam jeszcze jest
    • malgosiek2 Re: Cytomegalia-do poczytania 31.05.07, 19:02
      www.zdrowemiasto.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=1072&alt=54
      www.maluchy.pl/artykul/140
      pl.wikipedia.org/wiki/Cytomegalowirus
      Z forum ginekologicznego

WIRUS CYTOMEGALII (CMV)

Zarówno pierwotne, jak i wtórne zakażenia wirusem cytomegalii (CMV) u osoby z
      prawidłowym układem immunologicznym przebiegają bezobjawowo. Czasami infekcje
      pierwotne mogą rozwinąć się do postaci mononukleozy zakaźnej. Przedostanie się
      wirusów cytomegalii poprzez łożysko może wystąpić zarówno w przypadku infekcji
      pierwotnej, jak i wtórnej, powodując infekcję wrodzoną u płodu. Odsetki
      infekcji wrodzonych w przypadku pierwotnej infekcji u matki wynoszą od 30 do
      40%. Rozpoznanie jest stawiane na podstawie wykrycia IgM anty-CMY we krwi
      pępowinowej, poprzez izolację wirusa z gardła noworodka, lub w próbce moczu w
      pierwszych trzech tygodniach życia. Wśród noworodków z wrodzoną infekcją CMV 5-
      10% rodzi się z pełnoobjawową infekcją, która najczęściej powoduje uszkodzenia,
      takie jak defekty słuchu (jedno- i obustronne), upośledzony rozwój
      intelektualny i motoryczny. Natomiast aż 80-90% nie wykazuje nieprawidłowości
      przy urodzeniu i rozwijają się prawidłowo. U ciężarnych przydatne jest
      wykonanie oznaczenia poziomu przeciwciał IgG i IgM we krwi oraz ewentualnie
      hodowla wirusa. W tabeli poniżej przedstawiono najczęściej spotykane objawy
      kliniczne infekcji wirusem CMV.

Kliniczne objawy wrodzonego zakażenia wirusem cytomegalii

W czasie ciąży

Opóźnienie wzrostu wewnątrzmacicznego płodu.

Po urodzeniu

Zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym - ogniskowe zmiany neurologiczne
      powodujące drgawki, bezdech,

Poza OUN - zapalenie wątroby, hepatosplenomegalia, trombocytopenia, zapalenie
      płuc i mięśnia sercowego.

Następstwa

20-procentowa śmiertelność w dzieciństwie

Te dzieci, które przeżyją, mogą mieć objawy choroby, takie jak znacznego
      stopnia upośledzenie umysłowe, drgawki, przykurczę spastyczne, ślepotę,
      głuchotę.

Łagodna postać może się objawiać upośledzeniem zdolności uczenia się,
      mniejszymi zdolnościami percepcji, niewielkiego stopnia zaburzeniami
      koordynacji ruchów i labilnością emocjonalną.

Postępowanie profilaktyczne celem zapobieżenia wrodzonej infekcji CMV nie
      zostało jednoznacznie ustalone. Ze względu na bezobjawową naturę infekcji CMV,
      wrażliwość na nią, jej rozpoznanie, choroba ta powinna być objęta
      serologicznymi badaniami skriningowymi, jednak postępowanie utrudnia fakt, że
      badania przesiewowe wszystkich kobiet przed porodem w kierunku infekcji CMV nie
      eliminują ryzyka wystąpienia ciężkich postaci choroby, które mogą zaistnieć
      zarówno u dzieci matek seropozytywnych, jak i seronegatywnych ( mogą powstać
      wskutek infekcji pierwotnej lub wtórnej na każdym etapie rozwoju ciąży).
      Całkowite uniknięcie narażenia się na źródła zakażenia wirusem CMV nie jest w
      praktyce możliwe, gdyż drogi jego przenoszenia są bardzo zróżnicowane - od
      stosunków seksualnych, poprzez bliski kontakt z małymi dziećmi, które wydalają
      wirusa ze śliną, moczem i kałem. Prenatalny skrining w kierunku wykrycia
      seronegatywnych kobiet może dawać pewne korzyści, gdyż takim kobietom można
      doradzić, jak zmniejszyć ryzyko infekcji pierwotnej. Rzeczywiście skuteczne
      postępowanie można wdrożyć w chwili wynalezienia szczepionki przeciwko CMV.
      Jednakże, mimo intensywnych wysiłków, do chwili obecnej takiej szczepionki nie
      udało się stworzyć. Pomimo braku możliwości prowadzenia badań przesiewowych na
      szeroką skalę są sytuacje, gdy w czasie ciąży prowadzi się diagnostykę w
      kierunku CMV. Prowadzenie takich kobiet w ciąży polega na oszacowaniu
      ewentualnego ryzyka wrodzonej choroby u dziecka. Jeżeli jest możliwe do
      stwierdzenia, że infekcja u matki jest infekcją pierwotną, ryzyko
      pełnoobjawowej choroby u płodu wynosi od 2,5 do 5% (ponieważ wirus przechodzi
      przez łożysko w mniej niż 50% przypadków). Nie ma dowodów na to, że leczenie
      matki środkami o potencjale anty-CMV (gancyklowir, sól sodowa foskarnetu) daje
      jakiekolwiek pozytywne rezultaty. Oba te środki są bardzo toksyczne i nie
      nadają się do stosowania w ciąży. W końcu znaczny problem stanowią kobiety,
      których zawód umiejscawia je w grupie wysokiego ryzyka infekcji CMV. Są wśród
      nich pielęgniarki na oddziałach pediatrycznych, urologicznych i pobytu
      dziennego. Nie ma dowodów epidemiologicznych na to, że takie kobiety są objęte
      większym ryzykiem urodzenia dziecka z ciężką wrodzoną postacią infekcji CMV.
      Jednakże powinny być przestrzegane proste sposoby zapobiegania infekcji, takie
      jak na przykład dokładne mycie rąk i zmiana odzieży.
    • ichmama Re: Cytomegalia 31.05.07, 19:14
      ciąg dalszy:
      Marta będzie miała we wrześniu 3lata. Oczywiście niedosłuch jej nie minął (nosi
      aparaty słuchowe i będzie pod opieką specjalistów jeszcze przez wiele lat), ale
      neurologicznie i intelektualnie wszystko ok.
      Cytomegalia może w różny sposób zaszkodzić dzieciątku;np rzucić się na wzrok,
      słuch,układ nerwowy, wątrobę itd. ale wcale nie musi i wydaje mi się, że mama u
      której w ciąży wykryto cytomegalię nie ma powodu do zmartwień, a tym bardziej do
      porównywania swojego przypadku z innymi bardziej skrajnymi.
      Oczywiście zastrzegam, że nie jestem lekarzem, moja wypowiedź bazuje głównie na
      wiedzy empirycznej, a nie profesjonalnej i myślę, że i tak lekarz w razie czego
      będzie mógł powiedzieć na temat cytomegalii więcej.
      Tak czy inaczej życzę wszystkim mamom zdrowych maluchów i wiele z nich radości.
      mama Marty2l.i8m. i Mareczka8m. Ania.
      • ignis1978 Re: Cytomegalia 31.05.07, 21:21
        Witajcie!
        Dziękuję serdecznie za komentarze i podzielenie się wiedzą. Odebrałam dziś
        wyniki. Cytomegalia IgG 55,0; IgM (-)nie wykryto. Chyba mogę być spokojne?
        Jestem obecnie w 18 tc.

Pozdrawiam smile
    • ignis1978 Cytomegalia raz jeszcze... 11.06.07, 16:41
      Pisałam o wynikach badań na cytomegalię i toxoplazmozę.Czy w każdym przypadku
      przy dodatnim IGg powtarza się badanie po 3-tyg?Lekarka nic o tym nie mówiła,
      uznała, że kontakt z wirusem był wcześniej, teraz nie występuje.Tak to
      przyjęłam, a pytam Was o zdanie...kontrolniesmile
      Pozdrawiam
      • anmroz Re: Cytomegalia raz jeszcze... 11.06.07, 21:28
        Możesz spać spokojnie. Masz tylko przeciwciała. U mnie podobnie. Też to przeszłam.
        • ignis1978 Re: Cytomegalia raz jeszcze... 12.06.07, 07:58
          Dzięki wielkie smileJuż za kilka dni kolejne USG...Trochę się denerwuję, ale cieszę
          bardziej z powodu możliwości ujrzenia DzidzismileTo niesamowite w połączeniu z
          odczuwalnymi ruchami.
          Pozdrawiam smile
          • run42195 Re: Cytomegalia raz jeszcze... 12.06.07, 09:47
            A tatusiowi przy usg pozwolisz być? wink
            • ignis1978 Re: Cytomegalia raz jeszcze... 12.06.07, 10:43
              Jeśli będzie grzeczny... smile wink
    • k-s-k Re: Cytomegalia 12.06.07, 10:32
      ja nie mialam takiego badania. nie chce straszyc, ale ostatnio przeczytalam, ze
      dziewczyna stracila dziecko, bo zachorowala na to w czasie ciazy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka